Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige12520.06.201625

6955-2011 (065, 021, 658, 642)

Utvecklande av Fortunakvarteret

Sammandrag:

Fortunakvarteret i Åbo centrum avgränsas av Kristinegatan, Slottsgatan, Auragatan och Västra Strandgatan. För att fortsätta utvecklandet av kvarteret bör fullmäktige besluta att avstå från grundandet av ett ömsesidigt fastighetsaktiebolag och inleda försäljningen av de byggnader i kvarteret som staden äger, med undantag av stadshuset med sina flygelbyggnader, Apoteksmuseets byggnader och Konsulhuset.

Sfm § 125

Tilläggsmaterial 1Konceptet för Fortunakvarteret (på finska)

Stadsstyrelsens förslag                 

Stadsfullmäktige beslutar att

-      avstå från grundandet av ett ömsesidigt fastighetsaktiebolag i Fortunakvarteret,

-      den eventuella försäljningen av byggnaderna i Fortunakvarteret inleds med försäljning av Petreliushuset.  Utifrån erfarenheterna från detta beslutar stadsstyrelsen om en eventuell försäljning av Kempehuset och dess gårdsbyggnad. Beslutet gäller inte stadshuset med sina flygelbyggnader, Apoteksmuseets byggnader eller Konsulhuset.

-      arrendeavtalen om byggnader och byggnadsytor i kvarteret ingås för 30–50 år och att man i dem antecknar skyldigheten att reparera byggnaderna och skyldigheten att iaktta Fortunakvarterets koncept ”Fortunakvarteret är ett handelskvarter med fokus på mode och designprodukter, ett resmål och en rekreations- och fritidsplats. Förutom affärerna finns det kaféer och restauranger samt arbets- och kontorslokaler i kvarteret. Genom samarbete mellan aktörerna i kvarteret möjliggörs en aktiv evenemangsverksamhet och kompletterande verksamhet.”

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Oksanen lämnade understödd av Yrttiaho följande ändringsförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar att byggnaderna i Fortunakvarteret inte ska säljas. Staden bör inte avstå från sitt ägande av historiskt värdefulla fastigheter.”

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Oksanens ändringsförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 53 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Oksanens ändringsförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 3 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.

Bilaga 1Omröstningsförteckning (på finska)

Tavios klämförslag med följande innehåll förföll i brist på understöd:

”Fullmäktigepartierna ska ha en omfattande representation i styrgruppen.”

§ 125


Bilagor:

Sfm § 125
Bilaga 1:Äänestyslista