Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta19415.06.201114

14810-2009 (041, 015, 033)

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishankkeen (TALK) seuranta - väliraportti 1.7.2010 - 31.5.2011

Tiivistelmä:

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishanke toteuttaa pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoitteita tarjoamalla turkulaisille asunnottomille päihdeongelmaisille asiakaslähtöisen asumismuodon, jossa kotiin annettavalla monimuotoisella tuella voidaan mahdollistaa asuminen omassa vuokra-asunnossa ympärivuorokautisen asumispalvelun sijasta. Talk-hankkeen väliraporttiin on koottu seurantatietoa sekä toisen toimintakauden tuloksista, koetuista ongelmakohdista, kehittämistarpeista että ja asukkaiden ja yhteistyökumppaneiden kokemuksista.

Perla § 194

Vs. tulosaluejohtaja Tarja Salonius ja toimistopäällikkö Merja Niinimäki 1.6.2011:

Turku on allekirjoittanut valtion kanssa aiesopimuksen pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelma v. 2008-2011 on kokonaisuus, jossa yhdistetään sekä asuntojen hankinta että riittävien asumisen tukipalvelujen turvaaminen.

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishanke toteuttaa ohjelmatavoitteita tarjoamalla turkulaisille asunnottomille päihdeongelmaisille asiakaslähtöisen asumismuodon, jossa kotiin annettavalla monimuotoisella tuella voidaan mahdollistaa asuminen omassa vuokra-asunnossa ympärivuorokautisen asumispalvelun sijasta.

Talk-hankkeen väliraporttiin on koottu seurantatietoa sekä toisen toimintakauden tuloksista, koetuista ongelmakohdista, kehittämistarpeista että ja asukkaiden ja yhteistyökumppaneiden kokemuksista. Asukkaille ja yhteistyökumppaneille suunnatut kyselyt toteutettiin toukokuun 2011 aikana. Asukaskyselyn vastauksista on käytettävissä runsas 50 % (N=50). Yhteistyökumppanien kyselyiden vastaukset on kaikki jo saatu. Tosin vastausprosentti jäi yhteistyökumppaneilla 45 %:iin.

Liite 1Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishankkeen väliraportti 1.7.2010 – 31.5.2011

Talk-hankkeen päihdehuollon asumispalveluiden kustannuksia vähentävä vaikutus on ilmeinen. Viidenkymmenen (50) asiakkaan asuminen tukiasunnossa yksilöllisen tukipalvelun avulla ympärivuorokautisen hoitokodin sijaista on kustannusvaikutuksiltaan n. 1 miljoona euroa taloudellisempaa. Laskelmaan on päädytty vertaamalla asiakkaan todellisen aikaisemman asumismuodon ja hänen saamansa toimeentulotuen kustannuksia kustannuksiin, jotka syntyvät Talk-asumismuodon asiakaskohtaisista kustannuksista ja asiakkaan saamasta tukiasumisen aikaisesta toimeentulotuesta.  Tämän lisäksi asiakkaan saamaa inhimillistä hyvinvointivaikutusta ei ole mahdollista edes euroina mitata.

Tuetun asumisen ohjaajien (5) vakinaistaminen ja tuetun asumisen työmallin istuttaminen perussosiaalityöhön onkin edellä selostetun pohjalta perusteltua.

Palvelujohtaja Maisa Kuusela:

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishankkeen (TALK) mukaisen toiminnan vakinaistaminen on strategian mukaista ja toiminnaltaan vaikuttavaa. Tarvittavat resurssit sosiaalityöhön on varattu vuodelle 2012 tehtyyn sopimusehdotukseen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää merkitä tiedokseen Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishankkeen (TALK) väliraportin 1.7.2010 – 31.5.2011.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 194
Liite 1:Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishankkeen väliraportti 1.7.2010 - 31.5.2011