HANKESUUNNITELMAN LYHENNELMÄ SUOMEKSI                       15.9.2009

 

ACCURE – Improving the ACcessibility of CUltural and Recreational Services: Cities for people

 

Tavoitteet

Hankkeen päätavoite on asukkaiden hyvinvoinnin ja tasavertaisuuden edistäminen. Erityistavoitteena on kehittää, erityisryhmien tarpeet huomioiden, kulttuuri- ja liikuntapalvelujen saavutettavuutta ja esteettömyyttä Turun, Tallinnan, Jūrmalan ja Pärnun kaupungeissa kohteina mm. rannat ja ulkoilureitit. Kaupunkisuunnittelussa ja asiakaspalveluissa työskentelevät ovat tunnistaneet tietovajeen mm. eri vammaisryhmien tarpeista ja heidän kohtaamisestaan. Projektissa parannetaan kaupunkisuunnittelijoiden, kulttuuri-, liikunta- ja matkailupalveluissa toimivien henkilöiden sekä taiteilijoiden valmiuksia, tietoa ja taitoja kohdata ja opastaa erityisryhmiin kuuluvia henkilöitä ja edistää saavutettavuutta/esteettömyyttä päivittäisessä työssään. Projekti toimii yhteistyössä Turussa ja Tallinnassa Euroopan kulttuuripääkaupunki säätiöiden (Turku 2011 ja Tallinna 2011), niiden esteettömyysohjelmien ja tiettyjen ohjelmahankkeiden kanssa, esimerkkinä ”Kulttuurikuntoilun Keskuspuisto” –hanke Turussa.

 

Kumppanit ja kumppaneiden roolit

Hankkeen pääkumppani (lead partner) on Turun kaupunki/kulttuuriasiainkeskus (Suomi) ja partnereina Tallinnan kaupunki (Viro), Pärnun kaupunki (Viro), Jurmalan kaupunki (Latvia) ja Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry (Suomi). Turun kaupunki ja Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry vastaavat yhdessä hankkeen kokonaiskoordinoinnista ja taloushallinnosta. Yhdistys vastaa myös viestinnästä ja tulosten levittämisestä. Partnerikaupungit nimeävät poikkihallinnolliseen projektiryhmään viisi henkilöä (ensisijainen kohderyhmä) kaupunkisuunnittelun, kulttuuri-, matkailu- ja vapaa-ajanpalvelujen edustajat, esimerkiksi museoissa, gallerioissa ja liikuntapalveluissa työskentelevistä henkilöistä. Ryhmälle palkataan osa-aikainen koordinaattori jokaiseen kaupunkiin. Projektiryhmä osallistuu hankkeen koulutuksiin, toteuttaa ja koordinoi projektin yhteistä sekä kaupunkitasoista toimintaa. He myös varmistavat toiminnan ja tulosten pysyvyyden tuomalla ne tietoisuuteen kulttuuri- ja liikuntapalveluista vastuullisille päätöksentekijöille (toissijainen kohderyhmä), joiden toiminnalla vaikutetaan saavutettavuuden/esteettömyyden toteutumiseen kaupungeissa. Lopullisia hyödynsaajia ovat erityisryhmiin kuuluvat henkilöt; eri vammaisryhmät, ikääntyvät, lapsiperheet ja siten viime kädessä kaikki kaupunkilaiset.

 

Toiminnat, tulokset ja tuotokset

Hankkeessa toteutetaan viisi toimintakokonaisuutta (Work Package 1-5). Nämä sisältävät partnereiden yhteisiä koulutustilaisuuksia ja tapaamisia sekä kaupunkikohtaisia paikallisia seminaareja. Toimintojen myötä sekä partnereiden välinen että kaupunkien sisäinen poikkihallinnollinen yhteistyö tiivistyy ja osaaminen lisääntyy. Lisäksi toteutetaan saavutettavuutta parantavia toimenpiteitä, kuten esteettömän uimarannan ja ulkoilureittien suunnittelua, lainattavien uima-apuvälineiden, ramppien/luiskojen sekä opaskylttien hankintoja. Olemassa olevat ja hankkeessa toteutettavat esteettömyyttä parantavat toimenpiteet kootaan yhteen ja niistä laaditaan kaupunkikohtaiset tietopaketit sekä internetiin että painettuna. Kerättäviä tietoja käytetään partnerikaupunkien välisen ja koko Itämeren alueen matkailun edistämiseksi. Hankkeen kokemuksista ja tuloksista laaditaan käsikirja mm. esteettömyyden huomioimiseksi kaupunkitapahtumissa.

Hankkeen tuloksena (1) kaupunkien valmiudet ottaa huomioon erityisryhmien tarpeet kaupunkisuunnittelussa, kulttuuri- ja liikuntapalveluissa, matkailussa sekä taiteilijoiden toiminnassa lisääntyvät, (2) tasavertaisuus, saavutettavuus ja esteettömyys lisääntyvät kaupunkiympäristössä ja (3) matkailun markkinointimahdollisuudet partnerikaupunkien välillä ja Itämeren alueella paranevat.

Konkreettisina tuotoksina syntyy kaupunkikohtainen toimintasuunnitelma saavutettavuuden ja esteettömyyden parantamiseksi, partnerikaupunkien hyvät käytännöt ja hankkeessa luotavat kartat, suunnitelmat ja suositukset kootaan käsikirjaksi sekä internetsivustoksi paikallisten erityisryhmien käyttöön sekä käytettäväksi matkailumarkkinoinnissa. Projektin tulokset voidaan levittää laajasti Eurooppaan mm. WHO:n Terveet Kaupungit verkostojen kautta, jolloin tulokset eivät jää vain projektikaupunkien hyödyksi.

 

Toimintakokonaisuuksien sisältö (Work Packages)

 

1) Peruskoulutus saavutettavuusasioista ja puuttuvien välineiden hankinta

Jokainen kaupunki valitsee ydintyöryhmän esim. esteettömyysasiantuntijoista, kulttuuri/virkistyspalvelujen, matkailupalvelujen, kaupunkisuunnittelun ja tapahtumatuotannon edustajista. Näiden henkilöiden vastuulla on levittää projektin koulutuksista saatua osaamista ja tietotaitoa kaupunkiorganisaation sisällä ja yhteistyökumppaneiden keskuudessa. Kaupungeista nimetyt työryhmäläiset osallistuvat kansainväliseen koulutukseen, joka sisältää perustietoa asioista jotka tulisi huomioida saavutettavuuden ja esteettömyyden parantamiseksi kulttuuri- ja virkistyspalveluista sekä esitelmiä ja esimerkkejä toimintatavoista ja toteutuneista esteettömyyden parantamishankkeista. Hyvien käytäntöjen ja esimerkkien avulla koulutuksesta saa apua ja tukea paikallisten ongelmien ratkaisuun. Kansainvälisen koulutuksen jälkeen ydintyöryhmä järjestää omassa kaupungissaan sidosryhmäkoulutuksen/kohtaamispäivän johon osallistuu n. 40 henkilöä. Kansainvälisen koulutuksen tuottamat kysymykset saavat paikallisia ratkaisuja, metodien käytännön toimivuus arvioidaan ja testataan asiantuntijoiden avulla. Tulokset kootaan toimintakokonaisuudessa 5 valmistettavaan käsikirjaan.

 

Ensimmäisen toimintakokonaisuuden pohjalta toteutetaan myös kaupunkien määrittelemät hankinnat, joilla parannetaan esteettömyyttä ja saavutettavuutta sellaisissa kohteissa, jotka ovat matkailun kannalta ratkaisevia kussakin kaupungissa. Turussa kiinnitettään huomiota uusien Kulttuurikuntoilun keskuspuisto –hankkeessa luotavien palveluiden esteettömyyteen ja saavutettavuuteen ja tehdään sitä parantavia hankintoja, Pärnussa ja Jurmalassa taas huomion kohteena on rantojen esteettömyys. Esteettömyysasiantuntijat eli palvelujen käyttäjäkohderyhmien edustajat arvioivat tehtävät toimenpiteet ennen hankintojen toteuttamista jotta ratkaisuista tulee mahdollisimman toimivia.

 

2) Esteettömyyskartoitus ja kartan tekeminen

Toimintakokonaisuudessa 2 keskitytään kartoittamaan ja keräämään tiedot kulttuuri- ja virkistyspalveluiden saavutettavuudesta projektikaupungeissa. Kartoitussuunnitelma tehdään ja kartan toteuttamistapa sovitaan ydinryhmien toisessa kansainvälisessä kokouksessa. Turussa päivitetään jo tehtyä kartoitusta, muissa kumppanikaupungeissa kartoitusta ei ole tehty. Kootut materiaalit tulevat olemaan saatavilla kunkin kaupungin paikallisella kielellä/kielillä englanniksi. Jokainen kumppanikaupungeista kokoaa tiedot omaan kaupunkikarttaansa, kuitenkin siten, että ne on mahdollista yhdistää markkinoinnissa muiden kumppaneiden kesken.

 

3) Esteettömien kohteiden yhteinen esittely/markkinointi

Kolmas toimintakokonaisuus keskittyy ensinnäkin kaupunkien esteettömien ja saavutettavuudeltaan hyvien kohteiden yhteiseen matkailumarkkinointiin julkaisemalla kartoituksen pohjalta tehdyn yhteisesitteen ja verkkosivuston. Sivusto linkitetään osaksi kaupunkien matkailupalvelusivustoja ja toimintakokonaisuudessa 2 luotu kartta liitetään myös sivustolle. Osioon liittyy myös matkailupalvelutyöntekijöiden koulutusta siitä miten tiedottaa erityisryhmille matkailupalvelumahdollisuuksista.

 

4) Esteettömyys- ja saavutettavuusasioiden edistäminen projektin kumppanuuskaupungeissa

Projektin toiminnoista ja tuloksista tiedotetaan paikallisissa seminaareissa ja tapahtumissa kussakin projektin kumppanuuskaupungissa. Paikalliset hankkeen ydintyöryhmään osallistuneet ja paikalliset hankekoordinaattorit järjestävät seminaarin omassa kotikaupungissaan ja myös kumppanikaupunkien edustajia tulee kertomaan projektin tuloksista omassa kaupungissaan. Tarkoituksena on vaihtaa kokemuksia siitä miten tehdä rajat ylittävää yhteistyötä esteettömyyden edistämisessä, jakaa projektissa opittuja hyviä käytäntöjä ja korostaa samankaltaisten esteettömyyttä edistävien toimien tärkeyttä innovatiivisessa kaupunkisuunnittelussa. Hankkeen kumppanuuskaupungeissa tuodaan esteettömyysnäkökulmaan esiin myös tapahtumissa esim. Turussa Kulttuurikuntoilun keskuspuiston tapahtumien yhteydessä.

 

5) Esteetön kaupunki –käsikirjan toteuttaminen

Projektin lopuksi kaikki kootut kokemukset ja materiaalit kootaan käsikirjaksi esteettömyysasiantuntijoiden avustuksella. Kirja tulee sisältämään yhteenvedon projektin tuloksista sekä ehdotuksia esteettömien ja saavutettavien kulttuuri- ja virkistyspalveluiden toteuttamiseksi. Kirja tullaan julkaisemaan verkkosivuilla ja se tulee olemaan vapaassa käytössä kaikille jotka ovat kiinnostuneita esteettömyyden ja saavutettavuuden parantamisesta esim. tapahtumissa. Itämeren alueen terveet kaupungit ry levittää projektin tuloksia ja käsikirjaa Itämeren alueella ja Euroopan Terveet Kaupungit –verkostossa.

 

 

Aikataulu

Hankkeen kesto on 30 kk (kesäkuu 2010 – joulukuu 2012)