Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning524.01.20245

7463-2023 (12 00 00)

Svenska sektionens utlåtande gällande en omorganisering av den svenskspråkiga yrkesutbildningen

Sammandrag: -

Ssnfu § 5

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 16.1.2024:

 

Nämnden för fostran och undervisning har under sitt möte 31.10.2023 § 123 begärt in utlåtande i ärendet av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning, Axxells styrelse och Åbo yrkesinstitut. Alla andra parter som anser att det ärende som nu lagts fram berör dem, kan också lämna in ett utlåtande i ärendet.

 

Därtill beslutade nämnden att begära Åbo yrkesinstitut om en tilläggsutredning om de faktorer som försvagat eller förhindrat utvecklandet av Åbo yrkesinstituts svenskspråkiga undervisningsutbud.

 

Ärendet har behandlats på svenska sektionens möte 7.11.2023 § 54 där svenska sektionen önskade få en analys av läget på båda enheterna till nästa möte. Under aftonskolan på svenska sektionens möte 7.12.2023 § 62 deltog både utbildningschef Irina Loponen från Åbo Yrkesinstitut samt rektor Lena Johansson från Axxell och presenterade utbildningarna samt svarade på frågor.

 

Svenska sektionens utlåtande gällande en omorganisering av den svenskspråkiga yrkesutbildningen

 

De svenskspråkiga linjerna inom handel och data vid Åbo Yrkesinstitut är i första hand riktad till ungdomar och personalen anser att utbildningshelheten är fungerande och har ett gott rykte i regionen. Detta påtalas också av studiehandledarna i regionen. Samarbetet både med grundskolorna och näringslivet fungerar väl.

 

Inom Yrkesinstitutet finns redan etablerade samarbetsformer kring studier vid idrottsakademin, studiestigar till både Novia och ÅA, inlärning utomlands samt kombiexamen.

 

Lärarna upplever att de anpassar undervisningen och att litenheten gör att studerandens specialbehov kan tillgodoses på ett flexibelt sätt.

 

Studerandenas åsikter om studierna är att schemat är bra och att förvaltningsprogrammet wilma fungerar. Klassandan är bra i de flesta klasser. Studeranden upplever att hjälp fås snabbt från både kurator, skolpsykolog och övriga handledare. Däremot kunde det satsas mera på informationsgången och mera på svenska.

 

Personalen uttrycker en vilja av att fortsätta utveckla verksamheten och att vara delaktiga i utvecklingen av verksamheten.

 

I Åbo stads strategi lyfts fram att den långa historien och föregångarskapet har omformat Åbo till en till en tvåspråkig och internationell bildningsstad. År 2021 trädde en reform i kraft som ledde till att läropliktsåldern steg till 18 år och att studier på andra stadiet blev obligatoriska. Reformen gjordes för att öka jämlikheten samt för att stöda barns- och ungas välmående. Ifall de svenskspråkiga ungdomarna i Åbo skulle ha tillgång till enbart gymnasiestudier på svenska i Åbo skulle det avsevärt försämra trygghet och välmående hos en stor grupp elever som då skulle behöva söka sig till annan ort för andra stadiets studier. Ifall de svenskspråkiga linjerna överförs till Axxell blir det Axxell som bestämmer vilka linjer som förverkligas och var de är placerade.

 

År 2017 ansåg både nämnden vid fostran och undervisning samt stadsstyrelsen att det är viktigt att Åbo stad kan erbjuda en mångsidig yrkesutbildning för regionen och att den svenska utbildningen bör vara en del av denna helhet.

I dagsläge kan detta faktum anses ännu viktigare. Yrkesutbildning som motsvarar arbetslivets behov är en viktig faktor för företagens tillväxt och de offentliga organisationernas funktionsförmåga. Yrkesutbildningen har en viktig roll som en del av reformen av arbets- och näringslivstjänsterna 2024. Förutom att enbart se till regionens antal elever behöver man också se till flyttningsrörelser bland unga och ungdomsarbetslöshet. Yrkesutbildningen är viktig när det gäller att främja stadskoncernens livskraft och utnyttja möjligheter till partnerskap och samarbete mellan olika aktörer. Samarbetet inom Åbo yrkesinstitut borde utvecklas så att möjligheter till att avlägga delar av studier på det andra inhemska språket eller på ett annat språk utreds samt hur samarbetet med Axxell kring den svenskspråkiga HUX-utbildningen kunde utvecklas.

 

Svenska sektionen anser att de svenskspråkiga linjerna inom handel och data i fortsättningen behöver finnas inom Åbo Yrkesinstitut som en del av stadskoncernen och att utvecklingsarbetet behöver inriktas på att skapa attraktiva utbildningslinjer som lockar unga sökande samt att hitta innovativa lösningsmodeller för hur studierna kan förverkligas i det nya campuset som planeras för Åbo Yrkesinstitut.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag:          Svenska sektionen skickar ovanstående utlåtande till nämnden vid fostran och undervisning.

Beslut​Förslaget godkändes.​ Protokollet för detta ärende justerades omedelbart under mötet.​​

Sändlista

utlKasvatus- ja opetuslautakunta
förkJalonen Timo
förkJokela Merja
förkVolosatova Lucy