Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta6907.09.20219

5685-2021 (02 02 02)

Osavuosikatsaus 2/2021 - Toiminnan ja talouden seuranta- ja ennustetiedot

Tiivistelmä: -

Liiklk § 69

Konsernihallinnon yhteiset palvelut, talouspäällikkö Ilkka Mäkynen ja kehittämispäällikkö Heini Parkkunen 1.9.2021:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2021 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–31.5. ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta kaupunginvaltuuston 17.5.2021 § 101 päätöksen mukaisesti.

Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan strategisissa sopimuksissa vahvistettujen strategisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen ja taloudellisen tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti. Strategisiin sopimuksiin sisältyvät kaupunginhallitukselle ja -valtuustolle tiedoksi annettavat tunnusluvut raportoidaan tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä erikseen (strategisten sopimusten seurantaraportti). Kaupungin yhteiset henkilöstön hyvinvointi ja työelämän laatuun liittyvät tavoitteet raportoidaan Henkilöstö voimavarana -ohjelman seurannan yhteydessä.

Toimialat raportoivat lautakunnille operatiivisten sopimusten toteutumisesta strategisten sopimusten raportoinnin yhteydessä kahdesti vuodessa, toisen osavuosikatsauksen sekä tilinpäätöksen yhteydessä.

Toimintatulojen ja -menojen toteutumisennuste

Talouden toteutumisennusteet raportoidaan kaupunginvaltuuston päättämällä sitovuustasolla. Sitovia ovat toimielinten määrärahat. Toimielinten on seurattava ja raportoitava kaupungin johdolle koronan vaikutuksia talouteen ja toimintaan osavuosikatsausten yhteydessä.

Toimintamenojen ja -tulojen ennustetta laadittaessa on huomioitu kunta-alan palkankorotusten sopimuskauden 1.4.2020 - 28.2.2022. Kustannusvaikutus vuodelle 2021 on keskimäärin 2,11 % palkoista. Toimielinten tulee huomioida palkankorotukset ennusteissaan. Vapaa-ajan palvelukokonaisuudessa vaikutukset palkkoihin ja henkilöstökuluihin on 536 968 euroa.

Merkittävin muutos toimintaympäristössä on koronapandemian aiheuttamat vaikutukset toimintaan. Tarkka euromääräinen arviointi on vielä vaikeaa, mutta vaikutustoimintakatteeseen on melko pieni. Poikkeustilalla on ollut kustannuksia hillitsevä vaikutus. Tulomenetysten arvioidaan olevan noin 1,8 M€ ja menosäästöt arvioidaan yhtä suureksi. Laskelmissa on mukana koronaan saadut valtionavustukset.

Vapaa-aikatoimialan taloudelliset tavoitteet ovat toteutuneet alkuvuoden aikana suunniteltua paremmin. Toimintakate tulee olemaan 1,1 M€ suunniteltua parempi. Sen aiheuttaa 1,7 M€ suunniteltua pienemmät toimintatulot ja 2,8 M€ pienemmät toimintamenot.

Palvelualuekohtaiset selvitykset liitteissä.

Toiminnallisten tavoitteiden ja strategisten sopimusten seuranta

Vapaa-aikatoimialla on neljä yhteistä strategista tavoitetta: aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi, kumppanuuksia kehittämällä ja laajentamalla tuotetaan monimuotoisia palveluja kustannustehokkaasti, mahdollistetaan digitaalisuuden kautta monikanavaiset ja vuorovaikutteiset palvelut ja edistetään asukkaiden kansalaistaitoja. Näitä tavoitteita toteuttavia palveluja ja kehittämisprojekteja toteutettiin palvelualueilla koronan mahdollistamissa rajoissa.

Tavoitteita seurataan strategiseen sopimukseen kirjattujen tavoitteiden ja tunnuslukujen avulla. Toiminnalliset tavoitteet toteutuvat tunnuslukujen valossa keväällä 2021 vain osittain johtuen koronapandemian mukanaan tuomista rajoituksista tai sulkutoimenpiteistä. Toisaalta digitaalisuus ja verkkoon tuotetut palvelut olivat edelleen vahvasti kehittämiskohteina. Kumppanuutta kolmannen sektorin kanssa voitiin vahvistaa uusilla avustus- ja yhtistyömuodoilla, mm. eri säätiöiden ja rahastojen avulla

Henkilötyövoiman käyttö

Vapaa-aikatoimialalta konsernihallintoon ja konsernihallinnosta vapaa-ajan palvelukokonaisuuteen tehdyt henkilöstösiirrot vaikuttavat vertailukelpoisuuteen. Matkailun palvelukeskus siirtyi 1.6.2021 osaksi vapaa-ajan palvelukokonaisuutta (6628-2021). Htv-toteumat 31.5.2021 ja ennuste 31.12.2021 sisältävät matkailun palvelukeskuksen luvut.

Koko vapaa-ajan palvelukokonaisuuden henkilötyövuosien määrän ennustetaan jäävän alle kuluvan vuoden toimintasuunnitelmaan määritellyn tason. Palvelukokonaisuuden htv-ennuste on 611,5 ja toukokuun lopun toteumatilanne 572,5.

Liite 1Vapaa-aikatoimialan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 2Palvelualuekohtaiset selvitykset seuranta ja ennustetiedoista

Liite 3Kirjastopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 4Museopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 5Kaupunginorkesterin toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 6Liikuntapalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Liite 7Nuorisopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2

Vapaa-aikajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee vuoden 2/2021 osavuosikatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 69
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2
Liite 2:Palvelualuekohtaiset selvitykset seuranta ja ennustetiedoista
Liite 3:Kirjastopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2
Liite 4:Museopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2
Liite 5:Kaupunginorkesterin toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2
Liite 6:Liikuntapalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2
Liite 7:Nuorisopalvelujen toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta OVK2