Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta40504.12.20127

12262-2012 (033, 001, 015)

Sosiaali- ja terveystoimen osallistuminen STM:n Kaste -ohjelmaan valmisteltavaan lasten ja nuorten palveluja kehittävään hankkeeseen

Tiivistelmä:

Turun sosiaali- ja terveystoimi on valmistelemassa Kaste -ohjelmaan lasten ja nuorten palvelujen kehittämishanketta yhdessä lähikuntien kanssa. Peruspalvelulautakunnalta haetaan hyväksyntää hankkeeseen osallistumiselle.

Perla § 405

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen 28.11.2012

Hankesuunnitelma liittyy Kaste II –ohjelman osa-ohjelman II ”Lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluja uudistetaan” toimenpiteisiin 4 ja 5:

”Hyvinvoiva lapsi ja nuori” -hankesuunnitelmassa ovat mukana Turku, Kaarina, Raisio, Kemiönsaari ja Parainen. Kuntien yhteenlaskettu väestö on 256 948 henkilöä (31.12.2011). Hankeaihiota on esitelty Länsi-Suomen Kaste-aluejohtoryhmässä syyskuussa ja marraskuussa. Aluejohtoryhmä on hyväksynyt hankkeen jatkovalmisteluun. Hankekokonaisuuden valmistelusta vastaa Kaarinan hyvinvointipalvelujen johtaja Antti Parpo. Turun osahankkeen valmistelusta vastaa palvelujohtaja Sirpa Kuronen. Kaarinan kaupunki on valmis hallinnoimaan hanketta.

Hankkeen tausta: miksi tarvitsemme Turussa vielä Remontin jälkeen lasten ja nuorten Kaste-hanketta?

Kaste-ohjelma on sosiaali- ja terveysministeriön sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisohjelma, jonka toimintalinjoista kunnat ja kuntayhtymät voivat hakea kehittämisrahoitusta. Kaste I kaudella 2008-2012 Länsi-Suomen Kaste-alueella, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, on toiminut lasten, nuorten ja lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalveluja kehittävä Remontti-hanke. Turun kaupunki on koordinoinut hanketta. Hankkeen tavoitteena oli laajasti uudistaa lasten, nuorten ja lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalveluja. Parhaillaan on käynnistymässä Kaste II -kausi, jonka ensimmäiset rahoitukset ovat haettavissa 31.12.2012 mennessä. Valtionapu on enimmillään 75 % hankkeen valtionapuun oikeuttavista kustannuksista.

Remontissa on päästy hyvään kehittämisen vauhtiin monissa palveluissa ja useissa ikäryhmissä. Rakenteiden uudistamiseen yksi hankekausi on ollut lyhyt. Turun sosiaali- ja terveystoimella on ollut useita omia pilottihankkeita. Saavutettujen tulosten implementointi ja tehtyjen havaintojen perustella syntyneet jatkokehittämistavoitteet vaativat uuden työrupeaman. Samansuuntaisia tarpeita on tullut monelta toimijalta, eri hallintokunnista ja eri-ikäisiä lapsia ja nuoria koskevana.

Hankesuunnittelu

Turussa sosiaali- ja terveystoimi ja kasvatus- ja opetustoimi ovat valmistelleet hanketta alusta lähtien yhdessä. Nuorisotoimen näkemyksiä on myös huomioitu. Turun tavoitteet ovat olleet hyvin sovitettavissa yhteen muun hankealueen tavoitteisiin. Valmisteltavalla hankkeella on jo käynnissä kolmannen sektorin sisarhanke, Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöjen Linkki (alkujaan Murkkuneuvola), joka toimii osin samalla hankealueella. Linkillä on RAY:n rahoitus vuoteen 2015.

Hankkeessa lasten, nuorten ja perheiden palveluihin haetaan vaikuttavuutta kolmen toimintalinjan avulla:

  1. muuttamalla palvelurakennetta ja kehittämällä muutoksen vaatimaa johtamista
  2. kehittämällä palveluprosesseja; sektoreiden välistä yhteistoimintaa ja moniammatillista työtä
  3. kehittämällä voimavaralähtöisiä, lapsia ja perheitä osallistavia toimintatapoja.

Hyvinvoiva lapsi ja nuori” –hanke Turussa

  1. rakentaa alle kouluikäisten ehkäisevien sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatuksen monialaisen yhteistyön toimintamallin, työnimenä ”suuren kaupungin hajautettu perhekeskus”
  2. edistää koulu- ja opiskeluikäisten hyvinvointia
  3. kehittää monialaisena yhteistyönä oppilaan / opiskelijan verkostoituvan tuen toimintatapoja, jotka otetaan käyttöön kouluissa ja oppilaitoksissa
  4. kehitetään ehkäisevän lastensuojelun palveluja ja hyvinvointia edistävää toimintaa  

Turun pääteemat ja toimijat

Hankkeen tavoitteet Turussa

  1. Ehkäisevän lastensuojelun keinot lisääntyvät
  2. Koulun ja mielenterveystyön ammattilaisten yhteistyö on mallinnettu ja pilotoitu
  3. Palvelurakenne kevenee: apua saadaan aikaisemmin, jolloin erityispalvelujen tarve vähenee.

Hankkeen budjetti ja omarahoitusosuus

Hankkeen maksimikustannus on n. 2,6 M€ koko hankeajalle 2013-2015. Haettava valtionavustus on n. 1,95 M€, kuntien osuudeksi jää n. 0,65 M€. Hanke koostuu koko hankkeen hallinnoinnista ja kuntien hanketoiminnoista. Turun toimintojen kokonaisbudjetti on maksimissaan n. 772 000 €. Omarahoitusosuudet koostuvat kuntakohtaisten toimintojen omasta 25 % kuntaosuudesta sekä projektihallinnosta ja hankkeen yhteisistä toiminnoista. Kustannus jaetaan projektikustannusten suhteessa. Turun omarahoitusosuus koko hankeajalta on n. 193 000 €, Maksimissaan omarahoitusosuus (kuntaosuus ja hallintokustannuksista) on vuonna 2013 n. 66400 €, vuonna 2014 n. 94 400 € ja vuonna 2014 65 400 €.

Hankkeen strategianmukaisuus

”Hyvinvoiva lapsi ja nuori” hanke toteuttaa sosiaali- ja terveystoimen strategisen palvelusopimuksen tavoitteita ennaltaehkäisevän toiminnan vahvistamisesta ja palvelurakenteen keventämisestä.

Liite 1Hyvinvoiva lapsi ja nuori – hankkeen Turun toiminnot

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 28.11.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi Kaste II –ohjelmaan valmisteltavan lasten ja nuorten hankkeen valmisteluvaiheen ja hyväksyy sosiaali- ja terveystoimen osallistumisen hankkeeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAntti Parpo, Kaarinan kaupunki
tiedKasvatus- ja opetustoimi
tpvKuronen Sirpa


Liitteet:

Perla § 405
Liite 1:Hyvinvoiva lapsi ja nuori - hankkeen Turun toiminnot