Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto9507.12.20176

13102-2017 (450)

Luonnos oppaasta maakunnallisen vammaisneuvoston perustamiseen

Tiivistelmä: -

Vammais § 95

Sihteeri Sari Huusko 29.11.2017:

Maakuntien on asetettava maakunnalliset vammaisneuvostot vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi.  Oppaan tarkoituksena on tarjota vinkkejä ja hyviä toimintatapoja siihen, miten uusi vaikuttamistoimielin voidaan valita ja perustaa ja miten se voi vaikuttavasti toimia maakunnassa.

Maakuntalain mukaan maakuntahallituksen on asetettava maakunnallinen vammaisneuvosto. Sen jäsenet tulee valita kunnallisten vammaisneuvostojen jäsenistä. Kustakin kunnallisesta neuvostosta tulee olla vähintään yksi edustaja. Maakunnan on huolehdittava asettamansa neuvoston toimintaedellytyksistä. Vammaisneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa maakunnan toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta. Vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen maakunnassa.

Muun muassa vammaisneuvoston valinta, kokoonpano, tarkemmat tehtävät ja toimikausi jäävät maakunnan päätettäväksi.

Oppaan luonnosta voi kommentoida 11.12. mennessä Suvi Savolaiselle (VM) ja Tarja Krakaulle (Kuntaliitto). Luonnoksissa on pyritty tekemään selvä ero sen suhteen, mitä tuleva maakuntalaki edellyttää ja mitä sen lisäksi voi tehdä. Oppaan luonnos myös sähköisenä liitteenä:

LiiteOpas maakunnan vammaisneuvoston toimintaan

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammaisneuvosto päätti antaa oppaan luonnokseen seuraavat kommentit:

Luku 4: ”Käsiteltävien asioiden valinta. Maakunnan virkamiesten olisi hyvä tuoda vammaisneuvoston käsiteltäväksi vammaisten henkilöiden kannalta merkittävät asiat valmisteilla oltavat asiat”. Korjausehdotus: Maakunnan virkamiesten pitää tuoda vammaisneuvoston käsiteltäväksi vammaisten henkilöiden kannalta merkittävät valmisteilla olevat asiat.

Luku 4: ”Vammaisneuvoston toiminnan tavoitteena on, että vammaisasiat valtavirtaistuvat eli tulevat huomioiduksi kaikessa maakunnan toiminnassa. Tämä edellyttää, että maakunnan toimijat ovat tietoisia vammaisneuvostosta ja osaavat hyödyntää sen asiantuntemusta. Valmisteltaessa vammaisten henkilöiden kannalta merkittäviä asioita vammaisneuvosto osallistutetaan työhön (sana ”automaattisesti” on tarpeeton). Tarkoituksenmukaista on saada vammaisten henkilöiden oikeuksien huomioiminen mukaan tehtäviin toimintaa ohjaaviin asiakirjoihin (ei konditionaalia).


Liitteet:

Vammais § 95
Liite 1:Opas maakunnan vammaisneuvoston toimintaan