Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 146 11.03.2009 3

13932-2008 (420, 019)

Selvitys Turun lastensuojelusta

Tiivistelmä:

Sosiaalilautakunta on edellyttänyt lastensuojelun sijaishuoltoa koskevan selvityksen ja pitkän aikavälin suunnitelman tekemistä. Tähän toimeksiantoon liittyen Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmapäällikkö Seppo Saurolta on tilattu selvitys, joka nyt esitellään peruspalvelulautakunnalle jatkotyötä koskevan lähete-keskustelun pohjaksi.

Perla § 146

Palvelujohtaja Sirpa Kuronen ja palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 4.3.2009:

Vuoden 2008 alusta voimaan tulleen lastensuojelulain edellyttämien toimenpiteiden merkittävien kustannusvaikutusten vuoksi sosiaalilautakunta on edellyttänyt lastensuojelun sijaishuoltoa koskevan selvityksen ja pitkän tähtäimen selvityksen tekemistä (Sosla 10.9.2008 § 1001). Selvityksessä tuli arvioida sijoitusten laadullisten kriteerien lisäksi palvelujen eri tuotantotapojen mahdolliset kustannusvaikutukset ja toteuttamisedellytykset. Lisäksi huomioon piti ottaa tulevan lasten- ja nuorten aikuisuuden tukemisen palveluprosessien mukaiset sosiaali- ja terveystoimen yhteistyön kehittämismahdollisuudet. Selvityksen ja toimenpide-ehdotusten oli määrä olla käytettävissä lasten- ja nuorten aikuisuuden tukemisen palveluprosessin ja palvelutuotannon välisiä sopimuksia tehtäessä.

Sosiaalitoimenjohtaja hankki päätöksellään yllä olevan tehtävänannon mukaisen selvityksen Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmapäällikkö Seppo Saurolta, jolla on laaja ja pitkäaikainen kokemus lastensuojelutyöstä (sosiaalitoimenjohtajan päätös 29.11.2008 § 48). Tavoitteena oli saada ulkopuolisen, kokeneen asiantuntijan näkemys lastensuojelun kehittämisen vaihtoehdoista Turussa. Ohjelmapäällikkö Sauro esittelee selvityksen peruspalvelulautakunnan kokouksessa.

Liite 1Seppo Sauron selvitys Turun lastensuojelun tilanteesta 19.1.2009

Sosiaalilautakunnan päätöksessä viitataan selvityksen hyödyntämiseen lasten ja nuorten kasvun tukemista ja nuorten aikuistumisen vahvistamista koskevien palvelusopimusten tekemisessä. Näin on suunniteltu meneteltävän. Selvityksen valmistelumisajankohdasta johtuen sitä ei ole vielä voitu käyttää hyväksi strategisen palvelusopimuksen tekemisessä. Selvityksen havainnot ja toimenpide-ehdotukset ovat kuitenkin samansuuntaisia strategisen palvelusopimuksen sisällön kanssa. Selvitystä on tarkoitus tarkempien analyysien pohjalta hyödyntää vuotta 2010 koskevissa sopimuksissa sekä vuoteen 2009 kohdistuvassa sopimusten jatkotyöstämisessä.

Turussa tehdään lasten ja nuorten hyvinvointiohjelma keväällä 2009. Ohjelmasta tulee kaupunginhallituksen 2.3.2009 kaupunginvaltuuston käsittelyyn lähettämän esityksen mukainen ”Asukkaiden hyvinvointi” –teemaan sisältyvä lasten ja nuorten ohjelma. Ohjelma tulee sisältämään lastensuojelulain 12 § mukaisen suunnitelman lastensuojelun järjestämisestä ja kehittämisestä.

Sopimusohjaus ja lasten ja nuorten hyvinvointiohjelma edellyttävät molemmat konkreettisten tavoitteiden asettamista, niiden toteuttamisen edellyttämien toimenpiteiden määrittelyä ja käynnistämistä sekä mittareiden määrittämistä tavoitteiden toteutumisen seurantaan. Nyt peruspalvelulautakunnalle esiteltävä selvitys on näissä hyödynnettävissä. Länsi-Suomen Kaste-ohjelman Remontti-hankkeen Turun alueen pilotit ovat käynnistymässä, ja toimenpiteitä voidaan toteuttaa myös osana niitä. Esitykset toimenpiteistä tuodaan lautakunnalle kevään 2009 aikana.

Peruspalvelujohtaja Markku Suokas

EhdotusPeruspalvelulautakunta käy lastensuojelun selvitystä koskevan lähetekeskustelun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Perla § 146
Liite 1:Seppo Sauron selvitys Turun lastensuojelun tilanteesta 19.1.2009