Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 204 29.04.2009 10

1419-2009 (041, 650)

Rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2010 talousarvioon ja vuosien 2011- 2012 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2013-2019

Tiivistelmä: -

Perla § 204

Rakennusinsinööri Osmo Koskinen ja tilasuunnittelija Tuula Matikka 21.4.2009:

Tilalaitos on sosiaali- ja terveystoimeen 3.2.2009 saapuneella kirjeellään pyytänyt hallintokuntia tekemään ehdotukset uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeista vuoden 2010 talousarvioon ja vuosien 2011 - 2012 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2013 - 2019.

Liite 1Tilalaitoksen kirje

Esitettävät hankkeet ovat liitelomakkeilla, joissa hankkeista on tehty esitys valmistumisajankohdasta ja kustannusarviot niistä hankkeista, joista ne on laskettu. Esitys noudattelee pääosin kaupunginvaltuuston hyväksymää vuosien 2010 - 2012 talousarvio ja taloussuunnitelmaa. Listoille on lisätty sosiaali- ja terveystoimelle tärkeitä hankkeita, joille ei vielä ole myönnetty rahoitusta.

Liite 2Uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeet

A.     Valmis tai hyväksytty hankesuunnitelma

Sosiaalipalvelujen tulosalueella Lakkatien erityislastenkodin tarveselvitys on hyväksytty sosiaalilautakunnassa (Sosla 2.12.2008 § 1366) ja hankesuunnittelu on aloitettu tilaliikelaitoksen kanssa. Suunnitteluun ja toteutukseen on varattu tälle vuodelle 500.000 euroa. Tulosalue priorisoi kohteen tärkeimmäksi hankkeistaan.

Ympäristöterveydenhuollon tulosalueella eläinhoitolan tilasuunnittelu on käynnissä. Talousarvioon on varattu tälle vuodelle 2.000.000 euroa.

Erikoissairaanhoidon tulosalueella psykiatrian tilojen hankesuunnitelma on hyväksytty Terlassa § 33 / 27.2.2008. Suunnitelmassa esitetään vanhuspsykiatrian avohoitopalvelujen keskittämistä Mäntymäkeen talo 6:een sen käyttäjille keskeisen ja esteettömän sijainnin vuoksi. Muualla Mäntymäessä ei ole osoitettavissa tarkoituksenmukaisia tiloja. Rakennussuunnittelun aikana talo 6:n kunto, tekniikka, käyttötarkoituksen muutos, toiminnallisuus, esteettömyys, käyttäjien tarpeet ja museaaliset arvot huomioiden korjausastetarve on tarkentunut 73,7 %:iin. Käyttäjälle olisi tarkoituksenmukaisinta ja taloudellisinta rakentaa uudisrakennus talo 6 tilalle, mutta talo on suojelukohteena purkukiellossa. Hankkeen kustannusarvio on 2,1 miljoonaan euroa, joka täsmentyy tilakohtaisen hankesuunnittelun yhteydessä, jonka jälkeen hanke menee kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Peruskorjaus nostaa talon 6 vuokrakustannuksia noin 3 eurolla/m2/kk.

Psykiatrian talo 4 neljännen kerroksen osalta psykiatrian tilojen hankesuunnitelmaa täydennetään toimisto-, kokous- ja neuvottelutilojen tarveselvityksellä. Tarkempia yksityiskohtaisia selvityksiä ei ole tehty aikaisemmin neljännen kerroksen osalta, koska muut kohteet koettiin kiireellisimmiksi.

Tulosalue esittää talo 4 neljännen kerroksen osalta tarveselvityksen hyväksymistä ja hankesuunnitelman valmistelua tilaliikelaitoksen kanssa.

Varhaiskasvatuspalvelujen tulosalueella Nummenpuistokadun päiväkodin rakennussuunnittelu päättyy toukokuussa 2009 ja rakennuksen alustava valmistumisaika on kesäkuussa 2010.

B.  Palvelurakenteen muutokseen liittyvät hankkeet tärkeysjärjestyksessä

Vanhuspalvelujen tulosalueen ikäihmisten palvelukokonaisuuden tavoitteena on siirtää ikäpoliittisen strategian (hyväksytty Perlassa 8.4.2009) mukaisesti painopistettä laitoshoidosta avohoitoon. Painopisteen muutos edellyttää käytössä olevien laitostilojen rakenteiden muuttamista siten, että niissä voidaan toteuttaa monimuotoista ympärivuorokautista hoitoa ja avopalveluita.

Tilaliikelaitokselta saatujen selvitysten perusteella Luolavuoren vanhainkodin tiloista ei saada peruskorjaamallakaan kohtuuhinnalla nykykäytäntöjä vastaavia vanhustenhuollon tiloja. Tulosalue esittää tiloista luopumista ja vanhainkodin toiminnan suunnitelmallista uudelleen järjestelyä vuoteen 2013 mennessä siten, että vain kiireelliseen ja välttämättömään kiinteistön ylläpitoon resursoidaan ao. aikana. 

Liinahaan vanhainkodin perusparannuksen suunnitteluun on varattu tälle vuodelle 50.000 euroa. Tilojen suunnittelun lähtökohtana tulee olla olemassa olevien rakenteiden hyödyntäminen, mutta siinä tulee toteutua mm. dementoituneiden asukkaiden ja muiden erityistä hoitoa vaativien asukasryhmien tarpeiden huomioiminen. Tiloissa tulee voida toteuttaa monimuotoisia, helposti muunnettavissa olevia ja joustavia hoito- ja palvelumalleja.

Runosmäen vanhainkodin laajennuksen suunnitteluun on varattu tälle vuodelle 50.000 euroa. Vanhainkodin yhteyteen rakennettavalla palvelukeskustoimintaa ja palveluasumista tarjoavalla uudisrakennuksella täydennetään vanhusvoittoisen alueen palvelurakennetta. Tilat toimisivat myös Liinahaan vanhainkodin perusparannustöiden aikana väistötilana Liinahaan vanhainkodin asukkaille.

Tulosalue esittää tarveselvityksen hyväksymistä ja hankesuunnitelman valmistelua yhdessä tilaliikelaitoksen kanssa.

Sosiaalityön palvelujen tulosalueella Paattisten huoltokodin uudisrakennukseen on varattu tälle vuodelle 400.000 euroa. Hankkeen tarveselvitys on hyväksytty sosiaalilautakunnassa §190/20.2.2008.

Tulosalue esittää hankesuunnitelman valmistelua yhdessä tilaliikelaitoksen kanssa.

Nuorten vastaanottokodin laajennuksen suunnitteluun on varattu tälle vuodelle 50.000 euroa.

Tulosalue esittää tarveselvityksen hyväksymistä ja hankesuunnitelman valmistelua yhdessä tilaliikelaitoksen kanssa.

Tulosalue esittää lisähanketta Niuskalan hoitokodin nykyisten tilojen peruskorjaukseen ja laajennukseen. Ratkaisuilla haetaan nykyaikaisia ja asiakkaiden elämänhallintaa tukevia tiloja ja samalla voidaan luopua tontilla sijaitsevan omakotitalon käytöstä.

Tulosalue esittää tarveselvityksen hyväksymistä ja hankesuunnitelman valmistelua yhdessä tilaliikelaitoksen kanssa.

C. Työsuojelullisiin vaateisiin liittyvät hankkeet

Erikoissairaanhoidon palvelujen tulosalue esittää lisähanketta lasten ja nuorten psykiatrian ja poliklinikan kiireellisen tilatarpeen ratkaisemiseksi. Yhteisten asiakkuuksien vuoksi molemmat poliklinikat olisi järkevää sijoittaa samoihin tiloihin, lähelle muita lasten ja nuorten palveluita tuottavia yksiköitä lasten, nuorten ja perheiden talohankkeen hengen mukaisesti. Tilatarpeen (noin 1500m2) ensisijaiseksi tyydyttämisvaihtoehdoksi esitetään uudisrakennusta.

Tulosalue esittää lasten ja nuorten psykiatrian ja poliklinikan osalta tarveselvityksen hyväksymistä ja hankesuunnitelman valmistelua yhdessä tilaliikelaitoksen kanssa, mutta edellyttää myös selvityksen perusteella kiireellisimpien tilatarpeiden ratkaisemista väliaikaisesti, hankkimalla tarvittavat vuokratilat.

Kuntoutumispalvelujen tulosalueella Itäharjun toimintakeskusta koskevan selvityksen perusteella todetaan, että peruskorjauksellakaan tiloista ei saada tarkoituksenmukaisia ja sopivia.

Tulosalue esittää Itäharjun toimintakeskuksen korvaavien tilojen hankintaa kiireellisenä.

Varhaiskasvatuspalvelujen tulosalueella todettiin tilaliikelaitoksen suorittamassa kuntotutkimuksessa Säkäkujan päiväkodin tilat moniongelmaiseksi ja Työterveyshuollon ja Työsuojelun lausuntojen mukaan tiloja voidaan käyttää päiväkotitoimintaan vain kuluvan vuoden aikana ilman peruskorjausta. Tilan peruskorjauksen suunnittelu on aloitettu ja korjaus aloitettaneen vuoden 2010 alussa.

Tulosalue esittää Säkäkujan päiväkodin korvaavien tilojen hankintavaihtoehtojen selvittämistä kiireellisenä.

D. Toiminnallisiin kokonaisuuksiin liittyvät hankkeet

Kuntoutumispalvelujen ja erikoissairaanhoidon tulosalueiden tilojen suunnittelussa otetaan huomioon Lastentalo-hankkeen tavoitteet lasten ja nuorten erityispalvelujen sijoittamisesta samoihin tiloihin tai muuten toiminnallisia tavoitteita tukevasti.

Kuntoutumispalvelujen tulosalue esittää lisähanketta kuntoutumispalvelujen kiireellisen tilatarpeen ratkaisemiseksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistyessä kuntoutumispalveluista muodostui uudenlainen kokonaisuus, jonka toimintamalli perustuu asiakaslähtöisyyteen ja moniammatillisuuteen. Tilaratkaisujen pitäisi tukea uutta toimintamallia. Tilatarpeen tyydyttämisvaihtoehdoksi esitetään erilaisista palveluprosesseista lähtöisin olevia tilaratkaisuja. Tulosalueen tilaratkaisuja tulisi tarkastella myös terveysasemaverkkoselvityksessä.

Tulosalue esittää tarveselvityksen hyväksymistä ja hankesuunnitelman valmistelua yhdessä tilaliikelaitoksen kanssa.

Varhaiskasvatuspalvelujen tulosalueella Hirvensalo-Kakskerran alueen päivähoitotilanne edellyttää lisätilojen vuokraamista ja epäsopivista tiloista luopumista. Kotihoidon Vähä-Heikkilä-Hirvensalon lähipalvelualue tarvitsee Hirvensalon tiimille myös yhteisen työtilan. Kiinteistö Oy Myllysarka tarjoaa opetustoimelta vapautuneita tiloja Honkaistentie 72 päivähoidon (531m2) ja kotihoidon (noin 60m2) käyttöön 7,5 euron neliövuokralla. Tilojen peruskorjaustarve on kartoitettu tilaliikelaitoksen asiantuntijoiden kanssa. Korjaustarpeen kustannusarvio on 40.000- 50.000 euroa, minkä vaikutusta vuokraan ei ole vielä laskettu. Tarve- ja vuokraesitystä ei ole vielä hyväksytetty lautakunnassa.

Tulosalue esittää lisäksi Sofiankadun (1.) ja Kellonsoittajankadun (2.) päiväkotien perusparannusta.

Lisäksi esitetään Paattisten päiväkoti+koulun (3.), Länsi-Keskuksen (4.) ja Skanssin päiväkoti+koulun (5.)uudisrakennushankkeita. Paattisten suunnitteluun on varattu tälle vuodelle 100.000 euroa. Yli-Maarian päiväkoti+koulun hankesuunnittelu on käynnissä.

Tulosalue esittää tarveselvityksien hyväksymistä ja puuttuvien hankesuunnitelmien valmistelua yhdessä tilaliikelaitoksen kanssa. Suluissa tulosalueen oma prioriteetti.

Varhaiskasvatuspalvelujen tulosalueen tilaratkaisuja tarkentaa toukokuussa 2009 valmistuva varhaiskasvatuspalvelujen verkkoselvitys.

Virastotasoiset hallintopalvelut sisältää SoTe- hallinnon tilat.

Hallinnon tilojen peruskorjauksen suunnitteluun on varattu tälle vuodelle 50.000 euroa, mutta selvityksen mukaan tilahankinta on perusteltua ratkaista joko tilojen vuokraamisen (1.) tai uudisrakentamisen (2.) kautta. Tilatarve on noin 2000m2.

Tulosalue esittää tarveselvityksen hyväksymistä ja hankesuunnitelmien valmistelua yhdessä tilaliikelaitoksen kanssa. Suluissa esitetty prioriteetti.

Perusterveydenhuollon palvelujen tulosalueen tilaratkaisuehdotukset esitetään toukokuussa 2009 valmistuvassa terveysasemaverkkoselvityksessä. Tilat, joista mahdollisesti luovutaan, tarkentuvat em. selvityksen myötä.

Rakennusinvestointeja suunniteltaessa on otettava huomioon palveluverkkosuunnitelmat ja eri tulosalueiden lähipalvelut tulisi mahdollisuuksien mukaan sijoittaa samoihin kiinteistöihin siten, että tilojen ja mahdollisesti henkilökunnan yhteiskäyttö on mahdollista.

E. Muut investointitarpeet

Muita investointitarpeita ovat terveysasemille tarvittavat oviautomatiikkalisäykset, viranomaismääräysten mukaiset muutostyöt sekä muut korjaustyöt erillisen listan mukaisina. Viranomaismääräysten muutostöiden resurssitarpeeksi on arvioitu 350.000 euroa/vuosi.

Lisäksi kaupungin sairaala-alueen piha- ja ulkoalueille esitetään pysäköinti- ja VSS- tilojen (tilatarve noin 4000m2) hankintaa. Mäntymäen ja Kurjenmäen piha- ja pysäköintisuunnitelmat ovat valmiit ja Mäntymäen osalta osittain toteutuneet. VSS- tilojen tilatarvetta käsitellyt terveystoimen johtoryhmä (15.3.2007 § 67) toteaa, että väestönsuojelutilojen tarveselvitys tulee päivittää.

Hämeenkatu 10 piha-alue tarvitsee kohennusta, pihasuunnitelma puuttuu.

Esitetään varattavaksi viranomaismääräysten muutostöihin tarvittava määräraha. Lisäksi esitetään piha- ja pysäköintitilojen suunnitelmien päivittämistä ja sairaala-alueiden väestönsuojelutilojen tarveselvityksen päivittämistä tilaliikelaitoksen kanssa.

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas 29.4.2009:

Liite 3 Hankesuunnitelma 27.4.2009

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää oheiset liitelomakkeet tilalaitokselle ehdotuksenaan uudis- ja peruskorjaushankkeiksi vuoden 2010 talousarvioon ja vuosien 2011 - 2012 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2013 - 2019.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi peruspalvelulautakunta päätti esittelijän ehdotuksesta yksimielisesti hyväksyä Lakkatien lastenkodin 27.4.2009 päivätyn hankesuunnitelman.

Jakelu

tpvTilaliikelaitos


Liitteet:

Perla § 204
Liite 1:Tilalaitoksen kirje
Liite 2:Uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeet
Liite 3:Hankesuunnitelma 27.4.2009