Basservicenämnden                                                                                                                                                            INITIATIV

EXCEPTIONELLA SITUATIONER INOM MILJÖHÄLSAN

Enligt all hälsoskyddslagstifning (hälsoskyddslagen 763/1994 osv.) är kommunen ansvarig för att övervaka hälsoskyddet så att en hälsosam livsmiljö tryggas för invånarna. Enligt lagstiftningen är det kommunens miljöhälsovård (basservicenämnden) som är ansvarig.

Miljöhälsovården kan överlåt vissa arbetsuppgifter och -uppdrag år andra enheter och sakkunniga men miljöhälsovården kan inte överlämna ansvaret för dessa uppgifter på andra.

Kommunens miljöhälsovård har till uppgift att informera stadens invånare, anställda och övriga berörad om hälsoskyddet samt ordna handledning och rådgivning om hälsoskydd.

I exceptionella situationer kan det krävas ett utvecklat samarbete mellan olika myndigheter och sakkunniga.Enligt SHM:s direktiv (2010:2) borde kommuner skapa särskilda planer för hanteringen av exceptionella situationer. Till dylika exceptionella situationer räknas bl.a. inomhusluftens kvalitetsproblem.

Fick bifogad information, från Raksystems-Anticimex Insinööritoimisto OY till personalen och elevernas vårdnadshavare i Cygnaeus skola, där en utomstående ingenjörsbyrå på stadens lokalitetsaffärsverks vägnar informerar om de åtgärder som undersökningar som kommer att göras.

Det står naturligtvis lokalitetsaffärsverket fritt att själv välja hur de vill sköta uppföljningen av och kvaliteten på deras fastighetsskötsel och underhåll.

Men det är fortfarande miljöhälsovården(basservicenämnden) som har ansvaret för dessa frågor. Det gäller inte enbart Cygnaeus skola utan även flera andra skolor, Tallbacken 5 ets.

Undertecknad föreslår att basservicenämnden tar initiativ till att tillsätta en ’arbetsgrupp’ sakkunniga fackmän med uppdrag att i enlighet med SHM:s direktiv handha dylika exceptionella situationer. I det speciella fallet med problem med inomhusluftens kvalitet i bl.a. stadens fastigheter bör en arbetsgrupp (sisäilmatyöryhmä) för övervakningen av skolornas inomhusluft tillsättas.

Kjell J Wennström