Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto1116.01.20204

8404-2019 (02 08 00)

Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut sekä sotainvalidien ja rintamaveteraanien kuljetuspalvelut

Tiivistelmä: -

Vammais § 11

Sihteeri Sari Huusko 9.1.2020:

Vammaisneuvosto antaa seuraavan kannanoton kuljetuspalveluiden järjestämisestä:

Viite: Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut sekä sotainvalidien ja rintamaveteraanien kuljetuspalvelut, kokous 19.12.2019 klo 13.00 Peltolantie 3.

Matkojenyhdistelyä ei tulisi ottaa pakollisena käyttöön Turussa

Kokouksessa käsiteltiin myös matkojenyhdistämistä. Kuvailin käytännön ongelmallisia tilanteita, mihin yhdistely saattaa johtaa. Ymmärsin käydyn keskustelun perusteella, että matkojen yhdistelyä ei tulla esittämään, mutta muistiosta kuitenkin voi päätellä, että asia saattaa edelleen olla agendalla. Siksi esitän jo ennen seuraavaa kokousta näkemykseni:

Turunvammaisneuvosto on jo useasti aikaisemmin ilmoittanut vastustavansa matkojen yhdistelyä vaikeavammaisten kuljetuspalvelussa. Tämä on ollut myös turkulaisten vammaisjärjestöjen kanta. Turkulaiset vammaisjärjestöt ovat myös useasti ilmoittaneet ryhtyvänsä voimakkaisiin toimiin, jos matkojen yhdistelyä tullaan esittämään.

Vammaisneuvosto on kannattanut kuitenkin mahdollisuutta vapaaehtoiseen matkojen yhdistelyyn. Turussa käytössä olevassa mallissa tällöin toisen voi ottaa kyytiin ja vain toiselta veloitetaan matka, mutta molemmat maksavat omavastuun. Tämä kannustaa yhdistelyyn asiakaslähtöisesti.

Käytännön kokemukset monelta paikkakunnalta kuten Helsingistä ja Espoosta ovat osoittaneet, että matkojen yhdistely ei käytännössä toimi. Kalusto ei usein vastaa asiakkaan yksilöllisiä tarpeita. Toteutetussa palveluketjussa on suuria ongelmia turvallisuudessa. Matkojen odotusajat ja matka-ajat voivat olla kohtuuttoman pitkiä lyhyilläkin matkoilla.

Ongelmat yhdistellyssä kuljetuspalvelussa ovat johtaneet siihen, että moni ei uskalla käyttää palvelua, koska ei pidä sitä itselleen turvallisena ja riittävän luotettavana. Säästöt tulevat käyttämättömistä matkoista. Se ei voi kuitenkaan olla tavoitteena, että ihmiset jäävät kotiinsa passivoitumaan.

Kela käyttää yhdistelyä korvaamillaan pitkillä sairaalamatkoilla silloin, kun siihen ei terveydellisistä syistä estettä.

Invalidiliiton kesällä 2019 tekemän selvityksen mukaan yhdistelyn nähtiin pidentävän matka-aikoja kohtuuttomasti ja sisältävän riskin myöhästymiseen. Toisena ongelmana tuli esiin yhdistelyjärjestelyt, jotka pidensivät merkittävästi kuljetuksen odottamisaikaa.

Olli Nordberg

Turun vammaisneuvosto

EhdotusPuheenjohtajalta tuli kokoukseen päivitetty lausunto (liite 1), joka oli asian käsittelyn pohjana.

Vammaisneuvosto päättää antaa liitteen 1 mukaisen kannanoton kuljetuspalveluiden järjestämisestä.

Päätös Vammaisneuvosto päätti antaa liitteen 1 mukaisen kannanoton kuljetuspalveluista.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedHarteela Mikko
tiedKiiski Kaisa


Liitteet:

Vammais § 11
Liite 1:Vammaisneuvoston lausunto kilpailutustyöryhmälle