Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd 18.1.2018

Anvisning för handläggningen av ansökningar gällande avfallsavgifter

Avfallshanteringsombuden följer i sina tjänsteinnehavarbeslut riktlinjen i den här anvisningen. Avfallshanteringsnämnden granskar och uppdaterar anvisningen vid behov.

Tömningsavgifter som tas ut för avfallskärl inom områden för fastighetsvis avfallstransportjämkas eller avlägsnas inte i efterskott, om tömningarna har genomförts i enlighet med faktureringen. Andelen av tömningsavgifter för en fastighet som har gemensamt kärl jämkas eller avlägsnas inte i efterskott, om tömningarna har genomförts i enlighet med faktureringen och faktureringen har skett utgående från uppgifter som meddelats avfallsregistret. (Felaktiga debiteringar kan korrigeras även utan myndighetsbeslut, AL 86 §)

Bostadsfastigheters områdesinsamlings- eller avfallsstationsavgifter kan jämkas eller avlägsnas i följande fall:

Grundavgiften för avfallshanteringkan jämkas eller avlägsnas i följande fall:

Beslut om jämkning tas i regel för ett år åt gången, men om jämkning för längre tid är ändamålsenligt kan jämkningen gälla i högst tre år åt gången. 

Andra avgifter i enlighet med taxanjämkas enligt prövning från fall till fall.

Orsaker som inte utgör grunder för ändring av avgifter

Enligt grunderna i 81 § i avfallslagen (RP 199/2010) är medellöshet eller motsvarande social grund inte en i lagen avsedd grund för jämkning. Betalningsgrunderna bör i alla fall vara jämlika och skäliga. För att garantera att avgifterna är jämlika och skäliga kan följande förhållanden inte betraktas som grund för ändring av områdesinsamlings-, avfallsstations- och grundavgifter enligt taxan:

(Enligt 6 § i grundlagen får ingen utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd eller handikapp eller av någon annan orsak som gäller hans eller hennes person.)