Geriatrisen akuuttikeskuksen (GAKE) toimintasuunnitelma

 

 

GAKEn toimintamalli

Geriatrinen akuuttikeskus (GAKE) perustetaan VSSHP:n liikelaitoksen yhteispäivystyksestä vapautuviin Turun Kaupunginsairaalan tiloihin 1.5. 2013 lähtien. GAKE on arkipäivinä klo 8-20 välisenä aikana toimiva geriatrian erikoislääkärin johtama avohoidon yksikkö, missä moniammatillinen geriatrinen työryhmä tutkii ja hoitaa potilaita. Käytössä on 13 seurantapaikkaa. Tällaista yksikköä ei soten palveluvalikossa ole toistaiseksi ollut. Hallinnollisesti GAKE tulee sijaitsemaan erikoissairaanhoidon tulosalueella sisätautien tulosyksikössä.

 

Potilaat tulevat yksikköön pääsääntöisesti kotisairaanhoidon lääkärin tai sairaanhoitajan tai perusterveydenhuollon lääkärin puhelinkonsultaation perusteella. Kohderyhmänä ovat iäkkäät turkulaiset, joiden tutkimus ja hoito ei tilanteen vaikeuden takia onnistu kotisairaanhoidossa tai perusterveydenhuollossa. Lääketieteellisistä syistä he eivät kuitenkaan tarvitse päivystyksen liikelaitoksen tutkimusta ja hoitoa.

 

Seurantapaikoilla tehdään laaja moniammatillinen geriatrinen kartoitus. Lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon lisäksi kartoitetaan toimintakyky laajemmin ja aloitetaan kuntouttava hoito kotona. Tärkeimpänä tavoitteena on tuottaa tarpeenmukainen akuuttihoito niin ajoissa, että mahdollisimman moni selviytyisi edelleen kotonaan. GAKE auttaa kotihoitoa akuuteissa sairaustapauksissa ja tukee perusterveydenhuoltoa niiden monisairaiden iäkkäiden hoidossa, joiden tutkiminen lyhyellä vastaanottokäynnillä on vaikeaa ja vaatii seurantaa. Toisena tavoitteena on rajata varsinaisen päivystyksen käyttö ainoastaan lääketieteellisiin päivystysindikaatioihin ja kolmantena vähentää sairaalahoidon käyttöä.

 

Maailmalla kokonaisvaltaisesta geriatrisesta arvioinnista on tehty ainakin 50 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta, joissa on ollut mukana yli 70 000 potilasta (Pitkälä ja Tilvis, Suomen Lääkärilehti 2012; 67(8):564). Tutkimusten meta-analyysi osoitti, että kokonaisvaltainen geriatrinen arviointi lisäsi merkitsevästi potilaiden mahdollisuuksia päästä sairaalasta kotiin ja vähensi pysyvän ympärivuorokautisen laitoshoidon todennäköisyyttä 22 %.

 

GAKEn osuus vanhusten hoitoprosessissa

Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat kotihoito, kotikuntoutustoiminta, kotisairaala

ja GAK-yksikkö. GAKEssa tapahtuneen akuuttihoidon jälkeen kotihoito vastaa jatkohoidosta. Mikäli tarvitaan kotona tapahtuvaa kuntoutusta, kotikuntoutustoiminta järjestää sen. Kotihoito sijoittaa pilottina työntekijät kotiutushoitajan toimenkuvalla GAKEen sen aukioloajaksi järjestämään kotihoitoa ja –kuntoutusta. Jos sairauden hoito edellyttää tiivistä erikoissairaanhoidon jaksoa, mutta vanhus pystyy selviytymään kotonaan, kotisairaala toteuttaa hoitojakson. Kotisairaalan työpiste sijoitetaan GAKEn tiloihin. Jos päiväaikainen tutkimus ei riitä, vaan tarvitaan jatkotutkimuksia ja –seurantaa 1-3 vrk:ksi, potilas siirtyy GAK-yksikköön, jonka toimenkuvana on lyhytaikainen sairaalan tutkimus- ja hoitojakso.

 

Potilasvirta-analyysi

Geriatrisen akuuttikeskuksen potilasvirraksi arvioidaan vähintään 30-35 käyntiä/vrk seuraavan laskentamallin mukaan:

+ 44 käyntiä/vrk (perusterveydenhuollon päivystyksen vuosittaiset yli 65-vuotiaiden käynnit/vrk

-8 käyntiä/vrk (lähetetty melko suoraan TYKS:iin, tarvinneet primaaristi erikoissairaanhoitoa)

-5 käyntiä/vrk (muuten hyväkuntoisten yli 65-vuotiaiden äkillisiä sairastumisia ilman moniammatillisen geriatrisen selvittelyn tarvetta)

+2-8 käyntiä/vrk (kotihoidon akuutin terveydentilan selvittelyn piilotarve)

 

 

Resurssit

GAKEn käynnistämisen tarvitsema 400 000 € sisältyy Perlan 12.9.2012 § 333 tekemään budjettiehdotukseen vuodelle 2013.

Määräraha kattaa toiminnan käynnistymisen 1.5.2013 lähtien seuraavasti:

 

Henkilöstökulut 8 kk ajalta, sotu 22,81 %200 000€

Palveluiden ostot

laboratorio 25 000 €

kuvantaminen 31 000 €

muut palvelut 30 000 €

Aineet, tarvikkeet, tavarat109 000 €

Leasing-vuokrat 5 000 €

 

Henkilöstö

Henkilöstö rakennetaan kohdentamalla toimintaan vakansseja erikoissairaanhoidon ja vanhuspalveluiden tulosalueilta (5 vakanssia), laajentamalla vakanssien toimenkuvia (2 vakanssia) ja perustamalla tilapäisiä vakansseja (5 vakanssia).

Siirtyvät 5 vakanssia:

·1 erikoislääkäri, 1 sairaanhoitaja päivystyspartiosta. Päivystyspartio muuttuu yhdeksi GAKEn toimintamuodoksi. Päivystyspartion erikoislääkärin vakanssista tulee GAKEn vastaavan erikoislääkärin vakanssi.

·3 sairaanhoitajaa GAK-yksiköstä. Samassa yhteydessä GAK-yksikön sairaansijamäärä vähenee 14:sta 8:aan

Toimenkuvien laajennukset (2 vakanssia)

·Kotisairaalan osastonhoitajan toimenkuva laajenee käsittämään myös GAKEn.

·GAK-yksikön sosiaalityöntekijän toimenkuva laajenee GAKEen

7 tilapäistä vakanssia:

·1 erikoislääkäri

·2 sairaanhoitajaa

·1 osastonsihteeri

·1 fysioterapeutti

·2 hoitoapulaista

Lisäksi sairaalapäivystykseen otetaan ns. kakkospäivystäjä arkisin klo 16 ja 22 väliseksi ajaksi. Hänen vastuulleen kuuluu GAKEn potilaiden tutkimus ja hoito ko. aikana.

 

Koko henkilöstö

1 geriatrian erikoislääkäri, yksikön vastaava lääkäri

1 osastonhoitaja, yhteinen kotisairaalan kanssa

1 erikoislääkäri

6 sairaanhoitajaa 2-vuorotyössä

1 fysioterapeutti

1 osastonsihteeri

1 sosiaalityöntekijä yhteinen GAK-yksikön kanssa

2 hoitoapulaista