Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 393 30.09.2009 4

4435-2009 (410)

Selvitys toimeentulotukihakemusten käsittelyajoista

Tiivistelmä: -

Perla § 393

Tulosaluejohtaja Leila Visa ja avohuollon toimistopäällikkö Minna Virta 23.9.2009:

Länsi-Suomen lääninhallitus on antamansa huomautuksen johdosta pyytänyt peruspalvelulautakunnalta selvitystä käsittelyaikojen saattamisesta säädetylle tasolle.

Toimeentulotukihakemusten käsittelyaika on Turussa viivästynyt lain säätämästä seitsemän arkipäivän käsittelyajasta. Sosiaalityön tulosalueella asiakkaat jaetaan toisaalta uusiin ja vanhoihin sekä aikuis- ja lapsiperheisiin. Uusissa lapsiperheiden hakemuksissa käsittelyaika 18.9.2009 on 9 ja aikuisperheiden hakemuksissa 9 arkipäivää. Vanhoissa hakemuksissa lapsiperheiden osalta käsittelyaika on 7 arkipäivää ja aikuisperheiden osalta 6 arkipäivää. Käsittelyajat ovat keskimäärin 6 - 9 arkipäivää. Toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä on kasvanut 6,7 prosenttia vuoden 2008 vastaavaan aikaan verrattuna.

Liite 1Toimeentulotukihakemusten käsittelyajat tammi-syyskuussa

Liite 2Toimeentulotuen tammi-elokuu 2008 ja 2009 tilastoja (päivitetty versio jaettiin kokouksessa)

Toimeentulotukihakemusten määrä on kasvanut ja hakemusten käsittelyajat ovat kuluvana vuonna pidentyneet myös muissa kuusikkokunnissa. Helsingissä on tammi-toukokuussa 2009 käsitelty 88 % hakemuksista lain säätämässä 7 arkipäivässä. Lisätyövoimaa toimeentulotukihakemusten käsittelyyn ei ole palkattu. Espoossa keskimääräinen hakemusten käsittelyaika on perustoimeentulotuen osalta ollut 5,5 arkipäivää ja täydentävän toimeentulotuen osalta 12 arkipäivää. Kesäajalle on Espoossa palkattu tilapäistä työvoimaa toimeentulotukihakemusten käsittelyyn ja asiakkaille tehdään pitkiä päätöksiä aina kun se on mahdollista. Vantaalla on tammi-toukokuussa 7 arkipäivässä käsitelty 82 – 88 % toimeentulotukihakemuksista. Pisin käsittelyaika on ollut 14 arkipäivää. Oulussa toimeentulotuen käsittelyajat ylittivät keväällä 20 arkipäivää, jonka jälkeen toimeentulotukihakemusten käsittelyyn kohdennettiin lisäresurssia. Ouluun on palkattu toimeentulotukihakemusten käsittelyyn kaikkiaan 12 ylimääräistä työntekijää ja heinäkuussa käsittelyaika Oulussa on ollut 11 arkipäivää.

Toimeentulotukihakemusten käsittelyn saattamiseksi palvelutakuun mukaiseksi on Turussa tehty seuraavat toimenpiteet:

Työryhmässä on päätetty seuraavista toimenpiteistä:

Edellä mainitulla toimenpiteillä käsittelyajat ovat lyhentyneet. Uusien asiakkaiden hakemusten käsittelyn osalta ei vielä olla palvelutakuun edellyttämässä määräajassa. Sen vuoksi uusien asiakkaiden hakemukset on 15.9.2009 jaettu sosiaalitoimistojen sosiaalityöntekijöiden käsiteltäväksi. Tarvittaessa harkitaan työvoiman lisäämistä uusien asiakkaiden hakemusten käsittelyyn vanhojen asiakkaiden hakemusten käsittelystä. Vanhojen asiakkaiden osalta pyritään painopistettä siirtämällä saamaan sekä aikuis- että lapsiperheiden käsittelyajat lain edellyttämälle tasolle noin muutaman viikon kuluessa. Hakemusten lukumäärän pysyessä nykyisellään toimeentulotukihakemukset tulisi pystyä käsittelemään 7 arkipäivän kuluessa.

Toimeentulotuen tarve on kytköksissä työttömyyteen ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyyteen. Varsinais-Suomen TE-keskuksen tiedotteen mukaan viisi vuotta jatkunut pitkäaikaistyöttömyyden supistuminen on kääntynyt kasvuun kesäkuun aikana. Myös nuorten työttömyys on monen vuoden supistumisen jälkeen kääntynyt erittäin voimakkaaseen kasvuun. Ennustettu työttömyyden kasvu saattaa lisätä toimeentulotukea hakevien määrää. 

Liite 3Selvitys toimeentulotukihakemusten käsittelyajoista 18.9.2009

Liite 4Länsi-Suomen lääninhallituksen selvityspyyntö 24.9.2009

Vs. peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy lääninhallitukselle annetun liitteen 3 mukaisen selvityksen ja lähettää edellä olevan lisäselvityksen Länsi-Suomen lääninhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi peruspalvelulautakunta merkitsi tiedoksi lääninhallituksen selvityspyynnön 24.9.2009.

Jakelu

selvLänsi-Suomen lääninhallitus


Liitteet:

Perla § 393
Liite 1:Toimeentulotukihakemusten käsittelyajat tammi-syyskuussa
Liite 2:Toimeentulotuen tammi-elokuu 2008 ja 2009 tilastoja
Liite 3:Selvitys toimeentulotukihakemusten käsittelyajoista 18.9.2009
Liite 4:Länsi-Suomen lääninhallituksen selvityspyyntö 24.9.2009