Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta1715.02.202212

1678-2022 (10 03 02)

Liikuntalautakunnan lausunto Kupittaan maauimalan tarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Liiklk § 17

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, uimalaitosten päällikkö Eeva Haapanen ja liikuntasuunnittelija Jenni Syrjämäki:

Tilapalvelut on 8.2.2022 pyytänyt liikuntalautakunnan lausuntoa (1678-2022) Kupittaan maauimalan tarveselvityksestä. Lausunnosta tulee käydä ilmi, hyväksyykö lautakunta osaltaan tarveselvityksen, jonka pohjalta siirrytään jatkosuunnitteluun.

Valmistunut Kupittaan maauimalan tilatarveselvitys käsittää Kupittaanpuistoon sijoittuvan yli 100 vuotta toiminnassa olleen maauimalan tilat ja toiminnot. Tarveselvityksen hyväksymisen jälkeen on tarkoitus lähteä edistämään hankesuunnittelua. Rakennusurakan on tarkoitus toteutua siten, että yhden kesän ajan uimala on suljettuna urakan ollessa käynnissä ja uusittu uimala voisi avautua käyttöön kesäksi 2025.

Kupittaan maauimala on erityisen suuresti lapsiperheiden suosiossa ja on yksi osa Kupittaanpuiston monipuolista palvelutarjontaa asukkaille ja matkailijoille. Maauimalassa vierailee noin 60 000 asiakasta vuodessa ja vuonna 2021 rikottiin kävijämääräennätys kun ensimmäisen kerran historiassa uimalassa vieraili yhden kesän aikana yli 70 000 asiakasta.

Palveluina uimalassa tarjotaan omatoimisen virkistymisen ja kuntoilun lisäksi myös ohjattua vesijumppaa ja uimaseurojen vuosittain järjestämää uimakoulu- ja vesiurheilutoimintaa.

Maauimalan altaiden rakenteet, tekniikka ja oheistilat ovat käyttöikänsä päässä ja kaupunki joutuu vuosittain huhti-toukokuussa tekemään mittavia ylläpidollisia korjauksia, joiden kokonaiskustannukset kohoavat n. 100 000 euroon. Lisäksi korjaukset aiheuttavat sen, että uimalan käyttökausi on maksimissaan 2,5 kuukauden mittainen. Altaiden rakenteista on teetetty kuntotutkimus joka on tarveselvityksen liitteenä.

Maauimalan oheistilat ovat riittämättömät ja asiakkaita palvelevat vain ulkona sijaitsevat pukeutumiskopit ja ulkosuihkut. Sisätiloissa sijaitsevat ainoastaan wc-tilat, sekä yksi suihkukoppi. Asiakkaille toteutettiin tyytyväisyyskysely, jossa selkeimpänä puutteena nousi esiin sisätiloissa sijaitsevat pukeutumis-, pesu- ja saunatilat. Oheistilojen huono laatu näkyy myös merkittävänä tekijänä uimalan kävijämäärien suuressa päiväkohtaisessa vaihtelussa. Aurinkoisena hellepäivä voi uimalassa vierailla lähes 3 000 asiakasta päivän aikana kun huonompana sadepäivänä uimalassa ei välttämättä vieraile päivän aikana lainkaan asiakkaita.

Maauimalan sijainti on optimaalinen ja tarveselvityksessä esitettyjen lämpimien sisätilojen toteutumisen ansiosta voidaan uudelleen rakennetussa uimalan asiakastyytyväisyydessä ja kokonaiskävijämäärissä päästä aivan uudelle tasolle. Esitetyt allasprofiilien muutokset antavat mahdollisuuden yhä monipuolisempaan asiakaskokemukseen ja lisäävät myös asiakasturvallisuutta.

Uudet tila- ja allasratkaisut, nykyaikaiset tekniset järjestelmät tulevat mahdollistamaan myös palveluaikojen merkittävän lisäämisen. Uudistuneen maauimalan aukioloaikoja on tarkoitus lisätä noin yhdellä kuukaudella 2,5 kuukaudesta 3,5 kuukauteen. Tämä tulee tarjoamaan entistä laajemman asiakaskunnan uimalalle, kun myös koululaiset voivat hyödyntää uimalaa touko- ja elokuun lopuilla.

Lisäksi uimalaan esitetään yhden altaan osalta erillistä vedenkäsittelyjärjestelmää, joka mahdollistaisi tulevaisuudessa myös talviuinnin järjestämisen uimalassa. Talviuintia voitaisiin toteuttaa uimalassa etsimällä sille palveluntuottaja avoimella kilpailutusmenettelyllä. Talviuintipalvelua tukisi myös uudet lämpimät pukeutumis-, pesu- ja saunatilat. Talviuintipalvelun uskotaan olevan kiinnostava ja vetovoimainen lisä palvelutarjontaan asukkaille ja matkailijoille talviaikana. Nyt toteutussuunnittelussa oleva Kupittaan maauimalan viereiselle hiekkakentälle toteutuva Turun toinen tekojäärata lisää myös osaltaan palvelukysyntää talvikaudella.

Jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota maauimalan energiaratkaisuihin, joiden avulla palveluiden tuottaminen voidaan tehdä entistä ekologisemmin ja kestävämmin. Uimalassa voidaan säästää energiaa merkittäviä määriä vuodessa ja niiden investointikustannukset ovat maltilliset, kun ne on alusta asti mukana suunnittelussa.

Liite 1Lausuntopyyntö

Liite 2Kupittaan maauimalan tilatarveselvitys

Liite 3Kuntotutkimusseloste

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa edellä olevan lausuntonaan Kupittaan maauimalan tarveselvityksestä ja hyväksyy laaditun tarveselvityksen sekä toteaa, että jatkosuunnittelu tulee käynnistää viivytyksettä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Liiklk § 17
Liite 1:Lausuntopyyntö
Liite 2:Kupittaan maauimalan tilatarveselvitys
Liite 3:Kuntotutkimusseloste