6.10.2010

 

 

 

 

 

 

Työsuojelun lausunto

 

 

 

 

 

 

Itäharjun toimintakeskus Vanha Littoistentie 12. Työsuojelu on

pyynnöstä todennut seuraavaa:

 

Rakennuksessa toimii kehitysvammaisten päiväkeskus, jossa on 80 asiakasta, vastaava ohjaaja, 8 työntekijää, 3 opiskelijaa ja harjoittelija.

Toiminta on alkanut siellä vuonna 2000.

Rakennukseen mentäessä on kynnys, ei luiskaa, vaikka talossa käy pyörätuoliasiakkaita. Varaston oven edessä on luiska, mutta suuret varaston kaksoisovet vaikeasti avattavissa ja niissäkin retkahtamisvaara.

 

Rakenteiden kosteuskartoitus ja sisäilman kuntotutkimus on tehty 2007 samoin työpaikkaselvitys. Rakennuksessa on ollut kosteusvaurioita ja salaojitus ei toiminut.

 

Tiloja on kunnostettu jonkin verran 2007 jälkeen mm. lattioihin on laitettu uusia pintoja. Yksi tila on kokonaan poissa käytöstä huonon sisäilman takia, mutta sieltä on avoin putki toimintakeskuksen varastotilaan. Sisäilman huono haju tuntuu heti sisälle mennessä.

 

Silmin havaittavissa kosteusvaurioita ikkunoiden vieressä. Ikkunat ovat vetoiset ja niitä ei voi avata, koska ovat vaarassa pudota.

Yksi poistumistie on osoitettu ikkunasta katolle, josta tikkaat alas. Pakotietä ei voi käyttää pyörätuoliasiakkaiden siirtoon.

 

Ruokailu- ja keittiötilat on tarkoitettu 20 asiakkaalle. Tila ei ole ergonomisesti suunniteltu suurelle asiakasmäärälle. Astianpesukoneet ovat lattiatasolla. Lisäpöytäpaikat ovat käytävillä. Jääkaapit ovat käytävillä.

 

Pyykinhuoltoon käytettävän tilan lattia on kalteva ja tila on liian pieni. Lattioissa on korkeuseroja kesken tilojen. Palo-ovi on auki, koska siinä on kynnyksen ylittävä luiska. Tiloissa on paljon kynnyksiä.

 

Henkilökunnan sosiaalitilat ovat mitoitettu kolmelle. Tila on liian lämmin, seinän takana on lämmityslaite.

Toisessa asiakkaiden sosiaalitilassa on navetanomainen haju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Työturvallisuuslain 8 §:n 1 mom. mukaan työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä.

 

Työturvallisuuslain 33 §:n mukaan työpaikalla tulee olla riittävästi kelvollista hengitysilmaa, vähintään 10 m³/henkilö.

 

Työsuojelulaki 48 § mukaan työntekijöillä on oltava asianmukaiset ja riittävät peseytymis-, pukeutumis- ja vaatteiden säilytystilat, ruokailu-, lepo ja käymälätilat, sekä muut henkilöstötilat.

 

Nykyiset tilat eivät täytä vaatimuksia. Tilat ovat lähes käyttökelvottomassa kunnossa.

 

Toimintakeskukselle tulee pikaisesti osoittaa uudet tilat.

Uusia tiloja on käyty katsomassa Lausteen nuorisotalossa, johon on esteetön kulku ja jonne on hyvät kulkuyhteydet ja paikoitustilat.

Nuorisotalossa on riittävästi invawc- ja wc-tiloja sekä hyvät ruokailu- ja sosiaalitilat. Talossa on erillisiä toimintatiloja tiimien käyttöön. Tiimien työskentely on äänekästä, joten melu ei häiritse toisten tiimien työskentelyä. Nuorisotalon ulkotilat ovat esteettömät, riittävät ja käytännölliset toimintakeskuksen ulkoryhmän käyttöön.

 

 

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen työsuojelu

 

 

Rauni Niinimäki

Työsuojeluvaltuutettu