Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige1523.01.201215

1697-2009 (000, 015, 011, 065)

Beslut om organisering av Åbo stads förvaltning 2012

Sammandrag:

Stadsstyrelsen tillsatte i juni 2011 en styrgrupp som fick i uppdrag att utarbeta ett förslag till ändring av besluts- och ledningssystemet. De riktlinjer som styrgruppen har utarbetat framläggs för stadsfullmäktige för fastställande. De fastställda riktlin-jerna blir beslut om hur Åbo stads förvaltning ska organiseras, och med stöd av detta beslut kommer reformen av stadens verksamhetsmodell att genomföras 2012.

Sfm § 15

Föredragning och beslutsförslag (på finska) Sfm 23.1.2012

Bilaga 1Slutrapporten, reformen av Åbo stads verksamhetsmodell 2012 (på finska)

Bilaga 2Slutrapporten, reformen av Åbo stads verksamhetsmodell 2012 (ersätter bilaga 1) (på finska)

Stadsstyrelsens förslag        

Stadsfullmäktige beslutar att riktlinjerna i slutrapporten fastställs enligt bilaga 1 och att de fastställda riktlinjerna utgör beslut för organiseringen av förvaltningen och grund för reformen av Åbo stads verksamhetsmodell.

BeslutStadsfullmäktige beslöt att de enligt fullmäktigebehandlingen ändrade riktlinjerna i slutrapporten fastställs enligt bilaga 3 och att de fastställda riktlinjerna utgör beslut för organisering av förvaltningen och grund för reformen av Åbo stads verksamhetsmodell.

Bilaga 3Slutrapporten, med stadsfullmäktiges ändringar 23.1.2012 (på finska)

Stadsfullmäktige beslöt enhälligt delge stadsstyrelsen klämförslaget.

Beslutet i ärendet fattades efter fyra omröstningar.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet:

Vid sammanträdet framställdes följande ändringsförslag:

1.Mäenpää föreslog att bilaga 1 kompletteras med följande riktlinje: Stadsdirektören och biträdande stadsdirektören väljs genom tillsvidare i kraft varande avtal (tillägg på sidan 6, avsnitt 3.1.1, punkt 5.)

2.Perho föreslog, understödd av Rosenlöf, att bilaga 2 kompletteras med följande riktlinje:

 - Stadsdirektören och biträdande stadsdirektören väljs till tjänsteförhållanden som är i kraft tillsvidare (tillägg på sidan 6, avsnitt 3.1.1, punkt 5.)

3.Perho föreslog, understödd av Rosenlöf, att bilaga 2 kompletteras med följande riktlinje:

- sidan 7, avsnittet om verksamhetsförutsättningarna för ledningen, punkt 8 ändras enligt följande: ”Verksamhetsförutsättningarna för ordförandena för fullmäktigegrupperna förbättras.”

4.Sarlund föreslog, understödd av Kosonen, att bilaga 1 kompletteras med följande riktlinje:

- Stadsdirektören och biträdande stadsdirektören väljs till tjänsteförhållanden på en bestämd tid på 8 år (tillägg på sidan 7, avsnitt 3.1.1, punkt 5).

5. Laivoranta föreslog, understödd av Kosonen, att fullmäktiges beslut kompletteras med följande:

Fullmäktige beslutar att stadsdirektörens och biträdande stadsdirektörens tjänster ledigförklaras offentligt på villkor att mottagandet av uppgiften förutsätter att direktörsavtal ingås som godkänns av fullmäktige och att valet överlåts åt den nya fullmäktigeförsamlingen som förrättar valet i januari 2013.

6.Laivoranta föreslog, understödd av Kosonen, att fullmäktiges beslut kompletteras med följande:

Fullmäktige beslutar fastställa riktlinjerna i slutrapporten i bilaga 1, utom riktlinjerna på sidorna 7-9 som hänför sig till förbättrande av verksamhetsförutsättningarna för den politiska ledningen, strategiprocessen och styrningsmodellerna och remitteras för ny beredning.

7. Rinne framställde, understödd av Huhtanen, följande klämförslag:

”Då Åbo stad nu går in för en stor ändring av förvaltningen, är det skäl att också granska ärendet ur jämställdhetssynpunkt. Vänsterförbundets fullmäktigegrupp föreslår att Åbo stad gör en utvärdering av den nu framlagda modellens inverkan på jämställdheten.

En utredning av kommunernas skyldigheter i jämställdhetsärenden finns på Kommunförbundets sidor på adressen

http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/tuke/tasa-arvo/tasa-arvosuunnittelu/Sivut/default.aspx."

Då diskussionen avslutats, konstaterade ordföranden att Perhos och Mäenpääs ändringsförslag gällande längden på stadsdirektörernas tjänsteförhållanden till sitt innehåll är likadana och således kan behandlas som ett och samma ändringsförslag (= vid omröstningarna ändring nr 1). Ändringsförslagen behandlas ett och ett så, att varje ändringsförslag ställs mot stadsstyrelsens förslag. I fråga om tjänsteförhållandenas längd för stadens ledning har flera ändringsförslag lagts fram, och således behandlas de i följande ordning:

I fråga om tjänsteförhållandenas längd för stadens ledning ställs först Perhos och Sarlunds förslag mot varandra och därefter ställs det vinnande förslaget mot stadsstyrelsens förslag.

Ändringsförslag 1, första omröstningen

Ordförandens omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder ändringsförslag 1, röstar ”ja”, om ”nej” vinner har ändringsförslag 4 vunnit.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 43 fullmäktigeledamöter ändringsförslag 1 och 24 fullmäktigeledamöter understödde ändringsförslag 4.

Andra omröstningen

Ordförandens omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har ändringförslag 1 vunnit.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 43 fullmäktigeledamöter ändringsförslag 1 och 24 fullmäktigeledamöter understödde stadsstyrelsens förslag.

Ändringsförslag 3 godkändes enhälligt.

Ändringsförslag 5, tredje omröstningen

Ordförandens omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har ändringsförslag 5 vunnit.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 63 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde ändringsförslag 5.

Ändringsförslag 6, fjärde omröstningen

Ordförandens omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag röstar ”ja”, om ”nej” vinner har ändringsförslag 6 vunnit.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 63 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 4 fullmäktigeledamöter understödde ändringsförslag 6.

Stadsfullmäktige beslöt delge stadsstyrelsen klämförslaget.


Bilagor:

Sfm § 15
Bilaga 1:Loppuraportti, Turun kaupungin toimintamallin uudistus 2012
Bilaga 2:Loppuraportti, Turun kaupungin toimintamallin uudistus 2012
Bilaga 3:Loppuraportti, Turun kaupungin toimintamallin uudistus 2012 Kv:n muutoksin