Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta1916.01.201319

5858-2008 (016, 033)

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishanke (TALK) - jatkorahoitushakemus vuodelle 2013 Sosiaali- ja terveysministeriölle

Tiivistelmä:

STM myönsi pitkäaikaisasunnottomuuden poistamisohjelmasta rahoitusta TALK -jatkohankkeeseen vuodelle 2012. Hanketta ei pystytty käynnistämään vuonna 2012. Ministeriölle on tehty uusi hakemus vuodelle 2013, koska asunnottomuusohjelman rahoituspäätökset tehdään kalenterivuodeksi kerallaan. Turku on solminut valtion kanssa asiaa koskevan aiesopimuksen vuosille 2012-2015.

Perla § 19

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen 30.12.2012

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishankkeessa Turussa (TALK) kehitettiin vuosina 2008-2011 toimintamalli, jossa tukiasuntojen määrän lisäämisellä ja riittävien asumisen tukipalvelujen järjestämisellä tarjottiin asuntoa vailla oleville pitkäaikaisasunnottomille mahdollisuus omaan vuokra-asuntoon. TALK-hanke sai STM:n Kaste-ohjelman hankerahoituksen. Hanke onnistui tehtävässään ja sen toiminta oli myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Saatua kokemusta haluttiin hyödyntää laajentamalla kohderyhmää pitkäaikaisasunnottomista asunnottomiin tai asunnottomuusuhan alaisiin nuoriin. Tarkoitusta varten haettiin STM:n Kaste-ohjelman rahoitusta vuodelle 2012 (Perla 11.1.2012 § 11). Rahoitus saatiin, mutta jatkohanketta ei pystytty käynnistämään vuoden 2012 aikana. Vaativan kehittämishankkeen käynnistäminen ei ollut mahdollista, koska toteuttavasta yksiköstä (jälkihuoltoyksikkö sosiaalityön tulosalueella) puuttui hankkeen johtamisen ja ohjaamisen kannalta välttämätön vakinainen henkilöstö.

Valtioneuvosto päätti 15.12.2011 pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmasta vuosille 2012-2015. Turku on solminut valtion kanssa asiaa koskevan aiesopimuksen. Asunnottomuuden vähentämiseen tähtääviä hankkeita rahoitetaan KASTE-ohjelmasta. Rahoituspäätökset tehdään kalenterivuodeksi kerrallaan. Rahoitusta voidaan käyttää palkkakustannuksiin ja sitä on mahdollista saada enimmillään 50 % valtionapuun oikeuttavista kustannuksista.

TALK-toiminnan kohdistaminen nuoriin on edelleen välttämätöntä. Nuorten asunnottomuus näyttää ARAn marraskuussa 2012 tehdyn kartoituksen perusteella olevan hienoisessa kasvussa. Nuorten asunnottomuuskartoitus maaliskuulta 2012 puolestaan arvioi asunnottomia nuoria olevan Turussa vähintään sata. Nuorten asunnottomuuden väheneminen on sosiaali- ja terveystoimen operatiivisen palvelutuotantosopimuksen tavoitteissa vuodelle 2013. TALK-jatkohankkeen toteuttaminen on tehokkain keino siihen. Tarvittavat vuokra-asunnot hankitaan yhteistyössä Turun kaupungin vuokrataloyhtiön kanssa. Hankerahoitus käytetään ohjaajien palkkaukseen. 

Tarkoitusta varten STM:lle on jätetty rahoitushakemus vuodelle 2013. Tarkoitusta varten haetaan STM:ltä Kaste-ohjelman rahoitusta. Hankkeen kokonaiskustannus on 148 000 €, johon haetaan 50 % valtionrahoitus. Hankkeen omarahoitusosuus sisältyy sosiaalityön tulosalueen vuoden 2013 talousarvioon.

Liite 1TALK -jatkohankkeen rahoitushakemus STM:lle

Liite 2TALK -jatkohankkeen hankesuunnitelma.  

Tämä päätös toimii peruspalvelulautakunnan sitoumuksena TALK -jatkohankkeeseen osallistumisesta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä oheisen hankesuunnitelman mukaiset ehdotukset osaksi pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi tähtäävää työtä ja hyväksyy hankehakemuksen jättämisen sosiaali- terveysministeriölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSosiaali- ja terveysministeriö
tpvKuronen Sirpa
tpvVisa Leila


Liitteet:

Perla § 19
Liite 1:TALK -jatkohankkeen rahoitushakemus STM:lle
Liite 2:TALK -jatkohankkeen hankesuunnitelma