Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta6519.11.20205

12847-2020 (00 04 02)

Taidekeskus koulussasi -toiminnan soitonohjauksen järjestäminen

Tiivistelmä: -

Nlk § 65

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäällikkö Minna Saarinen, toiminnanjohtaja Miia Sankari, nuorisopalvelupäällikkö Toni Ekroos:

Nuorisolautakunta hyväksyi 20.5.2009 § 62 Lasten ja nuorten taidekasvatusyhteistyön kohdalla yhteistyösuunnitelman vuonna 1984 kulttuuriasiainkeskuksessa alkaneen lasten ja nuorten varsinaisen koulupäivän jälkeen tapahtuvan taidekasvatustoiminnan turvaamiseksi kulttuuri-, opetus- ja nuorisotoimen yhteistyöllä lukuvuonna 2009–2010. Nuorisolautakunta päätti 25.3.2010 § 31 ottaa lasten ja nuorten taidekasvatustoiminnan osaksi nuorisoasiainkeskuksen (nyk. vapaa-aika toimiala nuorisopalvelut) palvelutarjontaa ja vastata toiminnan hallinnoinnista, käytännön toteutuksesta ja kehittämisestä sekä muiden palveluntuottajien kanssa mahdollisesti sovittavan toiminnan toteutuksen koordinoinnista 1.10.2010 alkaen.

Taidekeskus koulussasi -toiminnan palvelumuotoja ovat yksilöohjauksena tapahtuvat soitonohjaus ja  ryhmämuotoiset kuvataide- sekä tanssi- ja liikeilmaisun ohjaus. Soitonohjauksen opetus on tuotettu nuorisopalveluiden järjestämänä toimintana ja kuvataide- sekä tanssi- ja liikeilmaisun ohjaus on järjestetty yhteistyössä ulkoisten kumppaneiden kanssa.

Nuorisotyön vaateet ja työmuodot ovat viime vuosina muuttuneet ja palveluita on uudistettava. Lasten ja nuorten kulttuuri- ja harrastustoiminnassa on tarvetta uudenlaisiin maksuttomiin ja laajemman kohderyhmän saavutettaviin taidemuotoihin, harrastustoimintaan ja digitaaliseen kulttuuriseen nuorisotyöhön.

Nuorisolautakunnalle esiteltiin 11.6.2020 § 34 ehdotus Taidekeskus koulussasi -toiminnan soitonohjauksen järjestämisestä uudella tavalla, siten että siitä vastaisi ulkopuolinen toimija, kuten on toimittu Taidekeskus koulussasi -toiminnan kuvataide- ja tanssin opetuksen toteutuksessa. Nuorisolautakunta antoi samalla vapaa-aikatoimialan nuorisopalveluille valtuuden käynnistää neuvottelut Turun musiikinopetus Oy:n kanssa Taidekeskus koulussasi -toiminnan soitonohjauksen järjestämisestä.

Taidekeskus koulussasi -toiminnan soitonohjauskokonaisuus on käytyjen neuvottelujen myötä mahdollista järjestää Turun musiikinopetus Oy:n toimesta. Soitonohjauksen yksilö- ja ryhmäopetuksen järjestäminen edellyttää toimijoilta perinteisen musiikkialan opetuksen erityisosaamista ja asiantuntemusta sekä yhteistyötä alan toimijoiden kanssa mm. soitonopettajien verkostoissa.

Taidekeskus koulussasi -palvelua tuottavat toimijat vastaavat täysimääräisesti toiminnan järjestämisestä mukaan lukien hallinto, ohjaajien palkkaus- ja työsopimusasiat, toimintaan ilmoittautumiset, viestintä perheiden kanssa sekä laskutus-, osallistumis- ja muut maksuasiat. Taidekeskus koulussasi -toiminnan järjestäjätahojen kanssa tehdään määräaikaiset kumppanuussopimukset.

Turun musiikinopetus Oy:n kanssa on valmisteltu sopimus, jolla kaupungin nuorisopalvelujen Taidekeskus koulussasi -toiminnan soitonohjaus siirtyisi Turun musiikinopetus Oy:n hoidettavaksi 1.1.2021 alkaen. Sopimus olisi määräaikainen ja voimassa kaksi vuotta päättyen 31.12.2022. Sopimukseen sisältyisi optio, jonka perusteella kaupungilla olisi halutessaan mahdollisuus jatkaa sopimuksen voimassaoloa puolellatoista vuodella ajalle 1.1.2023 - 30.6.2024 (optiokausi). Optiokauden käytöstä päättäminen olisi tarkoituksenmukaista antaa vapaa-aikatoimialan toimialajohtajan tehtäväksi.

Kaupungin lähtökohtana on varmistaa, että soitonohjaustoimintaan osallistuvien lasten ja nuorten näkökulmasta järjestämismuutoksella ei ole heikentävää vaikutusta palvelun järjestämiseen tai sen laatuun.

Kaupungin vastuulle Taidekeskus koulussasi -toimintaan liittyen jää yhteydenpito toiminnan järjestäjä- tahojen kanssa ja kumppanuussopimuksiin liittyvät tehtävät. Lisäksi kaupunki seuraa toiminnan laatua, on yhteistyötahona koulujen tila-asioihin liittyen ja markkinoi toimintaa kaupungin viestintäkanavissa.

Liite 1Sopimusluonnos

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää, että

- vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelujen Taidekeskus koulussasi -toiminnan soitonohjaus järjestetään liitteenä 1 olevan sopimuksen mukaisesti kaupungin kokonaan omistaman Turun musiikinopetus Oy:n toimesta 1.1.2021-31.12.2022 välisenä aikana ja tilaajan niin ilmoittaessa lisäksi 1.1.2023-30.6.2024 (optio) välisenä aikana.

Samalla nuorisolautakunta päättää oikeuttaa nuorisopalvelujohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittavat vähäiset muutokset sekä virka-asemaltaan toimialajohtajaa vastaavan henkilön päättämään mahdollisesta edellä mainitun option käyttämisestä.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun musiikinopetus Oy
tiedEkroos Toni
tpvLehtiö-Vainio Annina
tiedSaarinen Minna
tiedSankari Miia


Liitteet:

Nlk § 65
Liite 1:Sopimusluonnos