Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta25119.06.201222

4481-2012 (112)

Oikaisuvaatimus poliklinikan osastonhoitajan viran täyttämisestä

Tiivistelmä: -

Perla § 251

Lakimies Mikko Heiskanen 4.6.2012:

Oikaisuvaatimus ja taustatiedot

Tuulikki Viljakainen hakee oikaisua Turun kaupungin sisätautisairaalassa avoinna olleen osastonhoitajan viran, vak.nro 251026, täyttämisestä. Virkaan haki yksitoista hakijaa, joista neljää haastateltiin, heidän joukossaan Viljakainen. Tulosaluejohtaja Hilkka Virtasen päätöksellä virkaan valittiin TtM Kaija Varjonen.

Viran kelpoisuusehto on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) mukainen laillistus tai sitä vastaava rekisteröinti taikka aikaisempi hyväksytty osastonhoitajan pätevyys.

Viljakainen katsoo oikaisuvaatimuksessaan, että viran hakuilmoituksen vaatimusten ja valinnan kriteereiden välillä on ollut ristiriitaa. Viran kelpoisuusehdoissa julkisessa haussa ainoana vaatimuksena on ollut tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) mukainen laillistus tai sitä vastaava rekisteröinti taikka aikaisempi hyväksytty osastonhoitajan pätevyys.

Viljakaisen mukaan hänen ollessaan haastattelussa 18.4.2012 hänelle kerrottiin, että osastonhoitajan toimenkuvaan kuuluu osittain kliinistä hoitotyötä, mutta muistisairaan potilaan hoitotyöstä ei mainittu eikä kysytty osaamista mainittuun hoitotyöhön.

Vielä Viljakainen kiinnittää huomiota siihen, että esimieskokemusta oli muilla hakijoilla runsaasti enemmän kuin nyt tehtävään valitulla.

Liite 1Tulosaluejohtajan päätös 18.4.2012 § 5

Päätöksen perusteleminen

Hallintolain 45 §:n mukaan päätös on perusteltava. Perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovelletut säännökset. Suomen perustuslain 125 §:n mukaan yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hallituksen esityksen (HE 1/1998) perustelujen mukaan yleisiä nimitysperusteita on tulkittava yhteydessä asianomaisen viran yleisiin ja erityisiin kelpoisuusehtoihin, joihin liittyen on otettava huomioon myös viran nimi ja tehtäväpiiri sekä virkaan kuuluvat konkreettiset työtehtävät.

Kaupunginhallituksen hallintojaoston 13.10.2009 vahvistamien rekrytointiohjeiden mukaan henkilövalintaa koskevan päätöksen tulee sisältää hakijoiden vertailu. Sen lisäksi kunnassa tehtävää päätöksentekoa koskee hallintolain 45 §, jonka mukaan päätös on perusteltava.

Nimityspäätöksen perustelut sisältyvät ylihoitaja Anne Ryhäsen kirjoittamaan esittelytekstiin, jossa on kunkin haastatellun hakijan osalta tuotu esiin koulutus ja työkokemus.

Päätöspöytäkirjan mukaan haastatteluissa on kiinnitetty erityisesti huomiota kokemukseen esimiestehtävistä sekä kliinistä osaamista muistisairaan potilaan hoitotyöstä, sillä työtehtäviin kuuluu myös kliininen muistisairaan potilaan hoitotyö. Myös hakijan soveltuvuuteen esimiestehtäviin kiinnitettiin huomiota.

Johtopäätökset

Nyt kyseessä olevassa virantäytössä on haastateltu neljää hakijaa, heidän joukossaan Tuulikki Viljakainen. Haastateltujen työkokemus ja koulutus on selostettu esityksessä. Esityksen perusteluissa on tuotu esille se, mihin asioihin haastattelussa on erityisesti kiinnitetty huomiota.

Silloin kun hakijoiden välillä ei ole koulutuksessa ja työkokemuksessa suuria eroja, saattaa haastattelulla olla ratkaiseva merkitys. Virkaan valinnassa on perustuslain yleisten virkanimitysperusteiden mukaisesti huomioitava hakijoiden soveltuminen työtehtäviin, vaikka työtehtävien vaatimia ominaisuuksia ei olisi tuotu rekrytointi-ilmoituksessa esille. Haastattelun, hakijoiden työkokemuksen ja hakijoiden koulutuksen perusteella asiassa esityksen tehnyt ylihoitaja Anne Ryhänen on katsonut hakijoista parhaaksi TtM Kaija Varjosen.

Edellä olevan perusteella katson, että päätös on perusteltu siten kuin hallintolain 45 §:ssä edellytetään. Koska oikaisuvaatimuksen hyväksymiselle ei ole muutakaan syytä, tulee se hylätä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 14.6.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hylätä Tuulikki Viljakaisen tekemän oikaisuvaatimuksen.

PäätösAsia palautettiin Birstolinin esityksestä Surakan kannattamana yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi tarvittavien selvitysten saamiseksi.

Jakelu

tiedHeiskanen Mikko
tpvRyhänen Anne
tiedVirtanen Hilkka


Liitteet:

Perla § 251
Liite 1:Tulosaluejohtajan päätös 18.4.2012 § 5