Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning4012.12.20121

13712-2012 (510)

Köp av förskoleundervisning av privata serviceproducenter under verksamhetsåret 2013-14

Sammandrag: -

Ssnfu § 40

Servicedirektör Liliane Kjellman, servicechef Hanna Karlsson:

 

För att smidiggöra beslutsfattandet gällande verksamhetsenheterna för den svenskspråkiga förskoleundervisningen, samt underlätta personalplaneringen inför hösten 2013 bör ett beslut fattas som ger möjlighet att vid behov köpa förskoleundervisning av privata producenter.

 

Eftersom förskoleundervisningen inte lyder under socialvårdslagen kan staden inte bevilja servicesedlar för skaffandet av förskoleundervisning. Under det pågående verksamhetsåret köper Åbo stad förskoleundervisning av två svenskspråkiga daghemsproducenter; daghemmet Villa Solaris och Daghemmet Folkhälsan Kastanjen. Antalet svenskspråkiga barn i privat förskoleundervisning är 15.

 

Priset för förskoleundervisningen granskades och justerades i början på det pågående verksamhetsåret 2012 2013. Tidtabellen gällande prisjusteringen i förskoleundervisningen följer samma tider och principer som vid fastställandet av servicesedelns värde. Detta innebär att priset av förskoleundervisningen enligt beslut av nämnden för fostran och undervisning 26.6.2012 följande gång kan granskas och justeras i början på verksamhetsåret 2014.

 

I år köper Åbo stad förskoleundervisning för priset 461 € i månaden.  

 

Det föreslås nu att svenska småbarnsfostran fortsättningsvis under verksamhetsåret 2013-14 köper förskoleundervisning, vid behov, för 461€ i månaden. Med undantag i augusti, då avgiften blir 230€. I förskoleundervisningen tillämpas inte så kallade koefficienter som används i fastställandet av servicesedelns värde

 

Ett separat avtal ingås mellan Åbo stad och producenten för köpandet av förskoleundervisning.

 

Bilaga 1                              Avtal om köpandet av förskoleundervisning

 

Samma regler och bestämmelser gäller vid produktion av förskoleundervisning som vid servicesedeln. Dessa krav är t. ex. adekvata utrymmen, och utbildad personal.

Dessutom bör producenten följa personuppgiftslagstiftningen i hanteringen av personuppgifter samt de i lagen nämnda bestämmelser kring aktsamhet och skydd samt sekretess i hanteringen av personuppgifter. Dessutom ansvarar producenten om personalens ansvarsförsäkringar samt barnens olycksfallsförsäkringar. Antalet förskolebarn i gruppen är minst sju barn, undantag kan beviljas om det i barngruppen finns barn med behov av särskilt stöd. Producentens skyldighet är att se till att barn i behov av stödåtgärder får det stöd och de tilläggsresurser som barnet behöver. I fall familjen inte tar emot den beviljade förskoleplatsen i det privata daghemmet, utan önskar att fortsätta sitt vårdförhållande i en annan privat dagvårdsenhet (nuvarande, som inte har förskoleundervisning), upphör rätten till servicesedel och familjen har i stället möjlighet att anhålla om privatdagvårdsstöd med kommuntillägg från FPA.

Nämnden för fostran och undervisning har den 15.8.2012 i § 130 beslutat följande om verksamhetstiden i förskoleundervisningen:

 

Hösttermin 13.8. – 20.12.2013 (91 verksamhetsdagar)

Höstlov 17.10. – 20.10.2013

Vårtermin 7.1. – 30.5.2014 (95 verksamhetsdagar)

Vinterlov 17.2. – 23.2.2014

 

 

Beslut över antagningen till den privata förskoleundervisningen fattas av stadens tjänstemän. Servicechefen för den svenska dagvården fattar besluten för de svenskspråkiga förskolebarnens del.

 

Direktör för den svenskspråkiga servicen Liliane Kjellman:

 

Förslag                 Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att priset för den av privata serviceproducenter köpta förskoleundervisningen är 461€/barn under verksamhetsåret 2013-14. Med undantag i augusti då priset är 230€/barn.

 

Dessutom beslutar sektionen att,

­Barnantalet i förskolegruppen bör vara minst sju(7) barn

­I fall familjen inte tar emot den beviljade förskoleplatsen i privata daghemmet, utan önskar att fortsätta sitt vårdförhållande i en annan privat dagvårdsenhet(nuvarande, som inte har förskoleundervisning), upphör rätten till servicesedel och familjen har i stället möjlighet att anhålla om privatdagvårdsstöd med kommuntillägg.

­Ett separat avtal ingås mellan Åbo stad och producenten för köpandet av förskoleundervisning.

­Staden stöder eventuellt behov av kompletterande dagvård genom servicesedel eller privatdagvårdsstöd och kommuntillägg

­Servicedirektören för huvudprocessen inom fostran och undervisning och direktören för svenskspråkig service undertecknar avtalen med de privata serviceproducenterna

BeslutFöredraganden ändrade beslutsförslaget så att Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning beslutar att priset för den av privata serviceproducenter köpta förskoleundervisningen är 461€/barn/mån under verksamhetsåret 2013-2014, med undantag i augusti då priset är 230€/barn/mån och att de punkter som nämns i beslutsförslaget godkänns med följande omformulering och tillägg:

- Barnantalet i förskolegruppen bör vara i huvudsak sju (7) barn.

- Från gruppstorleken kan man avvika om det finns barn som behöver särskilda stödåtgärder i gruppen.

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning godkände beslutsförslaget.

 

 

 

Sändlista

förkKulmala Vesa
förkRantanen Maija-Liisa
förkTakalo Anne


Bilagor:

Ssnfu § 40
Bilaga 1:AVTAL OM ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISING