Liikuntalautakunta

 

 

 

 

 

Hirvensalon hiihtokeskus, tila- ja infainvestoinnit vuodelle 2022

 

 

Toimitilapäällikkö Kirsi Eronen, palveluverkkojohtaja Minna Juselius, arkkitehti Mari Virtanen ja vastaava rakennuttaja Kaija Vento 7.10.2021:

 

Hirvensalon hiihtokeskuksen toimintaan liittyvät rakennukset ovat tilapalvelujen hallinnassa ja liikuntapalvelut on tilojen vuokralainen. Operaattorina hiihtokeskuksessa toimii Turun Slalomseura ry. Tästä järjestelystä päätettiin kaupunginhallituksessa 18.6.2018 § 254, kun se käsitteli aihetta Hirvensalon laskettelurinteen toiminnan kehittäminen. Aikaisemmin Slalomseura vastasi itse kaikista kuluista lukuun ottamatta maanvuokraa. Uusi järjestely suunniteltiin taloudellisten haasteiden vuoksi ja tavoitteena oli turvata toimintaa myös tulevaisuudessa.

 

Tila- ja infrainvestointitarpeet vuodelle 2022

 

Hirvensalon hiihtokeskuksen huoltorakennus on pois käytöstä ja korvattu tilapäisratkaisulla. Huoltorakennuksen uusiminen on tarpeellista ja  siihen oli varauduttu pienten investointien listalla (alle 1.000.000,00 M€) vuonna 2021. Tällöin hankkeen kustannukseksi arvioitiin 530.000,00 €. Toimitilojen rakentaminen -yksikkö päivitti yhdessä liikuntapalvelujen ja operaattorin kanssa tilaohjelman ja tarkensi sisällöllisiä tarpeita. Perustamistapaselvitys ja -lausunto huomioiden huoltorakennuksen päivitetty kustannusarvio on 683.500,00 €  (alv 0 %, indeksi 9/2021). Huoltorakennuksesta on laadittu hankekuvaus.

 

Liite 1                                  Hankekuvaus 4.10.2021; huoltorakennus

 

Hankkeen lähtöselvityksen yhteydessä todettiin lisäksi järkeväksi toteuttaa huoltorakennus yhteisurakkana rinnevalaistuksen uusimisen kanssa, sillä hankkeet liittyivät läheisesti toisiinsa teknisten järjestelmien kautta. Rinnevalaistuksen uusimisesta on tehty erillinen hankekortti, liite 2. Kustannusarvio on hankekortin mukaan 330.000,00 €.

 

Liite 2                                  Hanketietokortti 4.10.2021; rinnevalaistuksen uusiminen

 

Yhteishankkeen kokonaiskustannukset ovat n. 1.000.000,00 M€.

 

Yhteishanketta esitetään toteuttavaksi vuoden 2022 aikana.  Tavoitteena on kahden erillisen hankkeen suunnittelun yhteensovitus ja toteutus yhteisurakkana hiihtokeskuksen toiminta-aikojen välissä. Suunnittelun tulee olla valmis tammikuun 2022 loppuun mennessä, jotta urakoitsijan hankinta toteutuu huhtikuun loppuun mennessä.

 

Huoltorakennuksen suunnitteljoiden hankinta ja suunnittelu tulee aloittaa heti, jotta yhteishanke saadaan toteutettua kesä- marraskuun aikana 2022. Huoltorakennuksen rinnevalaistussuunnitelmat yhteensovitetaan huoltorakennuksen suunnitelmien kanssa sekä huomioidaan Turun Slalomseuran omistuksessa oleva lumetusjärjestelmä rajapintana.

 

Nykyisen rakennuksen takana oleva sähköpääkeskus uusitaan ja tila keskukselle tulee olemaan uudessa huoltorakennuksessa. Rakennukseen tulee rinnekoneen huoltohalli, verstas, varasto, sosiaalitilat ja tekniset tilat. Rakennuksen perustaminen tehdään pehmeälle pohjalla ja edellyttää tukipaaluja. Huoltorakennuksen piha-alueen käsittely kuuluu urakkaan.

 

Uuden huoltorakennuksen toteutus edellyttää rakennuslupapäätöstä vähäisenä poikkeuksena kaavasta. Huoltorakennuksen rakentamiseen ja rinnevalaistuksen uusimiseen on aikaa 5-6 kk.

 

Hankkeen aikataulu on vaativa. Huoltorakennuksen suunnitteluvaatimus on tavanomainen rakennuksen osalta, mutta yhteensovittaminen rinnevalaistus –hankkeen kanssa edellyttää vaativaa suunnittelukokemusta.

 

Nykyisen huoltorakennuksen purkutyön hoitaa tilapalvelut ennen rakentamisen aloitusta. Rakennukselle on myönnetty purkulupa.

 

Liikuntapalvelut hakee avustusta hankkeelle. Valaistuksen uusimiselle on jo aiemmin haettu avustus ja avustus on myös sille myönnetty (n. 55.000,00 €). Tälle haetaan jatkoaikaa ja avustuksen siirtoa vuodelle 2022. Lisäksi on mahdollista hakea avustusta myös liikuntapaikkarakentamiseen aluehallintovirastolta (alle 700.000,00 € hankkeet). Suunnitelmien ja päätösten hankkeesta tulisi olla valmiit hakuajan päättymiseen mennessä eli 31.12.2021 klo 16.15 mennessä.

 

Vuokravaikutus liikuntapalveluille

 

Liikuntapalvelujen maksamat kustannukset nykytilanteessa ovat maanvuokra: n. 21.000,00 €/ vuosi ja tilavuokrat kokonaisuudessaan n.48.707,00 €/vuosi.

 

Esitetyn uudishankkeen myötä muodostuva sisäisen vuokran kustannus uudelle huoltorakennukselle on 4.683,00 €/kk, eli 56.198,00 €/vuosi (neliövuokra noin 21,00 €). Vuokramenot tilojen osalta tulevat nykytilanteeseen nähden näin ollen kaksinkertaistumaan.

 

Hiihtokeskuksen alueen pitemmän aikavälin kehittäminen

 

Kaupunginhallituksessa 2018 päätetyn linjauksen mukaisesti liikuntapalvelujen ja Slalomseuran välille on tehty käyttöoikeussopimukset niin tontin kuin tilojen osalta ja sopimukset ovat voimassa 31.5.2022 saakka. Liikuntapalvelut vastaa maa- ja tilavuokrista ja Slalomseura vastaa toiminnan operoinnin kustannuksista.

 

Vuoden 2022 aikana tehtävä rinnevalaistus ja uusi huoltorakennus toteutuvat käytännössä vasta voimassa olevan sopimuskauden päätyttyä. Näin ollen olisi tarkoituksenmukaista arvioida tila-ja infrahankkeen hyväksymisprosessin yhteydessä myös sopimuskauden mahdollista jatkoa ja sen kestoa.

 

Päätöksentekoprosessi

 

Tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaan kustannusarviolta alle miljoonan euron hankkeista voidaan laatia tarveselvitys- ja hankesuunnitteluvaiheet yhdistävä hankekuvaus. Tilapalvelujohta hyväksyy hankekuvauksen.

 

Infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaan alle miljoonan euron yksittäisestä perusinfrainvestointihankkeesta laaditaan hankekortti. Hankekortin laatii kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus / kaupunkirakentamisen vastuualue ja sen hyväksyy kaupunkiympäristöjohtaja päätöspöytäkirjalla.

 

Koska hankkeella on vuokravaikutus liikuntapalveluille, tilapalvelut pyytää liikuntalautakunnalta lausuntoa Hirvensalon hiihtokeskuksen yhteishankkeesta. Lausunnosta tulee käydä ilmi, sitoutuuko vapaa-ajan palvelukokonaisuus hankkeen kustannuksiin eli uuden huoltorakennuksen vuokraan.

 

Lisäksi liikuntalautakunnalta pyydetään näkemystä olemassa olevien käyttöoikeussopimusten jatkoon.

 

Tila- ja infrahankkeiden päätöksentekotasosta poiketaan, koska hankkeet liitetään yhteen toteutukseen. Hankekokonaisuus saatetaan liikuntalautakunnan lausunnon jälkeen kaupunginhallituksen päätettäväksi.