Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 66 01.03.2011 12

2044-2011 (652, 642)

Itäharjun toimintakeskuksen väistötilat

Tiivistelmä:

Itäharjun toimintakeskus tarvitsee nopeasti väistötilat nykyisissä tiloissa ilmenneiden kosteushaittojen vuoksi. Yksikölle on suunniteltu korvaavia tiloja Pormestarinkatu 12 (entinen Lausteen nuorisotalo). Tiloissa on tehty kuntokartoitus vuoden vaihteessa ja ovat sen perusteella välttämättömien muutostöiden jälkeen käytettävissä väistötilana.

Perla § 66

Sosiaali- ja terveystoimi, tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski, suunnittelija Tuula Matikka 22.2.2011:

Itäharjun toimintakeskus toimii osoitteessa Vanha Littoistentie 12 keskellä kehittyvää teollisuusaluetta. Toimintakeskuksessa järjestetään työtoimintaa noin 80 kehitysvammaiselle asiakkaalle seitsemässä ryhmässä. Tilat ovat sokkeloiset, eivätkä ne täytä esteettömyyden tai paloturvallisuuden vaatimuksia. Sisäilman laadun osalta on ollut paljon ongelmia, mikä on aiheuttanut työntekijöiden sairauspoissaoloja ja toimipisteen vaihdoksia. Työterveyshuollon 11.12.2006 tekemän yhteenvedon mukaan kymmenestä työntekijästä kuudella on ollut sisäilman laatuun liittyviä oireita. Osa toimintakeskuksen tiloista on ollut pitkään poissa käytöstä kosteusvaurioiden takia.

Liite 1Työsuojelun lausunto 6.10.2010

Tilaliikelaitokselle lähetetyssä peruspalvelulautakunnan 29.4.2009 § 204 päätöksessä todetaan, että Itäharjun toimintakeskuksen nykyisistä tiloista ei saada peruskorjauksellakaan tarkoituksenmukaisia ja sopivia. Korvaavien tilojen hankintaa pidettiin jo tuolloin kiireellisenä. Sopivia tiloja ei ole tähän mennessä löytynyt. Vuoden vaihteessa tilanne on huonontunut entisestään. Katto vuotaa ja yksi toimistohuone on jouduttu ottamaan pois käytöstä. Työntekijöillä on jatkuvasti infektio-ongelmia.

Tilaliikelaitos on keväällä 2010 suunnitellut luopuvansa Pormestarinkatu 12 tiloista ja kaupunginhallitus on 25.4.2010 § 325 päättänyt, että Lausteen alueen tyhjenevistä tiloista luovutaan. Kesän 2010 aikana vammaispalvelujen yksikkö ja Tilaliikelaitos ovat selvittäneet tilojen soveltuvuutta työ- ja päivätoiminnan väistötilakäyttöön. Tilaliikelaitos on ilmoittanut, että tiloja voidaan käyttää väistötiloina keväästä 2010 alkaen, koska muitakaan soveltuvia tiloja ei voida osoittaa käyttöön näin nopealla aikataululla. 

Pormestarinkatu 12 tilat soveltuvat toimintakeskuksen toimintaan. Tilat jakaantuvat kahteen selkeästi erotettavaan osaan, jolloin työtiloja voidaan jakaa asiakkaiden toimintakyvyn mukaan pienempiin osiin. Henkilökunta pystyy liikkumaan tiloissa joustavasti tarpeen mukaan. Tilat ovat yhdessä tasossa ja esteettömät, talossa on valmiina useampia inva-wc:tä ja taloon kuuluu iso piha-alue, jota voidaan hyödyntää ulkoiluun, liikuntaan ja uudenlaisen ulkotyöryhmän työllistämiseen. Talossa on yksi iso keittiö, jota voidaan käyttää jakelukeittiönä ruokailujen yhteydessä sekä kaksi pienkeittiötä, joita tarvitaan opetuskeittiötoimintaan. Talon edessä sijaitsee linja-autopysäkki, jolloin linja-autoa käyttävien asiakkaiden on helppo tulla toimintakeskukseen.

Tilojen sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus on tehty 12/2010. Välittömästi tarvittavat muutostyöt on aloitettu. Lähiaikojen ja pitkän aikavälin toimenpiteistä ei ole sovittu.   

Liite 2Sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus 2.2.2011

Itäharjun toimintakeskuksen käytössä olevat tilat ovat tällä hetkellä 680 m2, vuokra 59.000 € vuodessa. Pormestarinkatu 12 on tällä hetkellä vuokrattavissa tilaa 429 m2, vuokra 54.490 € vuodessa.

Esitämme Pormestarinkatu 12 tilojen (429 m2) vuokraamista Itäharjun toimintakeskuksen työ- ja päivätoiminnan käyttöön väistötiloina. Vanha Littoistentie 12 vuokramaksu päättyy välittömästi uuden vuokrasopimuksen myötä.

Näiden tilojen mahdollinen käyttöönotto ei poista isompien tilojen hankintatarvetta. Keskuksen toiminta pääsee normalisoitumaan vasta isompien tilojen myötä. Kuntoutumispalvelujen tulosalueen Työkeskus on aloittanut tilahankkeen, jossa yhtensä vaihtoehtona on Työkeskuksen ja toimintakeskuksen toimintojen sijoittaminen saman katon alle. Toisaalta Pormestarinkatu 12 kaikki tilat (773 m2) ovat vuokrattavissa vuoden 2011 lopussa. Mikäli nämä tilat päätetään myöhemmin ottaa kokonaisuudessaan toimintakeskuksen käyttöön, kuntotutkimuksen lähiaikojen ja pitkän aikavälin toimenpiteiden toteuttaminen täytyy huomioida.  

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 22.2.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää esittää Tilaliikelaitokselle Pormestarinkatu 12 tilojen (429 m2) vuokraamista Itäharjun toimintakeskuksen väistötiloiksi toistaiseksi voimassaolevalla vuokrasopimuksella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiTilaliikelaitos


Liitteet:

Perla § 66
Liite 1:Työsuojelun lausunto 6.10.2010
Liite 2:Sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus 2.2.2011