Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8819.10.20219

379-2021 (02 05 01)

Hirvensalon hiihtokeskus, tila- ja infrainvestoinnit vuodelle 2022

Tiivistelmä:

Tilapalvelut pyytää liikuntalautakunnalta lausuntoa Hirvensalon hiihtokeskuksen yhteishankkeesta. Lausunnossa tulee käydä ilmi, sitoutuuko vapaa-ajan palvelukokonaisuus hankkeen kustannuksiin eli uuden huoltorakennuksen vuokraan. Lisäksi liikuntalautakunnalta pyydetään näkemystä olemassa olevien käyttöoikeussopimusten jatkoon.

Liiklk § 88

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi:

Tausta

Hirvensalon hiihtokeskuksen infra on jo pitkään ollut peruskorjauksen tarpeessa. Vuonna 2018 tehtiin kaupunginhallituksessa päätös, jonka tarkoituksena oli alueen toimintojen kehittäminen pitkällä aikavälillä ja palveluiden järjestämisen turvaaminen. Päätöksen myötä selkeytettiin rooleja infran ylläpidossa ja toiminnan operoinnissa. Nykyisellä mallilla kaupunki ylläpitää tila- ja infraomaisuuttaan ja toiminnan operoinnin kustannuksista vastaa palveluiden järjestäjä.

Vuonna 2019 aloitettiin infran ja tilojen kuntokartoitustoimenpiteet ja niiden pohjalta kiireisimpien peruskorjattavien asioiden suunnittelu. Huoltohalli asetettiin jo vuoden 2019 aikana käyttökieltoon ja osa sen toiminnoista järjestettiin tilapäistiloihin. Aktiivisesta käytöstä poistetun huoltohallin sisälle jäi vielä tekniikkaa , kuten osa sähkökeskuksista sekä hiihtokeskusalueen vesimittari. Toisena kiireisenä asia kartoitettiin rinnevalaistuksen kuntoa, jonka todettiin olleen jo jonkin aikaa käyttöikänsä päässä ja kuntotutkimuksissa havaittiin turvallisuusuhkia, jotka tuli hoitaa kiireisinä.

Valaistuksen uusinta oli tarkoitus hoitaa jo vuoden 2020 aikana, mutta kustannusarvion noustua investointi siirrettiin vuodelle 2021. Huoltohallin uusiminen nostettiin tilapalveluiden pienten investointien listalle vuodelle 2021 ja sen suunnittelutyöt aloitettiin alkuvuonna. Suunnittelutyön aikana päädyttiin esittämään näiden kahden hankkeen yhteistä toteutusta ja molempien hankkeiden toteuttamista vuoden 2022 aikana. Hankkeiden sisällöistä on nyt laadittu tarkennetut suunnitelmat, joiden pohjalta niiden toteuttamista esitetään kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi ja sen myötä vietäviksi investointiohjelmiin vuodelle 2022.

Kuten yllä on esitetty molemmat hankkeet ovat välttämättömiä toteuttaa jo pelkästään turvallisuuden parantamiseksi. Toteutuessaan hankkeet myös vakauttavat alueen jatkokehittämisen vapaa-aikapalveluita tarjoavaksi monipuoliseksi alueeksi. Rinnealueelle on jatkosuunnittelussa parhaillaan mm. kuntoportaat, frisbeegolfrata sekä rinnepyöräilytoiminta, jotka tulevat lisäämään alueen käyttöä merkittävästi ympäri vuoden. Lisäksi alueen vieressä sijaitseva monitoimikenttä- ja skeittialue on peruskorjattavana vuoden 2022 aikana.

Nykyisen hiihtokeskuksen talviaikaisesta operoinnista vastaavan tahon (Turun Slalomseura ry) kanssa on keskusteltu kesällä 2022 päättyvän  käyttöoikeussopimuksen jatkamisesta.  . Yhdistys on hiljattain tehnyt investointeja lumetuskalustoon taatakseen rinnetoiminnan laadukkaamman operoinnin. Investoinneilla pyritään parantamaan lumetuskaluston toimintavarmuutta ja tehokkuutta sekä rinneolosuhteiden muokkaamisen kustannustehokkuutta. Investointeja varten yhdistys on solminut rahoitussopimukset, joiden kesto on useita vuosia. Käyttöoikeussopimusta tulisi jatkaa nykyisen mallin mukaisesti vuoden 2025 kesään saakka, jotta hyvin alkanutta toimintojen kehittämistä voidaan jatkaa ja yhdistys voi hoitaa investointien kuolettamiset kohtuullisen ajan kuluessa. Kesän 2025 jälkeinen toimija voidaan kilpailuttaa avoimella tarjousmenettelyllä pidempiaikaisena yhteistyösopimuksena. Tarjousmenettely tulee valmistella huolella vuosien 2023-2024 aikana.

Liikuntapalvelut puoltaa osaltaan hankkeiden toteuttamista ja sitoutuu niistä syntyviin kustannuksiin. Liikuntapalveluiden näkemyksen mukaan nykyistä käyttöoikeussopimusta on hyvä jatkaa nykyisen toimijan kanssa vähintään vuoden 2025 kesään saakka. Toimija voidaan etsiä avoimella tarjouspyyntömenettelyllä hyvissä ajoin valmistellen vuoden 2023-2024 aikana, jotta toiminnalle löydetään pitkäaikainen operaattorikumppani.

Liite 1Konsernihallinto, tilapalvelut lausuntopyyntö

Liite 2Hankekuvaus

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta antaa edellä esitetyn lausuntonaan Hirvensalon hiihtokeskuksen tila- ja infrainvestoinneista vuodelle 2022.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Liiklk § 88
Liite 1:Lausuntopyyntö
Liite 2:Hankekuvaus