Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland2812.04.20184

833-2018 (00 04 01, 11 03 02)

Avtal om vissa uppgifter i enlighet med avfallslagen

Sammandrag:

Avtalet mellan Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab om en närmare fördelning av uppgifterna i anslutning till avfallshanteringen undertecknades ursprungligen 22.3.2016. Efter uppdateringen av samarbetsavtalet gällande Nämnden finns också behov av att uppdatera avtalet mellan nämnden och bolaget.

Sfan § 28

Stadssekreterare Satu Lehto 22.2.2018:

Det har avtalats om den kommunala avfallsservicemyndigheten mellan kommunerna i avtalet om gemensam avfallshanteringsnämnd (21.8.2015) och i instruktionen för Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd. En uppdatering av samarbetsavtalet har blivit aktuell i och med omorganiseringen av Åbo stad, när miljösektorn och fastighetssektorn gick samman 1.1.2018 och bildade stadsmiljösektorn. Även ändringarna i kommunallagen som trädde i kraft 1.6.2017 medförde ändringar i stadgarna, vilket ledde till att även instruktionen för nämnden upphävdes. Det har också ansetts nödvändigt att precisera arbetsfördelningen mellan kommunen och nämnden i fråga om uppgifterna som anvisas kommunen i avfallslagen. Ändringarna har överenskommits om i september 2017 i samband med evenemanget för delägarkommunernas planering och utveckling av avfallshanteringen. 

Åbo stadsfullmäktige har 29.1.2018 godkänt uppdateringen av samarbetsavtalet gällande den regionala avfallshanteringsnämnden (§ 9) och ändringarna i förvaltningsstadgan (§ 8). Det uppdaterade samarbetsavtalet skickades 19.1.2018 till avtalskommunerna för godkännande. Samarbetsavtalet träder i kraft först när det har godkänts av fullmäktigen i alla delägarkommuner.

Avtalet mellan Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd om vissa uppgifter i enlighet med avfallslagen undertecknades ursprungligen 22.3.2016. Till följd av uppdateringarna av det ovan nämnda samarbetsavtalet gällande nämnden och Åbo stads förvaltningsstadga måste även avtalet mellan bolaget och nämnden uppdateras. Genom avtalet fastställs en närmare arbetsfördelning mellan parterna av uppgifterna i enlighet med avfallslagen. Ändringarna är till sin natur tekniska preciseringar och de har överenskommits om med bolaget. Bolagets styrelse har godkänt avtalet 5.3.2018.

Det har avtalats om en överföring av den kommunala avfallsservicen mellan delägarkommunerna och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab i delägaravtalet (21.8.2015) för Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab. En uppdatering av delägaravtalet är inte aktuell.

Bilaga 1Avtal om vissa uppgifter i enlighet med avfallslagen, ändringarna markerade

Bilaga 2Avtal om vissa uppgifter i enlighet med avfallslagen

Tilläggsmaterial 1Åbo förvaltningsdomstols avgörande 29.1.2018 9 §

Tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna ändringarna i enlighet med bilaga 1 i avtalet mellan Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab och nämnden.

BeslutFörslaget godkändes.

Sändlista

förkAuran kunta
förkKaarinan kaupunki
förkKemiönsaaren kunta
förkLiedon kunta
förkLounais-Suomen Jätehuolto Oy
förkMarttilan kunta
förkMaskun kunta
förkMynämäen kunta
förkNaantalin kaupunki
förkNousiaisten kunta
förkPaimion kaupunki
förkParaisten kaupunki
förkPöytyän kunta
förkRaision kaupunki
förkRuskon kunta
förkSalon kaupunki
förkSauvon kunta
förkStadsstyrelsen
åtgOjala Satu
åtgSalmelainen Leena
åtgSuomela Sari


Bilagor:

Sfan § 28
Bilaga 1:Avtal om vissa uppgifter i enlighet med avfallslagen, ändringarna markerade
Bilaga 2:Avtal om vissa uppgifter i enlighet med avfallslagen