Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta2516.01.201325

1366-2012 (011)

Esitys geriatrisen akuuttikeskuksen perustamisesta

Tiivistelmä:

Työryhmä esittää perustettavaksi geriatrisen akuuttikeskuksen (GAKE) VSSHP:n liikelaitoksen yhteispäivystyksestä vapautuviin Turun Kaupunginsairaalan tiloihin 1.5.2013 lähtien. GAKE on arkipäivinä klo 8-20 välisenä aikana toimiva 13 seurantasairaansijan geriatrivetoinen avohoidon yksikkö, joka tuottaa tarpeenmukaisen akuuttihoidon iäkkäille monisairaille turkulaisille ajoissa ja suunnitellusti. Tavoitteena on tukea kotona selviytymistä, rajata varsinaisen päivystyksen käyttö ainoastaan lääketieteellisiin päivystysindikaatioihin ja vähentää sairaalahoidon käyttöä. Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat kotihoito ja perusterveydenhuolto.

Perla § 25

Tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen 2.11.2012:

Tausta ja toimeksianto

Palvelutuotannon johtoryhmä asetti 27.10.2011 työryhmän tekemään toimintasuunnitelman geriatrisen akuuttikeskuksen perustamisesta VSSHP:n liikelaitoksen yhteispäivystyksestä vapautuviin tiloihin Turun Kaupunginsairaalaan. Suunnitelmaa on käsitelty palvelutuotannon johtoryhmässä 2.2. ja 29.3.2012.

GAKEN toimintamallin sisältö ja osuus vanhusten hoitoprosessissa

GAKE on arkipäivinä klo 8-20 välisenä aikana toimiva geriatrian erikoislääkärin johtama avohoidon yksikkö. Käytössä on 13  seurantapaikkaa.

Liite 1                                  GAKEn toimintasuunnitelma

Potilaat tulevat pääsääntöisesti kotisairaanhoidon tai perusterveydenhuollon lähettäminä. Kohderyhmänä ovat iäkkäät turkulaiset, joiden tutkimus ja hoito ei tilanteen vaikeuden takia onnistu kotisairaanhoidossa tai perusterveydenhuollossa. Lääketieteellisistä syistä he eivät kuitenkaan tarvitse päivystyksen liikelaitosta. Tavoitteina on 1) tuottaa tarpeenmukainen akuuttihoito niin ajoissa, että mahdollisimman moni selviytyisi edelleen kotonaan, 2) rajata varsinaisen päivystyksen käyttö ainoastaan lääketieteellisiin päivystysindikaatioihin ja 3) vähentää sairaalahoidon käyttöä.

Seurantapaikoilla tehdään laaja moniammatillinen geriatrinen kartoitus. Lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon lisäksi kartoitetaan toimintakyky ja aloitetaan kuntouttava hoito kotona. Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat kotihoito, kotikuntoutustoiminta, kotisairaala ja GAK-yksikkö. Käyntejä arvioidaan olevan 30-35/vrk.

Resurssit

GAKEn perustamisen edellyttämä 400 000 €:n määräraha sisältyy Perlan 12.9.2012 § 333  budjettiehdotukseen. Yksikön 14 vakanssista 5 siirtyy erikoissairaanhoidon ja vanhuspalveluiden muista toiminnoista, 2 on vakanssien toimenkuvien laajennuksia ja 7 vakanssille esitetään tilapäisiä palkkaamislupia.

Vaihtoehtoiskustannukset

Vaihtoehtoiskustannuksina 30 käyntiä/vrk päivystyksenliikelaitoksessa maksaisi 2,257 milj.€. Tehokas arviointi ja hoidon toteutus avohoidossa vähentää sairaalahoidon käytön kustannuksia, täsmällistä summaa on vielä vaikea arvioida.

Liite 2                                  GAKE vaihtoehtoiskustannukset

Ehdotan, että peruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi suunnittelun nykytilanteen. Lisäksi peruspalvelulautakunta päättää hyväksyä toimintasuunnitelman sekä käynnistää toiminnan 1.5.2013.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi suunnittelun nykytilanteen. Lisäksi peruspalvelulautakunta päättää hyväksyä toimintasuunnitelman sekä käynnistää toiminnan 1.5.2013.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSoini Taina
tpvVirtanen Hilkka


Liitteet:

Perla § 25
Liite 1:GAKEn toimintasuunnitelma
Liite 2:GAKE vaihtoehtoiskustannukset