Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta2816.01.201328

9831-2012 (112)

Oikaisuvaatimus ja valitus Turun kaupungin peruspalvelulautakunnan päätökseen 4.12.2012 § 416 (toimistopäällikön virkavaali)

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta päätti valita 4.12.2012 § 416 Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen sijaishuollon toimistopäällikön virkaan (vakanssinumero 300013) valtiotieteiden maisteri Annika Raaskan. Päätökseen liittyen on tehty oikaisuvaatimus ja valitus. Peruspalvelulautakunnalle esitetään, että se hylkää oikaisuvaatimuksen.

Perla § 28

Hyvinvointitoimiala, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 7.1.2013:

Peruspalvelulautakunta päätti suljetuin lipun suoritetussa virkavaalissa 4.12.2012 § 416 valita Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen sijaishuollon toimistopäällikön virkaan (vakanssinumero 300013) valtiotieteiden maisteri Annika Raaskan. Tähän päätökseen Eira Virolainen sekä Anita Birstolin hakee muutosta.

Liite 1Peruspalvelulautakunnan päätös 4.12.2012 § 416

Liite 2Eira Virolaisen oikaisuvaatimus liitteineen

Liite 3Anita Birstolinin valitus liitteineen

Toimistopäällikön valinnan taustaa koskien voidaan todeta seuraavaa:

Turun sosiaali- ja terveystoimessa on ollut julkisessa haussa ajalla 25.8.–10.9.2012 toimistopäällikön virka (vak.nro 300013). Pätevyys virkaan perustuu lakiin sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista 272/2005 10 § 2 mom. Kelpoisuusvaatimuksena sosiaalityön ammatillisiin johtotehtäviin on kyseisen lain 3 §:n (kelpoisuusvaatimuksena sosiaalityöntekijän tehtäviin on ylempi korkeakoulututkinto johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu pääaineopinnot tai pääainetta vastaavat yliopistolliset opinnot sosiaalityöstä) mukainen kelpoisuus sekä riittävä johtamistaito. Toimistopäälliköltä on lisäksi edellytetty pitkäaikaista kokemusta lastensuojelutyöstä ja kokemusta esimiestyöstä.

Eira Virolainen katsoo oikaisuvaatimuksessaan muun ohella, että kelpoisuusvaatimuksista pitäisi arvioida erityisesti kohtaa ”Pitkäaikainen kokemus lastensuojelutyöstä” ja päätöksen kohtaa, missä virkaan valitun työkokemus on arvioitu pitkäaikaisuuden osalta riittäväksi. Virolaisen mukaan arvio on kuitenkin syytä kyseenalaistaa ja kysyä, voidaanko valitus henkilön kokemusta lastensuojelutyöstä pitää missään tilanteessa pitkäaikaisuuden määrittelyn kriteerit täyttävänä.

Virolaisen mukaan viranhaku/täyttöprosessissa mainittu edellytys pitkästä lastensuojelutyökokemuksesta on erityisen harhaanjohtava. Virolainen toteaa myös, että oikeuskäytännön mukaan päätös on kumottu perustuslain vastaisena, jos hakijoiden keskinäinen vertailu ei ole tapahtunut viranhakuilmoituksessa mainittujen kelpoisuusvaatimusten mukaisesti.

Anita Birstolinin muutoksenhaun perustelut vastaavat Eira Virolaisen perusteluita.

Toimistopäällikön virkaa haki siis seitsemän henkilöä. Yksi hakijoista ei täyttänyt viran pätevyysvaatimuksia. Kaikki pätevät hakijat haastateltiin. Haastatteluihin osallistuivat tulosaluejohtaja Leila Visa, avo-huollon toimistopäällikkö Minna Virta ja erityispalveluiden toimistopäällikkö Merja Niinimäki. Palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen päätti kutsua jatkohaastatteluihin 4 pätevää hakijaa. Jatkohaastatteluihin osallistuivat palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen ja tulosaluejohtaja Leila Visa.

Virkavaalia koskevan päätöksen esittelyosassa todetaan, julkisten virkojen täytössä on olennaisen tärkeätä, että hakijoiden oikeusturva ja tasapuolinen kohtelu turvataan. Sosiaalityön tulosalueen tulosaluejohtaja Leila Visan esityksessä hakijoiden ansioita ei vertailtu millään tavalla.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vähintäänkin hakuprosessissa kärkihakijoiksi todettujen hakijoiden ansioita verrataan tasapuolisesti, jotta päätöksentekijä voi vakuuttua kokonaisvaltaisesti virkaa hakeneiden tasapuolisesta kohtelusta. Kärkihakijoiden vertailu laadittiin palvelutuotantojohtaja Petri Virtasen toimesta siinä vaiheessa, kun valintapäätöstä valmisteltiin peruspalvelulautakunnan päätettäväksi 4.12.2012 pidettyyn kokoukseen. Jatko-haastatteluihin kutsututtujen henkilöiden arvioitiin täyttävän sijaishuollon toimistopäällikön viran muodolliset kelpoisuusehdot. Kelpoisuusvaatimuksena ollutta pitkäaikaista kokemusta ja ko. tapauksessa lastensuojelutyöstä ei ole määritelty. Määrittely jää siis päätöksentekijän harkintaan. Tehtävän valitun kokemus lastensuojelutyöstä on arvioitu riittäväksi.

Hallintolain 45 §:n mukaan päätös on perusteltava. Perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovelletut säännökset. Suomen perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitys-perusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Säädettyjen kelpoisuusvaatimusten lisäksi voidaan edellyttää muita lisävalmiuksia, jotka auttavat virka-tehtävien menestyksellistä hoitamista. Ansiovertailun ja pätevyysarvioinnin tuloksena päädytään siihen, ketä viran säädetyt kelpoisuusvaatimukset ja hakuilmoituksessa mahdollisesti julkaistut lisävaatimukset sekä toisaalta viran tehtäväala ja tehtävät huomioon ottaen on pidettävä hakijoista virkaan pätevimpänä.  Päätöksen oheismateriaalissa olleessa vertailussa on jatkohaastatteluihin kutsuttujen henkilöiden ansiot on vertailtu edellytetyllä tavalla

Oheismateriaali 1Hakijoiden ansiovertailu [suppea jakelu]

Annika Raastan valinta Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen sijaishuollon toimistopäällikön virkaan (vakanssinumero 300013) on tehty kokonaisarvioinnilla, joka on perustunut viranhakuun liittyviin hakemusasiakirjoihin ja tehtyihin haastatteluihin.

Edellä olevan perusteella voidaan todeta, että peruspalvelulautakunnan päätös ei ole lainvastainen, päätöksen muuttamiseen ei ole muutakaan syytä, joten Eira Virolaisen oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 8.1.2013:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hylätä Eira Virolaisen oikaisuvaatimuksen ja Anita Birstolinin valituksen edellä olevilla perusteilla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Birstolin ja Suominen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoBirstolin Anita
aoVirolainen Eira


Liitteet:

Perla § 28
Liite 1:Peruspalvelulautakunnan päätös 4.12.2012 § 416
Liite 2:Eira Virolaisen oikaisuvaatimus liitteineen
Liite 3:Anita Birstolinin valitus liitteineen