Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta32029.08.20129

10217-2009 (001)

Selvitys aluehallintovirastolle ns. Ruisklinikan toiminnan saamista lainmukaiseksi

Tiivistelmä: -

Perla § 320

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 20.8.2012:

Aluehallintovirasto on 23.6.10 antamallaan päätöksellä määrännyt Turun kaupungin ammattikorkeakoulun ja Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan (peruspalvelulautakunnan) saattamaan ns. Ruisklinikan toiminnan lainmukaiseksi tai lopettamaan sen toiminnan 31.12.2010 mennessä.

Nyt aluehallintoviraston tietoon on saatettu, että Turun ammattikorkeakoulun tiloissa osoitteessa Ruiskatu 8 harjoitetaan sekä suuhygienistin toimintaa että muuta terveydenhuollon toimintaa. Aluehallintovirastolle on ilmoitettu, että Ruisklinikan tiloissa otetaan myös verinäytteitä ilman varsinaista lääkärin lähetettä (esimerkiksi potilasjärjestöille) ja palauttamista hoitavalle lääkärille jatkotoimia varten. Lisäksi Turun kaupungin internetsivujen mukaan (13.6.12.) Turun ammattikorkeakoulun tiloissa Ruiskatu 8:ssa suoritetaan myös fyysisen toimintakyvyn kartoitusta, sisältäen kuntotestauksen ja toimintakyvyn arvioinnin .

Liite 1Aluehallintoviraston selvityspyyntö

Aluehallintovirasto varaa Turun kaupungille tilaisuuden lausua asiasta sekä erityisesti antamaan selvitystä määrätyistä asioista.

Useimmat selvitettävistä asioista koskevat Turun ammattikorkeakoulun toimintaa ja opetukseen liittyvää terveydenhuollon palvelutoimintaa. Turun peruspalvelulautakunta ei ole näistä mitenkään vastuussa, joten tämän osalta on pyydetty ammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Kaija Lindin selvitys, joka on liitteenä.

Liite 2Kaija Lindin selvitys

Turun peruspalvelulautakunnan osalta todetaan seuraavaa:

Kuten johtava ylihammaslääkäri Minna Kinnarinen on jo aiemmin selvityksessään maaliskuussa 2012 todennut, perusterveydenhuoltoon kuuluvan suun terveydenhuollon toimintaa on laajennettu siten, että yksi terveyskeskuksen hammaslääkäri, yksi suuhygienisti ja yksi hammashoitaja työskentelevät Turun ammattikorkeakoulun tiloissa, osoitteessa Ruiskatu 8. Täällä tapahtuu myös suuhygienistiopiskelijoiden opiskeluun liittyvää harjoittelua. Potilaat ohjautuvat hammashoidon hoidontarpeen arvion kautta tänne potilaiksi. Heille kerrotaan ja kysytään suostumus, haluavatko toimipisteeseen, jossa myös opiskelijat voivat heitä hoitaa. Asiakkailta peritään normaalit asiakasmaksut. Tässä toimipisteessä Turun terveyskeskuksen palveluksessa olevat hammaslääkäri, suuhygienisti ja hammashoitaja ovat opiskelijoiden ohjauksesta vastuussa.

Muilta osin kysymykset koskevat pitkälti ja ainoastaan bioanalytiikan koulutusohjelmaa ja siltä osin peruspalvelulautakunta viittaa Turun ammattikorkeakoulun terveysala- ja hyvinvointipalvelujen koulutusjohtaja Kaija Lindin selvitykseen.

Turun perusterveydenhuollon pitkäaikaistyöttömien terveystarkastus on kehitetty yhteistyössä ammattikorkeakoulussa työskentelevän yliopettaja Kristiina Viljasen kanssa. Pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksesta on luotu prosessimainen toimintamalli, joka on sovellettavissa kaikilla Turun terveysasemilla. Kristiina Viljanen on työskennellyt erillisen tuntityösopimuksen perusteella terveydenhoitajana Varissuon ja Runosmäen terveysasemilla, jolloin hänen mukanaan on ollut terveydenhoitajaksi opiskelevia oppilaita ja he ovat tehneet prosessikaavion mukaisen terveystarkastuksen eri toimintatahojen sinne ohjaamille pitkäaikaistyöttömille. Terveystarkastukseen kuuluvat laboratoriotutkimukset on otettu terveysasemilla sijaitsevissa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin TYKSLabin toimipisteissä ja vastaukset ohjautuvat Pegasos-järjestelmään. Poikkeavista vastauksista tarpeelliset lääkärikonsultaatiot tapahtuvat potilaan valitsemalla terveysasemalla. Prosessikaavio liitteenä.

Liite 3Prosessikaavio

Kristiina Viljanen on myös tehnyt terveystarkastuksia Ekotorin toimipisteissä kuuden kuukauden työskentelyjaksolle tuleville, sitä ennen yleensä pitkäaikaistyöttöminä olleille henkilöille. Nämä terveystarkastuksen noudattavat pitkäaikaistyöttömien terveystarkastusrunkoa ja niistä syntyy terveystarkastusdokumentti ja otetaan laboratoriotutkimukset, mikäli tutkittava sallii tietojen kirjaamisen Pegasos-tietojärjestelmään. Tällöin laboratoriolähete on tehty Pegasos-järjestelmän kautta ja otettu TYKSLabin toimipisteissä. Vastaukset ohjautuvat samalla tavoin kuin pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksessa.

Saatujen selvitysten mukaan peruspalvelulautakunta ja Turun terveyskeskus ei harjoita palvelutoimintaa ammattikorkeakoulun tiloissa osoitteessa Ruiskatu 8 muilta osin kuin suuhygienistikoulutukseen liittyen, jolloin siellä työskentelevät edellä mainitut terveydenhuollon ammattihenkilöt.

Esitän, että peruspalvelulautakunta lähettää edellä olevan selvityksen lisättynä koulutusjohtaja Kaija Lindin selvityksellä ja tarvittavilla liitteillä Lounais-Suomen aluehallintovirastolle vastauksena lisäselvityspyyntöön.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 23.8.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää edellä olevan selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle vastauksena lisäselvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi lautakunta totesi, että sosiaali- ja terveystoimi selvittää, millä tavoin bioanalytiikan koulutusohjelman opiskelijoiden työtoimintaa voidaan toteuttaa Turun Ammattikorkeakoulun tiloissa.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto
tpvSantalahti Anne


Liitteet:

Perla § 320
Liite 1:Aluehallintoviraston selvityspyyntö
Liite 2:Kaija Lindin selvitys
Liite 3:Prosessikaavio