Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta9725.10.202211

12392-2022 (02 05 01)

Liikuntalautakunnan myöntämien avustusten periaatteet vuodelle 2023

Tiivistelmä: -

Liiklk § 97

Liikuntapalvelupäällikkö Esko Halonen ja erityisasiantuntija Annakaisa Ahtiainen:

Turun kaupungin avustukset ovat liikuntaolosuhteiden lisäksi olennaisin ja merkittävä tapa, jolla kaupunki tukee turkulaisia urheilu- ja liikuntaseuroja sekä liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä. Vuosittain suorina liikunta-avustuksina jaetaan noin 1,4 miljoonaa euroa. Suorien avustusten lisäksi kaupunki tukee liikuntaolosuhteiden käyttöä eri tavoin n. 8,4 miljoonalla eurolla sekä ostaa liikuntapalveluita seuroilta ja yhdistyksiltä n. 230 000 eurolla vuosittain. Seuroille ja yhdistyksille kaupungin taloudellinen tuki on tärkeä osa toiminnan rahoitusta.

Avustusten myöntämistä tukeva ohjeisto on kolmitasoinen. Siihen sisältyvät 4.4.2016 § 143 kaupunginhallituksen hyväksymä kaupunkitasoinen yleisohjeistus ja avustusten periaatteet (viimeisin päivitys kh 11.10.22 § 423), palvelukokonaisuuskohtaiset lautakuntien vahvistamat jakoperiaatteet sekä näitä täydentävät käytännön toimintatapaohjeet.

Liikuntalautakunta hyväksyy liikunta-avustusten periaatteet vuosittain. Tavoitteena on, että avustusten periaatteet noudattavat lautakunnan kauden strategisia painopisteitä. Vuoden 2023 avustusmäärärahat päätetään, kun talousarvio on vahvistettu.

Liikunta-avustukset koostuvat neljästä osa-alueesta:

1) Liikunta- ja urheiluseurojen sekä muiden liikuntaa järjestävien yhdistysten perustoiminnan tukeminen sisältäen tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukemisen

2) Liikuntaolosuhteiden tukeminen sisältäen yksityisten liikuntapaikkojen käytön ja pienimuotoisen liikuntapaikkarakentamisen

3) Osaamisen sekä liikunta- ja urheiluseurojen toiminnan laadukkuuden tukeminen

4) Kohdennetut erityisavustukset

Avustusten painopiste on toiminnan ja olosuhteiden tukemisella. Muut avustusmuodot täydentävät kokonaisuutta liikuntapalvelujen strategian mukaisesti. Avustusperiaatteiden valmistelussa on huomioitu kaupunkitasoinen ajankohtainen päätöksenteko.

Avustusperiaatteiden päivitykset vuodelle 2023

Alle on koostettu oleellisimmat päivitykset voimassa oleviin avustusperiaatteisiin verrattuna. Päivitykset löytyvät korostetusti oheismateriaalista 1.

Avustus harjoitustilavuokrien korvaamiseen

* Yksi avustuskategoria, jossa tavoiteavustuksena 50 % toteutuneista seuran maksamista kuluista (kh 30.5.22 § 246).

* Avustusta voidaan myöntää myös Turun ulkopuolella sijaitsevien liikuntaolosuhteiden käyttöön (liiklk 27.9.22 § 82).

* Avustuskategorioiden yhdistyessä ennakonnostokäytäntöä voivat käyttää ne seurat/yhdistykset, joiden hyväksyttävät kulut ylittivät 5 000 € vuonna 2022.

Avustus suunnistuskarttojen tekemiseen

* Avustus on maksimissaan kyseisen vuoden harjoitustilavuokrien korvaamisavustuksen avustusprosentin mukainen.

Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustus sekä Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus

* Säännöllisen toiminnan keston kriteeriksi palautetaan kolme kuukautta koronapandemian aikana käytetyn kahden kuukauden sijaan.

Tapahtuma-avustus

* Avustuksen myöntöön liittyen on tarkennettu määritelmää, mitä kuluja ei avusteta.

Avustus valmentajien, ohjaajien ja hallinnollisten toimihenkilöiden koulutukseen

* Kaksivuotisen ammatillisen koulutuksen avustamisen periaatteita on tarkennettu.

Turun kaupungin sopeuttamisohjelmaan (kv 11.11.2019 § 390) ja Pormestarien Turku – toiminnan vuosikymmen -ohjelmaan (kv 23.8.2021 § 356) liittyen liikunnan avustusjärjestelmän kokonaisuudistaminen on ajankohtaista ja tarpeellista. Kaupunginhallituksen ja -valtuuston on tarkoitus päättää avustusuudistuksen raameista, pääperiaatteista ja määrärahoista loppuvuoden 2022 aikana (kv 19.4.22 § 67).

Liite 1Liikuntalautakunnan avustusperiaatteet 2023

Oheismateriaali 1Liikuntalautakunnan avustusperiaatteet 2023 muutoksilla

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä avustusten periaatteet edellä esitetyn ja liitteen 1 mukaisesti. Periaatteet ovat voimassa 1.1.–31.12.2023.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAhtiainen Annakaisa
tpvHalonen Esko


Liitteet:

Liiklk § 97
Liite 1:Liikuntalautakunnan avustusperiaatteet 2023