Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Avfallshanteringsnämnden i Sydvästra Finland518.01.20185

474-2018 (00 01 01)

Riktlinje för beslut som delegerats till avfallshanteringsombuden

Sammandrag:

Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd delegerar i sin verksamhetsstadga beslutanderätt till avfallshanteringsombuden (ändring 18.1.2018). Beslutanderätten som delegeras gäller rutinuppgifter och återkommande uppgifter till vilka hör bland annat fastställande av avfallsavgifter antingen enligt taxan eller avvikande från den samt handläggningen av anmärkningar om obetalda avfallsavgifter. I syfte att garantera jämlikhet och skälighet kan avfallshanteringsnämnden fastställa en riktlinje som avfallshanteringsombuden följer i sina beslut.

Sfan § 5

Regional avfallshantering, vikarierande avfallshanteringsombud Pirjo Rinne 10.1.2018:

Avfallsavgifterna fastställs i enlighet med den av avfallshanteringsnämnden godkända avfallshanteringstaxan. Betalningsskyldiga har rätt att lämna in anmärkningar om avgiften inom 14 dygn efter att avfallshanteringsavgiftsfakturan har tagits emot. Ändring kan också sökas före faktureringen.

Enligt 81 § i avfallslagen kan avfallsavgiften på ansökan av den avgiftsskyldige eller på initiativ av myndigheten påföras så att den avviker från avfallstaxan eller efterskänkas om en avfallsavgift enligt avfallstaxan måste anses vara oskäligt stor eller liten. När skäligheten bedöms kan som grund betraktas avfallets mängd, servicenivån eller eget utnyttjande av avfallet som i praktiken endast kan innebära kompostering av bioavfall eller kan avfallsvattenslam. Egenhändig förstörelse av avfall till exempel genom bränning är förbjudet i avfallshanteringsbestämmelserna.

Betalningsanmärkningarna gäller sedvanliga årsavgifter som baserar sig på kostnaderna för upprätthållande av avfallshanteringstjänsterna. I skärgården till exempel baserar sig årsavgiften för områdesinsamlingsplatserna principiellt inte på användningen per bostad, eftersom det vore omöjligt att övervaka eller verifiera den tillförlitligt och rättvist. Om en avfallsavgift som avviker från avfallstaxan påförs, ska betalningsgrunderna vara jämlika och skäliga.

Avfallshanteringsombuden har berett en riktlinje för avfallshanteringsnämndens granskande och godkännande som kan iakttas när beslut om avgifter tas. Beredningen av riktlinjen baserade sig på erfarenheter som handläggningen av ansökningar gett hittills och på förvaltningsdomstolens avgöranden.

Tjänsteinnehavarnas beslut som omfattas av delegeringen meddelas avfallshanteringsnämnden på sammanträdena.

Bilaga 1Anvisning för handläggningen av ansökningar gällande avfallsavgifter

Tf. tillsynsdirektör Leena Salmelainen:

FörslagSydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd beslutar att godkänna den föreslagna riktlinjen för handläggningen av beslut om avfallsavgifter.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

noudOjala Satu
noudRinne Pirjo
noudSuhonen Veli-Matti


Bilagor:

Sfan § 5
Bilaga 1:Anvisning för handläggningen av ansökningar gällande avfallsavgifter