540-2013 (451)

 

Muutos toimintasuunnitelmaan vammaispalvelulain toteuttamiseksi 1.4.2013 lukien

 

 

Vammaispalvelut, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 27.2.2013:

 

Vammaispalvelulain ja -asetuksen palveluja ja tukitoimia koskeva toimintasuunnitelma on käsitelty viimeksi peruspalvelulautakunnassa 9.2.2011 § 44. Toimintasuunnitelmassa määritellään sellaiset kriteerit, joilla pyritään talousarvion puitteissa järjestämään kaikkein välttämättömimmät palvelut niitä eniten tarvitseville.

 

Vammaispalveluna myönnetään välttämättömiä palveluja ja tukitoimenpiteitä, jotka edesauttavat omatoimista suoriutumista. Vammaispalveluja järjestettäessä käytetään asiakaskohtaisesti tarkoituksenmukaisinta ja edullisinta vaihtoehtoa. Toimintasuunnitelmaa tulee tarkistaa kuulovammaisten henkilöiden tekstipuhelimien osalta, koska tekniikan kehittymisen myötä 2000-luvun kuluessa erilaiset matkapuhelimissa ja tietokoneissa käytettävät kommunikaatiokanavat ovat yleistyneet ja kehittyneet.

 

Kunnan on korvattava vaikeavammaiselle henkilölle asuntoon kuuluvien välineiden ja laitteiden hankkimisesta hänelle aiheutuvat kohtuulliset kustannukset, jos hän vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee näitä toimenpiteitä suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. (Vammaispalvelulaki 9 §).

 

Kuulovammaisten henkilöiden tekstipuhelimien vuokrakustannuksia korvataan tällä hetkellä 118 asiakkaalle. Kustannukset olivat vuonna 2012 noin 83.000 euroa. Asiakkailla yleisimmin käytössä oleva tekstipuhelinohjelma (Rosa) toimii tietokoneen avulla. Koska tietokoneiden käyttötarkoituksia on monia ja hankintahinnat ovat nykyisin kohtuullisia, tietokoneita voidaan pitää sellaisina tavanomaisina kodinkoneina, joita ihmisillä on yleisesti käytössä. Matkapuhelimissa ja tietokoneissa käytettävät kommunikaatiokanavat ovat kehittyneet siten, että viittomakielisten viestien lähettäminen on mahdollista esimerkiksi sähköpostin liitetiedostona, multimediaviestinä tai tietokoneiden laajakaistayhteyden ja web-kameran välityksellä. Netissä toimii tekstipuhelupalvelun internetpalvelu (Protone), jonka kautta kuulovammainen tai puhevammainen henkilö voi ottaa yhteyttä Tekstipuhelupalveluun ilman erillistä tekstipuhelinlaitetta.

 

Vammaisneuvosto on antanut lausuntonsa vammaispalvelulain mukaisesta toimintasuunnitelmasta. Lausunnossa todetaan tekstipuhelimien osalta, että on varmistettava se, että asiakkaalla on tosiasiallinen mahdollisuus saada käyttöönsä kommunikaatioväline ja että hän pystyy käyttämään sitä.

 

Tekstipuhelimet on vuokrattu KL Supportin kautta. KL Support on antanut asiakkaan ostaa kohtuullisella hinnalla tietokoneen, mikäli asiakas on halunnut lunastaa käytössään olevan tietokoneen itselleen. Uusille asiakkaille tekstipuhelimien vuokrakustannuksia ei enää myönnettäisi. Kaikki voimassaolevat tekstipuhelinpäätökset käytäisiin läpi ja päätökset lakkautettaisiin vuoden 2013 aikana.

 

Ehdotus        Esitän, että sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy vammaispalvelujen toimintasuunnitelman muutoksen 1.4.2013 siten, että kuulovammaisten henkilöiden tekstipuhelimien vuokrakustannuksia ei pääsääntöisesti myönnetä uusille asiakkaille. Kuulovammaisten henkilöiden voimassaolevat tekstipuhelinpäätökset käydään läpi ja päätökset lakkautetaan vuoden 2013 aikana.

 

Kuntoutumispalvelut, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 5.3.2013:

 

Päätös          Päätän, että vammaispalvelujen toimintasuunnitelmaa muutetaan 1.4.2013 siten, että  kuulovammaisten henkilöiden tekstipuhelimien vuokrakustannuksia ei pääsääntöisesti myönnetä uusille asiakkaille. Kuulovammaisten henkilöiden voimassaolevat tekstipuhelinpäätökset käydään läpi ja päätökset lakkautetaan vuoden 2013 aikana.

 

Jukka Juvonen

 

tulosaluejohtaja

 

 

Jakelu

   tpv Kiiski Kaisa

   tpv Lehtonen Anita