Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta19817.09.20139
Vammaisneuvosto4110.10.2013

540-2013 (451)

Sosiaali- ja terveyslautakunta - Kuulovammaisten tekstipuhelinpalvelu

Tiivistelmä: -

Sosterla § 198

Kuntoutumispalvelut tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, Vammaispalvelut, erityissosiaalityöntekijä Leila Rauvola ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 9.9.2013:

Viittomakielisille kuuroille asiakkaille on pitkään myönnetty Rosa-mikrotekstipuhelin vammaispalvelulain 9 §:n 2 momentin ja asetuksen 12 § mukaisesti. Tekstipuhelimen on katsottu olevan asuntoon kiinteästi asennettava laite, kuten se on alun perin ollutkin. Vammaispalveluna on maksettu tietokoneen vuokrakustannukset kuukausittain KL Supportille 60 € (1.1.2013 alkaen 40 €) kuukaudessa/asiakas. Tekstipuhelinpalvelu mahdollistaa kuuron henkilön yhteydenpidon kuulevien kanssa, esimerkiksi erilaiset ajanvaraukset viranomaisten, terveydenhuollon ym. tahojen kanssa.

Vammaispalvelulain 9 §, 2 mom. mukaan kunnan on korvattava vaikeavammaiselle henkilölle asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden hankkimisesta hänelle aiheutuvat kohtuulliset kustannukset, jos hän vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee näitä toimenpiteitä suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista.

Tekstipuhelinpalvelua on nykyisin mahdollista käyttää tavanomaisen tietokoneen avulla, joten Rosa-mikrotekstipuhelimien vuokraus on päätetty lopettaa 31.12.2013. Vuoden loppuun voimassa olevia tekstipuhelinpäätöksiä on tällä hetkellä 102 kpl.  Jokaiselle, jonka kohdalla on aiemmin myönnetty etuus nyt lakkautettu, on tehty henkilökohtainen muutoksenhakukelpoinen päätös.

Liite 1Tulosaluejohtaja Jukka Juvosen päätös 5.3.2012 § 6

Vammaispalvelulain 9 § 1. mom. mukaan vammaiselle henkilölle korvataan hänen vammansa tai sairautensa edellyttämän tarpeen mukaisesti kokonaan tai osittain kustannukset, jotka hänelle aiheutuvat tämän lain tarkoituksen toteuttamiseksi tarpeellisista tukitoimista sekä ylimääräiset kustannukset, jotka aiheutuvat vamman tai sairauden edellyttämän vaatetuksen ja erityisravinnon hankkimisesta. Päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittavien välineiden, koneiden ja laitteiden hankkimisesta aiheutuneista kustannuksista korvataan puolet. Ko. vammaispalvelulain mukaiset koneet ja laitteet ovat harkinnanvaraisia taloudellisia tukitoimia, joita kunta toteuttaa tarkoitukseen varatun määrärahan puitteissa.

Tietokone voidaan katsoa viittomakielisten asiakkaiden kommunikoinnin osalta päivittäisistä toimista suoriutumisesta tarvittavaksi laitteeksi, jolloin laitteen ostohinnasta korvataan vammaiselle henkilölle puolet. Vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä arvioi hakemuksen pohjalta yksilöllisesti hakijan kokonaistilanteen ja tarpeen tietokoneen myöntämiselle vammaispalveluna. Arviointiin voivat vaikuttaa myös vammaisen henkilön mahdollisuudet hankkia tietokone muiden tukimuotojen avulla. Myönteisissä tapauksissa hakijalle maksetaan puolet kohtuuhintaisen tietokoneen hankintakustannuksista toteutuneiden kustannusten mukaisesti. Vammaispalvelujen harkinnanvaraisissa taloudellisissa tukitoimissa korvaus voidaan suorittaa pääsääntöisesti kerran.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 10.9.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää kumota tulosaluejohtaja Jukka Juvosen päätöksen (§ 6 / 5.3.2013) ja päättää samalla, että tekstipuhelinten vuokraus lopetetaan 31.12.2013.

1.1.2014 lukien tietokoneen myöntämistä koskevassa päätöksenteossa noudatetaan vammaispalvelulain 9 § 1 momenttia, jonka mukaan vammaiselle henkilölle korvataan hänen vammansa tai sairautensa edellyttämän tarpeen mukaisesti kokonaan tai osittain kustannukset, jotka hänelle aiheutuvat tämän lain tarkoituksen toteuttamiseksi tarpeellisista tukitoimista. Päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittavien välineiden, koneiden ja laitteiden hankkimisesta aiheutuneista kustannuksista korvataan puolet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 41

Sihteeri Rita Salviander 4.10.2013:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Sosterla § 198
Liite 1:Tulosaluejohtaja Jukka Juvosen päätös 5.3.2012 § 6