Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Vammaisneuvosto 18 24.09.2009

11490-2009 (002, 003)

Accure-hankesuunnitelma - kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluiden esteettömyyden parantaminen

Tiivistelmä: -

Vammais § 18

Hankekoordinaattori Sini Lundgrén 16.9.2009:

 

Accure-hankkeen päätavoite on asukkaiden hyvinvoinnin ja tasavertaisuuden edistäminen. Erityistavoitteena on kehittää erityisryhmien tarpeet huomioiden kulttuuri- ja liikuntapalvelujen saavutettavuutta ja esteettömyyttä Turun, Tallinnan, Jurmalan ja Pärnun kaupungeissa kohteina mm. rannat ja ulkoilureitit. Kaupunkisuunnittelussa ja asiakaspalvelussa työskentelevät ovat tunnistaneet tietovajeen mm. eri vammaisryhmien tarpeista ja heidän kohtaamisestaan. Projektissa parannetaan kaupunkisuunnittelijoiden, kulttuuri-, liikunta- ja matkailupalveluissa toimivien henkilöiden sekä taiteilijoiden valmiuksia, tietoa ja taitoja kohdata ja opastaa erityisryhmiin kuuluvia henkilöitä ja edistää saavutettavuutta/esteettömyyttä päivittäisessä työssään.

 

Hankkeen pääkumppani on Turun kaupunki/kulttuuriasiainkeskus ja partnereina Tallinnan kaupunki (Viro), Pärnun kaupunki (Viro), Jurmalan kaupunki (Latvia) ja Itämeren alueen Terveet kaupungit ry (Suomi). Turun kaupunki ja Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry vastaavat yhdessä hankkeen koordinoinnista ja taloushallinnosta. Partnerikaupungit nimeävät poikkihallinnolliseen projektiryhmään viisi henkilöä kaupunkisuunnittelusta sekä kulttuuri-, matkailu- ja vapaa-ajan palvelujen edustajista.

 

Konkreettisina tuloksina syntyy kaupunkikohtainen toimintasuunnitelma saavutettavuuden ja esteettömyyden parantamiseksi. Partnerikaupunkien hyvät käytännöt ja hankkeessa luotavat kartat, suunnitelmat ja suositukset kootaan käsikirjaksi sekä internetsivustoksi paikallisten erityisryhmien käyttöön sekä käytettäväksi matkailumarkkinoinnissa. Tulokset voidaan levittää laajasti Eurooppaan mm. WHO:n Terveet kaupungit verkostojen kautta.

 

Sihteeri Rita Salviander 16.9.2009:

 

Vammaisneuvostolta pyydetään kommentteja ja tarkennuksia hankesuunnitelman sisältöön. Lisäksi kysytään, ovatko vammaisneuvostossa edustettuna olevat tahot kiinnostuneita hankkeen aikana toimimaan asiantuntija-apuna ja yhteistyötahona.

 

Liite 1                                 Accure-hankesuunnitelman lyhennelmä suomeksi

 

Liite 2                                 ACCURE Project Plan, 1.9.2009

 

Kokouksessa hankekoordinaattori Sini Lundgrén esittelee hankesuunnitelman.

 

Ehdotus       Vammaisneuvosto päättää

                     - mahdollisista kommenteistaan/tarkennuksistaan hankkeen sisällöstä

- asiantuntija-avusta ja yhteistyöstä

 

PäätösVammaisneuvosto merkitsi tiedokseen esittelyn hankesuunnitelmasta.

Vammaisneuvosto päätti, että hankkeen toteutuessa se on mukana yhteistyötahona antaen mm. asiantuntija-apua.


Liitteet:

Vammais § 18
Liite 1:Accure-hankesuunnitelman lyhennelmä suomeksi
Liite 2:ACCURE Project Plan 1.9.2009