Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2011-2014

 

2011

 


 

Sisältö

 

 

1. Johdanto.3

2. Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö.3

2.1 Toimialue.3

2.2 Valvonnan voimavarat ja tehtävät.4

2.3 Koulutus.7

2.4 Valvontakohderekisteri/ Tietojärjestelmä.8

2.5 Viestintä.9

2.6 Valvonnan maksullisuus.10

2.7 Laboratoriot, joihin valvonta tukeutuu.11

3. Valvonnan toimialat.12

3.1 Yleistä.12

3.1.1 Riskinarviointi.12

3.1.2 Tarkastuksen sisältö ja tarkastukseen keskimääräisesti käytettävä aika.12

3.1.3 Valvontakohteiden / valvontakohdetyyppien tarkastustiheydet.13

3.2 Elintarvikevalvonta.13

Ensisaapumisvalvonta.14

Kunnan toimesta tapahtuva näytteenotto ja näytteiden tutkiminen.14

3.3 Terveydensuojelu.15

Kunnan toimesta tapahtuva näytteenotto ja näytteiden tutkiminen.16

3.4 Tupakkalain valvonta.16

3.5. Nikotiinivalmisteiden myynti ja valvonta.17

3.6 Kuluttajaturvallisuusvalvonta.17

3.7 Eläinlääkintähuolto.18

4. Erityistilanteisiin varautuminen.18

4.1 Toiminta erityistilanteissa.18

4.2 Ruokamyrkytysepidemioiden selvittäminen (selvitystyöryhmä).19

5. Suunnitelman toteutumisen arviointi.20

 

Liite 1. Lainsäädäntö

Liite 2. Valvontakohteet ja tarkastusmäärät

Liite 3. Näytteenottosuunnitelma

Liite 4. Yleisen terveysvalvonnan mukaiset taksat ja maksut Turussa

Liite 5. Eläinlääkintähuollon valvontasuunnitelma 2011

 

 


1. Johdanto

Ympäristöterveydenhuollon (YTH) tavoitteena on varmistaa kuntalaisille turvallinen elinympäristö, jossa terveyshaittaa aiheuttavia tekijöitä on mahdollisimman vähän. YTH:n erityislainsäädäntö (Liite 1) sekä valtioneuvoston valvontasuunnitelma-asetus (665/2006) edellyttävät, että kunnat laativat ja hyväksyvät säännöllistä valvontaa koskevan YTH:n valvontasuunnitelman siten, että valvonta perustuu riskeihin ja että se on tasapuolista ja laadukasta, säännöllistä sekä terveyshaittoja ehkäisevää.

Lainsäädännön mukaan toimija on vastuussa omasta toiminnastaan. Viranomaisvalvonnan tehtävänä on todeta, noudatetaanko lainsäädäntöä ja siihen liittyviä sääntöjä. Suunnitelmallisen valvonnan tarkoitus on toimijoiden tasapuolinen kohtelu, kuluttajien turvallisuuden varmistaminen sekä toimijoiden tuotantoedellytysten varmistaminen. Valvontasuunnitelman mukainen säännöllinen valvonta on toimijalle maksullista ja kunta perii siitä hyväksymänsä taksan mukaiset valvontamaksut.

Valvontasuunnitelman hyväksyy Turun kaupungin peruspalvelulautakunta ja se toimitetaan Lounais-Suomen aluehallintovirastolle tiedoksi vuoden 2010 loppuun mennessä. Suunnitelmassa on otettu huomioon yhteinen valtakunnallinen valvontaohjelma vuosille 2011 - 2014, Aluehallintoviraston (AVI) Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon vuoden 2010 valvontasuunnitelman arvioinnin kehitysehdotukset sekä Valtioneuvoston valvontasuunnitelma-asetuksen 3 §:ssä (665/2006) säädetty suunnitelman sisältö. Suunnitelmaan on lisätty suunnitelman toteutumisen arviointimalli.

Kuntien elintarvikevalvonnan tiedonkeruun kehittäminen kolmessa vaiheessa (Kuti 1-3) on nyt Kuti1 vaiheessa. Kuntien valvontarekisterien (Turussa Digia-Tarkastajaohjelma) kohdeluokittelu päivitetään yhteneväiseksi Eviran valtakunnallisen rekisterin kanssa. Kuti1-vaiheen tiedonsiirto Eviran ja Digia-Tarkastajaohjelman välillä on tekeillä samaan aikaan valvontasuunnitelman laatimisen kanssa. Valvontasuunnitelman kohteiden luokittelu ei siksi vastaa vielä täysin Eviran valtakunnallisen rekisterin mukaista luokittelua, mikä tulee vaikeuttamaan toteutumatietojen saamista.

Valvira on aloittanut terveydensuojelun ja tupakkatuotteiden osalta vastaavan tiedonkeruun, nk. YHTI-tietojärjestelmähankkeen. YHTI1-projektissa määriteltiin valvontakohteet ja niiden luokittelu. Luokittelun tueksi on laadittu sanasto. Valvontasuunnitelmassa on otettu huomioon Valviran kohdeluokittelu.

 

2. Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikkö

2.1 Toimialue

 

Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollon toimialue on Turun kaupunki. Ympäristöterveydenhuolto on peruspalvelulautakunnan sosiaali- ja terveystoimen tulosalue, jossa tulosyksikköinä ovat terveysvalvonta ja eläinlääkintähuolto. Terveysvalvonnan tulosyksikköön kuuluvat elintarvikevalvonta, terveydensuojelu, tupakka- ja kuluttajaturvallisuusvalvonta ja eläinlääkintähuollon tulosyksikköön pieneläinklinikan ja eläinhoitolan toiminta. Ympäristöterveydenhuollon valvontayksikön koko täyttää ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueita koskevan lain (410/2009) vaatimuksen, jonka mukaan samassa yksikössä tulee olla vähintään 10 henkilötyövuotta. Turun ympäristöterveydenhuollossa on 20 henkilötyövuotta vuonna 2011.

Turun erityispiirre valvonnan kannalta on valvontakohteiden runsaus ja monipuolisuus. Turussa on elintarviketeollisuutta, liha- ja kala-alan laitoksia, satama, lentokenttä, elintarvikkeiden tuontia ja vientiä, suuri määrä erikokoisia ammattikeittiöitä, tarjoilupaikkoja ja elintarvikemyymälöitä, laajamittaisia yleisötilaisuuksia, kasvisten sekä eläinperäisten tuotteiden alkutuotantoa, kouluja, päivä- ja vanhainkoteja, vesilaitos, uimahalleja, kylpylöitä, uimarantoja, erilaisia hoitoloita, seikkailupuisto sekä eläinsuojelulainsäädännön alaisia valvontakohteita.

Samoja kohteita valvotaan usein elintarvike-, terveydensuojelu- tupakka- ja kuluttajaturvallisuuslainsäädännön nojalla.

 

2.2 Valvonnan voimavarat ja tehtävät

 

Tässä kappaleessa keskitytään ympäristöterveydenhuollon terveysvalvontaan. Eläinlääkintähuollon voimavarat ja tehtävät esitellään liitteessä 5.

Alla olevassa taulukossa 2.2.a on esitelty terveysvalvonnan henkilöstö, johon kuuluu 2011 alussa 16 henkeä. Valvontahenkilöstön työnjakoa on muutettu 2010 siten, että se mahdollistaa paremmin työn edellyttämän erikoistumisen. Jako on tehty elintarvikevalvonnan ja muun valvonnan (terveydensuojelu, tupakka- ja kuluttajaturvallisuusvalvonta) välillä. Taulukossa 2.2.a mainitut työtehtävät on lueteltu pääkohdittain. Elintarvikevalvonta on työllistävin osa-alue ja siihen on panostettu eniten työaikaa (ks. myös taulukko 2.2.b).

Terveysvalvonnassa on tehtäviä, joita ei voida ennakoida, mutta niiden tekemiseen on silti varattava aikaa. Tällaisia ovat esimerkiksi ruokamyrkytys- ja vesivälitteiset epidemiat ja erityistilanteiden selvittämiset, hakemusten ja ilmoitusten käsittely, asiakasvalitusten selvittäminen sekä Eviran, muiden keskusviranomaisten ja aluehallinnon toimeksiannot. Hakemuksia ja ilmoituksia, joista tulee tehdä päätös, tulee terveysvalvontaan keskimäärin 500 vuodessa. Lisäksi lausuntoja on n. 60 ja lautakuntaan valmisteltavia asioita n. 20 vuodessa. Eläinlääkärit allekirjoittavat vientitodistuksia keskimäärin 300 kpl vuodessa. Viranomaistyöhön kuuluu paljon myös neuvontaa ja ohjausta.

Toimialakohtaisissa keskusviranomaisten laatimissa ohjelmissa on otettu kantaa voimavarojen tarpeen arviointiin. Elintarvikevalvontaohjelmassa on arvioitu, että elintarvikevalvonnan kokonaistyöpanostarve on 1,5-2 kertaa alueella sijaitsevien kohteiden tarkastukseen tarvittava aika. L-S Lääninhallituksen 2007 tekemässä elintarvikevalvonnan vaatimusten mukaisuuden tarkastuksessa (VAMU) todettiin Turun elintarvikevalvonnan henkilöresursseissa vähintään 4 htv:n vaje. Elintarvikevalvontaan on saatu syksystä 2008 alkaen eläinlääkäri ensisaapumis- ja laitosvalvontaan ja 2010 yksi terveystarkastaja lisää. Terveystarkastajalisäys 2010 ei vaikuttanut kokonaishenkilötyövuosien määrään, koska terveystarkastajaksi kouluttautui valvonnan toimistohenkilö, mutta lisäys parantaa resursseja käytännön valvontatyössä.

Kuluttajaturvallisuuden valvontaohjelmassa esitetään, että painopistealueiden valvontaan tarvittava työaika voidaan arvioida niille määriteltyjen tarkastustiheyksien ja -aikojen perusteella. Tämän lisäksi muulle tuoteturvallisuusvalvonnalle on arvioitu tarvittavan 1 htv/ 200 000 asukasta sekä hallinnolliseen työhön 10 htpv (mm. koulutukset, suunnittelu ja raportointi). Tämä tarkoittaa Turussa n. 1,5 henkilön työpanosta nykyisen 0,6 sijaan eli yhden henkilön lisätarvetta. Tupakkalain suunnitelmalliseen valvontaan tulisi Valviran edellyttämien tarkastustiheyksien mukaan varata 1,7 htv (liite 2). Turussa varaus on kokonaisuudessaan 0,7 htv.

Terveysvalvonnasta jää 2011 aikana todennäköisesti useampi henkilö eläkkeelle ja edellä esitetyn resurssivajeen vuoksi virat tulee täyttää mahdollisimman nopeasti. Terveysvalvonnan yksikön esimies, kaupungineläinlääkäri, on hoitanut 2010 alusta tulosaluejohtajan virkaa oman virkansa ohella. Vajetta täyttämään saatiin tilapäinen vakanssi, joka on täytetty ajalle 14.6.2010 – 30.4.2011. Koska tulosaluejohtajan työpanos on merkittävä valvonnassa, tulee 2011 varmistaa, että resursseja on riittävästi myös loppuvuonna.

 

 

 

 

Taulukko 2.2a Terveysvalvonnan henkilökunta ja tehtävät

Nimi

vakanssi

tehtävät

Liisa Palmu

kaupungineläinlääkäri, oto tulosaluejohtaja

tulosaluejohtajan tehtävät, terveysvalvonnan tulosyksikön esimiestehtävät, YTH valvonnan suunnittelu ja ohjaus ja osallistuminen valvontaan, valmiusasiat

Toimisto

Marja-Leena Aalto

toimistosihteeri

tulosalueen toimisto- ja henkilöstöasiat, tulosaluejohtajan sihteeri, päätösten ja lautakunta-asioiden valmistelu

Tamara Fomin

toimistonhoitaja

 

terveysvalvonnan tulosyksikön toimistovastaava, tulosyksikönjohtajan sihteeri

Terhi Karppinen

kanslisti

 

laskutus, tilaukset

Valvontahenkilöstö

Iiris Henriksson

terveystarkastaja

elintarvikevalvonta (alue) 50%, terveydensuojelu 50% asunnontarkastukset (hygienia) kuluttajaturvallisuusvalvonta

Marjut Hämäläinen

määräaikainen eläinlääkäri-hygieenikko 14.6.2010-30.4.2011

kaupungineläinlääkärin muut kuin esimiestehtävät (päätösten valmistelu, laatujärjestelmän päivitys, YTH-valvonta)

Sinikka Holsti

terveystarkastaja

 

elintarvikevalvonta (alue), koulut, päiväkodit, vanhainkodit, kauppahalli

Pekka Lehtinen

terveystarkastaja

 

terveydensuojelu, allasvedet, talousvesi, laivojen tarkastukset, elintarviketuholaistunnistus

Päivi Nurmi

terveystarkastaja

 

elintarvikevalvonta (alue), leipomot, pakkausmerkinnät

Pia Pouri

hygieenikko

 

elintarvikevalvonta, laitos- ja ensisaapumisvalvonta, eläinsuojelu 5 % työajasta

Markku Rohunen

terveystarkastaja

 

terveydensuojelu, asunnontarkastukset (sisäilma, melu), tupakkavalvonta

Kristiina Salminen

terveystarkastaja

 

terveydensuojelu, uimahallit, parturi-kampaamot ja kauneushoitolat

Sanna Stark

terveystarkastaja

 

elintarvikevalvonta (alue), elintarviketehtaat ja –varastot, elintarvikekuljetus, pakkausmerkinnät

Jari Tulonen

terveystarkastaja

 

elintarvikevalvonta (alue), tori, internetmyynti ja valvonnan kotisivut

Kari Valkola

 

terveystarkastaja

 

elintarvikevalvonta (alue), alkutuotanto, ravintolisät

Satu Ylhäinen

terveystarkastaja

 

terveydensuojelu, uimavedet, vesilaitokset, kokoontumishuoneistot, kuluttajaturvallisuus

Yhteensä käytettävissä 16 htv, jos kaupungineläinlääkärin ja tulosaluejohtajan virkoihin kuuluvia tehtäviä on hoitamassa kaksi henkilöä koko vuoden

 

 

Taulukko 2.2b Henkilötyöpäivien laskennallinen jakautuma

1 henkilön työpanos on 220 henkilötyöpäivää/vuosi (16 x 220 htpv= 3 520 htpv)

 

tulosalue-johtaja

 

kaupungineläinlää-käri

hygieenik-ko

terveys-tarkasta-jat

toimisto-henkilöt

yht. htpv

 

Henkilötyövuosi

1 hlö

1 hlö

1 hlö

10 hlö

3 hlö

16 hlö

Elintarvikevalvonta

50

 

95

200

1240

300

1885

Terveydensuojelu

 

20

60

0

714

150

944

Tupakkavalvonta

5

 

10

0

75

80

170

Kuluttajaturvallisuusvalvonta

5

 

5

0

71

2

83

Hallinto/toimisto

140

 

50

20

100

128

438

yhteensä (htpv)

220

 

220

220

2200

660

3520

 

Taulukko 2.2c Talousresurssit 2011 (TA 3.12.2010)

 

yleinen terveysvalvonta (€)

Menot

854 152

 

Tulot

173 100

 

Netto

-681 052

 

 

 

2.3 Koulutus

 

Turun kaupunginhallituksen päätös 22.6.2010 § 143 sisältää yleiset henkilöstökoulutuksen periaatteet. Henkilöstökoulutuksen suunnittelu lähtee organisaation tarpeesta ja tavoitteista. Henkilöstön pätevyys- ja osaamiskartoituksen tekee esimies kehityskeskustelujen pohjalta ottaen huomioon henkilön työkokemuksen ja muun koulutuksen. Ympäristöterveydenhuollon yhteisessä valtakunnallisessa valvontaohjelmassa vuosille 2011-2014 on esitetty keskimääräinen tavoite kahdeksan koulutuspäivää vuodessa viranhaltijaa kohden.

Koska tieto koulutustilaisuuksista tulee lyhyellä varoitusajalla, koulutussuunnitelma voidaan laatia vain suuntaa antavaksi. Koulutuksen suuntaamisessa otetaan huomioon elintarvike-, terveys-, kuluttajanturva- sekä tupakkalain mukaisten tehtävien jako. Toimistohenkilökunta osallistuu kaupungin järjestämään talous-, henkilöstö- ja ATK-koulutukseen. Lisäksi koko henkilökunnalla on tarvetta koulutukseen valvonnan tiedonhallintajärjestelmän ja laatujärjestelmän muutosten osalta.

Keskusvirastot ja ministeriöt järjestävät koulutuspäiviä, joilla kerrotaan lainsäädännön uudistuksista ja ajankohtaisista asioista. Aluehallintoviraston järjestämiin työkokouksiin, joissa ohjeistetaan kuntia ajankohtaisissa asioissa, osallistuvat kaikki tarkastajat ja eläinlääkärit mahdollisuuksien mukaan. Koulutuksen painopisteitä on erityistilanteisiin varautuminen, lainsäädännön soveltaminen ja pakkotoimet, omavalvonnan toteutumisen valvonta, riskipohjainen valvonta sekä laadunhallintajärjestelmät. Koulutuksiin osallistuminen kirjataan kaupungin henkilörekisteri-ohjelmaan. Terveysvalvonnalle on varattu koulutukseen 2500vuodelle 2011 ja koulutuksiin osallistutaan määrärahan puitteissa.

Alustava koulutussuunnitelma 2011

 

Elintarvikevalvonta

Terveydensuojelu

Tupakkavalvonta

Kuluttaja-turvallisuus

muu

Evira, AVI koulutus

lainsäädäntö ja sen soveltaminen

 

Valvira, AVI koulutus lainsäädäntö ja sen soveltaminen

 

 

Valvira, AVI koulutus lainsäädäntö ja sen soveltaminen

 

TUKES, AVI

koulutus lainsäädäntö ja sen soveltaminen

KUTI ja YHTI koulutusta

pakkokeinot

 

sisäilma

projekteihin liittyvä koulutus

kuluttajaturvallisuusvalvonnan kurssi

Digia-Tarkastaja-ohjelman päivitykset

HACCP-koulutus/EU

uima- ja allasvedet

 

projekteihin liittyvä koulutus

laskutusjärjestelmä ja taloushallinta

pakkausmerkinnät

 

ns. pakkosiivous-ohjeistus

 

 

valmiuskoulutus

kontaktimateriaalit

 

talousvedet, kriisiviestintä

 

 

kielikoulutus ruotsi/englanti

Lisäaineet, aromit ja entsyymit (EVO)

 

 

 

 

laatujärjestelmä

laatujärjestelmä

 

laatujärjestelmä

 

laatujärjestel

 

muu ATK-koulutus

2.4 Valvontakohderekisteri/ Tietojärjestelmä

 

Elintarvikelain 83 §:n mukaan Evira pitää valvonnan ohjausta ja kehittämistä sekä suorittamaansa valvontaa varten valtakunnallista rekisteriä kaikista elintarvikehuoneistoista, ensisaapumispaikoista ja hyväksytyistä laboratorioista. Nk. Kuti-projektilla Evira tekee valtakunnallisen YTH: n kohdetietojärjesteln alue- ja keskushallinnon työkaluksi. Siihen on tarkoitus siirtää kuntien käyttämistä tietojärjestelmistä alue- ja keskushallinnon tarvitsemat tiedot, jotka ovat elintarvikelain 15 § mukaan toimitettava Eviran määräämällä tavalla. Käytännössä tämä tarkoittaa tiedonsiirtoa Eviran ja kuntien tietojärjestelmien välillä. Valvira kehittää vastaavaa nk. YHTI-tiedonkeruuprojektia. Sen toteuttaminen aloitettaneen vuoden 2011 aikana. Valvontasuunnitelmassa on otettu huomioon Valviran valtakunnallisen terveydensuojelun valvontaohjelman vuosille 2011-2014 Liitteen 1. mukainen kohteiden luokittelu.

YTH:lla on käytössä Digia-Tarkastaja tiedonhallinnan ohjelma. Palvelimelle tehtävästä vuosittaisesta versiopäivityksestä ja muusta huollosta vastaa Sonera. Ohjelmassa on rekisteri valvontakohteista, jotka on ryhmitelty toimialoittain.

Digia-Tarkastajaohjelmaan merkitään kuhunkin kohteeseen tehdyt tarkastukset, tarkastuspöytäkirjat, määräajat, päätökset, näytteenotot ja muut valvontatiedot. Ohjelmasta on mahdollisuus saada raportteja. Kohderekisterin voi tulostaa tietokoneohjelmasta. Kohteiden lukumäärä ja ryhmittely selviää liitteestä 2. Digia järjestää vuosittain ohjelman käyttöön liittyvää koulutusta.

Digia-Tarkastaja ohjelman valvontakohderekisterin pitäisi vastata Eviran (KUTI 1) vaihetta vuoden 2011 alusta. Kohteiden tiedot asiakkaasta ja toiminnasta (= kohteen kohderyhmistä) pitäisi olla siirrettynä ja käytössä vuoden 2011 alusta. Tiedon siirtämisestä vanhasta järjestelmästä uuteen KUTI1 mukaiseen jaotteluun aiheutuu runsaasti työtä, arviolta puolikkaan htv:n verran. Vuosi 2011 on ylimenovuosi, jolloin sekä vanha että uusi järjestelmä ovat osittain yhtä aikaa käytössä.

Valvontasuunnitelman seuranta ja toteutumisen raportointi pitäisi onnistua nykyistä paremmin, kun uudet järjestelmät ovat toiminnassa. Evira kerää kuitenkin vielä vuoden 2010 valvonnan tiedot edelleen vanhentuneella kuntien elintarvikevalvonnan ja -tutkimuksen nk. ELTU-lomakkeilla, joiden jaottelu ei vastaa KUTI1:n mukaista valvontakohdeluokittelua. Vuonna 2011 raportoitavat elintarvikevalvonnan tiedot vuodelta 2010 edellyttävät vanhan tietojärjestelmän käyttöä, eikä siitä niin ollen voi luopua aikaisemmin. On siis pidettävä kahta järjestelmää yllä.

Asianhallintajärjestelmä on JoutseNet3, joka on virallisten asiakirjojen tietovarasto. Se toimii kaupungin intranetissä. Kukin tarkastaja kirjoittaa valvontakohteensa päätösesityksen malliasiakirjan mukaan ja toimittaa sen edelleen päätöksentekijälle. Malliasiakirja on osa laatujärjestelmää. Päätökset viedään JoutseNet3:een. Tarkastaja vastaa siitä, että valvontakohteen hakemus-, päätös- ja asiakastiedot ovat Digia-Tarkastajaohjelmassa oikein.

Terveysvalvonnan laskutus tapahtuu vuoden 2011 alkupuolelta uudella taloussuunnittelun SAP BPC–sovelluksella. Lasku muodostetaan Digia-Tarkastajassa, josta on reskontra SAP:iin. Asiakkaan laskutustiedot perustuvat yritys- ja yhteisötunnukseen (Y-tunnus), jonka tästäkin syystä on oltava Digia-Tarkastajassa oikein.

 

2.5 Viestintä

 

Sosiaali- ja terveystoimi noudattaa Turun kaupungin viestintästrategiaa. Viestinnän toimintaohjeet ja yhteystiedot on koottu Turun kaupungin intranettiin (Netku) kohtaan viestintä. Viestinnän alla on Viestinnän käsikirja 2009 ja Soten kriisiviestintäohje 2011. Eviran internetsivuille on koottu kriisitilanteissa tarvittavien muiden valvontaviranomaisten yhteystiedot.

Viranomaisten yhteistyötä on suunniteltu ja harjoiteltu tiedonsiirtoa tehostamalla. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on, että pelastustoimella on käytettävissään mahdollisimman hyvin eri organisaatioiden asiantuntija-apu ja tarpeelliset tiedonvaihtokanavat, jotta monien viranomaisten osaamista vaativissa häiriötilanteissa saadaan luotua tilannekuva nopeasti ja kattavasti. Tulosaluejohtaja osallistuu toimintaan ympäristöterveydenhuollon edustajana.

Viestintään kuuluvat asiakaspalvelu, neuvonta ja tiedottaminen. Asiakaspalveluun ja neuvontaan osallistuu koko henkilökunta. Ympäristöterveydenhuollon toimistossa ja internetissä yleisen terveysvalvonnan kotisivulla on saatavana lomakkeita ja kirjallisia ohjeita erilaisiin tarkoituksiin. Lomakkeiden käytössä opastetaan tarvittaessa. Toimistossa on aina paikalla päivystävä terveystarkastaja sekä toimistohenkilö. Tarvittaessa järjestetään asioiden selvittämiseksi neuvotteluja. Neuvontaa ja opastusta annetaan myös tarkastuskäyntien yhteydessä mm. lainsäädännön vaatimuksista. Merkittävistä toimintaan vaikuttavista lainsäädännön muutoksista tiedotetaan asianosaisille kohdennetusti kirjeitse tai sähköpostilla sekä asiasta riippuen yleisen terveysvalvonnan kotisivuilla. Ympäristöterveydenhuolto osallistuu Turussa vuosittain järjestettäviin ruokamessuihin omalla osastollaan, johon kootaan ajankohtaisia aiheita erityisesti elintarvikevalvonnasta.

Systemaattinen asiakaspalautejärjestelmä otetaan käyttöön vuoden 2011 alusta ympäristöterveydenhuollossa osana sosiaali- ja terveystoimen asiakaspalautejärjestelmää. Asiakaspalautejärjestelmän tarkoitus on parantaa saatujen palautteiden avulla toimintaa ja sen laatua.

Ympäristöterveydenhuollossa tiedottamisesta on vastuussa tulosaluejohtaja ja omilla aloillaan tulosyksikköjen johtajat. Kriisitilanteissa päätetään viestinnästä tapauskohtaisesti asiaa hoitavien tahojen kesken.

 

Vastuuhenkilöt:

Ympäristöterveydenhuollon tulosalue:

va. tulosaluejohtaja Liisa Palmu P.(02) 266 1360, 050 407 1524

Tulosyksiköt:

yleinen terveysvalvonta:    

kaupungineläinlääkäri Liisa Palmu, P. (02) 266 1360, 050 4071524   

eläinlääkintähuolto ja eläinhoitola:

kaupungineläinlääkäri Jaakko Rasi, P. (02) 232 5799 (vast.otto) (02) 266 1078 (toimisto), 0400 570315

Ympäristöterveydenhuollon varautumissuunnitelmassa on ohjeet poikkeusolojen aikaisesta viestinnästä.

2.6 Valvonnan maksullisuus

 

Kunnan valvontaviranomaisen on perittävä toimijalta hyväksymänsä taksan mukainen maksu valvontasuunnitelmaan sisältyvistä tarkastuksista, näytteenotosta ja näytteen tutkimuksesta. Valvontamaksut on määritelty siten, että ne kattavat suunnitelmallisesta valvonnasta aiheutuneet kustannukset. Kuntaliitto on yleiskirjeellään (21/80/2006) ohjeistanut ympäristöterveydenhuollon maksullisuutta, maksujen suuruuden määrittämistä sekä taksojen hyväksymistä.

Terveyslautakunta on hyväksynyt voimassa olevat yleisen terveysvalvonnan taksat ja maksut 18.6.2008 § 127, johon on liitetty viranomaispäätöksellä laskutus tupakanmyyntilupien myöntämisestä ja myynnin valvonnasta (liite 4). Viranomaistoiminnan tuntitaksa perustuu käytettyyn työaikaan 45 €/h, mikä on vastannut syntyneitä kustannuksia ja valtakunnallista taksatasoa. Taksat ja maksut tarkistetaan ja tarvittaessa päivitetään 2011 ja laitetaan terveysvalvonnan internetsivuille nähtäväksi. Lisäksi taksa on nähtävillä ympäristöterveydenhuollon toimistossa osoitteessa Linnankatu 55 K 20100 Turku.

Ympäristöterveydenhuollon lainsäädäntöön on tullut oikeus periä viivästyskorkoa. Jos toimenpiteestä määrättyä maksua ei ole suoritettu eräpäivänä, peritään viivästyneelle määrälle vuotuista viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n i momentin tarkoittaman korkokannan mukaan. Viivästyskoron sijasta peritään viiden euron suuruinen viivästysmaksu, jos viivästyskoron määrä jää tätä pienemmäksi.

 

Ympäristöterveydenhuollon lainsäädäntöön on myös lisätty keskusvirastoille velvollisuus korvata kunnille sellainen työ, joka liittyy keskusvirastojen pyytämiin tehtäviin, jotka eivät lain mukaan kuulu kunnalle. Tämä koskeen keskusvirastoista kuntien toimeenpantavaksi ohjaamia tarkastuksia, näytteenottoa, tutkimuksia ja selvityksiä, jotka laissa säädetään viraston tehtäviksi tai jotka liittyvät viraston ohjeiden valmisteluun. Esimerkiksi: Valtio korvaa kunnille aiheutuneet kustannukset sellaisista Elintarviketurvallisuusviraston kuntien toimeenpantaviksi ohjaamista elintarvikevalvonnan tarkastuksista, näytteenotoista, tutkimuksista ja selvityksistä, jotka elintarvikelaissa säädetään Elintarviketurvallisuusviraston tehtäviksi tai jotka liittyvät säädösten tai Elintarviketurvallisuusviraston ohjeiden valmisteluun. Lain 30 §:n 4 kohdan mukaisten valvontatehtävien suorittamisesta valtio korvaa kunnille ainoastaan näytteiden tutkimuskustannukset.

 

Terveysvalvonnassa maksuja peritään:

 

1. Elintarvikelain (23/2006) mukaan

 

elintarvikehuoneistojen ja niiden omavalvontasuunnitelmien hyväksymisestä;

kunnalliseen valvontasuunnitelmaan sisältyvästä tarkastuksesta, näytteenotosta ja näytteen tutkimisesta;

Euroopan unionin ulkopuolelle eläimistä saatavia elintarvikkeita vievien elintarvikehuoneistojen valvonnasta siltä osin kuin vienti ostajamaan vaatimuksesta edellyttää tavallista kattavampaa valvontaa; sekä

elintarvikemääräysten noudattamatta jättämiseen perustuvien elintarvikelain 7 luvussa tarkoitettujen toimenpiteiden valvomiseksi tapahtuvasta tarkastuksesta.

 

Lisäksi taksan soveltamisessa otetaan huomioon, mitä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 882/2004 artikloissa 27 ja 28 sekä elintarvikelain 70 §:n 2 momentin ja 71 §:n 3 momentin nojalla annetussa eräitä elintarvikevalvonnan maksuja koskevassa valtioneuvoston asetuksessa (1040/2007) säädetään.

 

28 artiklan perusteella kaikesta elintarvikelain mukaisesta lisävalvonnasta, myös kehotuksen perusteella tehdystä valvonnasta, voidaan periä maksu:

 

”Kun paljastunut säännösten noudattamatta jättäminen aiheuttaa virallisia valvontatoimia, jotka

ylittävät toimivaltaisen viranomaisen tavanomaisen valvontatoiminnan, toimivaltaisen viranomaisen

on perittävä virallisista lisävalvontatoimista aiheutuvat kustannukset säännöksiä noudattamatta

jättäneiltä toimijoilta tai se voi periä kyseiset kustannukset lisävalvontatoimia suoritettaessa tuotteet

omistavalta tai niitä hallussaan pitävältä toimijalta. Tavanomainen valvontatoiminta on yhteisön tai

jäsenvaltion lainsäädännön edellyttämää rutiininomaista valvontatoimintaa ja erityisesti toimintaa,

jota kuvataan 41 artiklassa säädetyssä suunnitelmassa. Tavanomaisen valvontatoiminnan ylittävään

toimintaan sisältyy näytteiden ottaminen ja analysointi sekä muut valvontatoimet, jotka ovat tarpeen

ongelman laajuuden selvittämiseksi, sen toteamiseksi, onko korjaavia toimia toteutettu, tai

noudattamatta jättämisen toteamiseksi ja/tai vahvistamiseksi.”

 

2. Terveydensuojelulain (763/1994) mukaan

 

terveydensuojelulain 13 § mukaisista toiminnoista tehtävien ilmoitusten käsittelystä sekä;

terveydensuojelualain 18 § mukaisen laitoksen hyväksymisistä;

kunnalliseen valvontasuunnitelmaan sisältyvistä tarkastuksista, näytteenotosta ja näytteen tutkimisesta sekä 6 §:n pykälän nojalla myönnetyistä todistuksista (laivojen tarkastukset);

6 §:ssä tarkoitettuun kunnan valvontasuunnitelmaan sisältyvän tarkastuksen perusteella annettujen määräysten valvonnasta silloin, kun määräysten antaminen perustuu lain säännösten noudattamatta jättämiseen;

13 §:n nojalla tehtyjen ilmoitusten perusteella annettujen määräysten valvonnasta;

18 §:n nojalla tehdyn hakemuksen perusteella annettujen määräysten valvonnasta sekä 20 §:ssä edellytetystä talousveden laadun valvonnasta ja tarkkailusta;

29 §:ssä edellytetystä uimaveden säännöllisestä valvonnasta

asunnossa tai muussa oleskelutilassa suoritetusta mittauksesta, näytteenotosta, tutkimuksesta ja selvityksestä, joka liittyy 26 §:n mukaisten terveyshaittojen selvittämiseen (arvonlisäverollinen);

kaivon omistajalta talousvesitutkimuksista silloin, kun kysymys ei ole 16 §:n 4 momentissa tarkoitetusta talousvettä toimittavasta laitoksesta (arvonlisäverollinen).

3. Tupakkalain (693/1976) mukaan

 

10b §:ssä tarkoitetun myyntiluvan myöntämisestä

10b §:ssä tarkoitetun myyntiluvan vuotuisesta valvonnasta

14a §:ssä tarkoitetun kunnan valvontasuunnitelman mukaisista tarkastuksista;

14a §:ssä tarkoitettuun kunnan valvontasuunnitelmaan sisältyvän tarkastuksen perusteella annettujen määräysten valvonnasta silloin, kun määräysten antaminen perustuu tämän lain säännösten noudattamatta jättämiseen.

 

4. Kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta annetun lain (75/2004) mukaan

valvontasuunnitelman mukaisista tarkastuksista

 

 

2.7 Laboratoriot, joihin valvonta tukeutuu

 

Elintarvikelaki ja terveydensuojelulaki edellyttävät, että valvontasuunnitelmassa on esitettävä hyväksytyt laboratoriot, joihin valvonta tukeutuu. Turun ympäristöterveydenhuolto käyttää 1.9.2008 alkaen tehdyn sopimuksen perusteella Eurofins Scientific Oy:tä, jolla on toimipiste Raisiossa. Sopimus on voimassa 2011 loppuun. Evira on hyväksynyt laboratorion tutkimaan viranomaisnäytteitä. Eurofins käyttää alihankintana vesinäytteiden tutkimiseen Lounais-Suomen vesi ja ympäristötutkimus Oy:tä, joka on myös Eviran hyväksymä.

Eurofinsin kanssa tehdyssä sopimuksessa on huomioitu valvonnan tarpeet analyysivalikoiman, akkreditoinnin, erityistilanteiden palvelun (esim. epidemiat), tutkimusten, näytteiden toimittamisen sujuvuuden ja taloudellisuuden suhteen.

Asumisterveystutkimuksia suoritetaan Turun yliopiston Aerobiologian yksikössä, jonka menetelmiä Evira on rekisteröinyt tai hyväksynyt 21.1.2010.

Kaikki Eviran rekisteröimät laboratoriot ovat akkreditoituja tai arvioituja.

 

 

 

3. Valvonnan toimialat

3.1 Yleistä

 

Tämän suunnitelman mukainen valvonta perustuu kansanterveyslain 1 §:ssä mainittujen ympäristöterveydenhuollon lakien mukaan kunnille säädettyyn valvontaan. Keskeisin valvottava lainsäädäntö on listattu tämän suunnitelman liitteeseen 1.

 

Tähän suunnitelmaan on koottu valvontayksikön alueella erityisesti suunnitelmakaudella painottuva valvonta, painopisteet ja projektit.

 

Terveysvalvonnalla on käytössä laatujärjestelmä, jonka päivitys saadaan valmiiksi 2011.

3.1.1 Riskinarviointi

 

Valvontakohteiden valvonnan tarve määräytyy kohdekohtaisen riskinarvioinnin perusteella. Toimialakohtaisissa ohjelmissa on annettu ohjeet valvontakohteiden riskinarviointiin. Riskinarviointi ja luokitus ovat jokaisella toimialalla erilaisia. Riskinarviointia käsitellään tarkemmin toimialakohtaisissa osioissa.

Kohdekohtainen riskinarviointi on mahdollista tehdä valvonnan käytössä olevalla Digia-Tarkastaja -ohjelmalla. Riskinarviointi tehdään ohjelmassa kohdekohtaisesti ja siihen liitetyn kaavan avulla saadaan kohteelle vuosittaisten tarkastusten määrä. Määrä voi olla ± 50% valtakunnallisen ohjeen mukaisesta käyntimäärästä. Toistaiseksi ohjeet ovat olemassa vain elintarvikelain alaisten kohteiden osalta.

Riskiluvun määritys kohteelle tapahtuu käynnistämällä Riskinarviointi-tikastoiminto. Kohteille on ohjelmassa määritelty arvioitavia ominaisuuksia, kuten tuotannon levikki, elintarvikkeiden käsittely, kohteen kunto ja varustustaso, tilojen, laitteiden ja välineiden puhtaus, toimintahygienia ja henkilökunnan asiantuntemus, omavalvontasuunnitelma, omavalvontasuunnitelman toimivuus ja näytteet, näytetulokset. Kunkin arvioitavan ominaisuuden takaa aukeaa ohjelmassa ominaisuuden arvo esimerkiksi elintarvikkeiden käsittely: ristikontaminaation vaara, helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittely ja käsittelyssä tapahtuvat virheet. Valitaan kohderyhmä, minkä rajoja käytetään. Arviointi tapahtuu valitsemalla kohteelle toiminnot ja ohjelma laskee riskiluvun perusteella käyntimäärän. Kohteen riskinarviointi tehdään kohderyhmittäin ja saadaan riskinarvioinnin mukainen käyntimäärä.

Evira kehittää riskinarviointiin tarkoitettua Risk Sheriff-ohjelmaa, joka on tarkoitus ottaa käyttöön valtakunnallisesti. Valmistuttuaan sen pitäisi kattaa kaikki elintarvikehuoneistot. Tavoite on parantaa valvonnan suunnitelmallisuutta, laatua, yhdenmukaisuutta ja vaatimustenmukaisuutta.

3.1.2 Tarkastuksen sisältö ja tarkastukseen keskimääräisesti käytettävä aika

 

Valvontasuunnitelma-asetuksen mukaan kunnan suunnitelman tulee sisältää tarkastuksen sisällön määrittely sekä tarkastukseen keskimääräisesti käytettävä aika. Tarkastus voi sisältää useiden ympäristöterveydenhuollon lakien mukaisia toimenpiteitä ja tarkastuspöytäkirjasta tulee selvitä, minkä säännösten mukaan tarkastus on tehty. Tarkastusaikaan vaikuttaa tarkastuksen sisällön laajuus ja tarkastusaikaan katsotaan kuuluvaksi varsinaisen kohteessa tehdyn tarkastuksen lisäksi tarkastukseen valmistautuminen sekä tarkastuspöytäkirjan laatiminen.

Taulukossa 3.1.2 on esitetty tarkastusten yleinen sisältö. Tarkastukseen käytettävä aika riippuu oleellisesti tarkastuskohteesta ja tarkastuksen laajuudesta. Eri lakien perusteella tehtäviin tarkastuksiin keskimäärin käytettäväksi arvioitu aika on esitetty liitteessä 2. Yleisesti ottaen tarkastukseen tulee varata vähintään kaksi tuntia. Jotkut kohteet saattavat edellyttää myös yhden tai useamman henkilötyöpäivän varaamista.

Tarkastusten yksityiskohtaiset sisällöt ovat toimialakohtaisissa valvontaohjelmissa, keskusvirastojen antamissa ohjeissa ja terveysvalvonnan omassa laatujärjestelmässä. Ne ovat terveysvalvonnan henkilökunnan saatavilla U-asemalla (U:\ymparistoterveydenhuolto\yleinen terveysvalvonta\yleista\laatujarjestelma).

Taulukko 3.1.2 Tarkastuksen yleinen sisältö eri toimialoilla

 

Tarkastuksen yleinen sisältö

Elintarvikevalvonta

minkä tahansa näkökohdan tutkiminen sen toteamiseksi, onko kyseinen näkökohta vaatimusten mukainen

Pääsääntöisesti ilman ennakkovaroitusta

Yksi tarkastus ei yleensä voi kattaa koko yrityksen toimintaa, kohdistuu johonkin tiettyyn osaan, kuitenkin niin, että vuoden aikana kaikki yrityksen toiminnot tulevat tarkastetuiksi.

Terveydensuojelu

selvittää terveysvaaran tai haitan esiintyminen

(aistinvaraista tarkastelua ja arviointia, usein mittauksia ja näytteenottoa)

Kuluttajaturvallisuus-valvonta

tarkastuksen tarkoitus selvittää, että tarjottu palvelu tai tavara ei aiheuta vaaraa

Yleensä tarkastuksista ilmoitetaan ennakkoon.

Tupakkavalvonta

Tavoite tarkastaa kohteen toiminnan ja tilojen vaatimustenmukaisuus.

 

 

 

3.1.3 Valvontakohteiden / valvontakohdetyyppien tarkastustiheydet

 

Tarkastustiheydet määräytyvät riskinarvioinnin perusteella. Turun kaupungissa tarkastustiheyden määrittely noudattelee valtakunnallisia ohjeita. Riskinarvioinnissa määräävänä tekijänä ovat kohteen aiemmat valvontatiedot, toiminnan laatu ja luonne sekä laajuus. Hyvin laadittu omavalvontasuunnitelma ja sen käytännön toteuttaminen vähentävät yritykseen kohdistuvien tarkastusten tarvetta. Vastuullisesti toimiva toimija pääsee vähemmillä tarkastuksilla kuin lainsäädännön vaatimuksista välinpitämätön toimija. Alan ns. hyvän käytännön ohjeen noudattaminen voi alentaa tarkastustiheyttä. Tarkastaja voi lisätä tai vähentää tarkastusmäärää ± 50% tekemänsä kohdekohtaisen riskinarvioinnin mukaisesti.

Valvontakohdetyyppien tavoitteelliset tarkastustiheydet on esitetty liitteessä 2. taulukoissa. Tarkastuksia, tarkastustiheyksiä ja tarkastusaikoja on selvitetty tämän suunnitelman toimialakohtaisissa osioissa (Otsikot 3.2 – 3.7)

 

Ympäristöterveydenhuollolle ilmoitetut uudet kohteet tulevat heti ilmoituksen käsittelyn jälkeen suunnitelmallisen valvonnan piiriin, jolloin myös kohteeseen tehtävä ensimmäinen tarkastus on tämän suunnitelman mukainen tarkastus ja siitä peritään maksu.

 

Liitteessä 2 on esitetty valvontakohteiden lukumäärät kohderyhmittäin ja toimialoittain, suunniteltu tarkastusten lukumäärä ja niihin käytettävä aika.

 

3.2 Elintarvikevalvonta

 

Elintarvikevalvontaan on laskettu olevan käytettävissä 1885 htpv (taulukko 2.2b), josta suunnitelmalliseen valvontaan 1508 htpv (liite 2 kohta 1). AVI:n tekemän valvontakohteiden laajuuteen ja lukumäärään perustuvan arvion mukaan Turun elintarvikevalvonnan henkilöresursseissa on edelleen n. kolmen htv:n vaje. Eduskunnan on tarkoitus uudistaa elintarvikelakia siten, että lain valvonnan painopiste on jälkivalvonnassa, mikä tarkoittaa käytännössä kentällä tapahtuvan valvonnan ja mahdollisten hallinnollisten pakkotoimenpiteiden lisääntymistä.

Evira on ostanut ensisaapumisvalvonnan kunnilta 2008 alkaen ja palvelun myyntiin ei ilman lisäresurssia (hygieenikko) olisi ollut mahdollisuutta.

 

Elintarvikevalvonnan tulee olla yleisten valvontaa koskevien vaatimusten mukaista, ehkäistä terveysvaaroja ja suojata kuluttajia taloudellisilta tappioilta. Elintarvikevalvontakohteita ovat hyväksyntää edellyttävät erityyppiset elintarvikehuoneistot, ilmoituksenvarainen toiminta, alkutuotantopaikat ja kontaktimateriaalialan (elintarvikkeen kanssa kosketuksiin tuleva materiaali) toimijat. Valvontaviranomaisella tulee olla kohteista ajan tasalla olevat tiedot. Turussa tiedot on koottu alkutuotantopaikkoja lukuun ottamatta valvonnan tiedonhallintaohjelmaan. Alkutuotantopaikoista on rekisteritiedot erillisessä arkistossa.

Turussa elintarvikevalvontaa suoritetaan vuonna 2011 tämän suunnitelman mukaisesti. Suunnitelman ulkopuoliset tarkastukset ja epäkohtien korjaamisen johdosta tehdyt tarkastukset ovat myös maksullisia, kun ne tehdään elintarvikelain vaatimusten mukaisuuden toteamiseksi. Valvonnan laatujärjestelmän päivitystä jatketaan. Valvontatietojen määrittäminen KUTI-järjestelmän mukaiseksi Digia-Tarkastajalla jatkuu vuoden 2011 ajan. Valtakunnallisessa elintarvikevalvontaohjelmassa (EVO) on 2011 suunnitteilla allergeenimerkintöjen valvontaprojekti. Tähän varaudutaan osallistumaan. Oma pakkausmerkintöjen valvontaprojekti 2011 toteutetaan siten, että pienistä elintarvikekaupoista tarkastetaan pakkausmerkinnät projektin muodossa. Projektitarkastukset ja mahdolliset seuraamukset sekä toimintatavat pakkotoimineen suunnitellaan hyvin etukäteen.

Terveystarkastajien työnjako on vuonna 2010 muutettu vastaamaan erikoistumistavoitteita. Tarkastajat on jaettu terveydensuojelu (TESU) ryhmään ja elintarvikevalvonnan (ELVA) ryhmään.

Elintarvikevalvonnan tarkastuksilla tarkastetaan elintarvikehuoneiston kunto, omavalvontasuunnitelman toteuttaminen ja asiakirjat, tuotteet sekä toiminta. Vanhoja kiinteistöjä on paljon ja niissä on usein ongelmia ilmanvaihdossa sekä rakenteissa. Tarvittaessa toimitaan rakennusvalvonnan kanssa. Elintarvikehuoneiston eri toimintojen riittävä erottaminen tarkastetaan. Tarkastukset tehdään yleensä ennalta ilmoittamatta ja silloin kun kohteessa on toimintaa. Toimijalle laaditaan tarkastuspöytäkirja, johon kirjataan tarkastetut asiat ja puutteet korjausaikatauluineen. Epäkohtien korjaamisesta ja aikataulusta sovitaan toimijan kanssa ja valvontakirjanpitoon merkitään, kun toimija on toteuttanut korjaukset. Puutteiden korjaaminen todetaan tarkastamalla kohde uudelleen pikaisesti määräajan jälkeen. Tarkastuspöytäkirja tai sen kopio annetaan aina toimijalle. Mikäli toimija ei korjaa puutteita sovitussa aikataulussa, ryhdytään pakkokeinoihin, joista kiireellisiä tapauksia lukuun ottamatta on peruspalvelulautakunnan tai laajuudesta riippuen keskusviranomaisen päätettävä. Turun kaupungissa elintarvikevalvontaa, terveydensuojelua sekä tupakka- ja tuoteturvallisuusvalvontaa koskevien lakien mukainen toimivalta on delegoitu tulosaluejohtajalle lukuun ottamatta asioita, joita ko. lainsäädännön mukaan ei voida delegoida. Ympäristöterveydenhuollosta vastaa peruspalvelulautakunta.

Ensisaapumisvalvonta

Evira on vastannut 1.5.2008 alkaen valtakunnallisesti ensisaapumisvalvonnasta. Turun kaupunki on tehnyt sopimuksen Eviran kanssa ensisaapumisvalvonnan järjestämisestä Turun kaupungin valvonta-alueella. Evira on laatinut valtakunnallisen ensisaapumisvalvontasuunnitelman, jota Turun kaupunki noudattaa. Valvonnassa kiinnitetään erityistä huomiota komission asetuksen (EY 1688\2005) mukaisten salmonella erityistakuiden täyttymiseen (sian-, naudan- ja siipikarjanliha sekä kananmunat) sekä muihin ns. riskielintarvikkeisiin (kypsentämätön liha, raakalihavalmisteet, lihavalmisteet, elävät simpukat ja äyriäiset). Lisäksi valvontaa kohdennetaan ottaen huomioon vastaanotettujen tuotteiden määrä ja laatu. Suunnitelma arvioidaan terveysvalvonnassa ja siihen on mahdollista antaa kommentteja 31.7.2011 mennessä. Tarkastusten määrää voi muuttaa riskien arviointiin perustuen ottaen huomioon vastaanotettavien elintarvikkeiden määrä ja laatu sekä toimijan omavalvonnan toimivuus. Tarkastuskohteita on 30 ja niihin on suunniteltu kohteen koosta riippuen 1-5 tarkastusta/kohde vuoden 2011 aikana. Nämä tarkastukset eivät sisälly liitteen 2 tarkastussuunnitelmaan.

Kunnan toimesta tapahtuva näytteenotto ja näytteiden tutkiminen

Elintarvikevalvonnan näytteenottosuunnitelma on esitetty liitteessä 3.

Suunnitelmassa esitetty näytteenotto on viranomaisvalvontaa. Se koostuu lainsäädännössä määritellystä näytteenotosta sekä riskinarviointiin perustuvasta näytteenotosta eri valvontakohteissa ja siihen sisältyvät myös omat valvontaprojektit. Valvontasuunnitelmassa mainittujen näytteiden ottaminen ja tutkiminen on toimijalle maksullista. Näytteenottoa kohdistetaan erityisesti kohteisiin, joissa on elintarvikehygieenisiä riskejä ja/tai omavalvonta on puutteellista.

Vuonna 2010 on alkanut EU-laajuinen kartoitus Listeria monocytogenes –bakteerin esiintyvyydestä kaupan olevista kylmäsavustetuista ja graavisuolatuista kalajalosteista, eräistä juustoista ja lämpökäsitellyistä lihavalmisteistä. Kartoitus jatkuu 2011.

Evira on suunnitellut yhden patogeeniprojektin vuodelle 2011, johon terveysvalvonta varautuu osallistumaan. Lisäksi osallistutaan Eviran järjestämään kasvisten salmonellaprojektiin 2010-2011.

Turku toteuttaa lisäksi kokemusperäiseen riskinarviointiin pohjautuvia omia elintarviketutkimusprojekteja seuraavasti: Porkkanaraasteiden elintarvikehygieeninen laatu kouluissa, ravintoloissa ja muissa ammattikeittiöissä. Kypsän pitsatäytteen tai kebablastun säilytyslämpötila ja elintarvikehygieeninen laatu tutkitaan pitserioissa ja kebab-ravintoloissa. Tuoreet kasvissalaatit tutkitaan tarjoilupaikoista ja asiakkaan mukaan otettavista annoksista. Lisäksi jäätelön hygieeninen laatu tutkitaan kesällä jäätelönmyyntipaikoista.

 

3.3 Terveydensuojelu

 

Valvontatarkastuksen tavoitteena on selvittää terveysvaaran tai -haitan esiintyminen. Terveydensuojeluun on varattu työaikaa 794 htpv (taulukko 2.2b) ja siitä suunnitelmalliseen valvontaan 202 htpv. Terveydensuojelun mukainen valvonta on suurelta osin suunnittelematonta, kuten asuntojen sisäilmaongelmat ja muut valitusten yhteydessä ilmenevät epäilyt terveysvaaoista. Terveydensuojelulain useimmat valvontakohteet ovat luvan- tai ilmoituksenvaraisia ja viranomainen tekee hakemusta tai ilmoitusta koskevan päätöksen ennen kuin kohde tulee valvonnan piiriin.

Kohteet jaetaan kolmeen riskiluokkaan, joiden perusteella määrittyy valvontakohteen yleinen tarkastustiheys. Tarkastusten perusteella kohteen riskit arvioidaan yksilöllisesti ja tarkastustiheyttä muutetaan sen mukaan tarvittaessa. Riskinarvioinnin kannalta merkittäviä tekijöitä ovat mm. altistuvien ihmisten määrä, altistavan tekijän vaarallisuus ja altistuksen kesto. Lisäksi riskiin vaikuttavat toiminnanharjoittajan asiantuntemus ja asenne sekä huoneiston olosuhteet.

Tarkastukseen varatun ajan tulee valtakunnallisen ohjeen mukaan olla vähintään kaksi tuntia, johon ei sisälly matka-aika kohteeseen ja takaisin.

Painopisteenä on valvontakohteiden riskinarviointi, laatujärjestelmän ja muun ohjeistuksen päivittäminen sekä suunnitelmallisen valvonnan käynnistäminen koko laajuudessaan. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on laatinut terveydensuojelun valvontaohjeiston, jonka mukaan määräytyy tarkastusten sisältö.

Vuoden 2010 aikana on kerätty tietoja ns. uimavesiprofiilien laatimiseksi EU-rannoille (yli 100 uimaria/pv) yhteistyössä uimarannan ylläpitäjän kanssa. Profiilien tulee olla valmiit 1.3.2011 mennessä. Valvira on julkaissut asiasta Uimavesiasetuksen soveltamisoppaan (5:2008).

Talousveden laadun turvaamiseen erityistilanteissa järjestettiin koulutusta 2010. Yhteistyötä vesiliikelaitoksen ja muiden tahojen kanssa tarkennetaan edelleen ja erityistilanneharjoituksia jatketaan.

Suunnitelmalliseen valvontaan on suunnitemassa varattu vain 0,9 htv (liite 2), koska kohteiden tarkastustiheys on harvempi kuin elintarvikevalvonnan kohteissa. Käytännössä suunnitelmallista valvontaa terveydensuojelulain 13 § mukaisten työhuoneiden kohdalla ei ehditä juuri ollenkaan toteuttaa, koska uusien kohteiden hyväksymistarkastukset ja toimijan vaihdosten käsitteleminen vievät tähän varatun ajan lähes kokonaan.

Valitusten perusteella toteutettavia asuntojen tarkastuksia ei voida etukäteen suunnitella. Niihin liittyy mittauksia ja uusintakäynte ja ne myös puuttuvat suunnitelmallisesta valvonnasta.

Kunnan toimesta tapahtuva näytteenotto ja näytteiden tutkiminen

 

Terveydensuojelulaki ja sen perusteella annetut säädökset määrittelevät varsin tarkasti talous- ja uimavesistä otettavat näytemäärät sekä näytteistä tehtävät analyysit. Terveydensuojelulain mukainen näytteenottosuunnitelma on esitetty liitteessä 4.

 

Talousvesivalvontaan kuuluu Turun vesiliikelaitoksen jakama verkostovesi, pienempien vesilaitosten vesi, sekä elintarvikevalmistuksessa tai yleisessä käytössä olevien kaivojen/säiliöiden vesi. Myös alkutuotannossa käytettävää pesu- ja kasteluvettä valvotaan.

Uimavesivalvontaan kuuluu yleisessä käytössä olevien uima-altaiden vesi sekä yleisten uimarantojen vesi.

Näytteet tutkitaan sopimuksen mukaisesti Eurofinsissä, joka käyttää alihankintalaboratoriona Lounais-Suomen vesi ja ympäristötutkimus Oy:tä.

 

3.4 Tupakkalain valvonta

 

Tupakkavalvonta on tyypillisesti muun valvonnan yhteydessä tehtävää valvontaa. Esimerkiksi elintarvikemyymälöissä valvotaan tupakan myynnin ja ravintoloissa lisäksi tupakoinnin laillisuutta. Myös erillistä tupakkavalvontaa suoritetaan.

Painopistealueena tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myyntipaikkojen valvonnassa ovat suunnitelmakaudella 2011-2014 pääasiassa alle 18-vuotiaille oppilaille tarkoitettujen oppilaitosten, harrastus- ja kerhotilojen ja muiden alle 18-vuotiaiden suosimien paikkojen läheisyydessä sijaitsevat tupakanmyyntipaikat. Lisäksi painopisteinä ovat myös tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden sekä tupakkajäljitelmien myymälämainonta ja esillepano erityisesti huoltoasemilla ja suurten päivittäistavaraketjujen vähittäismyyntipisteissä. Vuonna 2011 tupakointikieltojen ja rajoitusten valvonnan painopisteenä ovat ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet, joissa on rakennusvalvontaviranomaisten hyväksymä tupakointitila.

Tupakkalain muutos, joka tuli voimaan 1.10.2010, selvensi oppilaitosten tupakointikieltoja. Vuoden 2011 aikana tarkastetaan kaikki ammattiopetusta antavat oppilaitokset ja niiden ulkoalueet oppilaitosten terveydensuojelulain mukaisten ns. kolmevuotistarkastusten yhteydessä.

Mikäli valtakunnallisia tai alueellisia valvontaprojekteja järjestetään, niihin varaudutaan osallistumaan.

Kaikissa tarkastuksissa käytetään ohjeina valtakunnallisen valvontaohjelman tarkastusohjeita ja liitteinä olevia tarkastuslomakkeita.

Tarkastustiheyden määrää kohteiden riskiarviointi. Kaikille kohteille ei ole mahdollista suorittaa riskiarviointia ja tarkastustiheydessä noudatetaan valtakunnallisessa valvontaohjelmassa esitettyjä tiheyksiä. Kohteiden riskinarviointi suoritetaan sitä mukaa kun kohteet tarkastetaan.

Tupakkatuotteiden mahdollisesta näytteidenotosta sovitaan erikseen Valviran kanssa.

 

 

 

 

3.5. Nikotiinivalmisteiden myynti ja valvonta

 

Nikotiinivalmisteet, joita käytetään tupakasta vieroittamiseen, ovat lääkelain alaisia ja niiden myynti on luvanvaraista. Luvan myöntää ja myyntiä valvoo ympäristöterveydenhuollon terveysvalvontayksikkö. Valvonta tapahtuu pääasiassa muun valvonnan yhteydessä.

 

3.6 Kuluttajaturvallisuusvalvonta

 

Kuluttajaturvallisuusvalvonnassa valvontakohteet kunnissa ovat lähinnä palveluiden tuottajia. Kulutustavaroiden valvonta kunnissa keskittyy vain paikallisesti valmistettavien tavaroiden vaatimuksenmukaisuuden tarkastamiseen sekä asiakaspalautteiden myötä esiin tulleiden turvallisuuspuutteiden tarkastamiseen.

Tarkastukset painottuvat painopistealueiden kohteisiin ja näissä palveluiden tuottajien omavalvonnan/turvallisuussuunnitelmien merkitystä tullaan korostamaan. Luettelo painopistealueiden kohteista on esitetty liitteessä 2.

Vuonna 2011 osallistutaan yhteen Tukesin organisoimaan valtakunnalliseen projektiin (koripallokorien ja jalkapallomaalien turvallisuus yleisillä pelialueilla) ja yhteen aluehallintoviraston organisoimaan projektiin (uimahallien ja kylpylöiden turvallisuus). Valtakunnallisen suunnitelman uusien painopisteiden kohteiden selvitys ja tarkastukset (turvapuhelinpalvelut ja sisäleikkipaikat) ovat suunniteltuja tarkastuksia. Näiden lisäksi tarkastetaan muita paikallisia painopistealueiden mukaisia kohteita, kuten leikkikenttiä, uimarantoja ja yleisötilaisuuksia. Lisäksi suunnitelmassa on edellisten vuosien projektien jälkivalvontaa. Tarkastukset pyritään tekemään yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Lisäksi tarkastuksilla pyritään tekemään eri lakien, kuten terveydensuojelulain mukaista valvontaa samalla tarkastuskerralla. Suunnitelma on esitetty liitteessä 2.

Tarkastukset ovat pääsääntöisesti ennalta sovittuja ja niissä noudatetaan Tukesin laatimia tarkastusohjeita ja mahdollisuuksien mukaan käytetään kohteisiin laadittuja valmiita tarkastuslistoja. Tarkastusohjeet tullaan päivittämään myös laatukäsikirjaan. Kaikista tarkastuksista laaditaan pöytäkirja, joka toimitetaan tarkastuskohteeseen.

Kohteiden riskinarvioinnissa otetaan huomioon Valviran ekstranetissä olevat työohjeet. Riskiä arvioitaessa pyritään hahmottamaan, mitä voi tapahtua, millainen vaara on kyseessä, kuinka todennäköistä on että vaara toteutuu ja kuinka paljon ihmisiä on vaarassa. Vaaratekijät vakavimmasta lievimpään ovat hengenmenetys, pysyvä vammautuminen, paraneva/ohimenevä haitta, lievä loukkaantuminen, pikku haaveri, mielenpahoitus/järkytys ja omaisuusvaara. Myös pidemmän ajan kuluessa ilmenevät haitat otetaan huomioon riskinarvioinnissa. Turun alueen suurimman riskin aiheuttavat kohteet ovat suuret yleisötilaisuudet, uimahallit, kuntosalit, ratsastustallit, laskettelu/mäkiautokeskus ja kilpa-autorata (karting) sekä erilaiset ohjelmapalveluyritykset.

Kuluttajaturvallisuusvalvontaan on suunniteltu vuonna 2011 käytettäväksi yhteensä n. 0,6 htv, joka sisältää liitteen 2 mukaiset tarkastukset ja henkilöstön kouluttautumista, toimistotöitä, asiakaspalautteiden käsittelyä, opastusta, tiedotusta ja pikaista tarkastusta/markkinoilta poisvetoa vaativia tehtäviä. Kuluttajaviraston asukaspohjaan perustuvien laskelmien mukaan Turussa tulisi olla tuoteturvallisuusvalvontaan varattuna 1,5 htv.

 

 

 

3.7 Eläinlääkintähuolto

 

Kunnan on laadittava eläinlääkintähuoltolain tarkoittama suunnitelma järjestämistään eläinlääkäripalveluista sekä laissa tarkoitetusta eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnan järjestämisestä alueellaan viimeistään 1.11.2011 mennessä. Suunnitelman tulee sisältää tiedot eläinlääkäripalvelun tuottamistavasta, saatavuudesta, laadusta ja mitoituksesta sekä valvontaan kuuluvista tarkastuksista, näytteenotoista ja muista toimenpiteistä. Palvelun mitoitusta suunniteltaessa on otettava huomioon yksityisten eläinlääkäripalveluiden tuottajien kunnan alueella tarjoamat palvelut.

 

Kunnan suunnitelmassa on otettava huomioon valtakunnallinen ohjelma ja alueellinen suunnitelma, ja se on arvioitava ja tarkistettava tarvittaessa, kuitenkin vähintään kolmen vuoden välein. Aluehallintovirasto ohjaa kunnan suunnitelman laatimista sekä valvoo ja arvioi sen toteutumista.

 

Turun kaupungin eläinten terveyden ja hyvinvoinnin suunnitelma on liitteenä 5.

 

4. Erityistilanteisiin varautuminen

 

Mm. elintarvike- ja terveydensuojelulaissa on määräys siitä, että kunnan on ennakolta varauduttava erityistilanteisiin.

4.1 Toiminta erityistilanteissa

 

Ympäristöterveydenhuollolla on valmiussuunnitelma, joka on osa sosiaali- ja terveystoimen valmiussuunnitelmaa. Suunnitelmasta vastaa tulosaluejohtaja. Ympäristöterveydenhuollon valmiussuunnitelma on luettavissa osoitteessa U:\Ympäristöterveydenhuolto\Yleinen terveysvalvonta\Yleistä\. Suunnitelma päivitetään 2011.

Turun sosiaali- ja terveystoimelle on nimitetty erikseen pandemiatyöryhmä, jonka yhtenä jäsenenä on tulosalejohtaja. Ryhmä on valmistellut varautumissuunnitelman influenssapandemiaa varten.

Talousveden laadun turvaamisesta erityistilanteissa on Valvira laatinut suunnitelman, mikä on ladattavissa osoitteesta www.valvira.fi polku: Ohjaus ja valvonta >terveydensuojelu >talousvesi. Sitä käytetään apuna erityistilanteisiin varauduttaessa. Turun vesiliikelaitos on laatinut kriisiviestintäsuunnitelman, joka on terveysvalvonnan käytettävissä. Mahdollisia tilanteita on myös harjoiteltu yhdessä.

Kuluttajaviraston opas Erityistilanteet kunnan tuoteturvallisuusvalvonnassa, on käytettävissä ja se löytyy myös Kuluttajaviraston internetsivulta.

Kuluttajaturvallisuuslainsäädännön soveltamisalueelle kuuluva eritystilanne voi olla vakava kuluttajapalvelun suorittamiseen liittyvä onnettomuus, muu onnettomuus, jonka yhteydessä epäillään tuoteturvallisuuteen liittyvien vastuiden laiminlyöntiä tai kulutustavaraan liittyvä äkillinen vaaratilanne.

 

Toiminta kuluttajaturvallisuuden erityistilanteissa:

1.kun tarkastaja saa tiedon eritystilanteesta, hän ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin: tiedottaa tilanteesta esimiehelle, Tukesiin ja aluehallintovirastolle

2.ottaa yhteyttä toiminnanharjoittajaan ja varmistaa, että vaaraa aiheuttanut toiminta on keskeytetty ja pyytään siitä kirjallinen selvitys toiminnanharjoittajalta. Varmistetaan myös, että toiminnanharjoittaja on tehnyt KuTuL 4 §:n mukaisen ilmoituksen tapahtuneesta onnettomuudesta

3.tulosaluejohtajan kanssa sovitaan tiedottamisesta ja asiassa etenemisestä

4.tarkastaja tekee mahdollisesti tarkastuskäynnin paikalle tai ottaa tarvittaessa näytteitä tutkimista varten sekä tekee havainnoistaan pöytäkirjan

5.tarpeen mukaan määrätään KuTuL 24 §:n mukainen väliaikainen kielto, josta tiedottaan välittömästi Tukesia

6.jos kieltotoimenpiteisiin on ryhdytty, jälkivalvonnalla varmistetaan, että vaadittavat toimenpiteet on tehty

7.kaikesta toiminnanharjoittajan kanssa käydyistä keskusteluista (myös puhelinkeskustelut) pidetään muistiota/ pöytäkirjaa

8.tilanteen etenemisestä tiedotetaan tulosaluejohtajaa, Tukesia ja aluehallintovirastoa

 

Turun kaupungin ympäristöterveydenhuollossa tuoteturvallisuuden kenttävalvonnasta vastaa muun työn ohella pääosin yksi terveystarkastaja ja yksi varahenkilö. KuTuL 23 ja 24 §:n mukainen päätösvalta on delegoitu tulosalueen johtajalle.

Kuluttajaturvallisuuden yhteistyötahot:

Poliisi

071 874 0261

Palolaitos, päivystävä palotarkastaja

263 31260

Palotarkastaja Louhi Lassi

02-2631254

Tukes

0106052003

AVI (Rostiala Nina), kuluttajaturvallisuus

050 3997 669

AVI (Erja Alanen), terveydensuojelu

040 515 1571

Turun Sanomat

02-269 3311

 

4.2 Ruokamyrkytysepidemioiden selvittäminen (selvitystyöryhmä)

 

Epidemioiden selvittäminen kuuluu kunnan tehtäviin ja niiden selvittämiseen on varauduttava myös budjetissa. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (251/2007) § 4 edellyttää, että kunta nimeää ruokamyrkytysten selvittämistä varten työryhmän.

 

Turussa on nimettynä ruokamyrkytysepidemioiden selvittämistyöryhmä, johon kuuluvat

-tartuntatautilääkäri Jane Marttila P. 040 595 3682, s-posti: jane.marttila@turku.fi

-tartuntatautihoitaja Raija Viitanen P. 266 1143, p. 050 407 1524, s-posti liisa.palmu@turku.fi

-va. tulosaluejohtaja Liisa Palmu P. 266 1360, s-posti liisa.palmu@turku.fi

-asianomaisen alueen terveystarkastaja (266 1073 päivystys)

 

Vesiepidemian ollessa kyseessä mukaan kutsutaan

-vesilaitoksen johtaja Irina Nordman P. 2633 2120, p. 050 561 0793, s-posti: irina.nordman@turku.fi

-käyttöpäällikkö Liisa Piirtola P. 2633 2251, p. 050 310 1699 s-posti: liisa.piirtola@turku.fi

 

Ryhmä kokoontuu tarvittaessa. Kokoonkutsujana voi olla kuka vaan ryhmän jäsenistä.

Ohjeita epidemioiden selvittämisestä, näytteenotosta, tutkimuksista ja raportoinnista on Eviran internetsivulla

http://www.evira.fi/portal/fi/evira/asiointi/sahkoinen_asiointi/elintarvikkeet/ruokamyrkytysepidemioiden_raportointi_rymy/

Elintarvike- ja vesivälitteisten epidemioiden ilmoittaminen ja raportointi muuttui 1.1.2010 alkaen. Epäily- ja selvitysilmoitukset tehdään ruokamyrkytysepidemiarekisteritietojärjestelmään (RYMY), joka on THL:n ja Eviran yhteinen. Epäilyilmoitus tehdään mahdollisimman pian epidemian havaitsemisen jälkeen ja selvitysilmoitus viimeistään kolmen kuukauden kuluttua selvityksen päättymisestä.

Järjestelmän osoite on https://palvelut2.evira.fi/rymy/

Käyttäjätunnus ja salasana ovat va. tulosalueenjohtajalla ja hygieenikolla ja tarvittaessa saatavissa Evirasta.

 

5. Suunnitelman toteutumisen arviointi

 

Valvontasuunnitelma-asetuksen mukaan suunnitelman toteutumisen arvioinnissa tulee arvioida:

·tarkastusten määrä valvontakohdetyypeittäin,

·tarkastusten kattavuus,

·näytteiden määrä kohdetyypeittäin sekä

·valvonnasta saatujen tulojen kohdentumista.

 

Toteutumisen toimialakohtaisessa arvioinnissa käytetään apuna keskusvirastojen laatimia lomakkeita, joiden avulla selvitetään toimialakohtaisesti toteutunut valvonta. Arviointia tulee tehdä myös sen suhteen, miten voimavarojen jakautuminen eri sektoreille käytännössä toteutui. Tässä suunnitelmassa esitetyn taulukon 2.2b toteutuminen voidaan katsoa arvioinnissa esimerkiksi taulukon 5.1a mukaisesti.

 

Taulukko 5.1a Voimavarojen jakautuminen valvottaville toimialoille

 

 

Suunniteltu (taulukosta 2.2b)

Toteutunut

tarve riskinarvioinnin perusteella

Elintarvikevalvonta

 

 

 

Terveydensuojelun valvonta

 

 

 

Tupakkavalvonta

 

 

 

Tuoteturvallisuusvalvonta

 

 

 

Eläinlääkintähuolto

 

 

 

yhteensä

 

 

 

 

 

 

 

 

Taulukko 5.1b Toimialakohtaiset tulot

 

suunnitelmallisen valvonnan tulot

Muut tulot (hyväksymispäätökset yms.)

Elintarvikevalvonta

 

 

Terveydensuojeluvalvonta

 

 

Tupakkavalvonta

 

 

Tuoteturvallisuusvalvonta

 

 

Yhteensä

 

 

 

 

 

Toteutumisen arvioinnin tulokset tulee toimittaa aluehallintovirastolle, joka toimittaa sen edelleen keskusvirastoille.

 

Vuoden 2010 valvontasuunnitelman toteutumisen arvioinnissa tarvittavia tietoja ei ole käytettävissä ennen vuoden 2011 alkua. Elintarvikevalvontatietojen keruu tapahtuu nk. ELTU-lomakkeilla vielä 2011. ELTU -lomakkeiden yhteensopivuus EVO:n valvontakohdeluokituksen kanssa on keskeneräinen, eikä tiedot ole vertailukelpoisia. Lisäksi Digia-Tarkastaja-ohjelman yhteensovittaminen KUTI-projektin kanssa on keskeneräinen. Näiltä osin valvontasuunnitelman toteutumisen arvioinnin toteuttaminen on kehitteillä ja tullaan toteuttamaan, kun tietojärjestelmät ovat käytettävissä.

 

 

 

LIITE 1 Kuntien valvontaa ohjaavaa keskeistä lainsäädäntöä       

 

 

Ympäristöterveydenhuollon määrittävä lainsäädäntö

 

1) Kansanterveyslaki (66/1972)

 

Elintarvikevalvonnan lainsäädäntöä

 

1)Elintarvikelaki (23/2006)

2)Valvonta-asetus (EY) N:o 882/2004

3)Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta (321/2006)

4)Alkutuotantoasetus (134/2006)

5)Elintarvikehygienia-asetus (EY) N:o 852/2004

6)Elintarvikevalvonta-asetus (321/2006)

7)eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygienia-asetus (EY) N:o 853/2004

8)Eläimistä saatavien elintarvikkeiden valvonta-asetus (EY) N:o 854/2004

9)Ensisaapumisasetus (118/2006)

10)Lihantarkastusasetus (38/ELO/2006)

11)STM:n asetus elintarvikkeiden tai talousveden välityksellä leviävien ruokamyrkytysepidemioiden selvittämisestä (251/2007)

12)Yleinen elintarvikevalvonta-asetus (EY) N:o 178/2002

13)valtioneuvoston asetus elintarvikelain ja terveydensuojelulain nojalla tutkimuksia tekevistä laboratorioista (1174/2006)

14)Valtioneuvoston asetus eräistä elintarvikevalvonnan maksuista (1040/2007)

15)MMM:n asetus eläimistä saatavien elintarvikkeiden elintarvikehygieniasta (Laitosasetus) (37/EEO/2006)

16)MMM:n asetus eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta (Elintarvikehuoneistoasetus) (28/2009)

17)STM:n asetus elintarvikkeiden myynnistä ulkotilassa sekä suurten yleisötilaisuuksien hygieenisistä järjestelyistä ja jätehuollosta (731/2007)

 

Terveydensuojelun lainsäädäntöä

 

1)Terveydensuojelulaki (763/94)

2)Terveydensuojeluasetus (1280/1994)

·Talousveden osalta laatuvaatimukset ja näytteenotto on määritelty seuraavissa säädöksissä:

oSTM asetus (461/2000) talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista

oSTM asetus(401/2001) pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista

·Uimavesien osalta laatuvaatimukset ja näytteenotto on määritelty seuraavissa säädöksissä:

·Allasvedet

oSTM asetus (315/2002) uimahallien ja kylpylöiden allasveden valvontatutkimuksista ja laatuvaatimuksista

·Uimarantavedet

o STM:n asetus 177/2008 yleisten uimarantojen uimaveden laatuvaatimuksista ja valvonnasta (ns. EU uimarantavesien valvontaan) ja STM:n asetus 354/2008 pienten yleisten uimarantojen uimaveden laatuvaatimuksista ja valvonnasta.

 

Tupakka ja nikotiinivalvonnan lainsäädäntöä

 

1)Tupakkalaki (693/1976)

2)Asetus toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi (225/1977)

3)STM:n asetus tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkausten merkinnöistä sekä haitta-aineiden määristä ja mittausmenetelmistä sekä testauslaboratorioista (641/2002)

4)STM:n päätös tupakointivälineistä (1158/1999)

5)STM:n omavalvontasuunnitelmamääräys: STM:n määräyskokoelma (dnro 1999:53)

6)Lääkelaki (395/1987) 54 a-e §:t

 

Tuoteturvallisuusvalvonnan lainsäädäntöä

 

1)Laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta (75/2004)

2)Valtioneuvoston asetus kulutustavaroista ja kuluttajapalveluksista annettavista tiedoista (613/2004)

3)Laki lelujen turvallisuudesta (287/1997)

4)Laki kosmeettisista valmisteista (22/2005)

5)KTM:n asetus kosmeettisista valmisteista (75/2005)

 

Eläinlääkintähuolto

1)Eläinlääkintähuoltolaki (765/2009)

2)valtioneuvoston asetus eläinlääkintähuollosta (1031/2009)

 

Kemikaalivalvonnan lainsäädäntöä

 

1)Kemikaalilaki (744/1989, muutoksineen)

2)Kemikaaliasetus (675/1993, muutoksineen)

3)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 648/2004 pesuaineista

4)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 850/2004 pysyvistä orgaanisista yhdisteistä sekä direktiivin 79/117/ETY muuttamisesta

5)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1907/2006 kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta

6)STM:n asetus kemikaalien luokitusperusteista ja merkintöjen tekemisestä (807/2001, muutoksineen)

7)STM:n asetus vaarallisten aineiden luettelosta (509/2005)

8)STM:n asetus kemikaaleja koskevien tietojen toimittamisesta (374/2002, muutos 101/2005)

9)STM:n asetus vaarallisen kemikaalin päällyksen turvasulkimesta ja näkövammaisille tarkoitetusta vaaratunnuksesta (430/2001)

10)Valtioneuvoston asetus biosidivalmisteista (466/2000). EY komission asetukset (EY) N:o 2032/2003 ja 1048/2005

11)Suojauskemikaaliasetus (123/1994)

12)Valtioneuvoston antamat asetukset ja päätökset kemikaaleja koskevista kielloista ja rajoituksista (liite 2)

13)Asetus vaarallisen kemikaalin vähittäismyynnistä (676/1993)

 

 

Muuta

 

1)Hallintolaki (434/2003)

2)Kuntalaki (365/1995)

3)Valtioneuvoston asetus kunnan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmasta (N:o 665/2006)

4)Valtioneuvoston asetus ympäristöterveydenhuollon valtakunnallisista valvontaohjelmista (N:o 664/2006)

5)Laki ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueesta (410/2009)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liite 2 Valvontakohteet ja tarkastumäärät

Liite 3 Näytteenottosuunnitelma

LIITE 4 TERVEYSVALVONNAN TAKSAT JA MAKSUT TURUSSA (Terla 18.6.2008 § 127)

 

 

Yleinen terveysvalvonta perii maksua terveydensuojelulakiin (763/1994), elintarvikelakiin(23/2006), EY asetukseen 882/2004, lakiin kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelujen turvallisuudesta (75/2004), tupakkalakiin (693/1976) ja lääkelakiin (395/1987) perustuvasta valvonnasta ja tarkastuksista.

 

Hyväksymismaksut:

 

Kohdetta hyväksyttäessä siellä suoritetaan perustarkastus. Perustarkastuksessa käydään läpi valvontakohteen asiakirjat, tilat, rakenteet, pinnat, laitteet, välineet, toiminnot, tuotteet, omavalvonta ja näissä aiemman tarkastuksen jälkeen tapahtuneet muutokset ja riskinarviointi. Riskinarviointi tehdään valvonnan laatujärjestelmän mukaisesti. Sen perusteella määräytyy kohteessa vuosittain tehtävien valvontakäyntien tarve. Erityisesti omavalvontajärjestelmän laajuus ja toimivuus vaikuttavat tarvittavien valvontakäyntien määrään. Todetun virheen tai epäkohdan johdosta annetun korjausmääräyksen toteutuksen tarkistus on aina lisätarkastus.

 

Huoneistojen ja laitosten (= eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto) hyväksymismaksut on esitetty taulukossa. Hakemuksen käsittely sisältää huoneiston käyttöönottotarkastuksen (= perustarkastus), asiakirjojen tarkastuksen ja hyväksymispäätöksen.

 

Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman mukaiset maksut:

 

Kohteen toiminnan huomioiva riskin arviointi määrittää tarvittavien tarkastusten taajuuden ja laadun. Riskialttein toiminto määrää tarkastustiheyden, jos huoneistossa on useita eri toimintoja.

 

Valvontamaksun perusteena oleva tuntihinta on 45 €, joka on sama kaikille valvontakohteille. Näytteiden tutkimusmaksun määrää ja perii tutkiva laboratorio. Omavalvonnan toimivuuden selvittämiseksi otetuista näytteistä samoin kuin näytteenotosta erillisenä toimintana peritään näytteenottomaksu käytetyn ajan mukaan.

 

Laitosten valvontamaksu perustuu EY asetuksen 882/2004 mukaisesti käsiteltyyn raaka-ainemäärään. Jos laitoksen aiheuttama työmäärä on toiminnan laajuuteen verrattuna huomattavan suuri, maksun perustana on valvontaan käytetystä ajasta aiheutuva työmäärä. Tarkastukseen käytettävä aika tarkoittaa valmistautumiseen, kohteen tarkastukseen, matkaan, tarkastuskertomuksen laadintaan sekä hallinnointiin käytettävää aikaa. Liha- ja kalalaitosten valvonnasta peritään maksua 2 € / tonni. Tämä on myös EU-säännösten mukainen minimimaksu. Pienimmät runsaasti työtä aiheuttavat laitokset on perittävä tehdyn työmäärän mukaan, jolloin niiden minimimaksu on 300 € / a.  Myös kalalaitosten minimimaksu vuodessa on 300 €.

 

Maksun kohtuullistaminen:

 

Jos elintarvikehuoneiston tai sen omavalvontasuunnitelman hyväksymisen työmäärä on huomattavasti keskimääräistä pienempi, on johtavalla hygieenikolla mahdollisuus antaa maksun kohtuullistamiseksi korkeintaan 50 % alennus.

 

Hakemuksen peruuttaminen, valitus tai kielteinen päätös:

 

Hyväksytyn elintarvikehuoneiston tai laitoksen toiminnan keskeyttämistä tai lopettamista koskevan ilmoituksen käsittelemisestä ei peritä maksua. Toimijan vaihtumista koskevan ilmoituksen käsittelemisestä perittävän maksun suuruus on 50 % liitteessä mainitusta hyväksymismaksusta. Jos hakija peruuttaa hakemuksen ennen päätöksen antamista ja viranomainen on ryhtynyt oleellisiin toimiin hakemuksen käsittelemiseksi, peritään taksan mukaisesta hyväksymismaksusta 50 %. Kielteisestä päätöksestä peritään tämän taksan mukainen maksu. Jos hakemus jätetään tutkimatta tai lupaa ei elintarvikelain 13 § 2.mom mukaan tarvita, asian valmistelusta ei peritä maksua. Jos hyväksymispäätös tai muu asia toimijan tekemän valituksen johdosta palautetaan valvontaviranomaiselle, määrätään uudesta käsittelystä tämän taksan mukainen maksu, josta vähennetään aiemmin suoritettu maksu.

 

Ympäristöterveydenhuollon valvontamaksut

 

Määritelmät:

 

Hyväksymismaksu: Sisältää perustarkastuksen, hakemuksen käsittelyn ja päätöksen. Poikkeavan paljon työtä teettävä hyväksyminen ajankäytön mukaan.

 

Valvontamaksu: Valvontasuunnitelman mukaisesta tarkastuksesta perittävä maksu

 

Lisätarkastus: Todettujen virheiden johdosta annettujen määräysten noudattamisen valvontaan liittyvä tarkastus. Valvontamaksu ja lisätarkastuksen maksu määräytyvät ajankäytön mukaan. Maksujen perustana on 45 € tuntikorvaus.

 

Terveydensuojelulain mukainen valvonta

 

Valvontasuunnitelman mukaiset ja lisätarkastukset ajankäytön mukaan 45 €/ h

 

Valvontakohde

 Hyväksymis-maksu   €

1.

Työtilan, jonka käytöstä voi aiheutua terveyshaittaa, tai siihen rinnastettavan toiminnan sijoittaminen asuinrakennukseen tai asuinalueelle

ajankäytön mukaan

2.

 Julkinen huvi- tai kokoontumishuoneisto

 

2.1

< 500 henkilöä

150

2.2

> 500 henkilöä

250

3.

 Majoitushuoneisto

 

3.1

hotelli, motelli, huoneita < 10

150

3.2

hotelli, motelli, huoneita 10 tai yli

200

3.3

leirintäalue, leirikeskus

200

4.

 Yleiseen käyttöön tarkoitettu uimahalli, kylpylä, uimala tai sauna

 

4.1

uimahalli, kylpylä

350

4.2

hotellin uima-allas, kuntoutusallas

250

4.3

muu yleinen uima-allas

200

4.4

sauna, ei allasta

150

5.

Yleinen uimaranta

 

5.1

EU-uimaranta

150

5.2

muu uimapaikka

100

6.

 Koulu tai oppilaitos

 

6.1

1 - 6 luokat, ala-aste

200

6.2

iso koulu, yläaste ja / tai lukio

250

7.

 Päiväkoti, lastenkoti tai vastaava

 

7.1

ryhmähoitokoti, lisäryhmä

150

7.2

rakenteellinen paikkaluku < 75

200

7.3

rakenteellinen paikkaluku >75

250

8.

 Vanhainkodit, palvelukodit ja vastaavat

200

9.

 Parturi, kampaamo, kauneushoitola tai muu ihonkäsittelyä harjoittava huoneisto

 

9.1

 parturit, kampaamot, hierojat, kauneushoitolat, jalkahoitolat

150

9.2

 solarium, tatuointiliike

150

10.

 Liikuntatila, kuntosali  (käyttöoikeutta ei ole rajoitettu)

150

11.

Muut vastaavat laitokset tai huoneistot, jonka toiminnasta saattaa tulla käyttäjälle terveyshaittaa

ajankäytön

mukaan

12.

 Hautausmaa

ajankäytön mukaan

13.

 Vesilaitos

 

13.1

STM:n asetuksen 401/2001 mukainen kohde

200

13.2

STM:n asetuksen 461/2000 mukainen kohde

400

 

Toimijan vaihtuessa käsittelymaksu on 50 % hyväksymismaksusta

 

Elintarvikelain mukainen valvonta

 

Valvontasuunnitelman mukaiset ja lisätarkastukset ajankäytön mukaan 45 €/ h

 

 Muutoksen käsittely on 50 % hyväksymismaksusta ja lisätarkastus 50 % perusmaksusta   

Hyväksymismaksu

1.

Elintarvikehuoneistot

 

1.1.

 Ravintolat ja ammattikeittiöt

 

1.1.1.  

 Ruokaravintola

300

1 .1 .2.  

 Ruokaravintola, jolla on merkittävää catering- toimintaa

450

1.1.3.  

Kahvila, pizza-kebabravintola, pikaruokaravintola, jakelukeittiö

200

1.1.4.  

 Pub, ei ruokaa

150

1.1.5.  

 Henkilöstöravintola, pitopalvelu, laitoskeittiö (ruoan valmistus, esim. päiväkodit, koulut, sairaalat)

200

1 . 1 .6.  

 Keskuskeittiö (laitoskeittiö, joka toimittaa ruokaa muualle)

500

1.2.

 Myymälät ja myyntipaikat (kun myyntipaikalla käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita hyväksymismaksua korotetaan 100 €)

 

1 .2.1 .  

 M yymälä,  elintarvikkeiden myynti teollisesti pakattuina

200

1.2.2.  

 Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittely, palvelumyynti, ruoanvalmistus, myymälä <1 00m2

250

1.2.3.

   Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittely, palvelumyynti, ruoanvalmistus, myymälä 100 -450m2

 

 

300

1.2.4.  

 Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittely, palvelumyynti, ruoanvalmistus, myymälä >450 m2

450

1.2.5.  

 Muu elintarvikkeiden myynti, valmistus (esim. kioskit, hallimyymälät ym)

100

1.3.

 Säännöllinen tori- ja ulkomyynti

 

1 .3.1 . 

 Myyntipiste, jossa helposti pilaantuvien elintarvikkeiden myyntiä ja/tai ruoanvalmistusta

100

1.3.2.  

 Muu myyntipiste (esim. kasvisten ja marjojen myynti)

90

1.3.3. 

Torialue

250

1 .3.4.  

 Siirrettävä myyntilaite

100

1 .4.

 Vihannesten käsittelylaitokset ja pakkaamot

 

1.4.1. 

 

 Vähäinen kauppakunnostus

150

1.4.2.  

 Pakkaamo

200

1 .4.3.  

 Kasvisten käsittely (esim. vihannesten paloittelu)

500

1.5.

 Eineskeittiöt ja ruokavalmistetehtaat

 

1.5.1. 

 <100m2

300

1.5.2.  

 >100m2

500

1.6.

 Leipomot

 

1 .6.1 .  

 Ruoka- ja kahvileivän valmistus

200

1.6.2.  

 Helposti pilaantuvien leipomotuotteiden valmistus (piirakat ja pasteijat, konditoriatuotteet) <100 m2

300

1.6.3.  

 Helposti pilaantuvien leipomotuotteiden valmistus (piirakat ja pasteijat, konditoriatuotteet) >100 m2

500

1 .7.

 Muu tuotantolaitos

 

1.7.1.  

 <100m2

300

1.7.2.  

 >100m2

500

1.7.3.  

 Pieni toiminnaltaan kapea-alainen laitos

200

1 .8.

 Elintarvikevarastot

 

1.8.1. 

 <100m2

150

1.8.2. 

 >100m2

300

1 .9.

 Elintarvikekuljetukset

 

1.9.1.

 Ensimmäinen elintarvikekuljetusajoneuvo

90

1.9.2.

 seuraavat

45

1.10.

 Muu elintarvikehuoneisto

100

2

 Laitokset (eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto)

 

2.1.

 Liha-alan laitokset

 

2.1.1.

 Pienteurastamo

500

2.1.2.

 Pieni toiminnaltaan kapea-alainen laitos, < 50 000 kg / vuosi (laitoksesta lähetettävien tuotteiden määrä)

500

2.1.3.

 Liha-alan laitos 50 000-250 000  kg / vuosi (laitoksesta lähetettävien tuotteiden määrä)

 

650

2.1.4.

 Liha-alan laitos 250 000kg-3 milj. kg / vuosi (laitoksesta lähetettävien tuotteiden määrä

850

2.1.5.

 Liha-alan laitos >3 milj. kg / vuosi (laitoksesta lähetettävien tuotteiden määrä)

1000

2.2.

 Kala-alan laitokset

 

2.2.1.

 Toiminnaltaan kapea-alainen ja osa-

aikaisesti toimiva laitos (ravunkeitto)

300

2.2.2.

 Pieni toiminnaltaan kapea-alainen laitos, <50 000 kg/vuosi (laitoksesta lähetettävien tuotteiden määrä)

500

2.2.3.

 Kala-alan laitos 50 000-100 000 kg/vuosi (laitoksesta lähetettävien tuotteiden määrä)

650

2.2.4.

 Kala-alan laitos >100 000 kg/vuosi (laitoksesta lähetettävien tuotteiden määrä )

850

2.3.

 Maitoalan-laitokset

 

2.3.1.

 Raakamaidon vastaanotto < 2 milj. l/vuosi

500

2.3.2.

 Raakamaidon vastaanotto >2 milj. l/vuosi

650

2.3.3.

 Muu maitoalan laitos (esim. pakkaamo, s ulatejuustola)

500

2.4.

 Muna-alan laitos

 

2.4.1.

 Munapakkaamo <100 000 kg/vuosi

250

2.4.2.

 Munapakkaamo >100 000 kg/vuosi

650

2.4.1.

 Munavalmistelaitos

500

2.5.

 Varastolaitos

 

2.5.1.

Varastolaitos <100  m2

200

2.5.2.

Varastolaitos >100 m2

450

3.

Muut maksut

 

3.1

Asiakirjojen tarkastus ja todistuksen kirjoitus

26

 

Toimijan vaihtuessa käsittelymaksu on 50 % hyväksymismaksusta

 

Tuoteturvallisuusvalvonta (kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten valvonnasta annetun lain mukainen valvonta)

 

Valvontasuunnitelman mukaiset ja lisätarkastukset ajankäytön mukaan 45 €/ h

 

Tupakkalain mukainen valvonta  

 

Valvontasuunnitelman mukaiset ja lisätarkastukset ajankäytön mukaan 45 €/ h

 

Hakemusten käsittely käytetyn ajan mukaan 45 € /h

 

 Tupakkatuotteiden myyntipaikat

Hyväksmis-

maksu

1.

 Kultakin myyntipaikalta

50

1.1.

 Lisäksi kukin myyntipiste

5

 

Lääkelain mukainen valvonta

 

Valvontasuunnitelman mukaiset ja lisätarkastukset ajankäytön mukaan 45 €/ h

 

 

Nikotiinivalmisteiden myyntipaikat

Hyväksymis-

maksu

1.

 Kultakin myyntipaikalta

50

1.1.

 Lisäksi kukin myyntipiste

5

 

 

 

Turun kaupunki                                    §                   Päätöspöytäkirja                                   6

 

Sosiaali- ja terveystoimi, ympäristöterveydenhuolto

Tulosaluejohtaja                                      49                 05.03.2009

 

8246-2008 (032)

 

Tupakanmyyntilupa

 

 

Ympäristöterveydenhuolto, II kaupungineläinlääkäri Liisa Palmu 19.2.2009:

 

Tupakan vähittäismyynnin luvanvaraistamista koskeva laki (984/2008) tulee voimaan 1.4.2009 alkaen. Tupakkatuotteita voi tämän jälkeen myydä vain elinkeinonharjoittaja, jolla on kotikuntansa myöntämä vähittäismyyntilupa. Turussa tupakkalain valvonta on delegoitu ympäristöterveydenhuollon tulosaluejohtajalle, joka päättää luvan myöntämisestä.

 

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaan kunnan tulee periä luvan myöntämisestä hyväksymänsä taksan mukainen maksu. Terveyslautakunta on hyväksynyt 18.6.2008 § 127 ympäristöterveydenhuollon taksan perusteet ja taksan elintarvikelakiin, terveydensuojelulakiin, tupakkalakiin, lääkelakiin ja tuoteturvallisuuslainsäädäntöön perustuvasta valvonnasta. Taksa perustuu tuntiveloitukseen, joka on 45 €.

 

Tupakkavalvonnan kohdalla 2008 ei ole ollut tiedossa myyntilupien tulevan maksullisuuden aiheuttaman työpanoksen suuruutta ja taksa on arvioitu liian pieneksi (50 € / myyntilupa ja lisäksi 5 € / myyntipiste). STM:n helmikuussa 2009 saadun ohjeistuksen perusteella voidaan arvioida, että hakijan lupakäsittelyyn kuluu aikaa 3 - 5 tuntia riippuen myyntipisteiden määrästä ao. kohteessa. Kuntaliitto on neuvottelupäivillä ehdottanut kunnille porrastettua taksaa, joka pohjautuu käytettyyn työaikaan. Turussa porrastus olisi tuntitaksan (45 €) mukaan seuraavanlainen:

 

120 € (1-5 myyntipistettä)

170 € (6-10 myyntipistettä)

200 € (yli 10 myyntipistettä)

 

Lisäksi luvan valvonnasta tulee määrätä ja periä vuosimaksu, joka olisi samansuuruinen.

 

Esitän, että terveyslautakunnan hyväksymän taksan perusteiden mukaisesti

kohta Tupakkalain mukainen valvonta muutetaan seuraavanlaiseksi:

 

Tupakkatuotteiden myyntipaikat              myyntilupamaksu ja valvontamaksu                                                

 

1-5 myyntipistettä                                    120 €

6-10 myyntipistettä                                  170 €

yli 10 myyntipistettä                                 200 €

 

Muutos on terveyslautakunnan päättämän taksan perusteiden mukainen ja voidaan tehdä delegointisäännön nojalla virkamiespäätöksenä.

 

 

 

Turun kaupunki                                    §                   Päätöspöytäkirja                                   7

 

Sosiaali- ja terveystoimi, ympäristöterveydenhuolto

Tulosaluejohtaja                                      49                 05.03.2009

 

 

Ympäristöterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Esko Salonen 5.3.2009:

 

Päätös         Päätän, että terveyslautakunnan 18.6.2008 § 127 hyväksymän taksan kohta Tupakkalain mukainen valvonta muutetaan seuraavanlaiseksi:

 

Tupakkatuotteiden myyntipaikat               myyntilupamaksu ja valvontamaksu

 

1-5 myyntipistettä                                     120 €

6-10 myyntipistettä                                   170 €

yli 10 myyntipistettä                                  200 €

 

Päätös tulee voimaan heti.

 

Päätöksen perustelut ja sovelletut oikeusohjeet

Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi (693/1976) §10b (muutos 984/2008), §14a, §25a 

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus: Tupakkatuotteiden vähittäismyynnin luvanvaraisuus 1.4.2009

 

.

 

 

Esko Salonen

tulosaluejohtaja

Puhelin (02) 269 1075

 

 

Jakelu

                     tied Aalto Marja-Leena

                     tied Fomin Tamara

                     tied Henriksson Iiris

                     tied Holsti Sinikka

                     tied Karppinen Terhi

                     tied Lehtinen Pekka

                     tied Nurmi Päivi

                     tied Palmu Liisa

                     tied Pouri Pia

                     tied Rohunen Markku

                     tied Salminen Kristiina

                     tied Salonen Esko

                     tied Stark Sanna

                     tied Tulonen Jari

                     tied Valkola Kari

                     tied Ylhäinen Satu

 

 

LIITE 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turun kaupungin eläinten terveyden ja hyvinvoinnin suunnitelma

 

2011

 

 


Sisällysluettelo:

Johdanto.3

1. Toimintaympäristö.3

1.1 Nykytilanne ja henkilöresurssit.3

1.2 Valvonnan voimavarat ja niiden riittävyys.4

1.3 Eläinmäärät.4

1.4 Valvontakohteet.5

1.4.1 Ilman epäilyä tarkastettavat kohteet.5

1.4.2 Ilmoituksen perusteella tarkastettavat kohteet.5

2 Suunnitelma eläinlääkärin avun ja eläinten hyvinvoinnin valvonnan järjestämisestä.5

2.1 Eläinten eläinlääkäripalvelut.5

2.2 Hyötyeläimet ja hevoset.5

2.3 Lemmikkieläimet.6

2.4 Kiireellinen eläinlääkäriapu virka-ajan ulkopuolella.6

2.4.1 Hyötyeläimet ja hevoset.6

2.4.2 Lemmikkieläimet.6

2.5 Keskitetty yhteydenottopalvelu.6

2.5.1 Hyötyeläimet ja hevoset.6

2.5.2 Lemmikkieläimet.7

3 Eläintautien, eläinlääkäripalveluiden ja eläinten hyvinvoinnin valvonta.7

3.1 Valvontatehtävien järjestäminen.7

3.2 Eläintaudit.7

3.3 Eläimistä saatavat sivutuotteet.7

3.4 Eläinten maahantulo- ja maastavientitarkastukset.7

3.4.1 Elävien eläinten ja eläimistä saatavien muiden tuotteiden kuin elintarvikkeiden markkinakauppa 7

3.4.2 Muu kuin kaupallinen tuonti ja vienti.8

3.4.3 Laittomasti maahan tuotujen eläinten valvonta.8

3.5 Kiireellisen eläinlääkäriavun saatavuuden ja laatutavoitteiden ja valvonta.8

3.6 Eläinten hyvinvoinnin valvonta.8

3.6.1 Turun kaupungin vapaaehtoinen eläinsuojeluvalvonta.9

3.6.2 Kaupungin vapaaehtoisen eläinsuojeluvalvojan ja viranomaisten yhteistyö.9

3.6.3 Kiireelliset eläinsuojelutoimenpiteet ja määräykset.9

3.6.4 Eläinhoitola eläinsuojeluvalvonnan tukena.10

3.6.5 Valvontaeläinlääkäri ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnassa tarvittavat muutokset 10

4 Yhteenveto.11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johdanto

 

Uusi eläinlääkintähuoltolaki tuli voimaan 1.11.2009. Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRA tekee valtakunnallisen suunnitelman ja Lounais-Suomen aluehallintovirasto alueellisen suunnitelman eläinlääkäripalveluista ja eläinten hyvinvoinnin valvonnasta. Laki edellyttää, että myös kunta tekee oman suunnitelmansa järjestelyistä kunnan alueella. Kunnallisessa suunnitelmassa kunnan tulee kuvata miten eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvontatehtävien hoito on alueella järjestetty. Kunnan on suunnitelmassaan myös osoitettava, että eläinlääkäripalvelut on järjestetty eläinlääkintähuoltolain vaatimusten mukaisesti. Tässä suunnitelmassa noudatetaan soveltuvin osin EVIRAn valtakunnallista ja aluehallintoviraston alueellista suunnitelmaa.

 

Eläinten hyvinvoinnin valvonnan ja eräiden eläinlääkinnän valvontatehtävien osalta on tarvetta saada Turussa valvontatoiminta lain mukaiseksi. Valtion budjettiin on tarkoitusta varten varattu noin 4 miljoonan euron määräraha, jolla rahoitetaan ja maksetaan kunnalle tarvittavat valvontakustannukset. Eläinlääkäripalvelujen osalta uusi laki tuo Turussa vuonna 2011 joitakin muutoksia esim. päivystysten järjestelyissä ja tarvittavat toimet on jo pääosin tehty.

 

Tässä suunnitelmassa mainituista valvontatehtävistä valtion valvontatehtäviin kuuluvat:

 

-eläinten hyvinvoinnin valvonta

-eläinten tarttuvien tautien valvonta

-eläinten sisämarkkinakauppaan liittyvät tarkastukset

-sivutuoteasetuksen määräämät tarkastukset

 

Valtion kunnalta ostettavaksi tulevien valvontatehtävien lisäksi suunnitelmassa kuvataan joitakin kunnan viranomaisen tehtäväkenttään kuuluvia valvontatehtäviä.

 

 

 

1. Toimintaympäristö

 

Eläinlääkintähuolto ja siihen liittyvä eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta kuuluu Turussa osatoimintana ympäristöterveydenhuoltoon, joka on Turussa sosiaali- ja terveystoimen alaista toimintaa.

1.1 Nykytilanne ja henkilöresurssit

 

Turun kaupungin eläinlääkintähuollon ja kaupungin eläinhoitolan palveluksessa on v. 2010 yksi kaupungineläinlääkäri, yksi eläinsuojeluvalvoja, yksi eläintenhoitaja ja kaksi pieneläinhoitajaa. Lisäksi terveysvalvonnan hygieenikkoeläinlääkäri on osallistunut eläinten hyvinvoinnin valvontaan. Työaikaa hänelle on kuitenkin varattu vain 5 % kokonaistyöajasta. Eläinlääkäripäivystysten järjestämiseksi on lyhytaikaisissa työsuhteissa ollut pieneläinhoitajia ja ostopalvelusuhteessa useita yksityisiä eläinlääkäreitä.

 

Eläinten terveydenhuollon järjestelyistä Turussa on vastannut kaupungineläinlääkäri. Tämän lisäksi on tehty eläinlääkäripäivystysten ja viranomaistehtävien hoitamiseksi sopimuksia naapurikuntien kanssa ja paikallisten yksityisten yritysten ja ammatinharjoittajien kanssa. Pieneläimille järjestetyn eläinlääkäripäivystysten järjestämisessä kaupungin pieneläinklinikka on ollut keskeisessä asemassa, koska suuri osa päivystyksistä on hoidettu siellä.

 

Eläinten hyvinvoinnin valvontaa on suorittanut kaupungin palkkaama eläinsuojeluvalvoja. Kaupungineläinlääkärin lisäksi kaupungin hygieenikkoeläinlääkäri on hoitanut eläinsuojelun viranomaisvalvontaa muun työn ohella.

 

Vuoden 2011 alusta eläinlääkintähuollon henkilöresursseista vähennetään päivystyksen ulkoistamisen vuoksi määräaikaisessa työsuhteessa ollut pieneläinhoitaja sekä luovutaan päivystyksen järjestämiseksi tarvituista lyhytaikaisista pieneläinhoitajan työsuhteista sekä ostopalvelueläinlääkäreistä. Kaupungin pieneläinklinikka jatkaa toimintaa kaupungineläinlääkärin ja yhden pieneläinhoitajan voimin päivystystä lukuun ottamatta. Terveysvalvonnan hygieenikkoeläinlääkäri osallistuu edelleen valtion valvontatyöhön 5 %:lla työajastaan.

1.2 Valvonnan voimavarat ja niiden riittävyys

 

Kun otetaan huomioon ostopalvelusopimuksin toiminnassa mukana olleet eläinlääkärit ja muu henkilökunta, henkilöresurssit ovat olleet riittävät varsinaista eläinlääkintää ja eläinlääkäripäivystyksiä ajatellen. Mutta valvontatehtävien osalta varsinkin eläinten hyvinvoinnin virallisen valvonnan resurssit ovat riittämättömät.

 

Resurssit ovat myös v. 2011 riittävät eläinlääkinnän ja päivystyksen osalta. 2011 aikana tulee kuitenkin valmistella ratkaisu valtion kunnalta ostamien valvontatehtävien asianmukaiseksi hoitamiseksi ottaen huomioon, että eläinlääkintähuollosta vastaava kaupungineläinlääkäri jää eläkkeelle viimeistään 2012 alkupuolella.

1.3 Eläinmäärät

 

Turussa on hyötyeläimiä vain vähän. Navettoja on kaksi, sikaloita ei ole yhtään ja lisäksi on yksi broilerikasvattamo. Sen lisäksi on vähäisessä määrin muutamia lampaan pitäjiä. Hevosia on paljon. Lemmikkieläinten tarkasta määrästä ei ole tietoa, koska niillä ei ole rekisteröintipakkoa.

 

 

 

Eläinten lukumäärä Turussa

 

 

 

 

 

Hyötyeläimet:

 

 

 

 

 

 

nautaeläimiä

272

 

sikoja

 

0

 

lampaita

 

50

 

siipikarjaa

 

35000

 

hevosia

 

856

 

 

 

 

 

lemmikkieläimet

 

 

koiria

 

20000

arvio

kissoja

 

15000

arvio

pikkujyrsijät

1000

arvio

häkkilintuja

?

 

 

 

 

 

Yhteensä

 

72178

 

 


1.4 Valvontakohteet

1.4.1 Ilman epäilyä tarkastettavat kohteet

AMMATTIMAINEN LEMMIKKI- JA SEURAELÄINTEN PITO, TURKU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lkm

 

tarkastus/kohde/vuosi

tarkastusten

 

 

 

 

 

 

lukumäärä/v

Eläinhoitolat

6

 

1

 

6

Hevostallit

 

17

 

1

 

17

Lemmikkieläinkaupat

7

 

1

 

7

Välityslemmikit

1

 

1

 

1

 

 

 

 

 

 

 

HYÖTYELÄINTEN PITO

 

 

 

 

 

 

lkm

 

tarkastus/kohde/vuosi

tarkastusten

 

 

 

 

 

 

lukumäärä/v

Nautatilat

 

2

 

0,3

 

0,6

Broilerikasvattamo

1

 

1

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Yhteensä

 

34

 

 

 

32,6

 

Erilaisiin tapahtumiin liittyviä tarkastuksia on suoritettava tilanteen mukaan. Tällaisia tarkastuskohteita ovat esim. sirkukset ja muut tapahtumat, joissa eläimiä pidetään. Eläintautien valvontaa on suoritettava tarvittaessa, jos eläintautitilanteita ilmenee. Tällaisia voivat olla esim. rabiesepäilyt koirissa, kissoissa tai hevosissa ja siipikarjataudit broilerikasvattamossa. Eläinten sisämarkkinakauppa edellyttää myös valvontaa. Esimerkiksi lemmikkieläinkaupat tuovat jatkuvasti maahan häkkilintuja, jotka on tarkastettava kun erä saapuu myytäväksi. Valvontaan on luettava myös toimenpiteet, jotka liittyvät laittomasti maahantuotuihin eläimiin.

1.4.2 Ilmoituksen perusteella tarkastettavat kohteet

Lisäksi valvontakohteiksi on luettava erityisistä syistä ilmoituksen perusteella tarkastettavat eläimet. Ilmoituksen perusteella tehtäviä tarkastuksia on vuosittain noin 10-20.

 

 

2 Suunnitelma eläinlääkärin avun ja eläinten hyvinvoinnin valvonnan järjestämisestä

 

2.1 Eläinten eläinlääkäripalvelut

 

Kunnan on suunnitelmassaan kuvattava kiireellisen eläinlääkärinavun järjestäminen virka-aikana ja virka-ajan ulkopuolella huomioiden vaatimukset pieneläin- ja suureläinpäivystysten eriyttämisestä ja keskitetystä yhteydenottopalvelusta.

 

2.2 Hyötyeläimet ja hevoset

 

Hyötyeläinten ja hevosten eläinlääkintä hoidetaan normaalina virka-aikana sopimuksella, joka on tehty Liedon yhteistyöalueen kanssa. Sopimuksen mukaan ensisijaisesti Paimion kunnaneläinlääkäri hoitaa Turun alueen hyötyeläimet ja hevoset. Lisäksi Turussa on yksi yksityinen hevosklinikka, josta voi saada eläinlääkärinapua.

2.3 Lemmikkieläimet

 

Turussa ja lähikunnissa on useita yksityisiä eläinlääkäriasemia, joista apua on saatavana. Turussa on aikaisempina lähivuosina ollut kysyntää nähden liian vähän yksityisiä palveluja ja eläinlääkärinapua ei ole aina päiväaikana ollut riittävästi saatavana. Tilanne on muuttumassa parempaan suuntaan ja tällä hetkellä yksityinen palvelutarjonta on jo niin runsasta, että se kattanee tarpeen. Turussa aloittaa tehdyn maakunnallisen päivystyssopimuksen mukaan toimintansa vuoden 2011 alusta uusi yksityinen eläinlääkäriasema ja tilanne helpottuu entisestään, koska asemalla on myös päivätoimintaa. Omaa kaupungineläinlääkärin vastaanottoa ei enää tarvita samalla tavalla kuin aikaisempina vuosina eikä kaupunki tulee tarjoamaan omia eläinlääkäripalveluja lemmikkieläimille sen jälkeen kun eläinlääkintähuollosta vastaava kaupungineläinlääkäri on lähtenyt eläkkeelle viimeistään 31.3.2012. Uusi eläinlääkintähuoltolaki ei enää velvoita pitämään yllä kaupungin omaa toimintaa, jos yksityisiä palveluja on saatavana kunnan alueella. Eviran nykyisen tulkinnan mukaan kunnan tulee kuitenkin järjestää pieneläimille kiireellinen eläinlääkärinapu myös virka-aikana. Kun kaupungin pieneläinklinikka lopettaa toimintansa, Turku joutunee tekemään tästä sopimuksen jonkun palveluntuottajan kanssa.

2.4 Kiireellinen eläinlääkäriapu virka-ajan ulkopuolella

 

Kiireellistä eläinlääkärinapua on saatavana kaikille eläinlajeille kaikkina viikonpäivinä ja vuorokauden aikoina.

2.4.1 Hyötyeläimet ja hevoset

Liedon yhteistoiminta-alueen kanssa tehty sopimus kattaa myös kiireellisen eläinlääkärinavun päivystysaikoina hyötyeläimille ja hevosille.

2.4.2 Lemmikkieläimet

Tähän saakka kiireellinen päivystysajan eläinlääkäriapu on järjestetty kaupungin omalla eläinklinikalla (jopa 70% kaikista päivystyksistä) ja osittain yksityisillä eläinlääkäriasemilla. Uuden lain mukaan päivystykset on järjestettävä kuntien yhteistoimintana vähintään seutukunnan tai maakunnan kokoisella alueella. Päivystykset järjestetään vuoden 2011 alusta lukien koko Varsinais-Suomen maakuntaa koskevaksi ja päivystysklinikka sijaitsee Turussa. Asiasta järjestettiin tarjouskilpailu ja tarjouskilpailun voittanut yritys on sitoutunut hoitamaan kiireellisen perustason eläinlääkärinavun antamisen päivystysaikoina ja täyttämään asetetut tavoitteet palvelujen saatavuuden ja laadun osalta.

2.5 Keskitetty yhteydenottopalvelu

 

Uuden lain edellyttämä keskitetty yhteydenottopalvelu on järjestetty erikseen hyötyeläinten ja hevosten omistajille ja erikseen lemmikkieläinten omistajille.

2.5.1 Hyötyeläimet ja hevoset

 

Turku on tehnyt sopimuksen Liedon yhteistoiminta-alueen kanssa ja sopimukseen kuuluu myös keskitetty yhteydenottopalvelu 1.1.2011 alkaen numerossa 0600 0 4145 kiireellisen eläinlääkäriavun saamista varten.

 

2.5.2 Lemmikkieläimet

 

Lemmikkieläinten kiireellistä eläinlääkäriapua varten Turun kaupunki ylläpitää palvelunumeroa 0600 12444, josta puhelut kääntyvät päivystysaikoina päivystävälle eläinlääkäriasemalle. Normaalina päiväaikana numerossa on automaattitiedote, jossa kerrotaan mistä apu on saatavana.

 

 

3 Eläintautien, eläinlääkäripalveluiden ja eläinten hyvinvoinnin valvonta

 

Valvonnassa on puutteita, jotka pyritään korjaamaan vuoden 2012 alusta lukien perustamalla valvontaeläinlääkärin virka.

3.1 Valvontatehtävien järjestäminen

 

Lainsäädännön muutosten myötä valtio on sitoutunut hankkimaan kunnilta eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää viranomaisvalvontaa ja maksamaan siitä kunnalle aiheutuvat kustannukset. Tämän valvonnan suorittamisesta kunnalle maksettavista korvauksista säädetään eläinlääkintähuoltolain (765/2009) 23 §:ssä ja eläinlääkintähuoltoasetuksen (1031/2009) 3 §:ssä. Valtion budjettiin on valvontatoimintaa varten varattu noin 4 miljoonan euron määräraha.

 

Valvontaan tarvittavat resurssit ovat Turussa tällä hetkellä alimitoitetut varsinkin eläinten hyvinvoinnin valvonnan osalta. Valvontaeläinlääkärin virka parantaa tilanteen.

3.2 Eläintaudit

 

Normaalitilanteessa eläintautien valvonta rajoittuu yksittäistapauksiin. Broilerikasvattamon salmonellavalvontaa tehdään omavalvonnan lisäksi viranomaisvalvontana kerran vuodessa. Mahdollisessa epidemiatilanteessa eläintautien valvonta tulee työllistämään enemmän. Tällaisia epidemiatilanteita voivat Turussa olla esim. siipikarjan, nautaeläinten ja hevosten tarttuvat taudit ja esim. mahdollisten zoonoosien eli eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien, esimerkiksi rabiestartuntojen, lintuinfluenssan selvittely ja ennalta ehkäisy. Valmistelevia toimenpiteitä tällaisten tilanteiden varalta on tehty ja hankittu mm. tarvittavaa välineistöä lintuinfluenssaa ajatellen. Valvonnan suorittavat kaupungineläinlääkärit ja valvontaeläinlääkäri sen jälkeen kun tällainen virka on saatu Turkuun. Apua voidaan tilanteen vaatiessa saada Aluehallintovirastosta ja naapurikunnista.

3.3 Eläimistä saatavat sivutuotteet

 

Eläimistä saatavien sivutuotteiden valvonta suoritetaan kaupungineläinlääkäreiden ja myöhemmin valvontaeläinlääkärin toimesta. Juuri tällä hetkellä valvottavia kohteita on Turussa vain muutama, mutta tilanteen muuttumiseen on syytä varautua.

 

3.4 Eläinten maahantulo- ja maastavientitarkastukset

3.4.1 Elävien eläinten ja eläimistä saatavien muiden tuotteiden kuin elintarvikkeiden markkinakauppa

EU.n alueella tapahtuvaa Turun aluetta koskevaa sisämarkkinakauppaa seurataan Traces-tietojärjestelmästä päivittäin. Tarvittavat valvontatarkastukset suorittaa vuonna 2011 eläinlääkintähuollosta vastaava kaupungineläinläääkäri ja myöhemmin valvontaeläinlääkäri.

 

3.4.2 Muu kuin kaupallinen tuonti ja vienti

Hevosten osalta Liedon kunnaneläinlääkäri on toistaiseksi hoitanut myös Turun alueen hevosten tarkastukset, vaikka virallista sopimusta tästä ei ole. Kun Turkuun on saatu valvontaeläinlääkärin virka, tarkastukset tekee valvontaeläinlääkäri.

 

Lemmikkien osalta tarkastuksia tehdään nykyisin vain muutamia vuodessa, koska eläinten liikkuminen EU-alueella on helpottunut. Virkaeläinlääkärin tarkastukset vaaditaan eläinten viennissä muutamiin kolmansiin maihin.

3.4.3 Laittomasti maahan tuotujen eläinten valvonta

Lemmikkieläinten laiton maahantuonti on lisääntynyt varsinkin lemmikkieläinten osalta ja tällaisia tapauksia esiintyy Turunkin alueella muutama vuosittain. Säädösten mukaan laittomasti maahan tuotu eläin palautetaan lähtömaahan tai lopetetaan. Tarvittavat viranomaistoimenpiteet tekee virkaeläinlääkäri.

3.5 Kiireellisen eläinlääkäriavun saatavuuden ja laatutavoitteiden ja valvonta

 

Kunnan on suunnitelmassaan esitettävä, miten se valvoo ostopalveluina hankkimiensa eläinlääkäripalvelujen laatua ja tarjousasiakirjoissa esitettyjen asiakasmaksujen noudattamista. Palveluja kilpailutettaessa on erityistä huomiota kiinnitettävä tarjouspyynnössä esitettäviin laatukriteereihin.

 

Lemmikkieläinten eläinlääkäripäivystysten laatutavoitteet määriteltiin vuonna 2010 järjestetyn tarjouskilpailun ehdottomissa vaatimuksissa. Laadun, asiakastyytyväisyyden ja asiakashinnoittelun valvontaa suoritetaan 1.1.2011 alkavana 3-vuotiskautena. Tarkoitus on valvoa, että tarjotut palvelut ja toiminta on kaikilta osin allekirjoitetun puitesopimuksen ja tehdyn tarjouksen mukaista. Tämän valvonnan suorittaa v. 2011 eläinlääkintähuollosta vastaava kaupungineläinlääkäri ja myöhemmin erikseen sovittava kaupungin palveluksessa oleva eläinlääkäri. Tarvittaessa käytetään apuna kaupungin juristeja ja muita asiantuntijoita ja viranomaisia.

3.6 Eläinten hyvinvoinnin valvonta

 

Eläinten hyvinvoinnin valvonta - kuten suuri osa muustakin eläinlääkinnällisestä valvonnasta - on valtion toimintaa ja uuden lain perusteella valtio ostaa tarvittavat valvontapalvelut kunnalta. Ennen uutta lakia valtio osti valvontatyöt suoraan kaupungineläinlääkäreiltä.

 

Eläinten hyvinvoinnin virallisella valvonnalla tarkoitetaan eläinsuojelulain, eläinkuljetuslain ja eläinkuljetusasetuksen sekä niiden nojalla annettujen säädösten perusteella tehtävää eläinsuojeluvalvontaa. Alueellisten ja paikallisten eläinsuojeluviranomaisten tehtävänä on valvoa, että eläimiä hoidetaan, kohdellaan, käytetään ja kuljetetaan eläinsuojelusäädösten mukaisesti.

 

Valvontaviranomaisia ovat kaupungineläinlääkärit, terveystarkastajat ja poliisi. Epäilyyn perustuvia eläinsuojelutarkastuksia sekä luvan- ja ilmoituksenvaraiseen toimintaan ilman epäilyä kohdistuvia tarkastuksia suorittavat eläinsuojeluviranomaisten lisäksi aluehallintovirastojen valtuuttamat eläinsuojeluvalvojat, mutta Turussa ei vuoden 2009 jälkeen ole ollut tällaista eläinsuojeluvalvojaa.

 

Suurimman osan ilmoituksiin perustuvasta eläinten hyvinvoinnin valvonnasta on Turussa tehnyt kaupungin palkkaama eläinsuojeluvalvoja yhdessä viranomaisten kanssa. Poliisi, kaupungineläinlääkärit ja terveystarkastajat ovat osallistuneet eläinsuojelutarkastuksiin ja tehneet tarvittavia viranomaispäätöksiä, joita eläinsuojeluvalvoja ei voi tehdä.

 

3.6.1 Turun kaupungin vapaaehtoinen eläinsuojeluvalvonta

Turussa toimii työsuhteessa kaupunkiin eläinsuojeluvalvoja, joka ei kuulu maamme alueelliseen tai paikalliseen viralliseen valtion valvontaorganisaatioon. Eläinsuojeluvalvojan tehtäviin kuuluu myös Eläinhoitolan käytännön toiminnan ylläpito. Eläinhoitola on pääasiassa löytöeläinten tilapäistä hoitoa varten, mikä on selkeästi kunnalle määrätty tehtävä.

 

Turun kaupungin eläinsuojeluvalvojan suorittama eläinsuojelutyö on toiminut omalla tavallaan hyvin, mutta se ei ole sellaista virallista eläinten hyvinvoinnin valvontaa, jota laki velvoittaa järjestämään eikä se korvaa vaadittavaa virallista eläinsuojeluvalvontaa. Kaupungin eläinsuojeluvalvojan asema on juridisesti ja käytännön toiminnan kannalta ongelmallinen, koska laki ei tunne tällaista eläinsuojeluvalvontaa.

 

Vapaaehtoinen eläinsuojeluvalvoja voi saada lainsäädäntöön perustuvan virallisen aseman hakemalla valtuutuksen aluehallintovirastolta. Kuitenkin vuonna 2006 eläinsuojelulakiin tehtiin muutos, jonka mukaan silloisen Lääninhallituksen valtuutuksella toimivalla eläinsuojeluvalvojalla ei ole oikeutta tehdä eläinsuojelutarkastuksia kotirauhan piirissä. Lain muutoksen seurausta oli se, että kaupungin eläinsuojeluvalvoja ei enää uusinut oikeuksiaan, koska ne olisivat käytännössä estäneet eläinsuojelutarkastusten teon. Koska tällaiset oikeudet liittyvät vapaaehtoiseen eläinsuojeluvalvontaan, niitä voi hakea vain henkilö itse, työnantaja ei voi sellaisia hakea. Eläinsuojeluvalvojan aseman virallistamista on selvitetty, mutta juridisesti kestäviä mahdollisuuksia ei ole löydetty.

 

Kaupungin eläinsuojeluvalvoja toimii kaupungin työn ohella myös Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton valtuuttamana vapaaehtoisena valvojana ja tällä hetkellä ainoa mahdollisuus on tulkita hänen valvontatyönsä tällaiseksi vapaaehtoiseksi valvonnaksi. Ko. yhdistyksen valvojilla ei kuitenkaan ole mitään virallisia tarkastusoikeuksia.

 

Eläinsuojeluvalvojan tehtävänkuvaus on muutettu eläinsuojeluneuvonnaksi ja eläinsuojelun valistustyöksi, koska maamme eläinsuojeluvalvonnan johdon taholta on selvästi ilmoitettu, että kaupungin eläinsuojeluvalvoja ei voi toimia virallisena valvojana. Eläinsuojeluvalvojan tehtävänimikkeen muuttamista eläinsuojeluneuvojaksi onkin harkittava.

 

Kaupungin oman eläinsuojeluvalvojan palkka- ym. kustannuksiin ei voida saada valtion rahaa. Valtio ostaa kunnilta vain viralliseen organisaatioon kuuluvaa valvontaa.

3.6.2 Kaupungin vapaaehtoisen eläinsuojeluvalvojan ja viranomaisten yhteistyö

Koska kaupungin eläinsuojeluvalvoja voi toimia vain neuvojen antajana, hän tarvitsee aina päätöksiä tai määräyksiä varten eläinsuojeluviranomaisen apua. Eläinsuojeluviranomaisilla, erityisesti kaupungineläinlääkäreillä ja terveystarkastajilla, ei ole aina ollut muiden töiden vuoksi riittävästi aikaa tällaiseen toimintaan, koska yleensä varsinkin ilmoitusten perusteella tehtävät tarkastukset vaativat runsaasti aikaa. Yhteen tarkastukseen kuluu helposti puoli- tai kokonainen työpäivä ja jälkiselvittelyyn mahdollisine oikeudenkäynteineen vielä lisää työaikaa. Käytännöksi on muodostunut tiivis yhteistyö poliisin kanssa, mutta lähinnä kaupungineläinlääkärit ovat tehneet eläinsuojelulain nojalla tehtäviä päätöksiä. Poliisi tekee päätökset muiden lakien perusteella.

3.6.3 Kiireelliset eläinsuojelutoimenpiteet ja määräykset

Lain mukaan kiireelliset eläinsuojelutoimenpiteet, esim. eläinten määrääminen muualle hoitoon tai lopetettavaksi, voi tehdä poliisi, terveystarkastaja tai virkaeläinlääkäri. Lievemmissä tapauksissa annetaan määräys tilanteen korjaamiseksi. Käytännössä tällaiset eläinsuojelulain tarkoittamat määräykset antaa poliisi tai kaupungineläinlääkäri.

 

Poliisi on yleensä käyttänyt takavarikkopäätöksiä vakavissa eläinsuojelutapauksissa. Ne perustuvat muuhun rikoslainsäädäntöön eläinsuojelulain sijasta. Näiden takavarikkopäätösten nojalla kaupungin eläinhoitolassa olleiden eläinten hoitomaksua ei voi suoraan periä omistajalta ja eläimet joutuvat olemaan pitkiä aikoja hoitolassa odottamassa oikeuden päätöstä. Eläinsuojelulain 44 §:n mukaisen päätöksen nojalla huostaan otettujen eläinten hoitomaksun voi suoraan periä omistajalta tai Elintarviketurvallisuusvirasto voi maksaa ne, minkä vuoksi päätökset pitäisi ensisijaisesti tehdä virkaeläinlääkärin toimesta.

3.6.4 Eläinhoitola eläinsuojeluvalvonnan tukena

Turkuun valmistuu vuoden 2011 aikana uusi kaupungin eläinhoitola. Eläinhoitolan rahoitukseen osallistuu kaupungin lisäksi myös Turun eläinsuojeluyhdistys ry. Eläinhoitola toimii pienikokoisten löytöeläinten sijoituspaikkana ja sinne otetaan myös luonnonvaraisia, hoitoa tarvitsevia eläimiä tilapäiseen hoitoon. Tämän varsinaisen toiminnan lisäksi eläinhoitola tukee virallista eläinten hyvinvoinnin valvontaa antamalla valvontaan liittyviä oheispalveluja. Esimerkiksi huonon kohtelun takia viranomaispäätöksellä eläinsuojelulain 44§.n perusteella muualle hoitoon määrättävät eläimet voidaan sijoittaa nopeasti eläinhoitolaan tilapäishoitoon. Eläinhoitolassa tulee olemaa myös valvontaeläinlääkärin tai valvontaa hoitavan kaupungineläinlääkärin pieni toimisto/työtila, jossa voidaan hoitaa eläinhoitolaan huostaan otettujen eläinten perustason eläinlääkinnälliset tutkimus- ja hoitotoimenpiteet.

3.6.5 Valvontaeläinlääkäri ja eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonnassa tarvittavat muutokset

Kunnan on valvontasuunnitelmassaan osoitettava, että yksiköllä on kartoitetun resurssitarpeen täyttämiseen riittävä määrä pätevää henkilökuntaa.

 

Kaupungin vapaaehtoisen eläinsuojeluvalvojan työsuhde säilytetään jatkossakin ja hänen toimintaansa on syytä tukea ja niveltää se toimivaksi kokonaisuudeksi yhdessä viranomaisorganisaation kanssa. Eläinsuojeluvalvojan tehtävänimikkeen muuttaminen eläinsuojeluneuvojaksi ja yhteistyö valvontaeläinlääkärin kanssa on keino rakentaa toimiva ja juridisesti kestävä ratkaisu.

 

Viranomaistoiminnan tehostamiseksi Turkuun tulee perustaa valvontaeläinlääkärin virka. Virka voidaan perustaa yhdessä yhden tai useamman kunnan tai ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kanssa. Neuvotteluja on käyty Liedon ja Raision yhteistoiminta-alueiden kanssa ja alustavasti on sovittu, että pyritään 2011 aikana varmistamaan alueen laajuus.

 

Valvontaeläinlääkäri toimisi yhteistyössä eläinsuojeluvalvojan kanssa. Valvontaeläinlääkäri suorittaisi myös varsinaisen eläinlääkintähuollon alaan kuuluvia valvontatehtäviä. Eläinlääkärin avun antaminen laajassa määrin ei kuulu valvontaeläinlääkärin toimenkuvaan, mutta hän voi hoitaa Eläinhoitolassa tarvittavat perustason eläinlääkinnälliset työt. Valtio on varannut eläinten hyvinvoinnin ja eläinlääkinnällisiä valvontatehtäviä varten määrärahan, jolloin tällainen ratkaisu ei aiheuta kaupungille kustannuksia koska viran rahoitus sivu- ja lisäkuluineen on mahdollista saada valtiolta. On pyrittävä siihen, että valvontaeläinlääkäri voisi aloittaa viranhoidon Turussa vuoden 2012 alussa.

 


4 Yhteenveto

 

·Turun kaupungin eläinlääkintähuolto on järjestetty lain vaatimusten mukaisesti.

·Eläinten hyvinvoinnin valvonta eli eläinsuojelu ja tarttuvien eläintautien valvonta sekä eräät muut eläinlääkinnälliset valvontatehtävät ovat valtion toimintaa.

·Valtio ostaa kunnilta tarvittavat eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvontaan tarvittavat palvelut.

·Eläinten hyvinvoinnin viralliseen valvontaan tarvitaan Turussa lisää resursseja.

·Turun kaupungin eläinsuojeluvalvoja ei voi toimia virallisena eläinsuojeluvalvojana eikä kustannuksiin saada valtion rahoitusta.

·Valvontaeläinlääkärin viran perustaminen vuoden 2012 alusta on välttämätöntä ja tällä ratkaisulla parannetaan samalla kaupungin eläinsuojeluvalvojan toimintaedellytyksiä ja tehostetaan eläinsuojeluvalvontaa. Kustannukset maksaa valtio.