Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige9516.06.201424

5621-2014 (042)

Överföring av det budgetöverskridande resultatet för museitjänsterna och stadsorkestern till budgeten för 2014

Sammandrag:

Kulturnämnden har föreslagit att resultatet, som enligt bokslutsuppgifterna för 2013 är 128 900 euro bättre för museitjänsterna än budgeterat och 296 753 euro bättre för stadsorkestern än budgeterat, i form av en anslagshöjning överförs till museitjäns-ternas respektive stadsorkesterns budget för 2014. Föreslås att stadsstyrelsen och vidare att stadsfullmäktige godkänner förslaget. Dessutom föreslås att stadsorkes-terns och museitjänsternas s.k. treåriga ekonomiplanemodell och utvecklandet av den utvärderas i samband med budgetprocessen.

Sfm § 95

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar

att till stadsorkestern överförs 296.753 euro i form av en anslagshöjning i budgeten för 2014,

att till museitjänsterna överförs 128.900 euro i form av en anslagshöjning i budgeten för 2014 och

att det höjda anslaget endast får användas för kostnader för de evenemang och produktioner som kulturnämnden föreslagit 21.5.2014 under § 76 så, att användningen av anslaget inte orsakar Åbo stad någon permanent utgiftsökning,

Dessutom beslutar stadsfullmäktige att stadsorkesterns och museitjänsternas s.k. treåriga ekonomiplanemodell och utvecklandet av den utvärderas i samband med budgetprocessen.

BeslutFörslaget godkändes.

Dessutom beslöt stadsfullmäktige under diskussionen enligt 24 § i fullmäktiges arbetsordning delge stadsstyrelsen Perhos kläm, som understötts av Rantanen.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Perho framställde, understödd av Rantanen, följande klämförslag:

”Fortsatt nettobudgetering inom Åbo stads museitjänster och stadsorkester

Meningen är att på nytt granska tillämpningen av praxis med nettobudgetering inom Åbo stads museitjänster och stadsorkester. Nuvarande praxis har visat sig vara ytterst motiverande i fråga om verksamhetsresultatet och den strama ekonomiska hushållningen. Den viktigaste motiveringen för denna praxis är verksamhetens karaktär; eftersom verksamheten måste planeras för 2-3 år, t.ex. när det gäller att engagera efterfrågade gästande solister eller musiker, reservera stora utställningar och ingå föravtal. Det uppkomna överskottet kan användas om anslagen för verksamhetsåret är otillräckliga och tvärtom; underskott motiverar att satsa dels på inbesparingar, dels på attraktiva produk­tioner. Praxis har varit ytterst sporrande och resulterat i aktiv anskaffning av inkomster. I den strategi som är under beredning betonas vikten av mångsidiga kulturtjänster med tanke på Åbo stads attraktionskraft, konkurrenskraft och turism, dvs. det vore också i detta avseende motstridigt att avveckla denna praxis. De angivna motiveringarna talar starkt för att nettobudgeteringen ska fortsätta, och motiveringarna ska beaktas i utvärderingen.”

§ 95