Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 125 20.04.2011 15

1235-2011 (222)

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen hoivakohteiden ja erityisasumisen henkilö- ja paloturvallisuuden parantaminen

Tiivistelmä: -

Perla § 125

Hallintojohtaja Antti Perälä 8.4.2011:

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen, Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ja tilaliikelaitoksen edustajat ovat neuvotelleet 15.12.2010 sosiaali- ja terveystoimen hoivakohteiden ja erityisasumisen henkilö- ja paloturvallisuuden parantamisesta. Useammassa sosiaali- ja terveystoimen laatimassa turvallisuusselvityksessä on kohteen henkilöstö arvioinut nykyisen asukas-/potilasturvallisuuden riittämättömäksi ja johtopäätöksinä on todettu tarve parantaa rakennusten suojaustasoja automaattisilla sammutuslaitteistoilla. Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on antanut lausunnon Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen hoivakohteiden ja erityisasumisen henkilö- ja paloturvallisuuden parantamisesta. Pelastusviranomaiset ovat vaatineet palotarkastuksilla sitovaa suunnitelmaa turvallisuustasojen parantamiseksi, mutta valitettavasti tulokset ovat jääneet hitaiksi.

Liite 1Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen lausunto

Turvallisuustason parantamisen vaihtoehdot käytännössä ovat henkilökunnan määrän huomattava lisääminen, rakenteelliset paloturvallisuusratkaisut, taikka suojaustason nostaminen asentamalla automaattinen sammutuslaitteisto.

Käydyissä neuvotteluissa pelastuslaitos, sosiaali- ja terveystoimi ja tilaliikelaitos ovat yhdessä todenneet suojaustasojen parantamisen välttämättömyyden. Yhteisesti on niinikään todettu, että parannettavia kohteita on useita ja ettei turvallisuutta kyetä parantamaan kohtuullisessa aikataulussa normaalein vuosittaisten investointimäärärahojen puitteissa.

Vuonna 2008 pelastuslaitoksen, tilatoimen ja sosiaali- ja terveystoimien yhteisessä suunnittelukokouksessa päädyttiin malliin, jossa kaupungin vahinkorahastoa käytettäisiin tulipalojen aiheuttamien henkilövahinkojen ennalta ehkäisevään toimintaan (automaattisten sammutuslaitteistojen rahoitus).

Vahinkorahaston säännöt eivät tuolloin mahdollistaneet varojen käyttöä ennalta ehkäisevään toimintaan. Turun kaupunginvaltuusto on 15.2.2010 § 31 hyväksynyt uudet säännöt rahastolle. Rahaston uusien sääntöjen 1 §:n 3 kohdan mukaisesti rahaston tilikauden tuottoa voitaisiin nyttemmin käyttää kaupungin perusinfrastruktuurin korjaus- ja ylläpitoinvestointien rahoitukseen kaupunginvaltuuston vuosittain talousarviossa päättämällä tavalla.

Riskienhallintapäällikkö päättää alle 150.000 euron korvauksista vahinkorahastosta hallintokunnille. Suuremmat korvaukset päättää kaupunginhallituksen hallintojaosto.

Edellä olevan perusteella esitän, että vahinkorahaston sääntöjen 1 § 3 kohdan mukaisesti rahastontilikauden tuottoa voidaan käyttää sosiaali- ja terveystoimen hoivakohteiden ja erityisasumisen rakenteellisten paloturvallisuusratkaisujen toteuttamiseen taikka suojaustason nostamiseen. Sosiaali- ja terveystoimi esittää hankesuunnitelman 31.8.2011 mennessä, siitä miten ja missä aikataulussa hoivakohteiden ja erityisasumisen turvallisuustasoa parannetaan kohteiden turvallisuusselvitysten johtopäätösten edellyttämälle tasolle vuodesta 2012 alkaen.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 8.4.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että vahinkorahaston tuottoa voidaan käyttää sosiaali- ja terveystoimen hoivakohteiden ja erityisasumisen rakenteellisten paloturvallisuusratkaisujen toteuttamiseen taikka suojaustason nostamiseen edellä esitetyllä tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto


Liitteet:

Perla § 125
Liite 1:Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen lausunto