Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 164 01.04.2009 9

756-2008 (350)

Elintarvike- ja tuoteturvallisuusvalvonnan vuoden 2008 valvontasuunnitelman toteutuminen

Tiivistelmä:

Yleisen terveysvalvonnan valvontasuunnitelma vuodelle 2008 on toteutunut elintarvikevalvonnan osalta 60 %:sti ja tuoteturvallisuusvalvonnan osalta 77 %:sti. Resurssivaje elintarvikevalvonnassa on 4 valvontatyötä suorittavaa henkilöä ja tuoteturvallisuusvalvonnassa 1,5 henkilöä.

Perla § 164

Ympäristöterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Esko Salonen ja II kaupungineläinlääkäri Liisa Palmu 16.3.2009:

Yleinen terveysvalvonta on laatinut vuodelle 2008 valvontasuunnitelman, joka kattaa elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka- ja tuoteturvallisuusvalvonnan. Suunnitelma on hyväksytty terveyslautakunnassa 23.1.2008 § 13. Valvontasuunnitelman mukainen valvonta on toimijoille maksullista. Valvontasuunnitelma mitoitetaan ja laaditaan valtakunnallisten ohjeiden mukaan siten, että valvonta olisi yhdenmukaista koko maassa. Vuonna 2008 suunnitelmallisesta valvonnasta oli tuloja yhteensä n. 102 000 €, joista suurin osa elintarvikevalvonnasta.

Suunnitelman toteutuminen raportoidaan asianomaisille keskusviranomaisille. Kuntien tulee arvioida elintarvikevalvonnan ja tuoteturvallisuusvalvonnan toteutumista ja käsitellä arviointi kunnan ympäristöterveydenhuollosta vastaavassa monijäsenisessä toimielimessä.

Elintarvikevalvonta:

Elintarvikehuoneistojen valvontasuunnitelman mukaisista tarkastuksista toteutui 2041 kpl (n. 60 %) ja tekemättä jäi yli 1000 tarkastusta. Valvontasuunnitelman mukaisten tarkastusten lisäksi tehtiin muita tarkastuksia n. 900 kpl. Nämä koostuvat mm. uusien elintarvikehuoneistojen hyväksymisistä, toimijan vaihtumisen johdosta tehtävistä tarkastuksista, akuuttien ongelmien selvittämisistä ja lupaehtojen valvomiseksi tehdyistä tarkastuksista. Näytteenottosuunnitelmasta toteutui 54 % (353 näytettä) ja epäilyyn perustuvia suunnitelman ulkopuolisia näytteitä otettiin tämän lisäksi n. 100. Toteutunut suunnitelmallinen valvonta muodostaa 70 % ja kiireellinen valvonta 30 % valvontatyöstä. Suunnitelmallisesta elintarvikevalvonnasta jäi n. 40 % tekemättä.

Elintarvikevalvonnassa on lääninhallituksen 2007 tekemän vaatimusten mukaisuuden arvioinnin mukaan vähintään neljän henkilön vaje valvontaa suorittavassa henkilöstössä (eläinlääkärit ja terveystarkastajat). Tämä näkyy selvästi suunnitelmallisen valvonnan toteutumisasteessa (60 %). Kiireellinen valvonta, jota ei voi jättää tekemättä, vie suhteessa liikaa aikaa.

Tuoteturvallisuusvalvonta:

Suunnitelmallinen tuoteturvallisuusvalvonta kohdistetaan ensisijaisesti kuluttajaviraston kansallisessa valvontasuunnitelmassa määrittelemille painopistealueille. Turussa on painopistealueisiin kuuluvia kohteita 433. Tuoteturvallisuuteen kohdistuvia tarkastuksia tehtiin yhteensä 713 kpl, joista painopistealueille 172 kpl. Näihin lukuihin on laskettu lisäksi suunnitelman ulkopuoliset, tarpeen ilmetessä tai muiden valvontakäyntien yhteydessä tehdyt tarkastukset.

Valvontasuunnitelmassa oli yleensä projektien muodossa toteutettavia tarkastuksia 87 kpl, joista toteutui 67 (77 %). Tarkastuskäyntien lukumäärien perusteella laskettuna suunnitelmallisesta tuoteturvallisuusvalvonnasta toteutui 77 %.

Tuoteturvallisuusvalvontaan on panostettu Turussa 0,3 henkilötyövuotta, kun kuluttajaviraston käyttämien mittareiden mukaan panostuksen tulisi olla 1,5 henkilöä.

Liite 1Kunnan elintarvikevalvonnan raportointi 2008

Liite 2Kunnan tuoteturvallisuusvalvonnan raportointi 2008

Sosiaali- ja terveystoimi, peruspalvelujohtaja Markku Suokas16.3.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä yleisen terveysvalvonnan liitteenä olevan vuoden 2008 elintarvike- ja tuoteturvallisuusvalvonnan toteutumisen arvioinnin ja toimittaa sen tiedoksi Länsi-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosastolle, Kuluttajavirastolle ja elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedElintarviketurvallisuusvirasto Evira
tiedKuluttajavirasto
tiedLänsi-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosasto
tiedPalmu Liisa
tiedSalonen Esko


Liitteet:

Perla § 164
Liite 1:Kunnan elintarvikevalvonnan raportointi 2008
Liite 2:Kunnan tuoteturvallisuusvalvonnan raportointi 2008