Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning624.01.20241

327-2024 (12 00 00, 12 00 01)

Utlåtande gällande utvecklandet av finskspråkig grundläggande undervisning åren 2024-2025

Sammandrag: -

Ssnfu § 6

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 23.1.2024:

 

Nämnden vid fostran och undervisning behandlade förslag till hur den finskspråkiga grundläggande undervisningen kunde utvecklas vid sitt möte 16.1.2024 § 5. Därtill beslöt nämnden att begära in utlåtanden i ärendet. Svenska sektionen har inte fått begäran om utlåtande men har möjlighet att ge utlåtande i frågan. Utlåtandena riktas till nämnden för fostran och undervisning senast 6.2.2024.

 

Utlåtande gällande språkbadsverksamhetens utvecklande för de högre årskurserna

 

 

I utvecklingsförslaget nämns att språkbad på svenska är befogat att utvärdera i ett senare skede så att undervisningen i svenska i högklasserna kan tryggas. Beslut kan tas i frågan när S:t Olofsskolans nybygge är färdigt eller färdigställs.

 

Svenska sektionen anser att detta utvecklingsförslag uttryckligen påverkar planeringen av utrymmena som nu är aktuellt och att ett dylikt förslag inte kan vänta tills S:t Olofsskolan är klar eller håller på att färdigställas.

 

Ett samarbete kring språkbadet påverkar både utrymmesanvändning, lärarkrafter och verksamhetskulturen. Svenska sektionen anser att ett dylikt utvecklingsförslag behöver förberedas i god tid så att alla berörda parter är involverade i planeringsprocessen. En samanvändning av fastigheten och eventuella lärarresurser kräver planering i god tid innan byggnaden färdigställs.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

 

Förslag          Svenska sektionen riktar ovanstående utlåtande till nämnden vid fostran och undervisning.

 

 

Beslut​Förslaget godkändes med följande ändring, sista stycket ändrades till:

Ett samarbete kring språkbadet påverkar både utrymmesanvändning, utrymmesresurser, lärarkrafter och verksamhetskulturen, därför kräver Svenska sektionen att ett dylikt utvecklingsförslag förbereds tillsammans med alla berörda parter i god tid innan byggnaden färdigställs.

Protokollet för detta ärende justerades omedelbart under mötet.​​

Sändlista

utlKasvatus- ja opetuslautakunta
förkJalonen Timo
förkJokela Merja
förkVolosatova Lucy