Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta38715.12.201014

13700-2010 (011, 350)

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman 2011 hyväksyminen

Tiivistelmä:

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma, joka sisältää elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka- ja kuluttajaturvallisuuslainsäädännön sekä eläinlääkintähuoltolain edellyttämän valvonnan yksityiskohtaiset suunnitelmat, tulee hyväksyä peruspalvelulautakunnassa. Lautakunnan tulee toimittaa hyväksymänsä valvontasuunnitelma tiedoksi Lounais-Suomen aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -yksikölle.

Perla § 387

Ympäristöterveydenhuolto, va tulosaluejohtaja Liisa Palmu 7.12.2010:

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Säteilyturvakeskus SYKE, Turvatekniikan keskus Tukes ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ovat laatineet yhteistyössä ympäristöterveydenhuollon yhteisen valtakunnallisen valvontaohjelman vuosille 2011-2014. Siinä määritellään ympäristöterveydenhuollon yleiset ja yhteiset periaatteet lainsäädännössä tarkoitettujen viranomaisten suorittamalle valvonnalle. Se sisältää myös ympäristöterveydenhuollon toimialakohtaiset valtakunnalliset valvontaohjelmat ja kyseisen toimialan erityispiirteet. Kuntien tulee laatia vuosittain vastaavat omat suunnitelmansa, hyväksyä ne ao. monijäsenisessä toimielimessä ja lähettää tiedoksi aluehallintovirastoon (AVI). Myös suunnitelmien toteutuminen arvioidaan samassa toimielimessä ja lähetetään tiedoksi AVI:in. 

Turun ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma sisältää valtakunnallisten valvontaohjelmien pohjalta laaditut elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka-, kuluttajaturvallisuus- ja eläinlääkintähuoltolainsäädännön edellyttämät valvonnan yksityiskohtaiset suunnitelmat. Velvoite laatia eläinten terveyden ja hyvinvoinnin suunnitelma on 2009 voimaan tulleen uusitun eläinlääkintähuoltolain mukainen. Suunnitelma sisältää mm. arvion voimavaroista, koulutussuunnitelman, varautumisohjeet, toimialakohtaisen kohteiden tarkastustiheyden, näytteenottosuunnitelman käytettävine laboratorioineen ja valvonnan maksutaksan. Suunnitelma on tarkoitus laittaa näkyviin ympäristöterveydenhuollon www.sivulle.

Valvontasuunnitelma on lainsäädännön mukaan edellytys kunnan perimille valvonnan maksuille ja suunnitelman mukainen valvonta on toimijalle maksullista. Valvontasuunnitelma on myös oleellinen osa ympäristöterveydenhuollon tulosalueen ja itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn varmistamisen ydinprosessin välistä operatiivista palvelutuotantosopimusta. Ympäristöterveydenhuollon tulosalue sitoutuu kuitenkin tuottamaan vain 60 % suunnitelman mukaisista palveluista, koska käytettävissä olevat resurssit eivät ole valtakunnallisten suositusten mukaiset. Suunnitelma on kuitenkin laadittava valtakunnallisten ohjeiden mukaan, koska keskusviranomaiset haluavat sen toteutuman perusteella arvioida kuntien resurssien riittävyyttä.

Liite 1Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2011 liitteineen (5 liitettä)

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 7.12.2010:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan vuoden 2011 ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman ja toimittaa sen tiedoksi Lounais-Suomen aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -yksikölle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmLounais-Suomen aluehallintovirasto, peruspalvelut
tiedHämäläinen Marjut
tiedPalmu Liisa
tiedPouri Pia
tiedRasi Jaakko


Liitteet:

Perla § 387
Liite 1:Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2011 liitteineen (5 liitettä)