LIIKUNTALAUTAKUNNAN AVUSTUSPERIAATTEET 2023

 

Sisältö

 

1 Yleisesti   2

1.1 Avustusmuodot   2

1.2 Yleiset säädökset   3

2 Perustoiminnan avustaminen   4

2.1 Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustus   4

2.2 Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus   6

2.3 Vammaisavustaja-avustus   7

2.4 Tapahtuma-avustus   8

3 Olosuhteet   10

3.1 Avustus harjoitustilavuokrien korvaamiseen   10

3.2 Avustus liikuntapaikan rakentamiseen   11

3.3 Avustus suunnistuskarttojen tekemiseen   12

4 Osaaminen   13

4.1 Avustus valmentajien, ohjaajien ja hallinnollisten toimihenkilöiden koulutukseen   13

4.2 Nuoren urheilijan stipendi   14

5 Kohdennetut erityisavustukset   15

5.1 Hirvensalon laskettelurinteen toiminnan kehittäminen   15

 

 

 


1 Yleisesti

 

Kaupunginhallitus on hyväksynyt 4.4.2016 § 143 avustuksia koskevat yleisohjeet. Ohjeiden mukaan Turun kaupungin toimialat varaavat talousarvioon vuosittain määrärahat käytettäväksi turkulaisen kansalaistoiminnan tukemiseen. Valtuusto hyväksyy hallintokunnan talousarvion, johon voi sisältyä avustusmäärärahoja. Pääsääntöisesti avustusmäärärahoja varataan rekisteröityjen yhdistysten, säätiöiden ja yhteisöjen avustamiseen ja poikkeuksellisesti yksityishenkilöiden avustamiseen taide- tai tiedeapurahan muodossa tai tunnustuspalkintona.

 

Yleisohjeessa annetaan ohjeet kaupungin avustusten myöntämisperiaatteista ja -edellytyksistä, hakemisesta, käsittelystä ja päätöksenteosta, maksatuksesta sekä valvonnasta. 

 

1.1 Avustusmuodot

Liikunta-avustukset koostuvat neljästä osa-alueesta:

1)Liikunta- ja urheiluseurojen ja liikuntaa järjestävien yhdistysten perustoiminnan sekä tutkimus- ja kehittämistyön tukeminen

2)Liikuntaolosuhteiden tukeminen: liikuntapaikkojen käyttö sekä liikuntapaikkarakentaminen ja liikuntapaikkojen peruskorjaaminen

3)Osaamisen ja seuratoiminnan laadukkuuden tukeminen

4)Kohdennetut erityisavustukset

 

Pääpainopiste on toiminnan ja olosuhteiden tukemisella. Muut avustusmuodot täydentävät kokonaisuuden liikuntapalvelujen strategian mukaisesti.

 

Avustukset jakaantuvat toiminta-avustuksiin ja kohdeavustuksiin. Vuosiavustus myönnetään yhdistyksen perustoiminnan määrän perusteella. Kohdeavustukset sen sijaan myönnetään syntyneitä kuluja vastaan.

 

Perustoiminnan avustaminen

Liikunta- ja

urheiluseurat

Kansanterveys- ja vammaisyhdistykset

Eläkeläis-

yhdistykset

Maahanmuuttaja-

yhdistykset

Muut tahot

Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustus

x

 

 

 

 

Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus

Kansanterveys-, vammais-, eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistykset: toiminta-avustus

Tutkimus- ja kehittämistyö

Vammaisavustaja-avustus

 

 

 

 

x

x

 

x

 

 

x

x

 

x

 

 

x

x

 

x

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

Tapahtuma-avustus

x

x

x

x

 

Olosuhteet

 

 

 

 

 

Avustus harjoitustilavuokrien korvaamiseen

x

x

x

x

 

Avustus liikuntapaikan rakentamiseen

x

 

 

 

 

Avustus suunnistuskarttojen tekemiseen

x

 

 

 

 

Osaaminen

 

 

 

 

 

Avustus valmentajien, ohjaajien ja hallinnollisten toimihenkilöiden koulutukseen

x

x

x

x

 

Nuoren urheilijan stipendi

x

x

 

 

 

Kohdennetut erityisavustukset

 

 

 

 

 

Hirvensalon laskettelurinteen kehittäminen (Kh 18.6.2018 § 254)

x

 

 

 

 

 

 

Liikunta-avustuksia jaetaan pääsääntöisesti sekä liikunta- ja urheiluseuroille että liikuntaa järjestäville yhdistyksille. Kaikkien hakijoiden tulee olla rekisteröityneitä yhdistyksiä, joiden kotikunta on Turku (poikkeus: nuoren urheilijan stipendi). Valtaosa avustuksista kohdistuu liikunta- ja urheiluseuroille. Liikunta- ja urheiluseura on yhdistys, jonka säännöissä toiminnan päätarkoitukseksi on määritelty liikunta ja urheilu. Kansanterveys-, vammais-, eläkeläis- ja maahanmuuttajayhdistyksissä liikunta ja urheilu ovat yksi osa yhdistyksen toimintaa. 

 

1.2 Yleiset säädökset

Näissä periaatteissa esitellyt avustukset ja niiden hakuajat koskevat yhtä Turun kaupungin talousarviokautta kerrallaan. Avustuksia voi näin ollen hakea ainoastaan ko. vuoden toimintaan.

Hakemus tulee täyttää sähköisesti. Mikäli seuralla ei ole omaa mahdollisuutta sähköiseen asiointiin, liikuntapalvelukeskuksessa on käytössä asiakaskone ja samalla saa myös tukea täyttämiseen. Asiakaskoneita on myös mm. pääkirjastossa ja Turku-Pisteessä.

Avustusta voi saada samaan tarkoitukseen vain kertaalleen.

Jos hakija rikkoo ohjeistusta tai ilmoittaa tarkoituksellisesti tietojaan virheellisesti, peritään myönnetty tai jo käyttöönotettu avustus kokonaisuudessaan takaisin.

Avustamisessa noudatetaan kaupunginhallituksen yleisiä avustusohjeita. (Yleiset avustusohjeet: Kh 4.4.2016 § 143)

Avustus maksetaan, kun sen edellytyksenä olevat liitteet on toimitettu hakemuksen liitteiksi avustusjärjestelmään ja kun avustus on saanut lainvoimaisuuden. Liitteet on toimitettava viimeistään kuuden (6) kuukauden kuluessa päätöspäivästä tai avustettavan tapahtuman toteutumisesta.

Lasten ja nuorten (alle 20-v.) liikuntaan liittyvien avustusten myöntämisen/maksamisen edellytyksenä on seuran/yhdistyksen sitoutuminen tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn. Sitoutumisehto koskee suoraan seuraavia avustusmuotoja: urheiluseurojen ja muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus, vammaisavustaja-avustus, tapahtuma-avustus, harjoitustilavuokrien korvaamisavustus, liikuntapaikan rakentamisavustus, koulutusavustus ja nuoren urheilijan stipendi. Välillisesti em. ehto liittyy suunnistuskarttojen tekemisen avustukseen sekä kohdennettuihin erityisavustuksiin.

Liikuntalautakunta voi määrätä avustuksen palautettavaksi, mikäli avustuskaudella yhdistyksessä rikotaan Suomen Olympiakomitean eettisiä ohjeita (Urheiluyhteisön reilun pelin ihanteet ja tavoitteet), Suomen Olympiakomitean antidopingohjelmaa, Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n (Epäasiallinen käytös ja häirintä urheilussa) suositusta tai Opetus- ja kulttuuriministeriön Liikuntalain (360/2015) kohtaa: “Lain tarkoituksena on liikunnan avulla edistää tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä tukea kulttuurien moninaisuutta ja ympäristön kestävää kehitystä”.

Liikuntalautakunta sitoutuu ehdottoman puhtaaseen urheiluun. Hakijaseuralla on antidopingtyössä yleinen valvontavelvollisuus ja tiedottamisvelvollisuus. Mikäli turkulaisen liikunta- ja urheiluseuran tai yhdistyksen urheilijat rikkovat voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä (ks. esim. www.suek.fi, Suomen urheilun eettinen keskus / Suomen Antidopingtoimikunta ADT), voi liikuntalautakunta määrätä avustuksen palautettavaksi. Dopingrikkomuksesta sanktio määrätään suhteessa yleisseuran jaoston tai erityisseuran toiminta-avustukseen. Taloudellinen sanktio pidätetään seuraavan vuoden avustuksista tai käynnistetään takaisinperintämenettely. Sanktio päätetään tapauskohtaisesti: seuran vahva sitoutuminen antidopingtyöhön ja tehdyt ennaltaehkäisevät toimet vaikuttavat lieventävästi.


Sanktioasteikko: 

 

Selite ADT:n säännöstöissä

Seuran erityinen

rikkomus

Sanktio

I. Lievä doping-

rikkomus

Erikseen määritellyistä aineista määrättävä seuraamus erityisissä olosuhteissa. Urheilijalle annetaan varoitus.

Ei (huomattavaa) tuottamusta
eikä laiminlyöntiä,
huomattava myötävaikutus
dopingrikkomuksen
selvittämisessä.
Urheilijalle annetaan lyhennetty
toimintakielto.

 

Huomautus tai enintään 25 % toiminta-avustuksesta.

II. Normaali dopingrikkomus

Kiellettyjen aineiden tai menetelmien käyttö. Urheilijalle annetaan kahden vuoden toimintakielto.

 

Enintään 50 % toiminta-avustuksesta.

III. Törkeä doping-
rikkomus

Toistuva dopingrikkomus tai muita raskauttavia seikkoja. Urheilijalle määrätään kovennettu sanktio tai elinikäinen kilpailukielto.

Esim. seuran myötämielinen suhtautuminen kiellettyjen aineiden käyttöön tai seuran sisäinen dopingin käyttöä tukeva ohjelma.

Enintään 100 % toiminta-avustuksesta ja asian huomioiminen vuorojaossa.

 

2 Perustoiminnan avustaminen

 

2.1 Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustus

 

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella tuetaan seurojen harraste-, valmennus- ja kilpailutoimintaa. Alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten toimintaan kohdistetaan noin 70 % määrärahasta. Aikuisten (20-vuotiaat ja vanhemmat) toimintaan kohdistetaan noin 30 % avustusmäärärahasta.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset yhdistykset, joiden toiminnan päätarkoitus on yhdistyksen sääntöjen mukaan liikuntatoiminnan harjoittaminen.

 

Avustuksen jakoperusteet:

Avustus edellyttää säännöllistä liikuntaa vähintään kerran (1) viikossa ainakin kolmen (3) kuukauden ajan edellisellä toimintakaudella.

oSäännölliseen liikuntatoimintaan huomioidaan ne ajanjaksot, kun kunnalliset liikuntapaikat ovat käytössä ja niitä on mahdollista käyttää toimintaan.

oSuoratoistona toteutettua, sähköpostitse tai muilla viestintävälineillä etäohjattua tai -valmennettua liikuntatoimintaa ei avusteta.

Liikunnaksi lasketaan valmennettu kilpailuun tähtäävä urheilu sekä harraste- ja kuntoliikunta.

Ilmoitetut osallistujamäärät tulee todentaa nimiluetteloista.

Avustus lasketaan edellisen kalenterivuoden (esim. vuoden 2023 avustus lasketaan vuoden 2022) toimintatietojen pohjalta. Hakemuksessa ilmoitetaan vain jäsenistön liikunta.

Avustus määräytyy seuran tuottamien lukuarvojen mukaan. Lukuarvot perustuvat lasten, nuorten ja aikuisten liikuntatoiminnan määrään. Liikuntasuoritteella on eri ikäryhmissä eri painokerroin. Ikäryhmän lukuarvo saadaan kertomalla keskenään:

okuukausien määrä (3–12 kk), jolloin ikäryhmälle on järjestetty toimintaa

oosallistujien keskiarvollinen lukumäärä

opainokerroin

Kilpailu-, turnaus- tai leiripäivät lasketaan mukaan ryhmän keskimääräiseen viikkoharjoitusmäärään eikä niitä ilmoiteta erikseen.

Liikuntapalvelujen ylläpitämiä tai ostopalveluin tuettuja ryhmiä (kuten Kuntokonkarit-, Leidit Liikkeellä- tai vastaavia tuotteita) ei ilmoiteta. Viikkoharjoitusmääriin ei myöskään ilmoiteta Liikkuvan koulun Liike-kerhoja, Mihi-meidän koulussa -toimintaa tai Harrasteaikaikkunan harrasteryhmiä.

Avustuksessa ei huomioida yksittäisiä tapahtumia tai alle kolmen (3) kuukauden toimintajaksoa.

Anojaseuralla tulee olla omaa juniori- ja/tai aikuistoimintaa. Ostopalveluluontoinen toiminta toisen seuran rekisteröimiin urheilijoihin ei riitä avustusperusteeksi. 

Seurojen avustushakemuksissa, kun ilmoitetaan lasten ja/tai nuorten liikuntatoimintaa, noudatetaan kohdassa 1.2. yleiset säädökset mainittua yhdistyksen sitoutumista tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.

TAULUKKO 1 Liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustuksen painokertoimet

 

Ikäryhmä

Painokerroin

Lapset (12-v. ja nuoremmat)

2

Nuoret (13–19-v.)

4

Aikuiset (20-v. ja vanhemmat)

1

 

Toiminta-avustus pitää sisällään myös starttiavustuksen. Starttiavustusta myönnetään liikunta- ja urheiluseuroille, joihin ei voida soveltaa yleisiä toiminta-avustuksen laskentaperiaatteita. Tämä tarkoittaa esim. seuroja, jotka ovat aloittaneet toimintansa samana kalenterivuonna, kuin hakevat toiminta-avustusta tai kesken edellisen kalenterivuoden. Starttiavustusta myönnetään liikuntalautakunnan harkinnan perusteella 200 €/yhdistys. Starttiavustus anotaan samalla lomakkeella ja samaan hakupäivämäärään mennessä kuin toiminta-avustuskin. Turkulainen yhdistys voi saada starttiavustusta, mikäli se on rekisteröity yhdistykseksi Patentti- ja rekisterihallituksen kautta. Starttiavustuksen voi saada vain kerran.

 

Erityisehdot:

 

Sanktiojärjestelmä: Liikuntalautakunta valvoo toiminta-avustusohjeiden noudattamista. Mikäli yhdistys rikkoo ohjeistusta tai ilmoittaa tarkoituksellisesti tietojaan virheellisesti, on kaupungin myöntämä ja jo mahdollisesti jo käyttöönotettu avustus maksettava lyhentämättömänä takaisin. Liikuntapalvelut tarkastaa ilmoitettujen tietojen oikeellisuuden arpomalla vuosittain kuusi (6) seuraa lähempään tarkasteluun.

 

Ennakkonostokäytäntö: Seura voi nostaa osan avustuksesta ennakkoon ennen varsinaista jakopäätöstä. Ennakkonostokäytäntöä voivat käyttää ne liikunta- ja urheiluseurat, joille liikuntalautakunta on edeltävänä kalenterivuotena myöntänyt toiminta-avustusta vähintään 3 000 € ja ovat anojina myös ko. kalenterivuotena. Ennakkona voidaan maksaa 50 % yhdistyksen edellisen kalenterivuoden toiminta-avustussummasta takaisinmaksusitoumusta vastaan. Mikäli ennakkona maksettu avustussumma on suurempi kuin lopullinen toiminta-avustus, kaupunki perii liikaa myönnetyn osuuden takaisin. Ennakkonostokäytäntö alkaa 2.1.2023 ja päättyy, kun liikuntalautakunta on tehnyt asiasta lopullisen jakopäätöksen.

 

 

Hakuaika vuodelle 2023

Avustusta tulee hakea viimeistään lokakuun viimeisenä päivänä v. 2022. Määräajan jälkeen toimitettuja hakemuksia ei käsitellä. Loppuvuoden (marras- ja joulukuu) liikunnan toimintatiedot annetaan ennakkotoimintatietoina.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

 

2.2 Muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus

 

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella tuetaan yhdistysten järjestämää kansanterveystyön, vammaisten, pitkäaikaissairaiden, eläkeläisten, maahanmuuttajien säännöllistä liikuntaa tai liikuntaa ja terveyttä edistävää tutkimus- ja kehittämistoimintaa, joka tukee kaupungin strategisia tavoitteita. Lisäksi avustusmuodolla pyritään kannustamaan yhdistysten väliseen yhteistyöhön yhteisten liikuntaryhmien muodossa.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset kansanterveystyön-, vammaisten, eläkeläisten tai maahanmuuttajien säännöllistä liikuntaa järjestävät yhdistykset sekä tahot, jotka tekevät liikuntaa ja terveyttä edistävää tutkimus- ja kehittämistoimintaa, joilla on kaupungin strategiaa tukevia tavoitteita. Yhdistyksen toiminta on alkanut avustuksen myöntöä edeltävänä kalenterivuotena ja kotipaikka on Turku.

 

Avustuksen jakoperusteet:

Toiminta-avustuksessa ja vammaisavustaja-avustuksessa avustus määräytyy avustuksen myöntöä edeltävän kalenterivuoden säännöllisen liikuntatoiminnan perusteella. Avustuksessa huomioidaan vain jäsenistön liikuntasuoritteet.

Avustus edellyttää säännöllistä liikuntatoimintaa vähintään kerran (1) viikossa vähintään kolmen (3) kuukauden ajan.

oSäännölliseen liikuntatoimintaan huomioidaan ne ajanjaksot, kun kunnalliset liikuntapaikat ovat käytössä ja niitä on mahdollista käyttää toimintaan.

oSuoratoistona toteutettua, sähköpostitse tai muilla viestintävälineillä etäohjattua tai -valmennettua liikuntatoimintaa ei avusteta.

Liikunnaksi lasketaan harraste- ja kilpaurheiluun tähtäävä harjoitustoiminta.

Nk. yksittäistapahtumat, kuten esimerkiksi kilpailut, teema- tai tapahtumapäivät, retket tai esiintymiset taikka kuntokorttitoiminta tai omaehtoinen liikunta eivät kuulu toiminta-avustuksen laskennan piiriin.

Liikuntasuoritteiden lukuarvo saadaan kertomalla keskenään harjoituskertojen määrä osallistujien keskiarvolla.

Kahden tai useamman yhdistyksen järjestäessä yhteistyössä yhteisiä liikuntaryhmiä, saa ko. toimintaryhmä kertoimen kaksi (2), muulloin kerroin on yksi (1). Jokainen yhdistys ilmoittaa kuitenkin vain omat osallistujansa.

Eri-ikäisten liikunta on keskenään samanarvoista.

Yhdistysten avustushakemuksissa, kun ilmoitetaan lasten ja/tai nuorten liikuntatoimintaa noudatetaan kohdassa 1.2. Yleiset säädökset mainittua yhdistyksen sitoutumista tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.

Toiminta-avustus pitää sisällään myös starttiavustuksen. Starttiavustusta myönnetään yhdistyksille, joihin ei voida soveltaa yleisiä toiminta-avustuksen laskentaperiaatteita. Tämä tarkoittaa esim. Yhdistyksiä, jotka ovat aloittaneet toimintansa samana kalenterivuonna, kuin hakevat toiminta-avustusta tai kesken edellisen kalenterivuoden. Starttiavustusta myönnetään liikuntalautakunnan harkinnan perusteella 200 €/yhdistys. Starttiavustus anotaan samalla lomakkeella ja samaan hakupäivämäärään mennessä kuin toiminta-avustuskin. Turkulainen yhdistys voi saada starttiavustusta, mikäli se on rekisteröity yhdistykseksi Patentti- ja rekisterihallituksen kautta. Starttiavustuksen voi saada vain kerran.

 

Liikuntaa ja terveyttä edistävään tutkimustoimintaan sekä kehittämistyöhön kohdistuvissa hakemuksissa avustettavan toiminnan tavoitteet määritellään yhteistyösopimuksessa liikuntapalveluiden ja hakijan välillä. Lisäksi laaditaan toimintasuunnitelma yhteistyösopimukseen perustuen. Yhteistyösopimus voidaan tehdä pitkäjänteiseksi esim. kahden (2) vuoden mittaiseksi. Avustusta haetaan vuosittain lokakuun loppuun mennessä. Myönnettävä avustus perustuu liikuntalautakunnan harkintaan pohjautuen avustusperiaatteisiin.

 

Erityisehdot:

Liikuntalautakunta valvoo annettujen avustusohjeiden noudattamista. Mikäli yhdistys rikkoo ohjeistusta tai tarkoituksellisesti ilmoittaa tietojaan virheellisesti, on kaupungin myöntämä ja jo mahdollisesti jo käyttöön otettu avustus maksettava lyhentämättömänä takaisin. Toiminta-avustuksessa ei ilmoiteta liikuntapalveluiden järjestämien tai ostopalveluin tuettujen liikuntaryhmien toimintaa tai tapahtumia, jotka on jo avustettu tai maksettu jo kertaalleen. Liikuntapalvelut tarkastaa ilmoitettujen tietojen oikeellisuuden ja arpomalla neljä (4) yhdistystä lähempään tarkasteluun.

 

Hakuaika vuodelle 2023

Avustusta tulee hakea viimeistään lokakuun viimeisenä päivänä v. 2022. Määräajan jälkeen toimitettuja anomuksia ei käsitellä. Loppuvuoden (marras- ja joulukuu) liikunnan toimintatiedot annetaan ennakkotoimintatietoina.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

 

2.3 Vammaisavustaja-avustus

 

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella rohkaistaan seuroja ja yhdistyksiä järjestämään uutta, ohjattua liikuntaa ja/tai ottamaan mukaan jo olemassa olevaan toimintaansa erityistä tukea tarvitsevia lapsia, nuoria ja aikuisia.

Erityistä tukea tarvitsevien liikuntaryhmät on tarkoitettu sellaisille henkilöille, jotka eivät voi vamman, sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi osallistua ilman vammaisavustajaa yleisesti tarjolla olevaan liikuntaan ja joiden liikunta vaatii soveltamista sekä erityisosaamista. Erityistä tukea tarvitsevia ovat pitkäaikaissairaat, kuten liikunta-, kehitys- ja cp-vammaiset, lihastautia, ADHD:a, autismia ja dysfasiaa sairastavat.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset liikunta- ja urheiluseurat sekä liikuntaa järjestävät yhdistykset.

 

Avustuksen jakoperusteet:

Avustus määräytyy avustusluokan mukaan. Kullekin avustusluokalle on määritelty euromääräinen maksimi tukisumma. Tuen suuruus ei riipu ryhmän koosta ja harjoituskertojen määrästä, mutta jokaisen ryhmän on täytettävä ryhmälle asetetut vähimmäisvaatimukset. Avustusta jaetaan koko vuoden toimintoihin.

oSäännölliseen liikuntatoimintaan huomioidaan ne ajanjaksot, kun kunnalliset liikuntapaikat ovat käytössä ja niitä on mahdollista käyttää toimintaan. Liikuntapaikkojen mahdollinen poikkeusoloista johtuva sulkuaika huomioidaan avustuskausikohtaisesti.

oPoikkeusajan kokoontumisrajoituksista ja liikuntapaikkojen käyttökielloista johtuen hakijat voivat ilmoittaa vain varsinaisilla liikuntapaikoilla tapahtuneen liikuntatoiminnan kyseiseltä avustuskaudelta. Tasavertaisuuden toteutumiseksi suoratoistona toteutettua, sähköpostitse tai muilla viestintävälineillä etäohjattua tai -valmennettua liikuntatoimintaa ei voi ilmoittaa.

Avustusta haetaan kuluvan kalenterivuoden toteutuman perusteella. Vuoteen sisältyy kaksi (2) kautta: kevät- ja syyskausi.

Ryhmälle asetetaan seuraavat vähimmäisvaatimukset:

oAvustettavan toiminnan tulee kestää vähintään kaksi (2) kuukautta ja sen tulee olla säännöllistä (vähintään 1 harjoituskerta/ viikko).

oRyhmässä tulee olla vähintään viisi (5) erityistä tukea tarvitsevaa.

oRyhmän toiminnoissa tarvitaan ohjaajan lisäksi vammaisavustajaa.

Avustus jaetaan kolmen (3) avustusluokan mukaan esimerkki luokkahinnoitteluin, kuitenkin käytettävissä olevan kokonaismäärärahan puitteissa.

Avustusluokat:

 

 Avustusluokka

Avustus €/kausi

I. Ryhmällä on ohjaajan lisäksi vähintään yksi vammaisavustaja. Avustusluokkaan lasketaan myös integroidut ryhmät. Integroidulla ryhmällä tarkoitetaan ryhmää, jossa erityistä tukea tarvitseva henkilö on mukana kaikille avoimessa liikuntaryhmässä vammaisavustajan kanssa. Ilman vammaisavustajaa osallistuminen on mahdotonta.

max 100 €/ryhmä

II. Ryhmällä on ohjaajan lisäksi enemmän kuin yksi vammaisavustaja.

max 200 €/ryhmä

III. Ryhmällä on ohjaajan lisäksi oltava vammaisavustajia vähintään kolme ja ainakin joka toisella osallistujalla.

max 300 €/ryhmä

 

 

Hakuaika:

Anomuksia käsitellään kerran vuodessa. Avustusta tulee hakea viimeistään 15.11. Määräajan jälkeen toimitettuja anomuksia ei käsitellä.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

 

2.4 Tapahtuma-avustus

 

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella tuetaan liikuntatapahtumien järjestämistä Turussa. Avustamisen tavoitteena on tukea seuroja ja yhdistyksiä luomaan näkyvää liikuntakulttuuria, lisäämään kaupungin vetovoimaisuutta kaupunkikulttuuria elävöittävillä tapahtumilla ja innostaa ihmisiä liikunnan pariin.

Kohderyhmä:

Turkulaiset liikunta- ja urheiluseurat sekä liikuntaa järjestävät yhdistykset.

 

Avustuksen jakoperusteet:

Avustuksella tuetaan liikuntatapahtumien järjestämistä Turussa.

Avustusmuotoon eivät kuulu:

oSeuran normaali sarja- ja/tai kilpailutoiminta

oLähtökohtaisesti eri lajien säännölliset arvokilpailut (esim. SM, PM, EM, MM). Yksittäisistä turnauksista ja kisoista arvio tehdään erikseen

oSeuran sisäiset tapahtumat kuten harjoitusleirit tai koulutustilaisuudet

 

Avustuksen myöntöön ja tukisummaan vaikuttavat:

Tapahtuman laajuus ja näkyvyys Turun kaupunkikuvassa

Yleisön osallistumismahdollisuudet ja houkuttelevuus

Onko tapahtuma jo vakiintunutta vai uutta seuratoimintaa

Tapahtuman kansainvälisyys

Kyky innostaa uusia ihmisiä liikunnallisen elämäntavan piiriin

Avustuksen myöntämisen tarpeellisuus, kun otetaan huomioon hakijan saama muu julkinen tuki sekä tapahtuman laatu ja laajuus

Erityispainopistealueena lasten ja nuorten tapahtumat

Lasten ja nuorten tapahtumissa tuki on maksimissaan 50 % ja aikuisten tapahtumissa 30 % hyväksyttävistä kustannuksista. Maksimiavustussumma, jonka yksi tapahtuma voi saada, on 5 000 €.

 

Hyväksyttävät kustannukset:

Tilakustannukset muista kuin kaupungin subventoimista tiloista. Tilakustannuksia ei voi hakea kahdesta avustusmuodosta (tapahtuma-avustus / harjoitustilavuokra-avustus)

Muut olosuhteisiin liittyvät kustannukset, kuten materiaalihankinnat, laitekustannukset (esim. ajanottolaitteisto, äänentoisto)

Tapahtumaan liittyvät juhlallisuudet (ns. bankettitilaisuudet)

Muut tapahtuman kannalta olennaiset kustannukset + lajiliittojen edellyttämät kustannukset

Hyväksyttäviä kustannuksia eivät ole:

Kustannukset käsiohjelmasta tai muusta markkinointimateriaalista, jos materiaaliin on myyty mainostilaa

Raha- ja tavarapalkinnot

Urheilijoiden ”starttirahat”

Osallistuvien urheilijoiden sekä valmennus- ja huoltotiimien majoitus-, kuljetus- ja ruokailukustannukset

Talkootyön kustannukset

Tämän lisäksi liikuntapalvelut pidättää itsellään oikeuden kustannusten kohtuullisuuden arviointiin määrärahoihin ja muihin avustettaviin tapahtumiin nähden.

 

Hakuaika:

Avustusta voi hakea vuoden ympäri ko. kalenterivuoden tapahtumaan, kuitenkin viimeistään lokakuun loppuun mennessä. Hakemus tulee jättää viimeistään 1 kk ennen ko. tapahtumaa ennakkokustannustiedoilla. Hakemuksia käsitellään 1–3 kertaa vuodessa.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

 

3 Olosuhteet

 

3.1 Avustus harjoitustilavuokrien korvaamiseen

 

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella tuetaan turkulaisia liikunta- ja urheiluseuroja, jotka käyttävät toiminnassaan yksityisen ja kolmannen sektorin omistamia liikuntatiloja alle 20-vuotiaiden toimintaan sekä turkulaisia yhdistyksiä, jotka järjestävät erityisvesiliikuntaa ja -uintiryhmiä yksityisomisteisissa allastiloissa.

Avustuksella pyritään siihen, että lasten ja nuorten harjoitustilakustannuksia tukemalla, olosuhteista koituvat maksut eivät nostaisi liikkumiseen hintaa.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset liikunta- ja urheiluseurat sekä erityisryhmien vesiliikuntaa järjestävät yhdistykset.

Ns. vapaat sidosryhmät (= rekisteröitymättömät yhdistykset) ja työpaikkaurheiluseurat eivät kuulu avustuksen piiriin.

 

Avustuksen jakoperusteet:

Avustusta myönnetään toteutuneisiin liikuntatilakuluihin perustuen liikuntalautakunnan päättämän avustusprosentin mukaisesti.

Avustusta myönnetään alle 20-vuotiaiden lajiharjoittelun olosuhdekuluihin sekä erityisliikunnan allastilakuluihin ilman ikärajaa.

Avustusprosentti riippuu hakemusten määrästä ja jaossa olevasta avustusmäärärahasta. Ohjeellisena tavoitetasona on n. 50 % seuran/yhdistyksen maksamista liikuntaolosuhdekuluista.

Hyväksyttäviin kustannuksiin luetaan hakijaseuran/-yhdistyksen maksamat kulut lajiharjoitteluun liittyvistä liikuntatilavuokrista sekä liikuntatilojen käyttömaksuista ensisijaisesti Turussa sijaitsevissa kohteissa. Avustusta on mahdollista saada myös Turun ulkopuolella sijaitsevien liikuntapaikkojen kuluihin, jos Turussa ei ole kyseisiä liikuntatiloja tai Turussa sijaitsevat kyseisen lajin liikuntatiloihin ei ole saatavalla riittävästi vuoroja. Turun ulkopuolisten liikuntatilojen käytön avustaminen käsitellään vuosittain hakijan selvitykseen ja liikuntaolosuhteiden varaustilanteeseen perustuen. Liikuntalautakunta päättää ulkopaikkakunnilla sijaitsevien liikuntapaikkojen käytön avustamisesta tapauskohtaisesti.

Kulut todennetaan kuiteilla ja/tai maksutositteilla.

Avustushakemukset käsitellään kerran vuodessa hakuajan päättymisen jälkeen.

Hakemusta jätettäessä tarvittavat loppuvuoden (loka-joulukuu) kulut arvioidaan ja täydennetään hakemukseen jälkiliitteinä tietojen vahvistuessa.

Avustuksen piiriin eivät kuulu:

oTurun kaupungin liikuntapalvelujen perimät käyttömaksut

oTurun kaupungin tukemien liikuntatilojen käyttö (esim. Rajupaja Areena ajalla 1.8.–31.3.)

oPeruuttamattomien vuorojen sanktiomaksut

oViivästysmaksut ja laskutuslisät

oPienet liikuntaolosuhteen ylläpitoon liittyvät hankinnat ja palvelut

oVarasto-, säilytys- ja toimistotilojen sekä autopaikkojen kustannukset

Hakuaika:

Avustusta tulee hakea viimeistään 31.10. Määräajan jälkeen toimitettuja anomuksia ei käsitellä. Hakemuksen liitteitä voi lisätä hakuajan päättymisen jälkeen.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

 

Ennakkonostokäytäntö: 

Seura voi nostaa osan avustuksesta ennakkoon ennen varsinaista jakopäätöstä.

Ennakkonostokäytäntöä voivat käyttää ne liikunta- ja urheiluseurat, joille liikuntalautakunta on edeltävänä kalenterivuotena myöntänyt avustusta harjoitustilavuokrien korvaamiseen vähintään 2 500 € ja ovat anojina myös kyseisenä kalenterivuonna. Kategorioiden yhdistyessä ennakonnostokäytäntöä voivat käyttää vuonna 2023 myös ne seurat/yhdistykset, jotka vuonna 2022 saivat avustusta kategoriassa II ja joiden hyväksyttävistä kulut ylittivät 5 000 €.

Ennakkonostokäytäntöä voivat käyttää myös ne liikunta- ja urheiluseurat, jotka eivät ole saaneet aikaisemmin avustusta, mutta joilla on osoittaa pitkäaikainen (vähintään 3 v.) voimassa oleva vuokrasopimus, jonka suuruus on vuositasolla vähintään 10 000 €.

Ennakkona voidaan maksaa 50 % yhdistyksen edellisen kalenterivuoden harjoitustila-avustussummasta tai 50 % voimassa olevan vuokrasopimuksen vuosisummasta takaisinmaksusitoumusta vastaan. Mikäli ennakkona maksettu avustussumma on suurempi kuin lopullinen avustus, kaupunki perii liikaa myönnetyn osuuden takaisin.

Ennakkonostokäytäntö alkaa 1.1. avustusvuonna ja päättyy, kun liikuntalautakunta on tehnyt kyseisen vuoden avustusmuodosta lopullisen jakopäätöksen.

 

3.2 Avustus liikuntapaikan rakentamiseen

 

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella tuetaan uusien liikuntapaikkojen rakentamista sekä liikuntapaikkojen laajennus- ja peruskorjaushankkeita.

Avustusmuodon tavoitteena on saada turkulaisille uusia liikuntapaikkoja ja rohkaista liikunta- ja urheiluseuroja luomaan harjoitus- ja kilpailuolosuhteita.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset liikunta- ja urheiluseurat sekä liikuntaa järjestävät yhdistykset

 

Avustuksen jakoperusteet:

Määräraha on tarkoitettu lähinnä kohteisiin, joiden rakentamis- tai muutoskustannukset ovat pieniä: kustannukset ovat maksimissaan muutamia satoja tuhansia euroa.

Uudet liikuntapaikat ja liikuntapaikkojen laajennushankkeet:

oLajin nykyisten olosuhteiden tarjonta suhteessa kysyntään on ratkaisevaa.

oInvestoinnin avulla saadaan turkulaisille uusia liikuntapaikkoja ja/tai sillä on merkitystä seuran oman toiminnan kehittämiseen.

oAvustusta voi saada vain kerran samaan kohteeseen.

Peruskorjaushankkeet:

oAvustusta myönnetään harkinnanvaraisesti nykyisten tilojen peruskorjauksiin. Linjasaneerauskohteissa tulee kustannusjakauma osoittaa erikseen yleisten tilojen ja liikuntatilojen kohdalla.

oAvustuksella ei tueta liikuntapaikkojen perinteisiä ylläpitokustannuksia.

Avustus myönnetään tapauskohtaisesti. Se on maksimissaan 30 % toteutuneista kustannuksista.

 

Erityisehdot:

Avustusta ei voi hakea takautuvasti edellisenä vuonna valmistuneisiin kohteisiin. Hankkeen täytyy olla aloitettu viimeistään puolen vuoden kuluttua avustuspäätöksestä.

Jos kriteereitä täyttäviä rakennuskohteita ei löydy, käyttämätön määräraha voidaan käyttää harjoitustilakustannusten avustamiseen.

 

Hakuaika:

Avustusta voi hakea ympäri vuoden, kuitenkin viimeistään 31.10. mennessä. Hakemus tulee jättää 2 kk ennen ko. rakennushankkeen aloittamista ennakkokustannustiedoilla. Hakemuksia käsitellään 1–3 kertaa vuodessa.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

 

 

3.3 Avustus suunnistuskarttojen tekemiseen

 

Avustusmuodon tavoite:

Avustusta myönnetään suunnistus- ja sprinttikarttojen tekemiseen.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset liikunta- ja urheiluseurat

 

Avustuksen jakoperusteet:

Hakijoille syntyvät hyväksyttävät kustannukset suhteutetaan kaikkien hakemusten kustannuksiin. Yhdistyksen avustus lasketaan tämän suhdeluvun perusteella.

Hyväksyttävät kustannukset:

oSuunnittelukustannukset (esim. maastotyöt, matkakulut)

oToteutuskustannukset (esim. kartan piirtäminen, tulostus- ja painokulut)

oOstopalveluna hankittujen karttojen kustannukset

oUusista tai uusittavista rastistoista tai kartoista on toimitettava mallikartta. Lisäksi karttapohja on luovutettava pyydettäessä Turun Seudun urheiluakatemian käyttöön.

Hakemuksia käsitellessä huomioidaan Suomen Suunnistusliiton (SSL) asiantuntijalausunto toimitettujen karttojen sisältöihin liittyen. Avustukset jaetaan SSL:n lausuntoon perustuen.

Avustus on maksimissaan kyseisen vuoden harjoitustilavuokrien korvaamisavustuksen avustusprosentin mukainen.

Jakamaton avustusmääräraha voidaan käyttää harjoitustilakustannusten avustamiseen.

 

Hakuaika:

Hakuaika päättyy 17.10. Määräajan jälkeen toimitettuja anomuksia ei käsitellä.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

 

4 Osaaminen

 

4.1 Avustus valmentajien, ohjaajien ja hallinnollisten toimihenkilöiden koulutukseen

 

Avustusmuodon tavoite:

Avustuksella tuetaan liikunta- ja urheiluseurojen sekä liikuntaa järjestävien yhdistysten valmentajien, ohjaajien ja toimihenkilöiden kotimaassa tai ulkomailla tapahtuvaa koulutusta.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset liikunta- ja urheiluseurat sekä erityisryhmien liikuntaa järjestävät yhdistykset

 

Avustuksen jakoperusteet:

Avustusta myönnetään koulutuksesta syntyneiden hyväksyttävien kulujen perusteella. 

Hyväksyttävät kulut kotimaassa järjestettävän koulutuksen osalta ovat:

oKurssi- ja majoituskulut

oAlueorganisaatioiden järjestämissä koulutuksissa, joissa on osallistujia koko toiminta-alueelta, vain avustusta hakevaan seuraan kuuluvan kustannusosuus

Hyväksyttävät kulut ulkomailla järjestettävän koulutuksen osalta ovat:

oKurssi-, majoitus- ja matkakulut

 

 

Tavoitetasot:

Lasten ja nuorten valmentajien ja ohjaajien osalta tavoitetaso on 60–70 % hyväksyttävistä kuluista.

Aikuisten valmentajien ja ohjaajien sekä hallinnollisen henkilöstön koulutuksen osalta tavoitetaso on 30–40 % hyväksyttävistä kuluista.

Lopulliset avustusprosentit selviävät laskennan jälkeen.

Avustusta voi saada myös seurojen sisäisiin koulutustilaisuuksiin (ks. erityisehdot).

 

Avustus lyhytkurssitoiminnassa on enintään 500 € /henkilö/kurssi ja enintään 500 /henkilö/vuosi.

 

Liikunnan ammattitutkintoon tähtäävissä koulutuksissa tai ammatillisissa täydennyskoulutuksissa hyväksyttäviä kustannuksia voi olla enintään 3 000 €/hlö. Liikunta- ja urheiluseuran anoessa avustusta kaksivuotiseen ammatilliseen koulutukseen osallistuvan henkilön koulutuskustannuksiin, tulee koulutettavalla olla ensimmäiseltä opintovuodelta suoritettuna 50 % koulutuksen kokonaisopintopisteistä tai vähintään pakolliset koulutusjaksot. Em. koulutusten kustannuksia avustetaan vuosittain vain kertaalleen ja liikuntalautakunta voi tarvittaessa käyttää tapauskohtaista harkintaa esimerkiksi ammatillisen tutkinnon suorittamisen keskeytyessä tai pidemmissä kuin kaksivuotisessa koulutuksessa.

 

 Erityisehdot:

Seuran sisäisillä koulutustilaisuuksilla tulee olla selkeä seuran valmennus- tai koulutustoimintaa tukeva vaikutus sekä ulkopuolinen kouluttaja.

Avustuksen piiriin eivät kuulu:

oNs. seuran sisäiset työkokoukset

oKoulutukset, joita Turun kaupungilla tai muilla järjestävillä tahoilla on tarjolla maksuttomasti

Hakuaika:

Anomuksia käsitellään kerran vuodessa. Avustusta tulee hakea viimeistään 31.10.

Määräajan jälkeen toimitettuja anomuksia ei käsitellä.

Marraskuun ja joulukuun kustannukset annetaan ennakkokustannustietoina, mikäli tositekopiota ei ole mahdollista liittää hakuvaiheessa anomukseen.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

 

 

4.2 Nuoren urheilijan stipendi

 

Avustusmuodon tavoite:

Tavoitteena on huomioida ja tukea menestyneitä turkulaisia nuoria urheilijoita. Stipendi myönnetään kuluneen vuoden aikana saavutetusta kansallisesta tai kansainvälisestä menestyksestä yksilö- ja joukkuelajin urheilijoille tai koko joukkueelle.

 

Kohderyhmä:

Turkulaiset nuoret urheilijat. Urheilijan kotikunta eli vakinaisen kotiasunnon osoite tulee olla Turussa. Nuoren edustama liikunta- tai urheiluseura voi olla myös ulkopaikkakuntalainen.

Joukkuestipendiä hakevan joukkueen on edustettava turkulaista seuraa tai liikuntaa järjestävää yhdistystä tai oltava sen jäsen.

 

 

 

 

Avustuksen jakoperusteet:

Avustusta myönnetään 13–20-vuotiaalle turkulaiselle nuorelle urheilijalle, tai vastaavan ikäryhmän turkulaiselle joukkueelle. Ikäryhmään kuuluvat henkilöt määritellään syntymävuoden perusteella.

Kansallisen tason menestykseksi katsotaan vähintään kultamitali nuorten tai aikuisten SM-kisoissa / SM-sarjassa. Kansainvälisen tason menestykseksi katsotaan vähintään mitalisijat PM- ja EM-tasolla tai vähintään pistesija MM-tasolla. MM-tasoksi rinnastetaan Nuorten Olympialaiset, Paralympialaiset ja Universiadit.

Mikäli yksittäinen urheilija on osallistunut aikuisten sarjaan tai maajoukkueeseen, tarkastellaan stipendiä harkinnanvaraisesti ja verrattuna yksilölajien stipendeihin.

Anomuksen voi tehdä seura tai liikuntaa järjestävä yhdistys tai yksityishenkilö.

Joukkueessa urheilevat voivat hakea stipendiä myös yksilöinä, ellei joukkue voi saada joukkuestipendiä.

Avustus myönnetään kuluneen vuoden aikana saavutetusta parhaimmasta menestyksestä. Joukkuelajeissa yksi henkilö huomioidaan yhden kerran kyseisen vuoden aikana.

Yksilöstipendi maksetaan urheilijan tilille. Joukkuestipendi maksetaan seuran tilille.

 

Stipendin määrä:

Yksilölajit: stipendi määräytyy kansallisen ja/tai kansainvälisen menestyksen mukaan. Stipendin määrä vaihtelee menestyksen mukaan.

Joukkuelajit: stipendi määräytyy kansallisen ja/tai kansainvälisen menestyksen mukaan.

oJoukkuestipendin saavassa joukkueessa on oltava yli 50 % jäsenistä turkulaisia.

oJoukkuekohtaisen stipendin suuruus määräytyy stipendiin oikeuttavien (kotipaikkakunta ja ikä) urheilijoiden määrän mukaan.

Stipendi maksetaan korkeimman saavutetun menestyksen mukaan

Hakuaika:

Avustusta tulee hakea viimeistään 15.11.

Hakuajan jälkeen ennen vuoden loppua saavutetun menestyksen perusteella stipendipäätös voidaan tehdä liikuntapalvelujohtajan päätöksellä. Tämä koskee ajalla 16.11.–31.12. saavutettua menestystä. Tällöin hakemus tulee lähettää viimeistään 31.12.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.

 

5 Kohdennetut erityisavustukset

 

5.1 Hirvensalon laskettelurinteen toiminnan kehittäminen

Kaupunginhallitus on 18.6.2018 § 254 päättänyt, että Hirvensalon laskettelukeskuksen toimintaa kehitetään pitkäjänteisesti. Näiden lisäksi (kohta 5) liikuntalautakunta varautuu vuosittain avustamaan Turun Slalomseura ry:tä kohdennetulla avustuksella. Liikuntalautakunnan 23.10.2019 § 97 päätöksessä todetaan kehittämistoimet 14.

 

Hakuaika:

Avustusta tulee hakea erillisellä anomuksella 30.9. mennessä. Määräajan jälkeen toimitettua hakemusta ei käsitellä.

 

Liikuntalautakunta vahvistaa vuosittain käytettävissä olevan määrärahan.