Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Stadsfullmäktige 24 24.01.2011 24

1508-2010 (118, 021)

Avslutande av biträdande stadsdirektör Tero Hirvilammis tjänsteförhållande

Sammandrag:

Föreslås att stadsfullmäktige med stöd av 35 § i lagen om kommunala tjänsteinnehavare beslutar säga upp biträdande stadsdirektör Tero Hirvilammis tjänsteförhållande så, att det slutar två månader efter att Tero Hirvilammi har fått kännedom om beslutet om uppsägning.

Sfm § 24

Bilaga 1                              Föredragning och beslutsförslag (på finska)

 

Bilaga 2                              Omröstningsförteckningarna (på finska)

 

Tf. biträdande stadsdirektör Ari Korhonen anmälde jäv vid behandlingen av ärendet i § 24 och avlägsnade sig från sammanträdet.

 

Fullm. Olavi Mäenpää föreslog, understödd av fullm. Maarit Rostedt, följande ändring:

 

”Stadsfullmäktige beslutar samtidigt att en utomstående expert ska utreda den tidigare stadsdirektören Mikko Pukkinens och stadens juridiska avdelnings – särskilt ledande stadsjuristen Antero Kastemaas ersättningsskyldighet pga. det icke yrkeskunniga och ovarsamma förfarandet vid det första uppsägningsförfarandet av Tero Hirvilammi, som Åbo förvaltningsdomstol upphävde och vars beslut Högsta förvaltningsdomstolen fastställde. Det första uppsägningsförfarandet konstaterades av domstolen vara olagligt och det förorsakade Åbo stad betydande ekonomiska förluster.”

 

Då diskussionen avbrutits, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar ”ja”, om ”nej” vinner, har fullm. Olavi Mäenpääs förslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

 

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 2 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Olavi Mäenpääs förslag, 6 fullmäktigeledamöter röstade blankt, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således vann stadsstyrelsens förslag.

 

Fullm. Ruth Hasan föreslog, understödd av fullm. Virpa Puisto, att det sista stycket om verkställighet i beslutsförslaget stryks.

 

Härefter framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar ”ja”, om ”nej” vinner, har fullm. Ruth Hasans förslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

 

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 28 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag, 30 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Ruth Hasans förslag, 7 fullmäktigeledamöter röstade blankt, 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således vann fullm. Ruth Hasans förslag.

 

Fullm. Heikki Talvitie föreslog, understödd av fullm. Alpo Lähteenmäki, att ärendet förkastas.

 

Då diskussionen avbrutits, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fullm. Ruth Hasans förslag, röstar ”ja”, om ”nej” vinner har fullm. Heikki Talvities förslag om förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

 

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 57 fullmäktigeledamöter fullm. Ruth Hasans förslag, 4 fullmäktigeledamöter understödde fullm. Heikki Talvities förslag om förkastande, 4 fullmäktigeledamöter röstade blankt och 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således vann fullm. Ruth Hasans förslag.

 

Beslut           Stadsfullmäktige beslöt med stöd av 35 § i lagen om kommunala tjänsteinnehavare säga upp biträdande stadsdirektör Tero Hirvilammis tjänsteförhållande så, att det avslutas två månader efter att Tero Hirvilammi fått kännedom om detta beslut om uppsägning.

Grunden för uppsägningen är följande sakliga och vägande skäl som noggrannare framgår av stadsstyrelsens redogörelse.

Enligt en helhetsbedömning med anledning av Hirvilammis förfarande i sin tjänst och utanför tjänsten har han förlorat arbetsgivarens förtroende. Hirvilammi har genom ett osakligt och klandervärt beteende också förlorat förtroendet i arbetsmiljön samt också mera allmänt det offentliga förtroendet och trovärdigheten hos kommuninvånarna och i synnerhet hos elevernas föräldrar. Hans möjligheter att återfå förtroendet och på ett förtjänstfullt sätt sköta tjänsten som biträdande stadsdirektör för kunskapshantering och näringsliv har i väsentlig grad försvagats. Vid en helhetsbedömning måste med hänsyn till det som relaterats ovan anses att Hirvilammis ställning har blivit sådan att han inte åtnjuter det förtroende hos arbetsgivaren och inte det offentliga förtroende och den offentliga trovärdighet som skötseln av en offentlig tjänst förutsätter. Hans förutsättningar att sköta arbetet har således förändrats i så väsentlig grad att han inte kan anses klara av sina tjänsteåligganden på ett ändamålsenligt sätt enligt vad som förutsätts i lagen om tjänsteinnehavare.

 


Bilagor:

Sfm § 24
Bilaga 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Bilaga 2:Äänestyslistat