Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 201 29.04.2009 7

2952-2009 (041)

Toiminnan ja talouden seuranta maaliskuun lopun tilanteen mukaan kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle vuonna 2009

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunnalle annetaan tiedoksi vuoden 2009 toiminnan ja talouden seurantaraportti maaliskuun lopun tilanteesta sekä vuoden 2009 talousarvion toteutumisennuste. Ennusteen mukaan peruspalvelulautakunnan nettomenot ovat ylittämässä lisätalousarvion 5,1 M€. Luvusta on jo vähennetty säästöohjelmien ja talousohjelman mukaiset tavoitteet eli yhteensä 15,2 M€. Mikäli näiden ohjelmien toteuttaminen viivästyy tai jää toteutumatta niin poikkeama talousarvioon nähden kasvaa huomattavasti.

Perla § 201

Resurssien hallinta, resurssijohtaja Max Lönnqvist ja tulosalueiden controllerit Seija Heervä, Seppo Laakso, Ritva Pitkäkari, Pekka Paatonen ja Joonas Välilä 20.4.2009:

Valtuustoraportti

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2009 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt seuraavaa: Sitoviksi hyväksymien kriittisten menestystekijöiden, näiden arviointikriteerien/mittarien ja mittareiden tavoitearvojen, muiden tavoitteiden sekä talouden tasapainottamiseen tähtäävien toimenpiteiden toteuttamisesta tulee raportoida talousarviovuoden aikana kaksi kertaa. Toteutumisraportit tehdään maaliskuun ja heinäkuun lopun tilanteen mukaan. Samassa yhteydessä laaditaan tilikauden talouden toteutumisennusteet. Marraskuussa annetaan kaupun­ginhallitukselle vielä ylimääräinen talouden toteutumisen ennuste. Tilikauden 1.1.–31.12.2009 lopullinen toiminnan ja talouden toteutuma raportoidaan tasekirjaan liitettynä.

Toiminnan ja talouden seurantaraportit tulee tuoda kaupunginhallituksen käsittelyyn kuuden viikon sisällä raportointikauden päättymisestä ja raportointiin tulee sisällyttää lautakuntien selvitykset sekä kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien niiden johdosta antamat lausunnot, mikäli raportti lautakunnan osalta poikkeaa kaupunginvaltuuston vahvistamasta talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Maailmantalouden kriisistä johtuen 1. toteutumisennuste maaliskuun tilanteen mukaan raportoidaan kuitenkin kaupunginhallitukselle talouden ennusteen osalta virkamiesvalmisteluna huhtikuun 20. päivään mennessä.

Talouden ja toiminnan toteutuminen

Kaupunginvaltuustolle annettava peruspalvelulautakunnan toiminnan ja talouden seurantaraportti maaliskuun lopun tilanteesta on toimitettu aikataulun mukaisesti 20.4.2009 keskushallinnon talouden vastuualueelle. Raportissa annetaan virastopäällikön kuvaus toiminnan ja talouden toteutumisesta sekä virastopäällikön yleisarvio kaupunginvaltuuston päätöslauselmien toteutumisesta maaliskuun lopun tilanteesta. Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 9.2.2009 § 92 sopimusohjaukseen kuuluvan strategisen palvelusopimuksen (SPS) todeten, että sopimusohjuksen käyttöönotto vaatii pitkällistä kehitystyötä mm. tavoitteita mittaavien indikaattorien osalta.

Liite 1Peruspalvelulautakunnan toiminnan ja talouden seurantaraportti vuonna 2009 maaliskuun lopun tilanteesta

Peruspalvelulautakunnan talousarvion toteutumisen ennustaminen on erittäin haastava sosiaali- ja terveystoimen yhdistymisestä johtuen, koska täysin vertailukelpoista toteutumaa vuodelta 2008 ei ole käytettävissä. Lisäksi lisätalousarvion vähennykset saadaan kohdennettua menolajeille vasta myöhemmin, kun peruspalvelulautakunta on kohdistanut talousarvion uudelleen tulosalueille. Alkuvuoden perusteella näyttää kuitenkin ilmeiseltä, että talousarviossa pysyminen tuottaa suuria vaikeuksia. Lisäksi tulee arvioida lisätalousarvion vähennysvaikutuksia kokonaisuutena siten, että esimerkiksi siirtoviivepäiviä ei synny sairaanhoitopiirissä.

Peruspalvelulautakunnan vuoden 2009 talousarvion toteutumisennusteen mukaan peruspalvelulautakunnan nettomenot ovat ylittämässä talousarvion 5,1 M€. Luvusta on jo vähennetty säästöohjelmien ja talousohjelman mukaiset tavoitteet eli yhteensä 15,2 M€. Mikäli näiden ohjelmien toteuttaminen viivästyy tai jää toteutumatta niin poikkeama talousarvioon nähden kasvaa huomattavasti.

Suurimmat ylitysuhat koko hallintokunnan tasolla ovat avustuksissa, palvelujen- ja asiakaspalvelujen ostoissa. Avustusten ylitysuhka johtuu mm. toimeentulotuen menojen kasvusta, työmarkkinatuen kuntaosuuden mahdollisesta noususta loppuvuonna sekä paineista omaishoidon tuen palkkioissa. Palvelujen ostojen ylitysuhka johtuu mm. vammaispalveluiden kuljetuskustannuksista ja varhaiskasvatuksen ruokapalvelun mahdollisesta ylityksestä. Asiakaspalvelujen ostoissa on lisäksi ylitysuhkaa vammaispalveluiden asumispalveluissa. Kokonaisuutena asiakaspalveluiden kustannukset näyttävät kuitenkin verrattain hyvältä, koska sairaanhoitopiirin arvioitua pienempi maksuosuus kohdistuu ko. momentille.

Liite 2Peruspalvelulautakunnan talousarvion toteutuminen 1.1. - 31.3.2009 ja ennuste vuodelle 2009

Liite 3Peruspalvelulautakunnan perussuoritteiden toteuma 1.1. - 31.3.2009

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin välistä yhteistyötä on tiivistetty siten, että molempien virkamiesjohdot tapaavat vähintään kolme kertaa vuodessa. Ylimmän johdon yhteistyötä tukee talouden ja operatiivisen tason yhteistyöryhmä, jonka toiminnan koordinoinnista vastaavat molemmat talousjohtajat. (Kh 23.3.2009 § 180).

Peruspalvelulautakunnan ennusteessa Turun maksuosuus sairaanhoitopiirille on 142,4 M€, joka alittaisi talousarvion 1,5 M€:lla. Ennusteen laatiminen on haastava vasta kolmen kuukauden käyttötilaston perusteella. Ennusteessa on lähdetty siitä, että säästö on saavutettavissa sekä erikoissairaanhoidonpalvelujen tulosalueen konsultaatiokäytäntöä tehostamalla että sairaanhoitopiirin hallituksen päättämillä säästötoimenpiteillä sairaanhoitopiirin toimintamenojen osalta.

Turkulaisten avohoitokäynnit sairaanhoitopiirin sairaaloihin lisääntyivät tammi-maaliskuussa 1,1 % ja hoitojaksot vähenivät vastaavasti 3,2 %. Uusien lähetteiden määrä väheni samana ajanjaksona 1,4 %. Euromääräisesti avohoito kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 3,4 %, mutta vuodeosastohoito väheni 15,2 % ja euromääräinen käyttö yhteensä 7,7 %. V-S sairaanhoitopiirin kuntaraportointi löytyy sairaanhoitopiirin sivustolta:

http://www.vsshp.fi/fi/kuntaraportit

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas:

EhdotusPeruspalvelulautakunta

PäätösPeruspalvelulautakunta merkitsee toiminnan- ja talouden seurantaraportin tiedoksi.

 

Ennen päätöksentekoa Kjell Wennström ehdotti, että toimeentulomenojen ylitysuhkaan liittyen lautakunta toteaisi seuraavaa:

"Kaupunginvaltuustossa 30.3.2009 leikattiin tilalaitoksen investointi- ja korjausohjelmat koskien peruspalvelulautakunnan kohteita yhteensä n. 2,5 M€.

Näin siitä huolimatta, että valtuustoryhmien välisessä sopimuksessa sanotaan "Työllisyyskehityksen turvaamiseksi selvitetään vuoden 2009 alussa kaupungin tarpeet peruskorjauksiin ja mahdollisuudet edistää investointeja".  

Ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.


Liitteet:

Perla § 201
Liite 1:Peruspalvelulautakunnan toiminnan ja talouden seurantaraportti vuonna 2009 maaliskuun lopun tilanteesta
Liite 2:Peruspalvelulautakunnan talousarvion toteutuminen 1.1. - 31.3.2009 ja ennuste vuodelle 2009
Liite 3:Peruspalvelulautakunnan perussuoritteiden toteuma 1.1. - 31.3.2009