TURUN AMMATTIKORKEAKOULU               1

TERVEYSALA JA HYVINVOINTIPALVELUT

                  10.8.2012

Kaija Lind      Marjut Putkinen

Koulutusjohtaja   Koulutusjohtaja

kaija.lind@turkuamk.fi   marjut.putkinen@turkuamk.fi

Terveysala      Hyvinvointipalvelut

 

Viite: Aluehallintoviraston selvityspyyntö LSAVI/62/05.07.10/2010 / 21.6.2012

 

Selvityspyynnössä viitataan vuosina 2010 ja 2011 annettuihin selvityksiin, jotka koskevat Turun ammattikorkeakoulussa toteutettavaa opetussuunnitelman mukaista ammattikorkeakoulun tiloissa tai muissa toimintayksiköissä tapahtuvaa opiskelijoiden työtoimintaa. Työtoiminta on osa opiskelijoiden pakollista harjoittelua ja se on useimmissa koulutusohjelmissa yrittäjyysopintojen toimintaympäristö.

 

Vuosina 2010 ja 2011 Aluehallintovirastolta saatujen määräysten mukaisesti eri koulutusohjelmissa on kaikki ns. luvanvaraiset palvelut lakkautettu tai toteutettu vaatimusten mukaisesti asianmukaisten vastuusopimusten puitteissa. Turun ammattikorkeakoulun terveysalan koulutuksessa ko. työtoimintaa toteutetaan bioanalytiikan, fysioterapian, ensihoidon, hoitotyön, suun terveydenhuollon ja toimintaterapian koulutusohjelmissa.

 

Turun kaupunki vastaa yhteistyö- ja vastuusopimuksen puitteissa sosiaali- ja terveystoimen toimipisteissä tapahtuvasta työtoiminnasta sekä mahdollisten potilasvahinkojen osalta kaikesta työtoiminnasta.

 

”Yleisen” harjoittelusopimuksen mukaisesti kaikki Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimipisteet ovat käytössä opiskelijoiden harjoittelupaikkoina. Niihin on koko lukuvuoden ajan sijoitettu eri koulutusohjelmien eri opiskeluvaiheissa olevia opiskelijoita ohjattuun harjoitteluun kunkin toimipisteen määrittelemä lukumäärä. Kutakin opiskelijaa kohti on opetussuunnitelmassa useampi harjoittelujakso läpi koko opiskeluajan. Työtoimintana toteutuva jakso on vain pieni osa harjoittelukokonaisuudesta (esim. 5op /75 op).

 

Bioanalytiikan koulutusohjelman avoimet laboratoriopalvelut on lopetettu vuoden 2011 alusta alkaen, AVIn määräyksen mukaisesti. Yhteistyöprojekteissa on tehty laboratoriotutkimuksia / näytteenottoa toiminnan osana esimerkiksi potilasjärjestöille, ko. tilaajan ollessa vastuulääkäri. Esimerkiksi EKG-tutkimusta ei tehdä. Laboratoriovastaukset on toimitettu ko. lääkärille, ei koskaan suoraan asiakkaalle. Lääkäri sopii sitten asiakkaan kanssa mahdollisista jatkotoimista. (Liitteenä raportti/selvitys ja suunnitelma ko. toiminnasta.)

 

Fysioterapian koulutusohjelman työtoimintana ei enää toteuteta luvanvaraisia palveluja . www-sivut on tältä osin korjattu. Koulutusohjelma ei myöskään tarjoa yksilötason hoitoja, vaan projekteina erillisten vastuusopimusten mukaisesti ryhmille. Ryhmätoimintana toteutetaan fyysistä toimintakykyä ylläpitävää ja parantavaa sekä terveyttä edistävää liikuntaa, ohjausta ja neuvontaa.

 

Ensihoidon ja hoitotyön koulutusohjelmissa on vuonna 2010 tehty päätös, että mitään luvanvaraisia palveluja ei tarjota. Siksi niistä ei ole enää vuonna 2011 raportoitu. Näissä koulutusohjelmissa tarjottavat palvelut ovat esimerkiksi koulutuksia, virkistyspäiviä, hyvinvointiryhmiä yms. Kaikista toteutuksista tehdään sopimus tilaajan kanssa (liitteinä esimerkkejä sopimuksista, sekä toiminnan raportit kevään syksyn 2011 ja kevään 2012 osalta ja toimintasuunnitelma vuodelle 2012).

 

 

                     2

Suun terveydenhuollon koulutusohjelmassa opiskelijoiden työtoiminta AMK:n tiloissa toteutuu kiinteässä yhteistyössä Turun sosiaali- ja terveystoimen samoissa tiloissa toimivan suun terveydenhuoltoyksikön kanssa. Ohjaukseen osallistuvat opettajien lisäksi hammaslääkäri, suuhygienisti ja hammashoitaja, jotka ovat Turun sosiaali- ja terveystoimen henkilökuntaa. Edellisen selvityksen yhteydessä olleessa toimintasuunnitelmassa mainittuja yksittäisiä, suoraan opiskelijoiden työtoimintaan pyrkiviä asiakkaita ei enää ole vastaanotettu.

 

Toimintaterapian palveluja toteutetaan ainoastaan Kaarinan kaupungin kanssa tehdyn yhteistyö- ja vastuusopimuksen (liite) puitteissa kaarinalaisille lapsille. Toimintaterapiaa toteutetaan tarpeen mukaan eri tiloissa, kuten perheneuvolassa, Ruiskatu 8.n liikuntasalissa tai lapsen normaaleissa toimintaympäristöissä esim. päiväkodissa.

 

Vastaukset useimpiin tässä selvityspyynnössä esitettyihin kysymyksiin löytyvät tarkemmin liitteis, jotka koulutusohjelmat ovat toimittaneet. Osiin kysymyksistä on vastattu edellä. Erikseen voi mainita, että

-Ruiskadun toimipisteessä sijaitsevassa Turun sosiaali- ja terveystoimen toimipisteessä toimii yksi hammaslääkäri, kaksi suuhygienistiä ja yksi hammashoitaja, jotka ovat Turun soten viroissa.

-opiskelijoiden työtoiminta on sataprosenttisesti opetussuunnitelman mukaista opetusta. Yhteistyösopimuksen nojalla suun terveydenhuollon opetus on kytketty suoraan Turun kaupungin omaan toimintaan (suun terveydenhuolto).

-opiskelijat toimivat opiskelunsa aikana (3,5 – 4,5 vuotta) ohjatussa harjoittelussa useissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä. Kyseenä oleva työtoiminnassa toteutuva harjoittelujakso on vain pieni osa harjoittelukokonaisuudesta.

-henkilökohtaisella tasolla kukin opiskelija toimii työtoiminnassa vain tilapäisesti, tämän nimenomaisen harjoittelujaksonsa ajan. Toiminta on kuitenkin pysyväisluonteista, ainakin osittain, ja ohjaavat opettajat pysyvät.

-opiskelijat toimivat aina laillistetun ammattihenkilön johdossa ja valvonnassa. Jokainen ohjaava opettaja on tällainen. Koska kyseessä on aina opetussuunnitelman mukainen opetus, kirjallisesti nimetty opettaja vastaa siitä.

-opiskelijat eivät toimi laillistetun ammattihenkilön tehtävissä esim. sijaisina, vaan opiskelevat innovatiivisessa oppimisympäristössä ohjattuna.

-ko. toiminta on opetussuunnitelman mukaista ja sijoittuu opiskeluprosessissa siten, että opiskelijalla on riittävä osaaminen ko. tehtäviin, ohjattuna ja valvottuna.

-laboratorionäytteitä on otettu joillekin potilasjärjestöille, joilla on sopimuksen allekirjoittanut, ko. tilauksen tehnyt ja näytteet määrännyt lääkäri. Sopimukset ovat liitteenä. Näiden ryhmien ulkopuolisilta yksittäisiltä asiakkailta ei ole otettu näytteitä. laboratoriotutkimukset ovat pääosin ns. peruspaketti, joka sisältää perusverenkuvan, laskon, verensokerin, rasvapaketin (kokonaiskolesteroli, hdl- ja ldl-kolesteroli). Turun nivelyhdistyksen vastaavan lääkärin määräyksestä on ko. järjestön jäseniltä otettu B- ja D-vitamiininäytteet, jotka on asianmukaisesti toimitettu tutkittavaksi VITA-laboratorioon Helsinkiin. Sieltä tulokset on toimitettu ko. yhdistyksen lääkärille sellaisenaan.

-asiakkaille annetaan normaali ohjaus valmistautumiseen näytteidenottoon. jatkotoiminnoista he sopivat lähettäneen lääkärin kanssa, jolle laboratoriovastaukset on toimitettu.

-potilasasiakirjat ovat lähettäneellä lääkärillä, jolle toimitetaan paperiprintti laboratoriotuloksista. Tulokset säilytetään Turun AMK:n Doctorex-tietojärjestelmässä ja näytteet pakastettuna puolen vuoden ajanmahdollisia uusinta- tai tarkistusmittauksia varten.

-ainoastaan suun terveydenhuollon työtoiminta on osa Turun kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Muilta osin toiminta on ns. ei-luvanvaraista toimintaa tai sillä on kirjallisin sopimuksin nimetty vastuulääkäri.

 

3

 

Koulutusohjelmilta on saatu tarkemmat selvitykset työtoiminnasta. Ne on toimitettu Turun sosiaali- ja terveystoimelle heidän lausuntonsa tueksi. Edellä on tiivistetty koonti koulutusohjelmien selvityksistä.

 

Yhteenvetona voimme todeta, että olemme pyrkineet kaikissa tapauksissa noudattamaan annettuja ohjeita ja määräyksiä. Olemme lopettaneet kaikki ne toiminnot, joihin AVI on määräysten vastaisina puuttunut. Kaikissa toiminnoissa on noudatettu lainsäädännön vaatimuksia. Asiasta on myös keskusteltu OKM:n kanssa (Marjatta Lindqvist ja Johanna Moisio 2.9.2011) ja he eivät ole löytäneet toimintatavoissamme moitittavaa. Heiltä on pyydetty kannanotto asiaan, nimenomaan opetuksen toteuttamisen ja oppimisympäristön näkökulmasta. Lisäksi ns. ”Turun mallia ” yhteistyö- ja vastuusopimuksineen on pidetty esimerkkinä hyvästä toimintatavasta. On ikävää, jos kaikista tehdyistä täsmennyksistä ja kehittämisistä huolimatta Aluehallintovirastomme haluaa asettaa esteitä tälle hyvälle oppimisympäristöratkaisulle.