Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta24419.06.201215

656-2012 (353, 313, 021)

Kjell Wennströmin aloite Exceptionella situationer inom miljöhälsan

Tiivistelmä: -

Perla § 244

Lakimies Mikko Heiskanen 14.6.2012:

Kjell J Wennström on 14.2.2012 tehnyt aloitteen peruspalvelulautakunnalle, jotta tämä sosiaali- ja terveysministeriön julkaisun 2010:2 (Ympäristöterveyden erityistilanteet. Opas ympäristöterveydenhuollon työntekijöille ja yhteistyötahoille) mukaisesti ryhtyisi toimiin työryhmän perustamiseksi. Aloitteessa on mainittu erityisesti koulut. Aloitteen mukaan ympäristöterveydenhuollolla on vastuu oppaassa tarkoitettujen erityistilanteiden hoitamisessa, vaikka rakennusten hoidon ja ylläpidon osalta vastuu on tilaliikelaitoksella.

Liite 1Aloite

Sosiaali- ja terveysministeriön Ympäristöterveyden erityistilanneoppaan (2010:2) tarkoitus on

  1. toimia ympä­ristöterveydenhuollon ja muun terveydenhuollon oppaana terveysvaaraa aiheuttavissa ympäristöperäisissä erityistilanteissa
  2. määritellä kunnan tehtävät erityistilanteisiin varautumisessa
  3. kuvata varteenotettavia uhkakuvia paikallistasolla
  4. osoittaa, miten kunnassa varaudutaan ympäristöterveyden erityistilanteisiin
  5. opastaa tarkoituksenmukaiseen toimintaan näissä tilanteissa ja
  6. selventää, miten keskushallinnon laitoksilta voi saada asiantuntija-apua 24 tuntia vuorokaudessa.

Aloitteen johdosta todetaan, että kasvatus- ja opetustoimessa on perustettu sisäilmatyöryhmä, joka käsittelee vain kasvatus- ja opetustoimen päiväkoteja ja oppilaitoksia koskevia asioita, ja näkökulma on operatiivinen. Työryhmän perustava kokous on pidetty 15.5.2012, jolloin on todettu, että työryhmä ei poista tarvetta eri yksiköiden (mm. Tilaliikelaitos, työterveyshuolto, kouluterveydenhuolto, ympäristöterveydenhuolto) omiin toimenpiteisiin ja johtopäätöksiin.

Lisäksi todetaan, että sosiaali- ja terveystoimi osallistuu kaupunginjohtajan asettaman turvallisuuden valmistelu- ja koordinaatioryhmän toimintaan. Työryhmä on muodostettu konsernin eri virastojen ja laitosten edustajista. Sosiaali- ja terveystoimesta työryhmään on osallistunut hallintojohtaja, jatkossa hallintoylihoitaja. Työryhmän toimintaa ohjaa ohjausryhmä, jonka muodostavat kaupunginjohtaja, pelastustoimenjohtaja ja poliisijohtaja.

Sosiaali- ja terveystoimen valmiussuunnittelutyöryhmä on kokoontunut ensimmäisen kerran 11.6.2012. Työryhmä käsitteli tuolloin valmiussuunnitelman päivitystilannetta. Seuraavassa kokouksessa käsitellään em. suunnitelman kommentit ja korjausehdotukset sekä paneudutaan ensihuoltopalvelujen ja ympäristöterveydenhuollon varautumistoimenpiteisiin.

Edellä olevan perusteella totean, että sosiaali- ja terveystoimi on omalta osaltaan ryhtynyt sosiaali- ja terveysministeriön ympäristöterveyden erityistilanneoppaan edellyttämiin toimenpiteisiin. Aloitteessa mainittuja työryhmiä perustetaan tarpeen vaatiessa, mutta pysyvän työryhmän perustamista ei ole pidettävä tarkoituksenmukaisena. Kaupungin sisäilmatyöryhmän sijoituspaikkaa koskeva valtuustoaloite on peruspalvelulautakunnan käsiteltävänä erillisenä asiana.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 14.6.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan vastauksen Kjell Wennströmin aloitteen johdosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Wennströmin ehdotus asian palautuksesta raukesi kannattamattomana.

Kjell Wennström jätti asiasta eriävän mielipiteen: "Esitys ei ole voimassaolevan lain mukainen."

Jakelu

vastWennström Kjell


Liitteet:

Perla § 244
Liite 1:Aloite