Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 159 18.05.2011 11

4992-2011 (102, 310, 121)

Omalääkäreiden paikallisen virkaehtosopimuksen solmiminen 1.6.2011 alkaen

Tiivistelmä:

Turussa siirryttiin omalääkärijärjestelmään keväällä 1999. Siirtymistä perusteltiin sen taloudellisuudella, työajattoman omalääkäritoiminnan ajateltiin lisäävän päiväaikaista lääkäritoimintaa ja vähentävän päivystyksen käyttöä. Turussa lääkärien vastuuväestöt ovat olleet poikkeuksellisen suuret. Listautumismallissa lääkäreillä on perusvastuuväestönään kroonisia sairauksia sairastavat potilaat ja muut kyseisen terveysaseman valinneet potilaat hoidetaan yhteisvastuullisesti. Virkaehtosopimuksella kannustetaan ehkäisevän terveydenhuollon lääkäripalvelujen antamista ja terveystarkastusten tekemistä myös terveysasemilla. 1.6.2011 alkaen omalääkärien osalta toimitaan uuden listautumismallisopimuksen mukaan.

Perla § 159

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 18.4.2011:

Turussa siirryttiin omalääkärijärjestelmään keväällä 1999. Väestövastuinen omalääkärivirkaehtosopimus perustuu tarkasti asuinpaikan perusteella lääkärille määrättyyn väestöön ja edellisen vuoden terveyskeskuskäytöstä tulevaan perusvastuuväestöön (perusvastuuväestöön kuuluu henkilö, joka on käynyt kolme kertaa tai enemmän sairasvastaanotolla terveyskeskuksessa edellisenä vuonna). Turussa tehtiin paikallinen sovellus, jossa palkkauksellisesti tuettiin mm. hoitoketjutyötä, terveyskeskuksessa tapahtuvaa kehittämistyötä, pienkirurgista toimintaa ja muuta erityisosaamista, lääkärikoulutukseen liittyviä asioita sekä myöhemmin hoitotakuun toteutumista. Alun perin omalääkärijärjestelmään siirtymistä perusteltiin sen taloudellisuudella, koska oletettiin työajattoman omalääkärivirkaehtosopimuksen lisäävän päiväaikaista lääkäritoimintaa ja vähentävän päivystyksen käyttöä.

Turussa lääkärien vastuuväestöt ovat olleet alusta alkaen poikkeuksellisen suuret. Vuonna 2003, kun kroonista sairautta sairastavat potilaat työterveyshuollosta listattiin omalääkäreille, tilanne muuttui vaikeasti hallittavaksi. Tämän jälkeen omalääkärin virkoja oli pahimmillaan kymmenkunta täyttämättä. Tietyillä alueilla on ollut myös suuria vaikeuksia saada lääkärin sijaisia; Varissuolla ja Pansiossa ja aikanaan Jyrkkälän terveysasemalla ei omalääkäreitä tai sijaisia saatu riittävästi. Tiukasti käyttäjän asuinpaikkaan perustuva omalääkärimalli on vuosien kuluessa johtanut epätasa-arvoiseen palvelujen saantiin. Samoin päivystyksen käyttö on pysynyt keskimäärin 25 %:n tasolla. Omalääkärikohtainen vaihtelu on kuitenkin suurta ollen yksittäisillä lääkäreillä 15 %:n tuntumassa ja nousten joillakin jopa 35 %:iin.

1.5.2011 voimaanastunut terveydenhuoltolaki korostaa potilaan valinnanvapautta. Ensimmäisessä vaiheessa potilas saa valita oman kuntansa sisällä terveysasemansa ja siellä mahdollisuuksien mukaan häntä hoitavan terveydenhuollon ammattihenkilön. Vuonna 2014 terveysaseman valinta on mahdollista kuntarajat ylittäen. Valinta tehdään vuodeksi kerrallaan. Perusterveydenhuollon kehittämiseen kiinteästi liittyvä terveyshyötymalli painottaa kroonisten sairauksien tarkoituksenmukaista hoitoa. Kroonisia sairauksia sairastaville henkilöille olisi tärkeää säilyttää pysyvä hoitava lääkäri. Näiden potilaiden hoidossa tarvitaan myös lääkärin ja hoitajan tiimityötä.

Turun alueen päivystysjärjestelyt ovat muuttumassa. T2-sairaalan myötä päivystys on tarkoitus toteuttaa sairaanhoitopiirin Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimesta. Tässä tilanteessa on tärkeää, että terveysasemat pystyvät hoitamaan virka-aikaisen (päiväaikaisen) päivystyksen mahdollisimman tehokkaasti.

Maaliskuun lopussa 2011 omalääkärien perusvastuuväestön määrä oli 22 812 henkilöä. Pitkäaikaissairauksia sairastavien terveyskeskuksessa itseään hoidattavien kuntalaisten määrä on hieman vajaa 25 000. Heistä reilut 17 000 sairastaa sellaista pitkäaikaista sairautta kuten diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, astma ja psykiatriset pitkäaikaiset sairaudet, että he erityisesti hyötyvät pysyvästä hoitavasta lääkäristä (listattavat potilaat).

Perusterveydenhuollon kehittämisohjelmaan liittyen on koko alkuvuosi valmisteltu nykyisen paikallisen omalääkärisopimuksen muuttamista ns. listautumismallisopimukseksi. Listautumismallin mukaan työskenneltäessä lääkäreillä on perusvastuuväestönään kroonisia sairauksia sairastavat potilaat ja muut kyseisen terveysaseman valinneet potilaat hoidetaan yhteisvastuullisesti. Tämän lisäksi listautumismallisopimuksella kannustetaan OPTS:ssä sovittujen ehkäisevän terveydenhuollon lääkäripalvelujen antamista ja ehkäisevien terveystarkastusten tekemistä myös terveysasemilla. Lisäksi uudella listautumismallilla varmistetaan päiväaikaisen (virka-aikaisen) päivystyksen toteutuminen terveysasemilla.

Uutta omalääkärisopimuksen korvaavaa listautumismalliluonnosta on käyty läpi yhdessä keskushallinnon henkilöstöasioiden vastuualueen edustajien ja lääkäreitä edustavien luottamusmiesten kanssa. Luonnoksesta on paikallisesti päästy yhteisymmärrykseen ja se on lähetetty Suomen lääkäriliittoon hyväksyttäväksi ja saadun tiedon mukaan päätös asiasta tehdään siellä 18.5.2011.

Kuntalaisten on toivottu tekevän terveysaseman valintaa koskevan päätöksensä 13.5. mennessä. Tämän jälkeen järjestelmiin tehdään valinnanvapauteen ja virkaehtosopimuksen muutokseen liittyvät muutokset.

Tavoitteena on, että 1.6.2011 alkaen toimitaan esitetyn uuden listautumismallisopimuksen mukaan.

Liite 1Luonnos paikalliseksi virkaehtosopimukseksi

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee asian tiedoksi ja esittää keskushallinnon henkilöstöasioiden vastuualueelle, että Turun kaupunki solmii edellä esitetyn paikallisen omalääkäreitä koskevan virkaehtosopimuksen 1.6.2011 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKeskushallinto, henkilöstöasiat


Liitteet:

Perla § 159
Liite 1:Luonnos paikalliseksi virkaehtosopimukseksi