Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 22 19.01.2011 22

11857-2010 (053)

Suomen Punaisen Ristin Turun nuorten turvatalolle maksettava lisäsumma vuodelle 2011

Tiivistelmä:

Suomen Punaisen Ristin turvatalon toimintaan on myönnetty 15.12.2010 140.000 euron avustus (Perla 15.12.2010 § 382). Jotta voidaan turvata aukioloaikojen ylläpito lauantai-sunnuntai välisenä aikana, tarvitsee turvatalo lisää vielä 11.000 euroa.

Perla § 22

Sosiaalityön vs. tulosaluejohtaja Tarja Salonius ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 27.12.2010:

Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä Turun nuorten turvatalo on osa SPR:n humanitaarista työtä. Turvatalon tehtävänä on avun ja tuen antaminen kriisissä ja ongelmatilanteissa oleville nuorille sekä tarvittaessa heidän perheilleen. Turun nuorten turvatalon toiminta on alkanut vuonna 1994.

Turvataloja on Turun lisäksi Helsingissä, Vantaalla, Espoossa ja Tampereella. Turvatalojen toiminnan rahoitus perustuu kolmikantaperiaatteelle: Raha-automaattiyhdistys, kunnat ja SPR.

Turun kaupunki on avustanut Suomen Punaisen Ristin Turun nuorten turvataloa vuodesta 1994 lähtien. Vuonna 2010 Peruspalvelulautakunta on myöntänyt 140.000 euroa ja vuodeksi 2011 sille on myönnetty 140.000 € (Perla 15.12.2010 § 382).

Sosiaalityön tulosalue näkee Turun nuorten turvatalon toiminnan sekä ennalta ehkäisevänä toimintana että perustyötä erittäin hyvin tukevana toimintana. Turvatalon toiminta on uuden lastensuojelulain mukaista ehkäisevää lastensuojelua, mikä tarkoittaa sitä, että lapsia tuetaan peruspalveluissa ja järjestötoiminnassa. Lasten hyvinvoinnin edistäminen ehkäisee tai ainakin vähentää vaikeuksien syntymistä ja on siten sekä inhimillisesti tärkeää että taloudellisesti erittäin kannattavaa.

Suomen Punaisen Ristin Turvatalojen johtokunta tuonut esille Turun Turvatalon johtajan Anja Tolosen kautta, että lauantai-sunnuntain välisestä aukiolosta luovuttaisiin. Sosiaalityön tulosalue lähetti kannanoton Suomen Punaisen Ristin Turvatalojen johtokunnalle ja pyysi sitä jättämään aukioloajat ennalleen. Suomen Punaisen Ristin Turvatalojen johtokunnan vastaus oli se, että Turussa edetään tehdyn toimintasuunnitelman mukaisesti ja turvatalo on suljettuna lauantain ja sunnuntain välisen yön. Perusteluina oli se, että lauantain ja sunnuntain välinen yö on kustannuksiltaan hyvin kallis ja silloin on turvatalolla seurannan mukaan vain vähän asiakkaita. Tämän vuoksi resursseja on päädytty ohjaamaan ennaltaehkäisevän työn kehittämiseen ja palvelujen monipuolistamiseen aikoina jolloin asiakkaita on runsaasti.  Lisäksi nuoria tietoisesti ja suunnitellusti ohjataan käymään viikonloppuisin kotona kriisiasumisjakson aikanakin. Tästä on saatu hyviä tuloksia: ristiriitojen sovittelu on nopeutunut ja kotiinpaluun kynnys laskenut. Tämä toimintamalli tukee sitä periaatetta, että turvatalon tarkoitus on toimia vain hyvin lyhytaikaisena kriisiasumispaikkana ja tukea nuorta ja vanhempia perhehuone -toiminnan (avotyö) kautta. Vastauksesta kävi ilmi myös, että mikäli kaupunki kuitenkin katsoo turvatalon aukiolon välttämättömäksi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, niin se edellyttää kaupungilta 30.000 € lisärahoitusta toiminnan ylläpitämiseksi.

Liite 1Sosiaalityön tulosalueen kirje Suomen Punaisen Ristin Turvatalojen johtokunnalle

Liite 2Suomen Punaisen Ristin Turvatalojen johtokunnan vastaus

Liite 3Sähköposti viikonlopun käyttöluvuista vuosilta 2007 - 2009

Turun Turvatalon johtajan Anja Tolosen mukaan tähän mennessä yöpyjiä on ollut lauantai-sunnuntai välisenä yönä 46 nuorta. Alkutalvesta oli monta viikkoa hyvin hiljaista ja kesällä talo oli auki vain päivisin. Yhteistyöneuvotteluissa Turvatalon henkilöstön kanssa on tuotu vaihtoehtoinen toimintatapa. Silloin toimittaisiin siten, että hiljaisina aikoina voisi toimia ns. takapäivystys tai viikonloppuun palkataan sijaisia. Sosiaalipäivystyksen henkilökunnalla voisi tarvittaessa olla SPR Nuorten turvatalon avaimet ja päivystäjän puhelinnumero. Viikonlopun tilanteesta ilmoitetaan aina sosiaalipäivystykselle eli onko talo auki normaalisti vai onko takapäivystys. Kokonaiskustannukset olisivat arviolta n.10.000-12.000 € vuodessa.

Liite 4Yhteistyöpalaveri sosiaalipäivystyksen henkilökunnan kanssa 21.12.2010

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen:

Puollan sosiaalityön tulosalueen esitystä SPR:n Turun nuorten turvatalolle myönnettävästä lisäavustuksesta. Nuorten turvatalon on merkittävä ennaltaehkäisevän työn nuorille suunnattu palvelu ja tukee mm. sosiaalipäivystyksen toimintaa. Palvelulla voidaan ehkäistä mahdollisia nuorten sijoitustarpeita. Palvelun käyttö näin ollen ehkäisee lastensuojelun muiden kustannusten syntymistä.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 12.1.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää myöntää vuodelle 2011 Suomen Punaisen Ristin Turun nuorten turvatalolle lisää avustusta 11.000 euroa.

Avustus maksetaan kuukausierissä.

Yhdistys velvoitetaan toimittamaan selvitys toiminnastaan puolen vuoden osalta 15.7.2011 mennessä ja koko vuoden osalta 15.1.2012 mennessä.

Avustuksen saamisen ehtona on, että kaupungilla on oikeus avustusta saavan yhdistyksen hallinnon ja tilien tarkastamiseen siltä osin kuin avustusten käytön valvonta sitä edellyttää.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmSPR Nuorten turvatalo
tiedPitkäkari Ritva
tpvSalonius Tarja


Liitteet:

Perla § 22
Liite 1:Sosiaalityön tulosalueen kirje Suomen Punaisen Ristin Turvatalojen johtokunnalle
Liite 2:Suomen Punaisen Ristin Turvatalojen johtokunnan vastaus
Liite 3:Sähköposti viikonlopun käyttöluvuista vuosilta 2007 - 2009
Liite 4:Yhteistyöpalaveri sosiaalipäivystyksen henkilökunnan kanssa 21.12.2010