Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7528.09.20215

11309-2021 (02 02 00, 02 02 02)

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma 2022-2025 ja palvelualueiden palvelusuunnitelmat 2022

Tiivistelmä: -

Liiklk § 75

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen, kehittämispäällikkö Heini Parkkunen ja henkilöstöasiantuntija Milla Forsell:

Lautakuntien tulee antaa 1.10.2021 mennessä esityksensä palvelukokonaisuuden palvelusuunnitelmista ja toimintasuunnitelmasta talousarviovuodelle 2022 ja taloussuunnitelmavuosille 2023-2025

Talous

Lähtökohta talousarvion ja -suunnitelman laatimisessa on ollut paluu palveluiden kysynnässä poikkeusoloja edeltäneeseen aikaan. Valmistelussa ei varauduta tässä vaiheessa uuden sopimuskauden palkkojen korotuksiin. Henkilöstökulut määrittyvät palvelukokonaisuuden suunnitellun työvoiman käytön perusteella. Mahdollinen sopimuskorotusten kustannusvaikutus huomioidaan keskitetysti konsernihallinnon talouden ja henkilöstöpalvelujen toimesta.

Ehdotuksessa vapaa-ajan palvelukokonaisuuden toimintakate on 68,4M€ (tulot 10,4M€ ja menot 78,8M€). Toimintakatteen kasvu on vertailukelpoiseen vuoden 2020 tilinpäätökseen 0,45M€ (0,7 %) ja talousarvioon 2021 0,24M€ (0,3 %). Valtuuston päättämien suunnittelulukujen ja pormestariohjelmaan kirjattu katto toimintakatteen kasvulle on vuoden 2021 talousarvion tasosta 3,3 %.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan kasvu on talousarvion 2021 tasoon 1,5 % ja liikuntalautakunnan -2,3 %. Liikuntalautakunnan määrärahan pieneneminen johtuu poistoista laskettavien maavuokrien poistumisesta ja kilpailutettujen aluekunnossapitotöiden kustannusten alenemisesta. Vapaa-ajan palveluissaon huomioitu kulttuurin vapaan kentän tuki (0,5M€) ja Alfan tilojen vuokrasopimuksen jatko ja tilojen lisäys (0,45M€). Lisäksi talousarvioesitys sisältää varauksen lasten maksuttoman harrastustoiminnan lisäämiseen 0,15M€ sekä museo- ja nuorisopalveluiden ja orkesteri henkilöstötarpeisiin 0,3M€. Varaukset kohdennetaan vuoden aikana palvelualueille, kun lisäkustannukset toteutuvat.

Yhteiset toiminnalliset tavoitteet - toimintasuunnitelma

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden yhteiset tavoitteet on kirjattu toimintasuunnitelmaan (aiemmin strateginen sopimus), joka toimii palvelualueiden palvelusuunnitelmien (aiemmin operatiiviset sopimukset) raamina.

Vuoden 2022 perustoiminnan sekä kehittämisen valmistelua on edellisen vuoden tavoin leimannut koronapandemian mukanaan tuoma epävarmuus ja epätietoisuus mm. siitä miten käyttäjät muuttavat käyttäytymistään palveluihin hakeutumisessa.

Lisäksi kaupungin toimintamallin muutos, ”Pormestarien Turku”, kesällä 2021 valmistunut Pormestariohjelma, kaupunkistrategian päivitys ja kärkihankekokonaisuus vaikuttavat vuoden 2022 suunnitteluun. Osa edellä mainituista muutoksista on otettu jo tässä vaiheessa suunnitelmissa huomioon, mutta toiminta- ja palvelusuunnitelmia tullaan päivittämään syksyn 2021 aikana. Täysipainoisesti edellä mainitut muutokset otetaan huomioon vuoden 2023 toiminnan suunnittelussa.

Toimintaympäristössä on useita merkittäviä muutostekijöitä, joita on huomioitava vapaa-ajan palvelukokonaisuuden toimintaa suunniteltaessa. Näitä ovat mm. koronapandemian vaikutukset, eriarvoistuminen, liikkumattomuus ja ilmastonmuutos.

Vapaa-aikatoimialan palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma sisältää viisi yhteistä kehittämistavoitetta. Ne myötäilevät aiempaa kaupunkistrategiaa, mutta Pormestariohjelman tavoitteet on myös huomioitu. Kehittämistavoitteet ovat; aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi, kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti, mahdollistetaan digitaalisuuden kautta monikanavaiset ja vuorovaikutteiset palvelut, edistetään asukkaiden kansalaistaitoja ja kestävää kehitystä sekä vahvistetaan kaupungin vetovoimaa. Tavoitteita tullaan tarkentamaan ja linkittämään Pormestariohjelmaan loppuvuoden aikana.

Palvelukokonaisuuden yhteisiä kehittämishankkeita ovat lasten ja nuorten harrastamisen edistäminen, digitaalisuuden vahvistaminen palvelutuotannossa ja asiakaslähtöisen tiedolla johtamisen kehittäminen. Vapaa-ajan palvelukokonaisuudella on tärkeä rooli Pormestariohjelmaan sisältyvien kärkihankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Palvelukokonaisuus koordinoi kulttuurin kärkihanketta ja osallistuu muihin kärkihankkeisiin, erityisesti liikkumisohjelmaan.

Palvelualuekohtaiset toiminnalliset tavoitteet - palvelusuunnitelmat

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan sekä liikuntalautakunnan alaiset palvelualueet ovat laatineet palvelusuunnitelmat vuodelle 2022. Palvelusuunnitelmat sisältävät kuvaukset toiminnasta ja toimintaympäristöstä, kehittämissuunnitelmat, tarvetta ja tavoitteita kuvaavat tunnusluvut, kehittämistoimenpiteet sekä henkilöstötavoitteet.

Myös palvelusuunnitelmia päivitetään kaupunkistrategian päivityksen, Pormestariohjelman toimeenpanon ja kärkihankkeiden tarkennuttua. Aiemmin operatiivisiin sopimuksiin sisältyneet kehittämisprojektit sisällytetään päivitettäviin palvelusuunnitelmiin.

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan alaisuuteen kuuluvat kirjasto-, museo-, nuoriso- ja matkailupalvelut sekä filharmoninen orkesteri ja palvelukokonaisuuden järjestämistoiminto, jossa on mukana vetovoima- ja tapahtumavastuualue. Uusia yksiköitä vuoteen 2021 verrattuna ovat matkailupalvelut ja vetovoima- ja tapahtumavastuualue.

Kirjastopalvelujen visiona on mahdollistaa kirjastonkäyttäjien unelmien toteutuminen ja olla näkyvä ja vaikuttava tekijä omissa yhteisöissään. Orkesterin vu oden 2022 keskeisin kehittämistehtävä on toiminnan volyymien, yleisömäärien ja toimintatuottojen palauttaminen koronaepidemiaa edeltävälle tasolle. Museopalveluiden kehittämisen painopisteet ensi vuoden aikana ovat museotoimipaikkojen kehittämisessä, digitaalisissa palveluissa sekä tilakysymyksissä. Nuorisopalveluiden kehittämissuunnitelma pohjautuu palvelualueen muutosvisioon ”Nuorista aktiivisia toimijoita ja nuorisopalveluista ketterä verkosto”. Matkailupalvelut vastaa Turun ja alueen matkailun edistämisestä, markkinoinnin, myynnin ja matkailuyhteistyön koordinoinnista ja toteuttamisesta.

Liikuntalautakunnan alaisen liikuntapalveluiden toiminta tukeutuu kansallisiin kehittämisohjelmiin, joiden tavoitteena on edistää eri ikäisten kuntalaisten fyysistä aktiivisuutta. Keskeisiä kohderyhmiä ovat lapset ja nuoret, perheet. Vuonna 2022 jatkuu laaja liikuntapaikkaverkoston päivittäminen.

Henkilöstön rakenne ja henkilöstötavoitteet

Turun kaupungin toteuttaman hallinnon uudistuksen myötä vapaa-ajan palvelukokonaisuudesta siirrettiin konsernihallintoon noin 30 työntekijää aikavälillä 1.9.2020 – 1.1.2021. Konsernihallinnosta vapaa-ajan palvelukokonaisuuteen siirrettiin 1.6.2021 lukien matkailupalveluiden henkilöstöä sekä vetovoima- ja tapahtumavastuualue. Siirto koski noin kahtakymmentä henkilöä.

Henkilöstön hyvinvointia tukevassa koko kaupungin Henkilöstö voimavarana -ohjelmassa on kolme painopistealuetta, jotka ovat: 1. Työ lisää hyvinvointia, 2. Rakentava ja hallittu muutos - muutos on mahdollisuus! ja 3. Yhteistoiminta ja osallistaminen.

Pormestarien Turku -ohjelman henkilöstötavoitteeksi on määritelty: ”Tavoitteemme on, että Turku on vetovoimainen työnantaja. Arvostamme henkilöstömme osaamista ja kannustamme ja tuemme oman osaamisen kehittämiseen. Tuemme lähijohtajuutta mm. kouluttautumisen avulla. Hyvinvoiva henkilöstö jaksaa auttaa muita ja kehittää omaa työtään. Siksi panostamme henkilöstömme työhyvinvointiin.”

Vapaa-ajan palvelusuunnitelmalle on kirjattu palvelualuetasoisesti tärkeimmät toimenpiteet, joilla toteutetaan Henkilöstö voimavarana -ohjelman sekä Pormestarien Turku -ohjelman henkilöstötavoitteita. 

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden henkilötyövuositavoite vuodelle 2022 on 616,5 htv:tä.

Liite 1Vapaa-ajanpalvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma 2022–2025

Liite 2Liikuntapalvelujen palvelusuunnitelma 2022

Oheismateriaali 1Museopalvelujen palvelusuunnitelma 2022

Oheismateriaali 2Kirjastopalvelujen palvelusuunnitelma 2022

Oheismateriaali 3Kaupunginorkesterin palvelusuunnitelma 2022

Oheismateriaali 4Nuorisopalvelujen palvelusuunnitelma 2022

Oheismateriaali 5Matkailupalvelujen palvelusuunnitelma 2022

Oheismateriaali 6Vetovoima- ja tapahtumavastuualueen palvelusuunnitelma 2022

Oheismateriaali 7Hankintasuunnitelma

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää vuoden 2022 talousarvioehdotuksen liitteineen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Liiklk § 75
Liite 1:Vapaa-ajanpalvelukokonaisuuden toimintasuunnitelma 2022€2025
Liite 2:Liikuntapalvelujen palvelusuunnitelma 2022