Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta20008.05.20125

2893-2012 (001)

Peruspalvelulautakunnan selvitys aluehallintovirastolle hoitotakuun toteutumisesta erikoissairaanhoidossa

Tiivistelmä:

Aluehallintovirasto on pyytänyt peruspalvelulautakunnan selvitystä hoitotakuun toteutumattomuudesta tilanteessa 31.12.2011 eräillä Turun erikoissairaanhoidon erikoisaloilla. Hoitotakuu on kuitenkin pääsääntöisesti toteutunut. Kysymys on tilastointivirheestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojärjestelmässä, josta Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) poimii hoidon saatavuustiedot.

Perla § 200

Vs. tulosaluejohtaja, ylilääkäri Riitta Kokkala ja controller Pekka Paatonen 27.4.2012:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt peruspalvelulautakunnan selvitystä hoitotakuun toteutumattomuudesta tilanteessa 31.12.2011 eräillä Turun erikoissairaanhoidon erikoisaloilla.

Aluehallintovirastojen ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston tehtävänä on huolehtia terveydenhuollon toiminnan ohjauksesta ja valvonnasta siten kuin siitä säädetään muun muassa terveydenhuoltolaissa. Valvontaviranomaisilla on oikeus saada maksutta tehtäviensä suorittamista varten tarpeelliset tiedot ja selvitykset.

Liite 1Aluehallintoviraston selvityspyyntö

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on saanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimeisen selvityksen (31.12.2011), jonka mukaan Turun kaupungin erikoissairaanhoidossa on ongelmia hoitoon pääsyssä seuraavilla erikoisaloilla:

Peruspalvelulautakunta sai aluehallintovirastolta kuukauden jatkoajan selvitykselle 16.5.2012 asti selvityspyynnössä mainitun 16.4.2012 asemasta tarpeellisten lisäselvitysten saamiseksi mm. THL:stä.

Aluehallintovirasto pyytää Turun peruspalvelulautakuntaa antamaan selvityksensä, josta tulee ilmetä mainituilta erikoisalalta seuraavat seikat:

1.    Mikä on ko. erikoisalojen lähetteiden keskimääräinen käsittelyaika ?

2.    Mistä syystä lähetteiden käsittelyyn ottamisen viive on yli kolme viikkoa?

3.    Otetaanko potilaaseen yhteys, jos lähete käsitellään vasta kolmen viikon kuluttua sen saapumisesta? Miten yhteydenotto tapahtuu?

4.    Mihin toimenpiteisiin kunnassa on ryhdytty lähetteiden käsittelyaikojen lyhentämiseksi ja miten toimenpiteissä on onnistuttu?

5.    Lähetteen käsittelyaika on vain yksi indikaattori arvioitaessa hoidon tarpeen arvioinnin toteutumista. Lisäksi pyydetään arvioimaan sitä, miten hoidon tarpeen arviointi toteutuu edellä tarkemmin yksilöidyillä erikoisaloilla?

Lisäksi tulee ilmetä erityisesti psykiatriasta sekä nuoriso- ja lastenpsykiatriasta:

1.    Mikä on hoitoon pääsyn odotusaika?

2.    Mikä on ensimmäisen käynnin odotusaika?

3.    Kasautuvatko pitkät odotusajat tiettyihin sairausryhmiin ja jos kasautuvat, mihin sairausryhmiin? Missä sairausryhmissä on pisimmät odotusajat?

4.    Mistä pitkät odotusajat johtuvat?

5.    Mihin toimenpiteisiin odotusaikojen lyhentämiseksi on ryhdytty ja miten toimenpiteissä on onnistuttu?

6.    Tarjotaanko jonossa oleville potilaille mahdollisuutta saada hoitoa ostopalveluna kotimaasta toisesta julkisesta tai yksityisestä terveydenhuollon toimintayksiköstä tai ulkomailta?

7.    Otetaanko potilaaseen yhteyttä, jos jonotusaika venyy aiemmin ilmoitetusta? Miten yhteydenotto tapahtuu?

Vastaus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedot perustuvat Pegasos-potilastietojärjestelmästä saatuihin tietoihin, jotka on tallennettu THL:n Excel-taulukkopohjiin (taulukot 1-6 ja 1b-6b). Alla olevassa taulukossa on vertailtu selvityspyynnön kohteena olevilla erikoisaloilla aluehallintoviraston selvityspyynnössä yksilöityjen tietojen oikeellisuutta:

 THL:ään lähetetty tietoTHL:n tietokuutio
lastentaudit, lähetekäsittely yli 3 vk0,4 % (8/1926, taulu 5)36,4 % (8/22)
lasten ja nuorten psyk, lähetekäsittely yli 3 vk4,7 % (21/451, taulut 5 ja 5b) 4,7 %
lasten ja nuorten psyk, 1. käynti yli 90 vrk kuluttua0,6 % (1/161, taulut 4 ja 4b)5,3 %
psykiatria, 1. käynti yli 90 vrk4,4 % (4/91, taulut 4 ja 4b)10 %

Puhelinkeskustelussa controller Pekka Paatosen ja THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkisen välillä 16.4.2012 selvisi, että kyseessä on ohjelmointivirhe THL:n tietokuution poimintaohjelmassa. Kun Turun taulukoissa on tietoja yhdistelty normaalilla Excelin yhteenlaskukaavoilla, on THL:n poimintaohjelma tulkinnut po. solujen arvoiksi nolla. Näin esim. lastentautien käsiteltyjen lähetteiden määrä THL:n tietokuutiossa on 22 oikean luvun ollessa 1 926. Tästä syystä lastentautien lähetekäsittelyssä yli kolme viikkoa olleiden lähetteiden osuudeksi on virheellisesti tullut 36,4 % oikean luvun ollessa ainoastaan 0,4 %. Todettakoon, että THL:n ohjeissa ei ole kielletty käyttämästä Excel-taulukon normaaleja yhteenlasku- tai muitakaan kaavoja. Huhtikuun tiedonkeruuohjeisiin THL on täsmentänyt ohjeitaan kieltämällä normaalien Excel-taulukoiden laskukaavojen käytön.

Liite 2Erikoisalojen vastaukset

Poikkeamat hoitotakuun saavuttamisessa selittyvät em. seikoilla ja muista tilastointivirheistä. Eri erikoisalojen ylilääkärien yksityiskohtaiset vastaukset aluehallintoviraston kysymyksiin ovat liitteessä 2.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 3.5.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta lähettää edellä olevan selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle vastauksenaan hoitotakuun toteutumisesta erikoissairaanhoidossa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Perla § 200
Liite 1:Aluehallintoviraston selvityspyyntö
Liite 2:Erikoisalojen vastaukset