Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta7723.05.20127

9578-2011 (653)

Sofiankadun päiväkodin hankesuunnitelma

Tiivistelmä: -

Vapelk § 77

Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski:

 

Tilakeskus pyytää kirjeellään 11.5.2012 kasvatus- ja opetustoimen lausunnon Sofiankadun päiväkodin hankesuunnitelmasta.

 

Liite 1                                  Tilakeskus 11.5.2012

 

Tilakeskuksen lausuntopyynnön liitteenä on ko. hankesuunnitelma liiteasiakirjoineen.

 

Lausunto pyydetään 24.5.2012 mennessä.

 

Lausumisajan umpeuduttua Tilakeskus saattaa hankesuunnitelman hyväksyttäväksi kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuustoon.

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta toteaa asiasta lausuntonaan seuraavan:

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 30.3.2011 ehdotuksen Tilaliikelaitokselle varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rakennusinvestoinneiksi vuoden 2012 talousarvioon ja vuosille 2013–2021. Ehdotukseen sisältyi Sofiankadun päiväkodin, Sofiankatu 7, peruskorjaus. Valmistumisvuositavoitteeksi asetettiin 2013.

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 31.8.2011 Sofiankadun päiväkodin rakennushankkeen tarveselvityksen. Tarveselvityksessä on esitetty nykyisten toimitilojen puutteet, uuden tilatarpeen mitoitusperusteet sekä vaihtoehtoiset ratkaisuehdotukset hankkeen toteuttamisessa.

 

Hyväksytyssä tarveselvityksessä todettiin, että hankesuunnitteluvaiheessa on selvitettävä, onko kokonaistaloudellisesti ja päiväkodin toimintaedellytysten kannalta perusteltua purkaa nykyiset tilat ja toteuttaa hanke uudisrakennushankkeena.

 

Hankesuunnittelutyöryhmä luopui peruskorjausvaihtoehdosta, sillä se ei mahdollista haluttua mitoitusta päiväkodille eikä sen myöskään katsottu olevan kokonaistaloudellisesti kannattavaa tilojen huonon kunnon vuoksi. Lisäksi uudisrakennus mahdollistaa paremmat edellytykset päiväkodin toiminnalle.

 

Sofiankadun nykyinen päiväkoti on mitoitettu 90 lapselle ja se toimii Turun kaupungin omistamassa kiinteistössä. Päiväkodin tilat muodostuvat huoneistoalaltaan 924 m2:n rakennuksesta ja lisäksi tontilla on 27 m2 kylmä varasto, joka on päiväkodin käytössä. Molemmat rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1977.

 

Suurimmat ongelmat rakennuksessa ovat liittyneet vesikaton vuotoihin (korjattu vuonna 2003) sekä puutteelliseen ilmanvaihtoon. Vesikaton muoto tulisi vaihtaa harjakatoksi, jotta sen toimivuus voitaisiin varmistaa.

 

Hankkeen mitoituksessa on otettu huomioon varhaiskasvatuksen (päivähoito ja esiopetus) tilatarpeet 2010 – luvulla Keskustan suuralueella, jolla Sofiankadun päiväkoti sijaitsee, ja se ratkaisee varhaiskasvatuksen tilajärjestelyongelmia kyseisellä alueella.

 

Keskustan suuralueella on tarvetta perhepäivähoidon varahoidon tiloille perhepäivähoitajien tultua työaikalain piiriin. Päiväkodin mitoituksen osalta hankkeen toteutuksessa on kaksi vaihtoehtoa. Joko päiväkoti toteutetaan yhdeksälle ryhmälle mitoitettuna, 144 lapsen päiväkotina. Toinen vaihtoehto on ottaa huomioon perhepäivähoidon varahoidon alueella vaatima tilantarve, jolloin päiväkoti toteutettaisiin kymmenelle ryhmälle mitoitettuna, 152 lapsen päiväkotina.

 

Jälkimmäinen vaihtoehto on realistisempi, mikäli muuta korvaavaa mallia perhepäivähoidon varahoidon tiloille ei löydy.

 

Uudisrakennushankkeen sijoitusvaihtoehdot ovat seuraavat:

 

Sofiankatu 7

Nykyinen, huonokuntoinen Sofiankadun päiväkoti tulee purkaa ja samalle tontille (tunnus 853-8-17-9, osoite Sofiankatu 7) rakentaa uusi, alueen tulevien tarpeiden mukainen 144 -paikkainen päiväkoti. Tontti, jolla päiväkoti nykyisin sijaitsee, on kaavoitettu YS-tontiksi (YS=Sairaaloiden ja muiden sosiaalista toimintaa palvelevien rakennusten korttelialue), jolloin hankkeelle tarvittava lisärakennusoikeus voidaan hankkia poikkeusluvalla.

 

Puutarhakatu 41

Sofiankadun päiväkodin tilat korvaava uudisrakennus voidaan myös toteuttaa Puutarhakatu 41:ssä sijaitsevalle tontille (tunnus 853-8-23-6). Tontti on TVT Asunnot Oy:n omistama, mutta se tulisi hankkia kaupungin omistukseen. Tontti on kaavassa merkitty asuinpientalojen tontiksi AP/s, joten päiväkodin rakentaminen vaatii kaavamuutoksen. Tontilla olevat puutalot on suojeltu.

 

Tallimäenkenttä

Sofiankadun päiväkodin korvaavat tilat voitaisiin sijoittaa myös Malminkadun ja Hansakadun välille rajautuvalle Tallimäenkentälle (tunnus 853-9-9903-0). Tallimäenkenttä on merkitty asemakaavaan puistoalueeksi, joten päiväkodin sijoittaminen kyseiselle paikalle vaatii kaavamuutoksen. Tallimäenkentällä sijaitsevat nykyisin kasvatus- ja opetustoimen käytössä olevat tilapäisellä luvalla sijoitetut parakit. Ne tullaan siirtämään pois lähitulevaisuudessa.

 

Kaikissa sijoitusvaihtoehdoissa tarvitaan rakennuspaikalle jonkinasteinen kaavamuutos. Kaavamuutoksen ja kaavan vahvistumisen kestoa on vaikea arvioida.

 

Itse suunnittelu- ja rakentamisaikataulu hankinta- ja päätösmenettelyineen on kaikissa vaihtoehdoissa suunnilleen sama. Suunnitteluaikaa tulisi olla yhteensä noin 7 kk ja rakentamiseen mahdollisine purkutöineen tulee varata noin 12–13 kuukautta. Päiväkodin optimaalinen valmistumisaika on kesä-heinäkuu, koska uusi toimintakausi alkaa aina elokuussa.

 

Kasvatus- ja opetustoimen sekä Tilaliikelaitoksen edustajat pitävät toiminnan ja sijainnin kannalta parhaana vaihtoehtona Sofiankatu 7:n sijoitusvaihtoehtoa. Tallimäenkenttä sijoitusvaihtoehtona on myös varteenotettava. Turvallisten ja toimivien (saatto- ja huoltoliikenne, riittävät leikkialueet) päiväkotitilojen sijoittaminen Puutarhakatu 41:n tontille on erittäin hankalaa. Turvallisuudesta ja toimivuudesta ei tule tinkiä.

 

Tilakeskuksen näkemys sijoitusvaihtoehtoihin on, että uusi päiväkoti tulisi toteuttaa joko Puutarhakatu 41:n tontille tai Tallimäenkentälle. Näissä vaihtoehdoissa ei tarvita väistötilaa uuden päiväkodin rakentamisen ajaksi ja Sofiankadun vanhaa päiväkotia voidaan hyödyntää sen tyhjennyttyä väistötilana Ruusukorttelin kehittämishankkeen yhteydessä. Lisäksi Puutarhakatu 41:n tontille tai Tallimäenkentälle toteutettu päiväkoti mahdollistaa Sofiankatu 7 tontin hyödyntämisen kerrostalorakentamiseen, joka olisi kaupunkikehityksellisesti merkittävä tekijä.

 

Hankkeen perustamiskustannukset (144 lapsen päiväkoti) tavoitehintalaskelman mukaan ovat kustannustasossa 1/2012 Haahtelan Takulla laskettuna 4 708 000 euroa (alv 0%). Kasvatus- ja opetustoimen maksama vuosivuokra 1799 m2:n tiloista on 385 912,30 euroa.

 

Mikäli tehdään perhepäivähoidon varatilat, perustamiskustannukset ovat 4 911 000 euroa (alv 0%). Kasvatus- ja opetustoimen maksama vuosivuokra 1884 m2:n tiloista on 403 843,20 euroa.

 

Lisäksi tulevat käyttäjähallintokunnan irtaimistohankinnat.

 

Kustannuksissa ei ole huomioitu Puutarhakatu 41 tontin ja mahdollisesti Auria Networks Oy:ltä hankittavan tontin hankintahintaa. Myöskään Auria Networks Oy:ltä mahdollisesti hankittavalla tontilla olevan rakennuksen purkukustannuksia ei ole huomioitu perustamiskustannuksissa.

 

Sofiankatu 7 sekä Tallimäenkenttä on Turun kaupungin omistamia kiinteistöjä. Puutarhakatu 41 on tällä hetkellä TVT Asunnot Oy:n omistuksessa ja Auria Networks Oy omistaa Puutarhakatu 41:n viereisen, mahdollisesti päiväkotirakentamisessa hyödynnettävän tontin. Kaupungin tulee hankkia kiinteistöt omistukseensa.

 

Hankesuunnitelmassa (sivu 14) kerrotaan TVT Asunnot Oy:n yhteistyössä Tilakeskuksen kanssa valmistelemasta Ruusukorttelin kehityshankkeesta. Osana ko. kehityshanketta todetaan olevan Koulukatu 10:n ja Koulukatu 12:n päiväkotien korvaaminen uusilla tiloilla.

 

Tilakeskus ei ole käynyt ko. kehityshankkeesta erillisiä neuvotteluja kasvatus- ja opetusviraston Tilapalvelujen kanssa, eikä kasvatus- ja opetustoimi ole ottanut asiaan missään yhteydessä mitään virallista kantaa. Asia vaatii täysin erillisiä keskusteluja ja neuvotteluja.

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päättää todeta edellä olevan lausuntonaan Tilakeskukselle.

PäätösVarhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päätti Tallinmäenkentän olevan paras sijoituspaikka uudelle päiväkodille sijainnin ja turvallisuustekijöiden sekä lähikoulujen yhteyden perusteella.

Päätös tehtiin Torpan Mickelssonin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

lausKeskushallinto, tilakeskus


Liitteet:

Vapelk § 77
Liite 1:Tilakeskus 11.5.2012