Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto6214.06.20184

4572-2018 (01 01 00)

Esteettömyysasiamiehen toimen, vakanssi 607074, nimikkeen ja toimeen sovellettavan virka- ja työehtosopimuksen muuttaminen

Tiivistelmä: -

Vammais § 62

Kehittämispäällikkö Sari Kinnunen 6.4.2018

Konsernihallinnon hallintoryhmässä, perusyksikössä asiakkuudet ja osallisuus on esteettömyysasiamiehen toimi (vakanssi 607074). Esteettömyysasiamiehen toimi on sijoitettu aiemman tehtäväkuvan johdosta kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen soveltamispiiriin (TS, palkkaryhmä 50102014).

Toimen tehtäväkuvaus on nyt päivitetty ja siitä käy ilmi, että tehtävään tulisi soveltaa TS:n sijaan kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES, hinnoittelematon).

Toimen tehtävänkuvausta on myös päivitetty ja siinä on vahvemmin huomioitu esteettömyyden laaja-alaisuus. Esteettömyydellä tarkoitetaan henkilön yhdenvertaisuutta osallistua yhteiskunnan toimintaan itsenäisesti ja itsenään. Esteettömyys merkitsee

-       palveluiden saavutettavuutta

-       välineiden käytettävyyttä

-       tiedon ymmärrettävyyttä ja saavutettavuutta

-       mahdollisuutta osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon

Aiemmin esteettömyysasiamiehen tehtävänkuvassa on ollut pääpaino rakennetun ympäristön esteettömyydessä. Tämän vuoksi esteettömyysasiamiehen vakanssi oli rakennusvalvonnan yhteydessä. Nykyisin esteettömyys tarkoittaa laajempaa kokonaisuutta, minkä vuoksi esteettömyysasiamiehen vakanssi siirrettiin konsernihallintoon vuoden 2017 alussa.

Kaupungin konsernihallinnosta käsin hoidettava esteettömyyteen liittyvät tehtäväkokonaisuus on vahvasti esteettömyystyön koordinointia Turun kaupungin eri toiminnoissa sekä esteettömyysosaamisen lisäämistä ensisijaisesti Turun kaupungin eri toimijoiden kesken mutta myös ulkopuolisten toimijoiden keskuudessa. Lisäksi tarkoituksena on tarjota esteettömyyspalveluja tehdyn sopimuksen mukaisesti myös seitsemälle muulle kunnalle Varsinais-Suomessa. Uuden tehtäväkuvan perusteella vakanssin nimikkeeksi esitetään esteettömyyskoordinaattoria.

Virka- ja työehtosopimuksen vaihdoksella ei ole vaikutusta toimen tehtäväkohtaiseen palkkaan. Päivitetystä tehtäväkuvauksesta käy ilmi, että tehtäväkohtaisen palkan taso on oikeassa suhteessa kaupungin muihin KVTES:n alaisiin tehtäviin nähden.

Esitän, että esteettömyysasiamiehen toimi (vakanssi 607074) siirretään KVTES:n soveltamispiiriin ja että vakanssin nimike muutetaan uutta tehtävänkuvaa paremmin vastaavaksi eli esteettömyyskoordinaattoriksi.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja henkilöstölakimies Elise Hemmilä 23.5.2018:

Kehittämispäällikkö Sari Kinnunen esittää, että asiakkuudet ja osallisuus -perusyksikössä olevan esteettömyysasiamiehen toimen (vakanssi 607074) nimikettä ja toimeen sovellettavaa virka- ja työehtosopimusta muutetaan. Strategisen HR:n vastuualueella ei ole huomauttamista nimikkeen muuttamista koskevaan esitykseen ja sitä voidaan pitää perusteltuna.

Esteettömyyskoordinaattorin tehtäväkuvaksesta käy ilmi, että kyseessä on kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES, hinnoittelematon) soveltamispiiriin kuuluva tehtävä, joten strategisen HR:n näkemyksen mukaan vakanssi tulisi siirtää oikean virka- ja työehtosopimuksen alle. Sovellettavan virka- ja työehtosopimuksen muutoksella ei ole vaikutusta toimen tehtäväkohtaiseen palkkaan (3.180,31 e/kk), sillä päivitetystä tehtäväkuvauksesta käy ilmi, että toimen tehtäväkohtainen palkka on tehtävän vaativuuden mukaisella tasolla.

Nimikkeen ja sovellettavan virka- ja työehtosopimuksen muutoksella ei ole kustannusvaikutuksia.

Liite 1Uusi Esteettömyyskoordinaattorin tehtäväkuvaus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin, että esteettömyysasiamiehen toimen (vakanssi 607074) nimike on esteettömyyskoordinaattori 1.6.2018 lukien. Lisäksi päätin, että toimeen sovelletaan kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES/hinnoittelematon) 1.6.2018 lukien.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Sihteeri Sari Huusko:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammaisneuvosto toteaa, että esteettömyyskoordinaattorin rekrytointi pitäisi aloittaa mahdollisimman nopeasti.


Liitteet:

Vammais § 62
Liite 1:Uusi Esteettömyyskoordinaattorin tehtäväkuvaus

Konha § 101
Liite 1:Uusi Esteettömyyskoordinaattorin tehtäväkuvaus